17.03.14
08:11
Здравейте нова съм във форума и не съм сигурна, че темата ми е точно за тук така, че ако трябва да бъде преместена извинявам се за причиненото неудобство.
Въпроса ми е следния, преди 4години с преднахата ми бременност хемоглобина ми беше паднал под 70 и нещата опитаха до инжекции Б12, но понеже много ме е шубе от инжекциите като цяло ММ ми беше взел някаква хранителна добавка от която пиех ударна доза в продължение на 10дена и о късмет.хемоглобина ми скочи на 125.Сега хемогкобина ми почва отново да пада, но не мога да се сетя какви таблетки пиех тогава.Помня само, че имаше яколко витамина от груба Б и фолиева кесилина.Ще съм ви много благодарна ако можете да ми кажете кои хранителни добавки ще ми свършат работа и в същото време са подходящи за бременни.Усмихнат ден
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 17.03.14 08:12.
Тук не най удачното място да търсиш съвет. Наблюдаващия лекар би трябвало да назначи изследвания за целта за да се види дали ниския хемоглобин се дължи на ниски стойности на желязото или нещо по-сериозно. Причините за нисък хемоглобин могат да бъдат както ниски стойности на желязо, така и сериозни анемични състояния.
17.03.14
09:58
Причината е желязонедоимачна анемия, след два месеца прием на малтофер.И нещата отново отиват към инжекции Б12.Причината за анемията-пак бременност
17.03.14
11:23
За съжаление причините за намаляването на хемоглубина може да са много различни и затова няма някаква панацея за всички. Смята се, че ако няма някакво обострено състояние, и добра диета би била достатъчна. И жена ми е така - понякога, ако не внимава желязото в кръвта й пада под критичните граници и тогава пие ампули железен глюконат (на Тот’ема). Но ако менюто е достаъчно балансирано с желязо, и то предимно от животински източници, както и с витамини от Б групата, се намалява риска от изпадане в такива състояния. Много важна препоръка относно диетата е да се избягват храни, които блокират или пречат на усвояването на желязото - чай, кафе, храни с високо съдържание на калции, храни съд. оксалова киселина, храни с високо съд. на глутен, лекарства с фосфати и т.н. Понякога препоръчват прием на хитозан. Но все пак това са препоръки, които трябва да дойдат от лекуващия лекар.
За желязодефицитна анемия на дъщеря ми бяха предписали Феро-Фолгама. За около половин година хемоглобина вече й е в норма. Но все пак предвид състоянието ти /бременността/ е най-добре да се консултираш с лекар. Може да наблегнеш при храненето на черен дроб, червено месо, спанак
Аз имам автоимунно заболяване, при което допълнително получих и желязонедоимъчна анемия(овладях я в момента).
Желязото ми беше спаднало на 1.01, при референтни граници 10,7-32,2 . Пиех по 2 ампули Тотема и спазвах диета(точно каквато Solomon Kane описва).
Но предвид спецификата на всеки, и това, че си бременна, докторът е твоят отговор !
Бързо възстановяване и успех ! :)
Мнението беше редактирано от Stela на 17.03.14 15:15.