02.04.14
10:35
Здравейте,
след продължително ровене във форумът неуспях да намеря отговор на моят проблем. От месец спазвам НВД с цел намаляване на мазнините и килограмите, за съжаление до момента резултатът е качване на 2кг. Преди да започна си изчислих ОКБ=1365,5 като сътоветно В=58гр. , П=139гр. и М=129гр. Висока съм 160см и в момента съм 60кг. %маз. е около 24-26, като когато започнах режима бях 58кг и съответно съм си направила изчисленията за 58кг.
Хранителният ми режим, който спазвам е следният:
сутрин: 30-40гр. Овесени крекери
обяд: 150гр. печено пилешко бутче и 200гр салата( от моркови или от домати, краставици и яйсберг)
следобет: 20бр. сурови бадеми (следобедната закуска не я правя всеки ден, а само когато ми се прияде нещо сладичко)
вечер: 1 вар. омлет от 3 яйца с 200-300гр. салата от яйсберг с краставици и малко сурови семки;
2 вар. около 150гр. пица с блат от кайма ( рецептата съм я взела от сайта) с 1 печено яйце и салата ( същата като при вариант1)
3 вар. около 150гр свинско или пилешко печено на фурна със салата( същата като при вариант 1)
През събота или неделя си позволявам да увелича въглехидратите като си правя пълнозърнести макарони с пилешко на фурна или картофи.
Относно тренировките ми, в момента тренирам по програмата P90X, като съм към средата на 2ра фаза.
С риск да ми стане километричен постът, ще добава и малко предистория. Преди почти 4 години започнах борбата с килограмите.Тогава бях пак около 60кг., но със сигурност не изглеждах така както в момента. Като цяло никога не съм била дебела, по-скоро мога да се определя като пухкава...или поне аз така се виждах. Започнах да ходя на фитнес 2 пъти в седмица и да правя пилатес всяка сутрин без да спавам хранителен режим. След около 1 година открих този страхотен сайт, от който научих супер много както за тренировките, така и за храненето. Започнах да спазвам НВД и резултатите дойдоха много бързо, за около 2-3 месеца успях да намаля %мазнини и килограмите и станах 54кг., като изглеждах сравнително добре, според мен. От есента започнаха проблемите ми с връщането на килограмите. Омъжих се и покрай целият стрес от сватбата качих 2кг., като от тогава само качвам и немога по никакъв начин да си върна предишните килограми.През декември реших да си увелича калориите за един месец, защото като цяло винаги съм яла малко и доста трудно достигам ОКБ, но това доведе до качване на още няколко килца. :( С това което виждам в огледалото мога да кажа, че не са само мазнини, натрупах и доста мускулна маса, което е единственото нещо което ме успокоява за момента.
Ще съм Ви много благодарна ако ми помогнете в тази битка, защото в момента съм в задънена улица и мотивацията ми изчезва с всеки изминал ден.
02.04.14
10:47
Първо и преди всичко - показанията на кантара ли са проблем? Това число няма практическа стойност - при едно и също тегло можеш да изглеждаш доста различно. Прав ли съм или не? :)
Неточностите могат да бъдат потърсени в следните посоки:
- твърде голям енергиен дефицит
- не си преизчислявала енергията след намаляването на теглото, което си постигнала
- не достигаш реално енергоразхода, който си заложила в изчисленията (т.е. изразходваш по-малко, от колкото предполагаш)
Направо ме хвана шубе да се женя, бре... :P
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 02.04.14 10:53.
Здрасти и мерси за бързият отговор :)
Оф положението с кантара е зле, направо съм се пристрастила....ужас!!!! Знам че не е водещ и затова все още не съм се отказа да се боря, но много ми влияе. :(
По отношение на дефица, си го изчислявам винаги когато започвам да чистя мазнини. Сегашното ми КБ съм го излислиса с 1.55 за умерена активност и съм извадила 500kal. ( и сега видях, че съм го написала грешно ОКБ=1166,5 е реалното) Лошото е, че нямам везна и повечето грамажи са на око.
А по отношение на сватбата, даже и аз се замислям да взема да се разведа, че да се оправят нещата :D
А дали проблемът ми не е от това, че вече близо 2 години се храня по почти един и същи начин и затова да не ми влие НВД. Защото аз по принцип си се храня така, само където си позволявам сладко и Cheet food когато не се стремя да чистя мазнини, а само поддържам и нямах никакви проблеми, до тази зима...направо немога да разбера какво стана :(
02.04.14
11:37
казано от ralch на 02.04.14, 11:25:
Оф положението с кантара е зле, направо съм се пристрастила....ужас!
Изхвърли кантара... или го подари на човек, когото мразиш. :)
Така или иначе неговите показания съдържат твърде неясна истина.
По отношение на дефица, си го изчислявам винаги когато започвам да чистя мазнини. Сегашното ми КБ съм го излислиса с 1.55 за умерена активност и съм извадила 500kal.
Първо - 1.55 може и да е неподходящ коефициент. При различните тренировки (като тип натоварване, интензивност, обем и т.н.) се изразходва различно количество енергия. С други думи - чрез 3 тренировки седмично можеш да генерираш значително по-голям енергоразход, от колкото с 5 тренировки. Нещата се определят от това какво всъщност правиш по време на тези тренировки.
Второ - използвай относителен дефицит, а не фиксиран абсолютен. Причината е ясна - 500 kcal за теб са едно, а за мен - друго (аз съм 191 cm / 90 kg / 6 тренировъчни дни седмично). Затова е разумно дефицитът да бъде не повече от 20% от баланса.
А дали проблемът ми не е от това, че вече близо 2 години се храня по почти един и същи начин и затова да не ми влие НВД.
За мен това е най-малко възможният сценарий. :)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 02.04.14 11:38.
Ох, като за начало мисля да спра да се меря, защото наистина си прав за кантарът. Когато почнах да се занимавам с фитнес също бях 60кг, но със сигурност изглеждах много по-зле отколкото в момента.
По отношение на сметките за ОКБ, малко се обърках. Какво ще рече относителен дифицит? Да си сметна примерно КБ по 1,37 за по-леката активност или нещо друго имаш предвит? Сега набързо си го сметнах с 1,37 и извадих 20% и ми се получава, че трябва да приемам повече калории, отколкото с досегашните ми сметки. Получи се ОКБ=1502кал. Това което ме притеснява е че Декември се пробвах да си увелича калориите и приемах малко над 1200кал/ден и тогава набързо качих 3 кила., при положение че ходих на фитнес 2 пъти/седмично и правех пилатес почти всеки ден. Ако трябва ще си постна тренировката, за да се добие по-добра представа колко горе-долу съм се натоварвала. :)
Извинявам се за многото и може би безмислени въпросчета, но нещо немога да схвана какво точно трябва да променя :(
02.04.14
13:47
Относителен е дефицит, изчислен като процент - правилно си ме разбрала. Тогава той няма фиксирана стойност, а представлява някаква част от енергията за поддържане. 20% дефицит могат да значат около 300-400 kcal (както е при теб), но могат да бъдат и над 600 (както горе-долу е при мен). Тогава за теб 500 kcal дефицит ще значат твърде агресивна диета (твърде малко храна), а аз ще имам още “мегдан” да си намалявам храната. Затова те посъветвах да не работиш с фиксирана стойност, а с процент.
Колкото до коефициента - да, това имах предвид - да смяташ с по-малкия. Изчисленията ти са точни, стига да тренираш здраво 3 пъти седмично (тежки силови тренировки във фитнеса, например). Какво е било през декември - не знам. Нека не забравяме, че 1-2 kg са напълно нормално физиологично колебание на телесното тегло - зависи от нивото на хидратация, наличието на храна и течности в храносмилателния тракт, месечната цикличност при Дамите и... (колкото и цинично да звучи) кога сме ходили до тоалетната и какво точно сме правили там.
Няма как да преценя какво точно изразходваш. Всички тези сметки са ориентировъчни, не точни. Те дават отправна точка и тенденция, не точна рецепта. Моят абсолютно генерален съвет е следния - не мисли как да ядеш по-малко, а търси начин да изразходваш повече енергия. :)
Мерси много за помощта, ще следвам съвета ти и дано да стигна до желания резултат. :)
Само един последен въпрос относно тренировките. Сега тъй като съм се хванала с P90X и имам желание да си довърша 2та фаза, добре ли ще е да добава и 1-2пъти/седмично бягане на открито като увеличение на натоварването или е по-добре да добавя още няколко силови тренировки, ако мога така да ги нарека тренировките вкъщи,макар че след една тренировка на P90X съм си доволно изморена.
И като цяло, когато попадна в такава ситуация, кой е по-добрият вариант за увеличаване на натоварването, чрез силови тренировки или чрез кардио? Питам, защото от дълго време се чудя как е по-добре. Когато тренирах в зала си разделях тренировките на горна и долна част, като и при двете тренировки си правех карио около 25-30мин., вярно отделно не съм ходила да бягам, но след тренировка в повечето случай се чуствах супер тонизиран дроп. :D
02.04.14
19:28
Напиши,ако може, какви точно тренировки правиш в момента, за да видим дали активността ти е достатъчна.Както е написал Кольо, това с тези коефициенти е доста относително - не може да си в дефицит и да качваш (ако изчисленията са коректни). За мен възможностите са 2 : не знаеш от кое колко ядеш (преценяваш грешно грамажите) и ядеш повече, отколкото мислиш - съответно не си в дефицит. Или просто активността ти е ниска и трябва да я увеличиш. Попринцип не мисля, че ще бъде в минус, ако включиш 1-2 пъти тичане навън, най-малкото - времето е толкова готино и приятно в момента, че си е доста приятно и тонизиращо да си тичаш сред природата:)
Мнението беше редактирано от Графиня фон Дачева на 02.04.14 19:31.
02.04.14
19:39
Основен прием на храна трябва да е до обяд. Тогава се ядат мазнини и въглени основно. Вечер, към 18 ч. може малко въглени и преди лягане само белтък и зелена салата. Нищо друго. А при теб основната храна е вечер! Промени го това и ще видиш резултат.
казано от Carbohydrate на 02.04.14, 19:39:
Основен прием на храна трябва да е до обяд. Тогава се ядат мазнини и въглени основно. Вечер, към 18 ч. може малко въглени и преди лягане само белтък и зелена салата. Нищо друго. А при теб основната храна е вечер! Промени го това и ще видиш резултат.
не вервам
02.04.14
19:48
казано от gotcha на 02.04.14, 19:44:
не вервам
Имаш това право.
03.04.14
00:38
казано от Carbohydrate на 02.04.14, 19:48:
...при теб основната храна е вечер! Промени го това и ще видиш резултат.
не вервам
Имаш това право.
Ама има и основание... ;)
03.04.14
00:47
казано от Carbohydrate на 02.04.14, 19:48:
не вервам
Имаш това право.
Изследвания, обосновка?
Здравейте и мерси за проявения интерес :)
Като цяло в момента тренирам по програмата на P90X и използвам 2х4кг.гирички, като съм в средата на 2та фаза. За точни упражнения едва ли ще успея да ги пресъздам, но след тренировка се чувствам доста натоварена. Преди да започна програмата P90X, ходих на фитнес 2пъти/седмично. По отношение на натоварване, мисля че P90X успява да ме натовари толкова колкото когато спорувах в зала, само че ми е малко времето за възтановяване тъй като се тренира всеки ден и усещам че немога да се възтановя напълно особено в областта на ръцете и раменете.
За сега реших да следвам съветите Ви и да включа 2 пъти/седмично и бягане навънка. Вчера си преизчислих ОКБ, както ми препоръча Колъо и ми се получава, че трябва да приемам около 1500кал., което на мен ми се струва много, но ще се опитам ако не друго то поне да ги доближавам. Малко ми е трудно и незнам какво още да добавя към храненията ми, тъй като в момента не се чуствам нито гладна, нито изтощена, а приемам около 1000-1100кал/ден.
По отношение на вечерята, знам че тогава ми идват най-много приети калории, но винаги съм се хранила по този начин и до момента не ми е създавало проблеми. ;)
03.04.14
10:13
Има много видове диети и способи за намаляване на теглото. Още по малко за намаляване, конкретно само на мазнини и още по-малко, здравословни. Диетите станаха много популярни посредством Бодибилдинга или спорта и посредством последните години, за печелене на пари.С други думи има няколко направления така да се каже. Едното направление е диета за спортиста. Такава диета се използва за постигане на някакъв друг резултат в спорта. Диетата не е цел, а способ за достигане на някаква друга цел. Здравословната диета е цел за намаляване на мазнини и здравословен начин на живот. Тези диети не са толкова агресивни, както при спортистите и целят влизане на организъма в „здравословен“ режим, нормален метаболизъм., който е изгубен с времето и трябва да се нормализира обмяната на веществата и т.н. Здравословните диети целят запазване на такъв режим, след неговата нормализация до края на живота, така да се каже. Много хора използват спортните диети, измислени специално за спортисти: кетонова диета, въглехидратна ротация, диетата на Жиронда и т.н. Здравословните са на Дюкан, най-революционата, ( не познавам западните), от руските са на Селуянов В.Н.- „Изотон“, здравословната на Ковальков А.Д. – „Худеем с умом“, нея я публикувах тук, 1-та част., която има прилика с Дюкановата и с кетоновата до някъде.
Всичките здравословни диети и някои спортни, са сходни в някои принципи, единият от които е основното хранене, да е обедното. В него изяждаме 35% от дневния прием.
В спортните диети, основното хранене трябва да е след тренировката и от там изтича тази информация, че тренирайки в 18 часа, нашите 35% от храната трябва да са след 19 ч. Но има едно „но“, а то е, че при спортните диети прием на въглехидрат е строго ограничен за сметка на белтъка. От тук излиза, че даже и вечерно яденето, то е съобразено с липса на въглехидрат.
Няма да пиша литература и линкове. Това е, което мисля, че е достатъчно за отговор.
03.04.14
10:33
Основен прием на храна трябва да е до обяд. Тогава се ядат мазнини и въглени основно. Вечер, към 18 ч. може малко въглени и преди лягане само белтък и зелена салата. Нищо друго.
казано от Carbohydrate на 03.04.14, 10:13:
Здравословните са на Дюкан, най-революционата...
Разбира се, че най-рестриктивната и дебалансирана диета е здравословна... ;)
03.04.14
10:42
казано от Кольо Пияндето на 03.04.14, 10:33:
Основен прием на храна трябва да е до обяд. Тогава се ядат мазнини и въглени основно. Вечер, към 18 ч. може малко въглени и преди лягане само белтък и зелена салата. Нищо друго.
казано от Carbohydrate на 03.04.14, 10:13:
Здравословните са на Дюкан, най-революционата...
Разбира се, че най-рестриктивната и дебалансирана диета е здравословна... ;)
“Не спортните”, ще е по-подходящо за нея. “Здравословните” е направление, което може да не означава здравословни. Това мисля, че е ясно, нали?!
Аз като хапна на обед заспивам и всичко приключва, как ще ме убедиш, че така е правилно за мен (dull)
03.04.14
10:53
казано от Carbohydrate на 03.04.14, 10:42:
“Здравословните” е направление, което може да не означава здравословни. Това мисля, че е ясно, нали?!
Ми... някак... на мен не ми е ясно това.
Няколко пъти чета това изречение и за мен то е класически non-sens.
Толкова ми е багажецът.
Както и да е - всеки с мнението си. ;)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 03.04.14 10:55.
03.04.14
11:59
Аз пробвах всякакви топове хранене и установих 2 неща първото е ,че при всеки е индивидуално и 2-рото е ,че не са препоръчителни крайностите.Пробвах без грам въглен /около 25гр на ден / и източник на енергия ми бяха мазнините /краве масло,цели яйца,козе сирене,авокадо,сурови ядки и сметана/ е не става така като искам .Пробвах без мазнини и само въглен и протеин е пак не става.И сега си направих 5 хранения като всичко се съдържа във умерени количества и всеки ден варират калориите ми според начина на трениране и какво ми е ежедневието в този ден.Всичко си приготвям в къщи и нося по кутии.Хапвам между 100 и 150 гр въглен на ден и между 170 и 210 гр протеин и между 50 и 75 гр мазнини.Гледам да се храня само със чисти и не пакетирани източници на храна.Хапвам телешко,свинско,пилешко и всеки ден по 200гр риба не пропускам + яйца + 1 доза протеин след тренировка за енергийни източници съм избрал сложен въглен и мазнини като ги съчетавам по различен начин.Сутрин примерно хапвам яйца + оризвоки преди обед 30 гр орехи + 200гр телешко и 120-50 гр броколи след това 150 гр пилешко + 60гр ориз и след 2:30 ч тренирам след тренировка пия протеина и 1 час след него 200гр филе от тилапия + 60 ориз и малко зелен фасул .И преди лягане източник на протеин + мазнини /повечето пъти cottage chease/+ 20 гр орехи или 10мл. зехтин студено пресован . И така останах най-доволен от резултатите /за 7 месеца 17кг мазнини/ има и известно покачване на мм в ръцете,бедрата и прасците в талията съм -12см в лицето се изпих много и в седалището. Преди да започна да се храня по този начин нямах особен прогрес със месеци а бях стриктен.
Поздрави !