18.03.14
14:58
Здравейте:)!
Доста дълго се колебах преди да се регистрирам тук и да започна своя дневник, но може би сега е точния момент за това. Ще разкажа накратко за себе си. Преди години бях спортна натура, тренирала съм лека атлетика, хандбал, баскетбол, но любителски. Ходила съм на народни танци, аеробика, каланетика, пилатес и каквото имаше излязло ново задължително се пробваше. Не бях особено постоянна в тренировките, но бързо влизах във форма. Това донякъде ми изигра лоша шега, защото пропуснах момента, когато този номер вече не се получаваше. Работата ми винаги е била на бюро и всяка следваща е с повече работни часове. Това постепенно доведе до обездвижване и качване на килограми, които ми беше все по трудно да контролирам. В интерес на истината имаше един период, в който не ме интересуваше и не правех нищо за да подобря състоянието си. За съжаление с времето започнах да получавам болки в кръста, гърба, врата и това ме мотивира от известно време да се опитвам да подобря ситуацията.
По отношение на храненето не съм правила гладуващи диети, само разтоварване за 1-3 дни на плодове + сурови ядки, кисело мляко, тиква, нещо такова. 2000 година отказах цигарите и май тогава започна постепенното нарастване на килограмите ми. С годините и приемането на малко хормонални, малко противоалергични и малко емоционално пристрастяване към сладкото нещата станаха сериозни. Започнах по-сериозни опити да сваля килограмите до здравословни нива. Първо с разделно хранене, а след това няколко пъти с 90-дневната диета успявах да сваля 10-на килограма, но в последствие ги връщах с бонус още 2-3 отгоре и това в рамките на една календарна година. Видях, че с временни диети няма да постигна нищо трайно и започнах да чета и да търся своя начин на хранене, който да следвам без да се вманиачавам. Спрях се на ВМ-НВХ, тъй като обичам месо, яйца, никога не съм била привърженичка на обезмаслените продукти и просто ми е вкусно да се храня по този начин. Обичам храната и искам да ми е вкусно, когато се храня. Големият проблем ми е сладкото. Надявам се да дойде момент в който да кажа това изречение в минало време, но съм още далече от него. В началото, може би 4-5 месеца, когато опитвах да се храня ВМ не ми се получаваше добре. В общи линии се редуваха 4-5 дни режимни с 4-5 оливане със торти и подобни. В крайна сметка декември 2012 година ударих някъде 92 кг и се стреснах. Януари 2013 година започнах по-сериозно ВМ-НВХ и постепенно с леки стъпки напред назад успях да сваля 10-на кг трайно надявам се.
Освен храната приемам допълнително от време на време вигантол, рибено масло, магнезий, б комплекс.
Има още много неща за уточняване, но и без това стана доста дълъг този първи пост.
В момента съм на 44 години, 164 см висока, 81 кг. Храня се ВМ-НВХ или поне се опитвам. Със спорта съм зле. Правя редовни 5км разходки и от месец някъде упражненията на Л.Иванов за възстановяване след дискова херния. Нямам такава установена, но поради проблеми които все пак имам в тази област се застраховам с това начало. Пробвах ставната гимнастика на Норбеков, но не ми се отрази добре, засили ми проблемите с врата. Купих си топка за пилатес, 65см, но седенето върху нея за 10-15 минути ми провокира болки в кръста. Може би не е достатъчно надута и потъвам в нея. След всеки неуспешен експеримент за нещо ново се връщам към упражненията на Л.И. и след възстановяване пробвам нещо друго. Преди време пробвах комплекса на Р.Илиева за хора с наднормено тегло, но от него ме боляха кръста и колената. Мисля, че е от многото кг и лошия баланс.
Надявам се тук да намеря подкрепа и добри съвети, които да ми помогнат да постигна своята цел. Целта е да бъда по-здрава, като в моя случай това е свързано със свалянето на още доста килограми. Нямам конкретни цифри за постигане.Пътя е дълъг, но надявам се успешен и изпълнен с положителни емоции.
Отчет за днес:
храна
1.кафе с пр.мляко
2.пилешки воденички задушени в масло + кашкавал
2-3 лъжички заквасена сметана 30%
3.салата айсберг с 4бр чери доматчета, зехтин, лимон
2 яйца на очи в масло, дом.крема сирене, 1 гигантска маслина
4.бекон на фурна, задушена с бекона гулия/експеримент, не знам дали ще става за ядене/, краставица
2-3 мутирали ягоди
спорт
1.упражненията на Л.Ив. - 3х10 /винаги правя 3 серии по 10 повторения/
2.5км сравнително бърза разходка
Темата беше редактирана от Лиана на 18.03.14 20:00.
Здравей, Лиана и успех с дневника!
Относно болките - ходила ли си на лекар, скенер, рехабилитация, за да определиш точната диагноза? Трябва да си сигурна, че с упражненията подпомагаш, а не вредиш повече.. И аз имам проблемен гръб и доста са ме пощракали, за да стигнем до някъде.
Не се отказвай, тук си на правилното място :)
Благодаря за подкрепата Белла:)
Относно въпроса ти, да, ходила съм на невролог. Правихме снимка на врата, имам изгладена физиологична лордоза и начална спондилоза, ако правилно помня. Според лекарката нищо ми няма, тя е по-зле от мен. Препоръча балнеосанаториум, спорт, масажи. Направих един курс физиотерапия без никакъв ефект. След два месеца отидох и на платена физиотерапия, този път имаше някаква полза. Оказа се, че имам така нар. замръзнало рамо и поне него го оправихме. Аз болки нямам, но е някакъв постоянен дискомфорт, който ми е трудно да го характеризирам. След още няколко месеца направих консултация с още един рехабилитатор, който ми даде някои препоръки и упражнения. Известно време ги спазвах, но нямах пълно подобрение. Интересното е, че преди 3-4 месеца бях шокирана от една диагноза, която няма нищо общо с този проблем и докато прочета и разбера за какво става въпрос, може би за 10-на дни забравих за каквито и да било проблеми с врат, гръб и каквото и да било. Това според мен показва, че проблема е решим, затова започнах отново да спазвам препоръките на последния рехабилитатор и внимателно да включвам нови упражнения. Оказа се, че и в моя град има добър инструктор, който води само индивидуални тренировки, но в момента не мога да си позволя услугите му. Покрай другия здравословен проблем доста се поизръсих за консултации с няколко професора и сега наистина няма как. Затова реших да продължа с хранителния режим за сваляне на килограмите, които пречат и за едното и за другото, пък по нататък, когато имам възможност ще направя поне 2-3 месеца тренировки с него. А междувременно правя и тези леки упражнения за тонус най-вече.
18.03.14
19:06
В момента съм на 44 години, 164 см висока, 81 кг.
Надявам се тук да намеря подкрепа и добри съвети, които да ми помогнат да постигна своята цел. Целта е да бъда по-здрава, като в моя случай това е свързано със свалянето на още доста килограми. Нямам конкретни цифри за постигане.Пътя е дълъг, но надявам се успешен и изпълнен с положителни емоции.
Здрасти, набори сме и и двете сме абсолютно начинаещи, така че желая ти успех и стискам палци всичко да се подреди така, както си го планирала! Ще следя дневника ти :) но няма да се включвам, защото нищичко не разбирам и съвети не мога да раздавам, но пък “браво” - винаги.
Ааа Ели, и бравото е много важно. Твоят дневник ми даде финален тласък да започна моят. Така, че благодаря ти и ти пожелавам успех. И аз ще те следя, както и до сега. Пожелавам и на двете ни да сме постоянни и да не се отказваме, бавно и славно, но в правилната посока.
Лиана, познато ми е написаното, това с лекарите е сериал с неизчерпаеми сезони. Опитай се да намериш най-доброто за себе си и ще започне да се получава. То и на мен ми казаха, че едва ли не не трябва да вдигам повече от 200 грама, но.. В момента се чувствам прекрасно :)
Давай смело! :)
Ето ме пак :)
Днес бях на работа и разходка нямаше. Работя по график на 12 часови смени. Сутринта и следобед се раздвижих с леки упражнения в съблекалнята, а след работа направих редовните упражнения на Л.Ив. Тях вече ги знам наизуст и са ми най-бързи. Утре ще се опитам да пробвам нещо друго.
Храната:
06 часа - кафе с прясно мляко
09:20 - 100 гр заквасена сметана 20% + 1 суп.л. сус.тахан
- кафе с прясно мляко
12:20 - бекон на фурна, краставица
- прясно мляко с нес кафе
18:20 - моцарела, домат
21:30 -салата айсберг + 4 чери доматчета, зехтин, лимон
-3 домашни кюфтета пържени в мас
-ягоди
За първи път си купих смляна пред мен кайма, но нещо ми идва постна въпреки, че пържих кюфтетата в мас. Не държа да са пържени, но това ми беше най-бързо за вечеря, че стана малко късно. Каймата е 40:60 телешко/свинско, но може би другия път ще си смеля само свинско. Има още доста и не знам какво да я правя. Сещам се за една супа, гнезда с кайма и яйца и руло стефани. И трите неща съм ги яла сравнително скоро. Някакви идеи?
Благодаря, Снежанка. Тъкмо миналата седмица си купих формички за пица и ще я тествам. Правила съм веднъж опит за такава пица с готова кайма, но самата кайма не беше добра. С тази мисля, че ще стане по-добре.
Пожелавам ти успех в амбициозния ти план. И ако не се получи точно както си го представяш, не се отчайвай и продължавай напред. Постоянството е най-важно за крайния успех.
Ох, Снежанка, объркала съм те с друга съфорумка /Теди Илиева/ (blush) , съжалявам. Желая ти и на теб успех в намирането на душевна хармония и всичко друго, което си пожелаеш (F) .
Това, което надявам се съм успяла да постигна е да не се обвинявам за отклоненията от избрания режим, и да не позволявам това да ме тласка към емоционални преяждания. Не винаги се получава, но е все по-лесно.
Снощи вампирясах и си легнах към 2 часа. Около 1 часа или малко по-късно хапнах сметана 30%, 120 гр някъде.
днес
храна:
-кафе с мляко
-кокосова палачинка от 2 яйца+1сл кокосови стърготини+1сл пр.мляко+1чл кокосово масло, с пълнеж от домашно крема сирене, маслини и дом. лютеница
13:30 -1чаша бульон от пил.воденички
-остатъка от бекона и пил.воденички запечени на микровълновата със сирене и кашкавал
-малко кис.мляко 3.6%
- 1 кафе с пр.мляко
спорт:
-каланетика сутрин, от книжката на К.П.
-5 км разходка
Сутрин след ставане задължително пия топла вода, след което и кафе. През деня вода, поне 2 литра, и понякога чай, и още кафе. Сокове, газирани напитки не пия от години. Понякога сода. Не си падам по алкохола, а в момента изобщо не пия. Преди рядко червено вино или бира.
Каланетиката ми дойде много слаба като натоварване, но това е и много кратък комплекс. Днес целенасочено не се претоварвам, защото не съм спала добре и достатъчно. Довечера съм нощна смяна и следобяд ще опитам да подремна. Чудя се с какво да разнообразя упр. на Л.Ив. . Добре ме тонизират, но вече ми доскучава и се опасявам, че ще започна да прескачам дни, което не е добре. Правя ги от поне месец, не съм сигурна.
Някой може ли да предложи нещо сравнително безопасно. Пробвах бели денс, но мисля че ми е рано за него. Трябва да сваля още килца, пък и съм фенка на по-спокойни неаеробни занимания.
Благородно завиждам на трениращите кросфит и подобни неща, не знам дали някога ще имам възможност да се пробвам в нещо такова.
Мнението беше редактирано от Лиана на 20.03.14 14:04.
Вчера преди работа си направих и редовните упражнения на Л.Ив. . Тази каланетика нещо не ме вдъхнови. Като студентка ми беше любима, ама сега нещо не ми пасва. Ще търся нещо друго от архивите :D .
вечеря:
- пилешки воденички задушени с гъби, кромид, масло, доматена подправка, лютеница
- ягоди
Днес:
Сутринта бях гладна и хапнах пак от пилешките воденички. Пих кафе с мляко, пуснах пералня и след малко лягам да спя. После ще видим какво следва.
В петък 21.03. след ставане:
кафе с мляко
упр. на Джейн Фонда
5км разходка
обяд - някакви яйца бяха
вечеря - домашни кюфтета + салата айсберг с чери доматчета, лимон, зехтин
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
22.03. Събота
0630 кафе с прясно мляко
0930 кашкавал+овче сирене+масло
капучино
обяд – нережимен, но бях на служебен пикник и нямаше от къде да си взема нещо добро за хапване
2 кебапчета и 1 кюфте с неизвестен и доста съмнителен състав, питка, лютеница
кафе с пр.мляко
спорт - разходка в гората и малко хорца
вечеря - половин кофичка кисело мляко 3.6%
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
23.03. Неделя
0630 кафе с прясно мляко
1030 варено яйце +овче сирене + 10гр масло
кафе с прясно мляко
1430 пилешки воденички с гъби, кромид, масло, в доматен сос
1800 овче сирене
2030 омлет от 2 яйца завит като палачинка с дом. крема сирене, дом.лютеници и сланинка
Вчера и днес упражнения няма, защото имам проблем с врата. В събота, особено по време на пътуването, ми беше доста зле. Освен това и лявата половина на гърба ми е изтръпнала почти през цялото време. Утре ще тормозя личната за направление за физиотерапия, ако не ще отида при една кинезитерапевтка, от която бях доволна миналата година, да видим какво ще предложи.
24.03. Понеделник
Успах се и не ходих до личната, но съм по-добре.
- кафе с мляко
1200 - омлет от 2 яйца на дюнер с пълнеж от дом.крема сирене, сметана, кис.мляко, лютеница, сланинка
1815 - вратна пържола, кромид, гъби - задушени в тавичка на фурна
Нощна смяна съм ще си взема сусамов тахан с кис.мляко и сметана за по-късно.
спорт:
- упражненията на Л.Ив.
- 5км бърза разходка
Мнението беше редактирано от Лиана на 24.03.14 18:41.
25.03. Вторник
- сусамов тахан с ... /остатък от вечерта/
сън
- кафе с прясно мляко
-зелен боб със сланинка
-кафе с прясно мляко
-зелен боб с кисело мляко
-шопска салата
-вратна пържола, панцета, сланинка на барбекю
26.03. Сряда
-кафе с прясно мляко
-половин кофичка кисело мляко 3.6%
-кафе с прясно мляко
-шарен боб със св.краче, месце и сланинка
-шопска салата
-малко панцета и домашен суджук от снощи
спорт:
- 5км бърза разходка
- упражненията на Л.Ив.
Явно със спорта на този етап не мога да бъда по-сериозна и трябва да оптимизирам храненето.
Имам взети мерки на 16 март, но днес сутринта не бях в къщи и нямаше как да проверя за 10 дни дали има някаква промяна. По принцип кантара ми е на три крака и не може да му се има много вяра. Иначе когато се опитвам да свалям кг обикновено се меря веднъж седмично, а мерките ги проверявам веднъж месечно. Лошото е, че по дрехите не усещам някаква промяна надолу, а хубавото е, че няма промяна и нагоре. 8-)
Преди време имах известни успехи с фаст-5, но неяденето през целия ден натоварва прекалено много психиката ми. Иначе се свиква и след време почти не чувстваш глад, но се страхувам че ще отключи преяждания.
Друг вариант е да спра млечните. Преди време ги спрях за 1 месец и имах успех.
Следя дневниците на две от новите момичета, които имат да свалят повече килца като мен, но ми се струва, че те хапват прекалено малко. Въпроса е, при почти липсата на спорт, дали моята храна не е много. Нямам кухненска везна, а и не считам, че броенето на калории е за мен по ред причини.
Бихте ли ми дали някакви идеи какво мога да направя в тази ситуация?
Е, благодаря за “помощта”. Явно сама ще си говоря тук.
27.03. Четвъртък
06:30 - кафе с прясно мляко
09:30 - 1моцарела + половин домат
- кафе с прясно мляко
12:45 - салата домати + овче сирене
- 1/3 пържолка, 1/3 панцета, 2 сланинки
- нес кафе с пр.мляко
17:45 - овче сирене, 1/2 домат, 1/3 краставица
21:30 - 1 порция от шарения боб с ... от вчера
спорт:
20:00 - упр. на Л.Ив.
Снощи си легнах доста късно, към 1 и нещо и имаше малко среднощно зареждане с въглехидрати:
00:40 - 3 броя шоколадови бонбони
28.03. Петък
Сутрин винаги пия чаша топла вода, а след това и кафето.
- кафе с прясно мляко
- около 110 гр заквасена сметана 30%
спорт:
- упражненията на Л.Ив.
- 5 км бързо ходене
14:50 - салата айсберг с домат, лимон, зехтин
- около 1/2 св.пържола, задушени гъби, кромид
18:35 - 1 купичка побългарена :) немска супа с праз и кайма
Мнението беше редактирано от Лиана на 28.03.14 19:01.
29.03. Събота
Бях нощна смяна и тъй като не успях да си купя нещо за през нощта, сутринта се прибрах доста гладна.
08:00 - 1 купичка от немската супа
- 5км бързо ходене
сън
-кафе с прясно мляко
14:30- 1/2 св.пържола, 2 малки яйца на очи, 1/2 домат, парче краставица
- 2-3чаени лъжички закв.сметана 30%, допиване кафето с пр.мляко
Неуспешен опит за шопинг-терапия, но затова пък страхотна разходка из града под прекрасното слънчице.
19:40 - упражненията на Л.Ив.
21:00 - 1 порция от шарения боб с ...
Мнението беше редактирано от Лиана на 29.03.14 21:47.
30.03. Събота
Здравейте :) . Днес мога да отчета малък напредък. За две седмици трикракия ми кантар отчете –1кг. Имам и намаления в обиколките:
подгръдна –1см, талия –2см, ханш –1см, бедра горе – 0.5см.
- турско кафе с пр.мляко
упражненията на Л.Ив.
11:00 - 1 купичка от немската супа
После ще допълвам.
Движението е в правилната посока, но ми се иска малко да ускоря процеса. Все още се надявам да получа някакви съвети (F).
14:45 - капучино с еспресо
16:35 - 1 купичка от супата, 1 краставица
- 5 км бързо ходене
Закъснях с вечерята, затова:
21:00 - 1/2 купичка от супата
22:15 - 1/2 порция бекон задушен в йена с карфиол, доматена подправка и лютеница
- ягоди
Мнението беше редактирано от Лиана на 30.03.14 22:47.
31.03. Понеделник
06:30 - кафе с пр.мляко
09:30 - 1/2кофичка кис.мляко + 1 суп.л. чия
- кафе с доста пр.мляко
12:30 - 1 порция бекон задушен с карфиол ...
- нес кафе с пр.мляко
17:30 - 1/2 кис.мл + 1 суп л чия
19:55 - упражненията на Л.Ив.
21:15 - 1/2 купичка от немската супа
- 1/2 домат, сирене, сланинка, пресен чесън
- ягоди
Чията си я купих преди повече от месец и чак днес стигнах да я пробвам. Много ми хареса желирането, но след това ми оставя някакво неприятно усещане в устата, като сухота или запрашеност, не мога да определя точно.
Мнението беше редактирано от Лиана на 01.04.14 11:50.
01.04. Вторник
10:15 - кафе с пр.мл.
11:30 - кокосова палачинка с пълнеж сирене, лютеница, маслина, сланинка
- кафе с пр.мл.
16:30 - салата домат, краставица, сирене, авокадо, зехтин, лимонов сок
- 1 варено яйце, св.език в масло
спорт:
- 5км бързо ходене
- упражненията на Л.Ив.
22:30 - 1/2 св.език, авокадо, сланинка
- ягоди
Мнението беше редактирано от Лиана на 02.04.14 10:11.
02.04. Сряда
08:15 - сандвич от кашкавал, масло и прясно неосолено сирене, 1/2 домат
- кафе с прясно мляко
Бях гладна след нощната, хапнах, свърших малко домакинска работа и към 11 часа легнах да спя.
- кафе с прясно мляко
16:15 - зелен боб със сланинка
20:00 - малка чаша айран
22:00- бекон задушен с карфиол...
спорт:
-упражненията на Л.Ив.
– 5км бързо ходене
Здравей Лиана!
Добре дошла и поздравления за решението да се вземеш в ръце! ;)
Напълно разбирам проблемите ти с лекарите. От тийнейджър имам проблеми с кръста, хронични с течение на годините. Сравнително наскоро отидох на лекар и първоначално ми казаха, че е дископатия. Е след тая диагноза не можех да мръдна седмица от кревата. След скенер се оказа, че е някакво приплъзване на прешлен /мисля, че се казваше “протрузия”/ и ми казаха да се пазя от натоварване, че може да се наложи и операция. Откакто разбрах, че не е дископатия, вече 3-4 години не се е обаждала болежката.
Та мисълта ми беше, че много неща са ни в главата ....
Успех с целите!
Благодаря за подкрепата Оlе То :) . Много си права. В момента имам малко повече от колкото е полезно време да се фокусирам върху себе си и усещанията си. Проблем някакъв има, но се надявам все пак да не е сериозен. Ще продължавам да търся вариант за по-сериозен спорт, но предпочитам да бъда предпазлива.
03.04. Четвъртък
- кафе с пр.мл.
11:00 - кашкавал, прясно неосолено сирене, домат
15:40 - зелен боб със сланинка +2-3 суп. лъж. кис.мл.3.6%
- домашно овче кис.мляко
20:00- салата маруля, вратна пържола на скара
- дом. овче кис. мляко
Днес имах доста тичане по задачки и успях да направя само една серия от упр. на Л.Ив., но походих доста пеша + редовните 5 км бързо ходене.
04.04. Петък
- кафе с пр.мл.
09:00 - 1варено яйце, дом.овче крема сирене, гъст айран +чия
12:15 - вратна пържола запечена с кашкавал, краставица, дом.овче крема сирене, гъст айран с чия
- прясно мл с нес
17:50 - домашни сирене и кашкавал, дом.овче крема сирене, домат
- упр. на Л.Ив. - две серии
21:15 - порция свинско с кисело зеле
- дом.овче кис.мл.
05.04. Събота
- кафе с пр мл
упражненията на Л.Ив.
упражнение за ръце - измиване на прозорец :)
11:15 - кокосова палачинка с пълнеж остатъка от бекона с карфиол
- капучино с еспресо
- капучино с еспресо
17:00 - зелен боб със сланинка + кис.мл. 4,5%
21:00 - свинско с кисело зеле
- гъст айран
Не можах да отделя време за 5 км-вата разходка, но доста се поразходих из града около съботните кафета с приятели.
06.04. Неделя
08:30 - домашни сирене и кашкавал, дом. овче кис.мл.
- 5 км бързо ходене
сън /след нощна смяна съм/
-кафе с пр мл
16:00 - дом.сирене + сланинка + домат
- упражненията на Л.Ив.
21:15 - скумрия на скара, салата маруля с домат и пресен чесън
Доста късно започнах да си квася овче кисело мляко и крема сирене и затова около 24:00 часа хапнах от каймака на млякото и от киселото използвано за подквасването.
Мнението беше редактирано от Лиана на 07.04.14 10:48.
Бях решила да се тегля на 2 седмици, но вчера не се стърпях и имам 0,5 кг надолу тази седмица. Малко, но от сърце :) . Повода беше коментара на сестра ми и племенницата, че съм отслабнала и особено в проблемната за много жени след 35 г област под гърдите. Не се бяхме виждали почти месец. Нямам много кг свалени за месеца, може би 2-3 кг. За сега и бюста се държи :D, там положението е има повече кг, има бюст, няма кг, няма и бюст. Надявам се да опазя поне част от него.
Много е странно положението, хем ми се иска да забързам отслабването, хем ме е страх, че ако се получи ще увисна и ще остана без бюст. Ще видим до къде ще го докарам.
07.05. Понеделник
Днес се събудих с главоболие и вместо да изляза да се поразходя взех, че се забих на лаптопа.
- кафе с пр мл
10:30- панирани в яйце и сусам и в яйце и кокос - 2 червени печени чушки, 2 плочки кашкавал и 2 плочки сирене, остатъка направих на палачинка
- кафе с пр мл
След това продължих с четенето на лаптопа. Врата ми беше доста зле и понеже и главоболието се усили се изстрелях до личната и си имам направление за физиотерапия. Днес направих първите процедури. Миналата година нямаше голям ефект, но сега отидох на друго място и лекарката твърди, че ще мине, пък да видим. Предписа ми баклофен /използва се за намаляване и облекчаване на прекомерното напрежение в мускулите, за спазми /, но не съм сигурна още дали да го пия. Съжалявам, че не се сетих да я питам за магнезий или магнезиево олио дали не мога да ползвам. Обаче, там имаше един младеж с вълшебни пръсти и ми просветна пред очите. Преди години имах отвратително мигренозно главоболие, което ме държеше по една седмица. С времето се разреди и сега ми се случва по-рядко и обикновено е един ден. Толкова съм зле, че и хапче не мога да пия. Ако се опитам най-често го повръщам. Тъй като при опит за навеждане или по-рязко движение главоболието ставаше непоносимо днес упражнения нямаше. Навъртях доста километраж из града по задачки и към 16 часа се прибрах и си легнах завита през глава. За съжаление не можах да заспя, понякога така ми минава. Към 18:30 реших да си направя редовната 5 км-ва разходка в парка. Тъй като главоболието все пак ме поотпусна, реших и да хапна нещо.
20:30- салата от 2 домата, 2 печени червени чушки, сирене, зехтин, лимонов сок + маслини
- около 2 суп л дом. овче кис.мл., докато си приготвях за утре за работа кис мл с чия
Днес съм по-добре. Леко замаяна, но главоболието го няма :) .
08.04. Вторник
06:30 - кафе с пр мл
09:15 - дом.овче кис мл + чия
- кафе с пр мл
12:30 - салата маруля, 2 варени яйца, дом.крема сирене, маслини
- нес кафе с пр мл
17:30 - дом. овче кис мл + чия
20:00 - упражненията на Л.Ив.
21:30 - свинско с кисело зеле
22:30 - ягоди
09.04. Сряда
-кафе с пр мл
11:00 - овче кис мл + сусамов тахан
- кафе с кокосово и краве масло + мъничко пр мл
14:25 - кашкавал с масло и дом крема сирене, домат
- дом овче кис мл
20:10 - свинско с кисело зеле
- ягоди
спорт:
- упр на Л.Ив.
- 5км бързо ходене
10.04. Четвъртък
След тази ранна вечеря снощи, се прибрах от нощна доста гладна.
08:25 - кашкавал с дом крема сирене
- фастъчено масло
сън
-кафе с кокосово масло и пр мл
14:25 - кокосова палачинка с пълнеж от дом крема сирене, маслини и домат
20:10 - салата маруля с пресен чесън, зехтин, лимонов сок
- 3 кюфтета от месо, сланинка
- дом овче кис мл
спорт:
- упр на Л.Ив.
- 5км бързо ходене
11.04. Петък
07:55 - кафе с кокосово масло и пр мл
11:45 - шопска салата
- 2 кюфтета на скара, сланинка
- кафе с пр мл
17:45 - сирене с краве масло
- фастъчено масло
22:30 - св плешка на хапки задушена с кромид, доматена подправка и масло в йена
спорт:
- 5км бързо ходене
Днес реших вместо упр на Л.Ив. да пробвам от тук програмата за силен и стабилен коремен пояс 1-ва част, но не съм сигурна дали правилно съм схванала всички упражнения. Най-вероятно ще прибавя някои от упр към упр на Л.Ив., ще видим.
12.04. Събота
10:00 - 1 варено яйце, 10гр масло, дом овче крема сирене, домат
- кафе с пр мл
14:00 - 1 порция от свинската плешка задушена с кромид ...
- кафе с пр мляко
18:20 - домат + дом овче крема сирене
Имах още едно варено яйце, но не бях гладна и го оставих. По принцип, като съм през деня на работа се прибирам към 20 часа и първо си правя упражненията, че след цял ден на стола определено имам нужда. Този баклофен дето ми го изписаха, не ми се отрази добре и го спрях. През целия ден ми беше малко лошо, а вечерта си правих упражненията повече от час сигурно, защото започна да ми се гади. Бях замаяна и с лош вкус в устата.
20:00 - упр на Л.Ив.
Вечеря нямаше, защото ми беше много зле. Пих много вода и си легнах към 23 часа.
13.04. Неделя
Честит имен ден на всички празнуващи! Да сте много здрави и да постигнете целите си! (F)
След като от снощи спрях баклофена, днес съм по-добре. Резултата не е много реален след снощната липса на вечеря, но реших да не пропускам деня си за измервания. За последните 2 седмици имам -1,5кг, -2см талия, -1 см ханш и още някои малки минусчета. Трябва да си изровя листчетата и да си отчета резултат за един месец. Малки стъпчици, но се радвам че са в правилната посока.
09:00 - 1 варено яйце, дом овче крема сирене, краставица, маслини
- кафе с пр мл
12:45 - 1 порция от свинската плешка с ...
- 5км ходене съчетано с пиене на капучино с еспресо този път
- упр на Л.Ив.
18:30 - последната порция от плешката с...
21:30 - ягоди с овче кисело мляко.
Мнението беше редактирано от Лиана на 14.04.14 12:27.
14.04. Понеделник
Естествено след ранната вечеря се прибрах от нощна гладна, но реших да хапна леко преди лягане.
08:55 - домат с дом.овче крема сирене
сън
- кафе с кокосово масло и пр мл, фастъчено масло
- упр на Л. Ив.
- 5 км бързо ходене
16:00 - омлет от 2 яйца с кашкавал, завит на дюнер с пълнеж от домат, сирене и маслини
20:00 - 2 моркова + маслини
Много обичам пресни моркови и след като сложих бекона да се пече, реших да хапна от купените днес. За съжаление не бяха от най-прекрасните, затова ги съчетах с маслини.
21:15 - бекон на фурна, стар кромид запечен при бекона, домат
Мнението беше редактирано от Лиана на 15.04.14 00:03.
15.04. Вторник
- турско кафе с пр мл
- упр. на Л.Ив.
- 5км бързо ходене
11:20 - от снощния бекон с кромид, домат
- турско кафе с пр мл
15:35 - от снощния бекон с масло, домат
21:15 - 2 кюфтета на фурна, масло, краставица
- дом. овче кис мл
16.04. Сряда
09:15 - дом.овче кис мл + чия
-кафе с пр мл
12:15 - 2 кюфтета на фурна, маслини, салата домат+краставица+сирене със зехтин
- прясно мляко с нес
17:45 - парче сирене, дом. овче кис мл + чия
20:00 - упр. на Л.Ив.
21:30 - салата домат+печена червена чушка
- варени пилешки воденички запечени с кашкавал
- 110 гр сметана 30% на Хармоника
Огромно разочарование от сметаната. Доста съмнителни вкус и качество. Скоро няма да си купя. Много съжалявам, че на нашия пазар няма хубави качествени сметани. Тези от руските магазини имат прекален вкус на химия за мен. Само тази ми харесваше, но и миналия път не беше много добра, а сега направо ужасна.
И да се похваля. Тази вечер успях да направя цели 7 нормални лицеви опори. Другите до 3х10 бяха от колене. Голям зор беше и много се радвам, че нещата тръгват към подобрение. Клековете също са ми много по-добри сравнени с началото.
Имам едно питане. Моите скромни 7 нормални лицеви опори не ги правя съвсем до долу. На какво е по-добре да наблегна:
1. по-чисто изпълнение, но по-малко бройки за сега
или
2.да увеличавам бройките за сега, пък постепенно да подобрявам качеството на изпълнение
Дано стана ясно какво питам. Благодаря.
17.04. Четвъртък
През деня храната както обикновено, а на вечеря + 1 парче дом погача и доста шоколадови бонбони.
спорт - само доста ходене
18.04. Петък
19.04. Събота
Двата дни:
-хранене тип ВМ-НВХ
спорт- упр на Л. Ив., 5км бързо ходене
20.04. Неделя
21.04. Понеделник
Двата дни спорт няма, а храната е в стил Кико Сан :) . Ееех, кога беше времето, когато можех да се храня безнаказано така ;( .
От утре в коловоза.
Ааа, и да се похваля. Вече правя нормални лицеви опори 3х10 броя, ура.
22.04. Вторник
Бях нощна смяна.
08:10 - 1 варено яйце, парче прясно сирене, 1/2 краставица
сън
- кафе с кокосово и краве масло + малко пр мл
14:00 - салата домат, авокадо, печена чушка, пресен кромид, магданоз, зехтин, лим сок, балсамико
- 2 варени яйца, прясно сирене
- остатъка от кафето по същия начин като преди
19:00 - 1/2 краставица
- 3 варени яйца, прясно сирене, сушени червени чушки, зехтин
спорт:
- упр на Л.Ив.
- 5км бързо ходене
23.04. Сряда
09:45 - кафе с кокосово и краве масло + малко пр мл
12:20 - 3 варени яйца настъргани заляти със сос / от лапад и пресен кромид задушени в масло и вода + извара + кашкавал/
- домат
- кафе с пр мл
17:00 - капучино с еспресо
19:00 - 3 варени яйца настъргани + настъргано сирене +100 гр сметана 30% + горчица
- 1/2 краставица
- няколко лъжици кис мл
спорт:
- упр на Л. Ив.
- 5 км ходене
Мнението беше редактирано от Лиана на 23.04.14 21:04.
24.04.14
23:41
Здрасти,
Записвам се да те следя :)
Като ти чета дневника имам чувството, че всеки ден при теб е Коледа :)
Какъв е този комплекс упражнения на Л.Ив?
Здрасти,
и аз те следя, нелегално :) .
Обичам Коледа, Великден, Гергьовден ... :)
Затова си избрах ВМ-НВХ като начин на хранене, но не смятам %-ти, а си хапвам каквото ми е вкусно. Може би не е лошо да посмятам малко и да забързам отслабването, ама не знам кога ще ми дойде музата. А и това е единствения начин на хранене, който успява до голяма степен да овладее наркоманската ми пристрастеност към сладкото.
Упражненията са на Любомир Иванов, фитнес инструктор и кинезитерапевт, има блог с много полезна информация. Тези, които правя са много елементарни и са за възстановяване в начален етап след дискова херния. Имам малко проблеми с врата и гърба и след дългото обездвижване и многото качени килограми, те се оказаха подходящи за мен. Пробвах програмата на Румяна Илиева за начинаещи с наднормено тегло, но получих болки в кръста и колената. Пробвам от време на време нещо ново и като се появи проблем се връщам пак на тях. Лошото е, че са ми омръзнали много, но след празниците ще пробвам пак нещо друго, сега нямам време за експерименти.
24.04. Четвъртък
06:30 - кафе с кокосово и краве масло + пр мл
10:00 - кис мл + чия + кокосови стърготини
12:10 - 2 кюфтета на скара + пилешки воденички в доматен сос
- пр мляко с нес
17:00 - 1 варено яйце + сос задушен лапад, пресен кромид, извара в масло
- 1/2 краставица
21:30 - свинско месо на скара
- салата маруля, домат, пр кромид, зехтин, лимон
- фастъчено масло
Мнението беше редактирано от Лиана на 25.04.14 00:42.
25.04. Петък
спорт:
- упр на Л.Ив.
- 5 км бързо ходене
храна:
09:00 - турско кафе с пр мл
11:15 - 2 варени яйца настъргани + соса с лапад.., маслини, прясно сирене
- салата маруля, зехтин, лимон
- турско кафе с пр мл
16:15 - 1 варено яйце, извара, сланинка, печена чушка, пресен кромид + малко масло, докато готвех вечерята
Нощна смяна съм, ще си взема свинска плешка задушена на хапки в йена с масло и гарнитура зелен боб.
25.04.14
22:29
Упражненията са на Любомир Иванов, фитнес инструктор и кинезитерапевт, има блог с много полезна информация. Тези, които правя са много елементарни и са за възстановяване в начален етап след дискова херния. Имам малко проблеми с врата и гърба и след дългото обездвижване и многото качени килограми, те се оказаха подходящи за мен. Пробвах програмата на Румяна Илиева за начинаещи с наднормено тегло, но получих болки в кръста и колената. Пробвам от време на време нещо ново и като се появи проблем се връщам пак на тях. Лошото е, че са ми омръзнали много, но след празниците ще пробвам пак нещо друго, сега нямам време за експерименти.
Намерих нещо интересно от youtube за теб, за след празниците. Момичето хвали тези раздвижващи упражнения, че помагат при болки точно в горната част на гърба и врата http://www.youtube.com/watch?v=hIwZPS5vqPc
Втория клип дава идея за заздравяване на мускулите на гърба и на тези поддържащи врата с упражнения с ластици: http://www.youtube.com/watch?v=Cty-pHTtiT0
Третия клип е с упражнения за корекция на лордоза: http://www.youtube.com/watch?v=7gi2vwzqXi8
Дано са ти от полза!
Мнението беше редактирано от Теди Илиева на 25.04.14 22:44.
25.04.14
22:36
Имам едно питане. Моите скромни 7 нормални лицеви опори не ги правя съвсем до долу. На какво е по-добре да наблегна:
1. по-чисто изпълнение, но по-малко бройки за сега
или
2.да увеличавам бройките за сега, пък постепенно да подобрявам качеството на изпълнение
Дано стана ясно какво питам. Благодаря.
Питах във фитнеса. Препоръката е да се придържаме към чистото изпълнение на упражненията. До накъде има смисъл, защото при едно недобре премерено движение може да се схванем лошо, изкълчим нещо .... в този ред на мисли :)
Тръгни на Йога.
Правят чудеса с тялото, особено за хора с проблемни стави. Ще бъде бавно, дълго и мъчително но съм сигурен че ще се възстановиш.
Може би при теб трябва да стане начин на живот и да караш с йога докрай.