01.05.14
04:13
Здравейте!
Нямах намерение да си правя дневник, но все пак съм жена, а като такава, си сменям мнението доста често :) Мислех само да чета, това което ме интересува и намирам за полезно, но сега смятам, че би било по-добре да чуя мнения и съвети, а за това ще ми трябвате вие :)
Казвам се Ина, на 25г., тежа 52кг, висока съм 166см. Не работя, но пък си имам едно малко мушмуроче вкъщи, за което се грижа, казва се Макс и е почти на 3г.
Искам да сваля някой и друг килограм, според моето виждане, идеалното ми тегло би било 47кг. - разни хора, разни идеали. Имам амбицията да се стегна и да се оформя, затова ходя на фитнес, не съм се отдала само на диети. През годините теглото ми винаги се е движело в едни граници 54-55кг. Винаги съм изглеждала прилично, но сега това не ми стига и искам нещо повече от “добре”. Имам идеал, за това как искам да изглеждам и ще дам всичко от себе си, за да го постигна или поне да се доближа максимално до него.
Ходя на фитнес от около година и половина. Старая се да тичам всеки ден, а фитнес посещавам 2-3 пъти в седмицата. Още в началото започнах да усещам, че тялото ми се развива учудващо бързо, но имам един проблем - корема. След раждането се възстанових много бързо. Бях качила 13кг., които свалих за около месец и то без диети и физически упражнения. Казах си, че и корема ще изчезне сам, както се стопиха и килограмите, но не се получи. Реших, че трябва да си дам време, защото все пак родих със секцио, но уви.
В момента съм на диета, която ограничава приема на въглехидрати и калории. Днес обаче може би й сложих край, защото се потдадох на изкушението :) Купих си два шоколада Lindt с лешници и стафиди, любимият ми. Мислех да оставя единият за друг ден, но уви... Започнах диетата преди 6 дни, стартирах 54кг, свалих 2-3…. Имах намерение да ги сваля до 50кг. и да “замразя проекта”, след месец да го започна отново, докато не достигна желаното, но... Изпитвам желание за определени храни (орехи, фъстъци, овесени ядки със сушени червени боровинки, ябълка, ягоди, киви...) и не знам дали утре ще съм достатъчно мотивирана да продължа. А пък и от декември насам си играя прекалено много с цифрите на кантара от 48 до 54 с постоянни промени...
Темата беше редактирана от Ina Pesheva на 01.05.14 04:17.
Добре дошла! :)
Веднага давам моите съвети :)
1) Кантарът не е показател. Гледай да се абстрахираш от цифрите и въобще колкото по-малко се мериш на него, толкова по-добре за теб. Използвай метъра и дрехите като ориентир как се справяш с поставените цели.
2) Бих те посъветвала да си изчислиш необходимите калории за деня http://www.bb-team.org/articles/914_kalorien-balans-i-kalorien-optimum (изчислява се по формулата за жени и после се умножава с коефициент, който зависи от нивото ти на физическа активност) и да се информираш горе-долу какви калории поемаш. Идеята е да си в лек дефицит. При теб няма много за сваляне.Не виждам снимка, но предполагам,че си доста близо до целта си, така че не мисля, че е необходимо да има голямо намаляване на калории.
3) Не си поставяй някакви срокове, в които да не ядеш дадена храна. Това натоварва съзнанието. По-добре е просто да се стремиш да ядеш хубава храна и да избягваш колкото е възможно сладките “боклуци” в магазина, газираните напитки, разни чипсове-мипсове и т.н. Те не носят никакви ползи за тялото ти. Приеми, че просто правиш нещо добро за твоя организъм :)
Храните, които си изброила ,че обичаш са хубави. Не е нужно да се ограничиш и да ги изключиш от менюто си. Просто ги вкарай в определени количества, които да са съгласувани с нужните калории за деня. В раздела “Хранене” има секция ” Състав на храни”. Там можеш да се информираш по-точно коя храна какво ти носи като нутриенти и като калории.
4) Тренирай си и се радвай на живота! Имаш най-прекрасното нещо у дома :) Бъди позитивна! Резултатите няма да закъснеят!
Успех!
01.05.14
07:08
Ха, добре дошла ;) Както казах - очаквай критики ;) За храната няма да се включвам, но едно нещо ми прави впечатление - пишеш в малките часове. Ако не се наспиваш добре (7-8 часа) свалянето на килограми/мазнини ще е силно затруднено. Лягай си рано :)
01.05.14
12:47
Добър ден!
Денят е чудесен!!!
Събудих се с нов прилив на енергия, силно мотивирана, можех да си поспя още, но не ме сдържаше, затова използвах момента и тичах преди диването да се събуди. Този път 27мин., просто не можех повече, явно два дена без тичане ме размекнаха :) Не правих коремни преси, измених на рутината.
Премерих се - супер! Стигнах до 50.9, тоест продължавам по план! Достигам 50 и спирам с режимите за момента, само продължавам да следя хранителните факти. Благодаря за линка! Изглеждаш чудесно June101!
Идеята, че спирам дадена храна, наистина ме тормози ужасно. В началото, когато трябваше да спра тестените продукти се чувствах като запалена на клада, но сега не ме привличат особено, само понякога се намира нещо, което да ме съблазни, но не се предавам. В момента съм така с шоколада... Направо ми се реве като видя и знам, че трябва да го подмина. По-лошото е, че като не ям сладко известно време, после наваксвам с пропуснатото, глупава история нали...?
Не ям никакви боклуци вече - солети, вафли, бисквити, чипсове, зрънчовци... Избягвам сол, захар, всичко, което съдържа консерванти, дори зехтин, защото олио не харесвам, така или иначе. Не пия газирано, сок един път в месеца, но имам друг проблем... Почти не пия вода, нямам този навик, най-вече, защото преoи пиех само и единстено сокове и студени чайове, но не домашно приготвени :) Старая се всичко да е максимално натурално и неподправено. За мен движещата сила не е толкова да правя добро за организма си, колкото за тялото си, а в крайна сметка те са взаимнозависими.
Лягам си късно, както някой забелязоха (усмихвам се), но не мога да заспивам рано, защото на мен самата не ми се спи, имам нужда от малко време сама със себе си, а пък и Макс обикновено заспива около 12… За сметка на това се събуждам мааалко по-късничко, обикновено между 9 и 10ч, понякога и малко по-късно, всичко зависи от “живия ми будилник” :)
Имам въпрос - има ли разлита и позитиви, в това, че тренирам сутрин, преди да съм закусила?
Мнението беше редактирано от Ina Pesheva на 01.05.14 14:01.
Здравей и Честит дневник! Пожелавам успех в поставените цели, мотивация и воля. Напоследък се замислям много върху темата с любовта и храната при жените... дали има нещо общо, когато липсва любов и то пълноценна, жената прибягва яко към хранителните “престъпления”.. Може да прочетеш статия за Емоционалното хранене, за да разбереш какво имам предвид. Как мислиш? Дали при теб се наблюдава нещо подобно? Интересно ми е как разсъждават и останалите върху темата. Поздрави!
01.05.14
13:31
Честит дневник:) аз също ще ти пожелая успех с постигането на целите . Относно въпроса ти попринцип е прието че когато спортуваш на гладно сваляш.
Mucunka Интересна тема но според мен всичко е строго индивидуално ,храната е един вид успокоително за доста хора с любовни проблеми . Веднъж учителката ни по Психология се изкажа че пир любовен проблем жените често прибягваме до храната заради липсата на любов понеже на повечето не ни стиска да прибегнем към по страшни мерки . Говоря за успокоителни и т.н може би до известна степен е права. Но пък хората са всякакви аз лично в подобни ситуации почти не се храня имам и приятелки активни спортисти следящи си всяка една калория и в такива моменти изяждат неограничени количества храна .
01.05.14
14:28
Добре дошла ! Още една спортна мама към клуба :) Ще те следя (sun)
казано от Херцог Трън на 01.05.14, 07:08:
Ха, добре дошла ;) Както казах - очаквай критики ;) За храната няма да се включвам, но едно нещо ми прави впечатление - пишеш в малките часове. Ако не се наспиваш добре (7-8 часа) свалянето на килограми/мазнини ще е силно затруднено. Лягай си рано :)
Херцог Трън,това с наспиването и свалянето на кг. винаги ми е било интересна тема,защото аз имам разбит сън.Едни казват,че трябва да има непрекъснат сън 7-8 часа ,но ако има 7-8 часа разпокъсан сън какво?Освен до умора,какво друго пречи на отслабването при недоспиване?
казано от Стефани Ярловска на 01.05.14, 14:28:
това с наспиването и свалянето на кг. винаги ми е било интересна тема,защото аз имам разбит сън.Едни казват,че трябва да има непрекъснат сън 7-8 часа ,но ако има 7-8 часа разпокъсан сън какво?Освен до умора,какво друго пречи на отслабването при недоспиване?
тренировката причинява микро-разкъсвания във влакната на мускулите. после по време на сън тези разкъсвания се възстановяват и се повишава масата на мускула и така отслабваш. когато не си се наспала достатъчно, мускулите не се възстановяват напълно и отслабването не е оптимално
малко в стил “бро сайънс” го обясних, по спомен и от английски ама е вярно. съня е еднакво важен със храненето и упражненията. а пък е най-лесен :)
01.05.14
16:51
Mucunka При мен всичко е относително, понякога, когато съм разстроена направо забравям да ям, а други пъти набивам шоколад като за последно, не всякаква храна, а сладко.... Всъщност затова качих сега... Държах ги 50-51кг. доста време, докато не стана нещо, което ме изкара от релси. За има-няма 10 дена съм изяла 25-30 шоколада, минимум 10 Баунти-на и още толкова Марс-а, доста дъвчащи бонбони и някоя и друга желирана...От 50-51, директно на 54, направо не се понасях, фигурата ми се измени неузнаваемо много. Реално това не са много килограми, но при мен 2 кг променят визията ми коренно. Напълно съм убедена, че емоциите ни ни подтикват към определени храни, но не е задължително всеки път храните да са едни и същи, както и стреса и напрежението, източника, който ни подтиква към тях не винаги е еднакъв.
Nicole Martinova Защо ли винаги съм смятала, че липсата на любов, разбиране и взаимственост, не те подтикват към неясни субстанции с успокояващо действие, а по-скоро започваш да ги търсиш на друго място, иначе казано - от друг? :)
Стефани Ярловска, чудесен въпрос, точно това исках да попитам и аз!
Pavel D, да, наистеина има логика, благодаря за отговора :)
Мнението беше редактирано от Ina Pesheva на 01.05.14 16:58.
01.05.14
17:32
Павел, грешиш. Има съвсем малко общо с описаното от теб, освен това никъде не съм вкарал “тренировка” в уравнението.
Стефани и Ина - по време на сън се секретира хормон на растежа, който е със силно анаболен ефект - освен, че има ефекта да увеличава мускулната маса, другото му действие е, че има силно действие върху мобилизацията на мастните депа.
Освен това има изследвания, че липсата на сън води до увеличаване на апетита.
01.05.14
18:59
Херцог Трън - информиран и навременен, благодаря :)
казано от Ina Pesheva на 01.05.14, 16:51:
[color=red] За има-няма 10 дена съм изяла 25-30 шоколада, минимум 10 Баунти-на и още толкова Марс-а, доста дъвчащи бонбони и някоя и друга желирана..
Дори за мен, която се имам за шоко чудовище и това е едно от най-любимите ми неща , тези 25-30 шоколада звучат ужасно много.Като добавим и останалите сладки неща направо не знам как си ги изяла. Прочети повече за захарите и как реагира организма на прекомерно количество от тях. Ще ти настръхне косата като видиш до какво могат да доведат :) Ще ти подскажа- високо ниво на кръвна захар, инсулин, инсулинова резистентност, диабет 2 тип.
Аз също имам моменти на емоционално хранене, с които все още се боря. Въпросът е да се намери причината за емоцията, а не да си забраняваш храните. Когато намериш първоизточника, тогава ще решиш проблема (ако изобщо при теб става въпрос за емоционално хранене).
Успех, мила! (F)
02.05.14
00:38
В конкретния случай, да, определено беше заради прекомерно силни негативни емоции... А за апетита ми към сладко напоследък - чиста проба съпротива срещу собствените ми забрани :) Преди няколко месеца, когато споменах, че държах 50кг, всеки ден ядях по един черен шоколад на Lindt i 80% какао около 13-14ч. и ми беше супер. Знам, че не ми е забранен, хапвам си, спокойно ми е и всичко си е в нормите. Пия кафе междувременно, единственото за деня, комбинацията ме караше да изпитвам задоволство.
В момента, в когато качих, тоест преди... да кажем седмица, просто трябваше да видя колко голям ефект ми оказва сладкото върху теглото и външния вид. За 5 или 6 дена без садко, но с драстично ограничаване на калории и въглехидрати свалих 2-3 кг. Просто трябва да намеря баланса, в който знам, че мога да си позволя сладко, но трябва да знам какво и колко, без да го правя насилствено, а честно казано си нямам идея как да го направя това изчисение :) Или по-скоро не знам дали си заслужава да се лиша от куп полезни за мен хранителни съставки, които носят ползи, в името на простичкото чисто, несравнимо удоволствие, опиянение, блаженство, което ми носи шоколада... Просто обичам шоколад... :)))
02.05.14
00:43
И аз обичам шоколад, но ти прекаляваш :) Да, шоколадът носи наслада - води до отделяне на ендорфини :) И все пак, количествата които спомена, дори на мен дето съм 2 и нещо пъти по-тежък ще ми докарат диабет :)
Стегни се! Емоционалното хранене не решава проблеми, а ги задълбочава ;) Отново от личен опит :) Изхвърли всякакви шоколади от вас или ги подари на някого и направи поне 2 седмици без чийтове.
02.05.14
01:10
Да, това направих с тестените изделия и това е моята малка победа, но и това ми отне доста време... Един месец постоянно спирах и започвах и постоянно бях напрегната, но успях, мисля, че и сега просто ми трябва време. Все пак в последните 10-15 съзнателни години основното ми ядене са били сладките неща, не бих определила майка си като домакиня и това също е оставило своя отпечатък върху хранителните ми навици и предпочитания. Да не говорим, че вкъщи винаги съм била като на хотел - къпя се и спя там, ядене - навън, обикновено в движение. От както аз самата започнах да се грижа за своя собствен дом, започнах да променям статуквото, че дори започнах сама да се уча как да готвя, защото никога не е имало кой да ми покаже :)
Но като се замисля и сега има една тънка психология - отказах пшеница, защото видях черно на бяло, че тя не е добра за мен, според хранитения тест за нетолерантност, а какаото си е ок :) Понеже съм Тома неверни, подлагам всичко на съмнение и проверка, оказа се вярно и се отказах от пшеницата. Но с какаото е друго, то ми е позволено... :) Просто не съм психически готова да го спра още... С пшеницата беше битка, с шоколада ще е война :)
02.05.14
01:12
Няма не си готова психически...трябва да спреш :)
казано от Ina Pesheva на 02.05.14, 01:10:
Просто не съм психически готова да го спра още... С пшеницата беше битка, с шоколада ще е война :)
Моята гледна точка е следната: не е нужно тотално да спреш нещо, а просто да си го подаваш в нормални количества.За мен 1 шоколад на ден не е нормално количество. И аз го обичам и ми се е случвало да изям един шоколад за отрицателно време, но не мисля, че е правилно, още по-малко здравословно.
Здравей,Ина! :) Може да се опиташ в началото да замениш сладкото с малко по-здравословни алтернативи : домашни сладкиши с подсладител, кисело мляко/извара с какао, шоколад със стевия ( има един много добър,според мен,на Milmex) , палачинки без брашно и тн. С времето апетитът за сладко намалява,но е важно да имаш воля. Успех! :))
02.05.14
12:40
Пфф днес съм в гадно настроение... Обзе ме някакво отчаяние и обезсърчение...
Тичах 25мин и започнах да преплиртам краката... Закусих 200гр ягоди. Попринцип ягодите винаги ми носят ядоволствие и ме карат да се усмихна, но днес наистина съм като черен облак...
02.05.14
12:43
Опитай да си промениш закуската. Пробвай мазнини+белтък (яйца с масло + кашкавал/сирене ; ядки + месо), а не сладки/тестени. Това “храната Х винаги ме карат да се усмихна” са САМОВНУШЕНИЯ :)
казано от Херцог Трън на 02.05.14, 12:43:
Опитай да си промениш закуската. Пробвай мазнини+белтък (яйца с масло + кашкавал/сирене ; ядки + месо), а не сладки/тестени. Това “храната Х винаги ме карат да се усмихна” са САМОВНУШЕНИЯ :)
Абсолютно! Както казах преди това, тук става дума за емоционално хранене. Търси проблема другаде, всичко е на психологическо ниво, а относно сладкото... имам наблюдения, че е нещо като наркотик... Колкото повече ядеш, толкова повече ти се яде. Имах период, в който исках да си докажа волята и 3 месеца отказах всякакво сладко и искам да ти кажа, че периодът на липса беше едва 2-3 дни, после свикнах и въобще не се сещах и се чувствах прекрасно. Не казвам да стигаш до подобен тип крайности, но просто намери някакъв баланс. Много добра закуска според мен е овесени ядки със сурови какаови зърна... едно , че са прекрасен старт, друго че те засищат и трето имаш енергия за тренировки. Като добавим и някое варено яйце и воала...
Поздрави! :)
02.05.14
13:11
Плодовете не са ли добър вариант за закуска? По кое време мога да ям плодове? Онази диетоложка, с кото говорих ми беше казала, че плодове се ядат до 12-13ч. и после да мина само на зеленчуци. Но честно казано не съм особено впечатлена от нея, затова мнението й и съветите й вече нямат същата стойност...
Предишните... доста дни, закуската ми беше 150гр обезмаслена извара, без сол. Вчера си купих още извара, която ще използвам за някое междинно ядене и вероятно ще остане за утре.
Правилно ли разбрах идеята - закуската трябва да е по-солидна?
02.05.14
13:17
Обичам яйца, но се подувам от тях, затова ги изключвам от менюто... По време на Великденските празници изядох 2-3, защото не се стърпях, отвсякъде ми се бутаха яйца в ръцете, а повечето бяха и домашни... За овесените ядки - да, тях ги харесвам мноооого! Слагам си малко сушени червени боровинки и става уникално! Ха сега ми кажете, че и това не е добре :)))
02.05.14
13:21
Хубаво е плодовете да се хапват отделно.Аз поне не бих ги сложила като основно хранене особено за закуска,аз лично ще се съглася с Херцога ,че закуската ти е хубаво да бъде нещо различно от сладкото.
Мнението беше редактирано от Nicole Martinova на 02.05.14 13:21.
02.05.14
13:25
Като каза ядки... Обичам ядки, но след като идеята е да свалям килограми, не трябва ли да избягвам ядките? Има едни орехи в шкафа, които купих, по които точа лиги вече две седмици... Тук имам друг проблем - определянето на грамаж и с какво мога да ги смесвам?
Добре... Сега се ободрих малко... Сутринта се чувствах объркана и все едно бъркам за всичко и не знам какво да правя... Мога да го сравня само с едно - като бях малка и заспя вкъщи и изведнъж се будя и се оказвам в някой друг град, а нашите са тръгнали да ме водят на разходка, почивка, на гости някъде си...тотално объркване в първите няколко секунди
Мнението беше редактирано от Ina Pesheva на 02.05.14 13:28.
02.05.14
13:29
Всъщност ядките са полезни мазнини,стига естественно да не прекаляваш с тях.Една шепа при междинните ястия мисля че е добре.Относно това с какво да ги смесваш аз поне си ги слагам в салатите понякога или си ги ям отделно .С кисело мляко също се получава много вкусно но доколок е правилно не знам.
02.05.14
14:35
Обядвах - 120гр-130гр. сьомга на фурна и си хапнах орехи, може би...около 70гр, тях ми е трудно да ги преценя, честно казано...По-късно се очертава ходене в Хепи, трябва от сега да помисля какво да хапна :)
02.05.14
17:19
June101, 2 шоколада на седмица? :) Честно казано нямам представа кое е нормално, защото цял живот ям сладки неща в огромви количества. Разликата е, че преди ядях и много вафли, кексчета, понички, естествено шоколади, киндер буено и тем подобни, сега залагам на шоколад, Баунти и Марс...
Mucunka, аз също бях спряла сладкото сега, за 5 дена и на 6-тия се почувствах ужасно нервна, че не мога а ми се иска и вече 3-ти ден ям шоколад.... Пфффф наистина ще помисля над причината, днешната я знам, но миналите дни не съм имала някакви особени дразнения, за разлика от днес.... Ти спомена за статия, къде да я намеря?
Херцог Трън, разчитам на теб за разяснение по отношение на плодовете, моля те :)
Всички - овесени ядки, 11/2 кисело мляко, сушени бервени боровинки - добра закуска ли е? Ядките - какви количества? Явно на мен никога не ми се е налагало да мисля в мерни единици и сега съм в истинско затруднение...
До момента консумацията днес ми е - 1385 калории, 48,3г. белгъчини, 78,9г. въглехидрати и 198,2г. мазнини, като те идват от орехите предимно.... Честно казано мисля да финализирам яденето за днес и да потичам пак.... Пак съм в кофти настроение.
02.05.14
17:38
казано от Ina Pesheva на 02.05.14, 14:35:
Обядвах - 120гр-130гр. сьомга на фурна и си хапнах орехи, може би...около 70гр, тях ми е трудно да ги преценя, честно казано...По-късно се очертава ходене в Хепи, трябва от сега да помисля какво да хапна :)
Салата (без зърнени/тестени) + някакво месо, за предпочитане на скара. За пиене - вода с лимон.
казано от Ina Pesheva на 02.05.14, 13:25:
Като каза ядки... Обичам ядки, но след като идеята е да свалям килограми, не трябва ли да избягвам ядките? Има едни орехи в шкафа, които купих, по които точа лиги вече две седмици... Тук имам друг проблем - определянето на грамаж и с какво мога да ги смесвам?
Добре... Сега се ободрих малко... Сутринта се чувствах объркана и все едно бъркам за всичко и не знам какво да правя... Мога да го сравня само с едно - като бях малка и заспя вкъщи и изведнъж се будя и се оказвам в някой друг град, а нашите са тръгнали да ме водят на разходка, почивка, на гости някъде си...тотално объркване в първите няколко секунди
Не, не трябва да ги избягваш, ядките съдържат мазнини, които ти трябват. Не трябва да прекаляваш все пак.
казано от Ina Pesheva на 02.05.14, 13:17:
Обичам яйца, но се подувам от тях, затова ги изключвам от менюто... По време на Великденските празници изядох 2-3, защото не се стърпях, отвсякъде ми се бутаха яйца в ръцете, а повечето бяха и домашни... За овесените ядки - да, тях ги харесвам мноооого! Слагам си малко сушени червени боровинки и става уникално! Ха сега ми кажете, че и това не е добре :)))
Как така се подуваш от тях? Задържаш вода или алергия някаква? За овесените ядки - не са лош вариант, но не са и оптимален.
казано от Ina Pesheva на 02.05.14, 13:11:
Плодовете не са ли добър вариант за закуска? По кое време мога да ям плодове? Онази диетоложка, с кото говорих ми беше казала, че плодове се ядат до 12-13ч. и после да мина само на зеленчуци. Но честно казано не съм особено впечатлена от нея, затова мнението й и съветите й вече нямат същата стойност...
Предишните... доста дни, закуската ми беше 150гр обезмаслена извара, без сол. Вчера си купих още извара, която ще използвам за някое междинно ядене и вероятно ще остане за утре.
Правилно ли разбрах идеята - закуската трябва да е по-солидна?
Диетоложката да си сложи съветите....айде, няма да казвам къде, за да не изгубим детската аудитория :) Може по всяко време, макар че бих избягвал преди лягане. Насочи се към тъмните плодове (ягоди, къпини, малини, боровинки, череши и т.н.), но не прекалявай - все пак има бая фруктоза в тях. И не, не са добър вариант защото са талаш - не те засищат, вдигат кръвната захар и след 1-2 часа пак си гладна. Изварата не е лоша опция, но както казах, за закуска - белтък (месо, риба, яйца) + мазно (същите като предното, включително и ядки - орехи, бадеми, лешници). Това ще те нахрани, ще ти даде ЕНЕРГИЯ и ще те засити - много по-бавно ще огладнееш. За момента си разбрала правилно - солидна закуска, което не означава преяждане, а означава да хапнеш хем качествено, хем достатъчно - така че да си заситена, но не да ти е тежко. Имай предвид, че чувството за тежест и преяждане може да дойде 10-15 минути след момента, в който си прекалила :) Не бързай с яденето (да, яденето на крак не е добра опция).
казано от Ina Pesheva на 02.05.14, 17:19:
June101, 2 шоколада на седмица? :) Честно казано нямам представа кое е нормално, защото цял живот ям сладки неща в огромви количества. Разликата е, че преди ядях и много вафли, кексчета, понички, естествено шоколади, киндер буено и тем подобни, сега залагам на шоколад, Баунти и Марс...
Mucunka, аз също бях спряла сладкото сега, за 5 дена и на 6-тия се почувствах ужасно нервна, че не мога а ми се иска и вече 3-ти ден ям шоколад.... Пфффф наистина ще помисля над причината, днешната я знам, но миналите дни не съм имала някакви особени дразнения, за разлика от днес.... Ти спомена за статия, къде да я намеря?
Херцог Трън, разчитам на теб за разяснение по отношение на плодовете, моля те :)
Всички - овесени ядки, 11/2 кисело мляко, сушени бервени боровинки - добра закуска ли е? Ядките - какви количества? Явно на мен никога не ми се е налагало да мисля в мерни единици и сега съм в истинско затруднение...
До момента консумацията днес ми е - 1385 калории, 48,3г. белгъчини, 78,9г. въглехидрати и 198,2г. мазнини, като те идват от орехите предимно.... Честно казано мисля да финализирам яденето за днес и да потичам пак.... Пак съм в кофти настроение.
Изхвърли шоколада моментално. Това сериозно. Очевидно в момента нямаш спирка, имаш ли шоколад ще го изядеш. Емоционалното хранене е ужасна идея. Ядките - 50-100гр дневно ти стигат. Разпредели си ги. Ако хапваш на закуска повече, то за останалата част от деня ти остава една не много голяма шепа ;) Ядките трябва да са един вид разядка, която да ти допълни калориите, а не да се наяждаш/преяждаш с тях. Днес нутриентите ти са ужасно разпределени - малко белтъчини, въглехидратите са малко повече от необходимото (40-50гр е ОК за теб в момента), а мазнините са извън скалата. И сметките са ти грешни - 1гр мазнини = 9ккал => ако нутриентите са ти верни си на 2300ккал приблизително.
Тук ти даваме съвети, но ако ти сама не си помогнеш с воля, няма да стане нищо. Насила хубост не става... :)
02.05.14
18:38
Вадих хранителните стойности на продуктите, според това какво пише в сайта... просто ги събрах.
Ягоди - калории 32, но те са 200гр, тоест са 64
Орех - калории 654, изядох малко по-малко, но ги смятам на 100гр....
Сьомга, атлантическа, готвена, печена - калории 182, от нея изядох 120-130 гр, не 100…
Милка шоколад (стафиди и лешпици) - калории 485, тука сметките са чисти :)
Как да изчисявам калориите, ако не така?
Сметнах си необходимите минимални калории за деня - 1325,9, според този метод - 655 + (9.6 X тегло в кг) + (1.8 X височина в см) - (4.7 X възраст в години) =? (BMR - basic metabolic rate в ккал.) Според една друга таблица, която автоматично смята резултата са ми необходими 2084, според кантара вкъщи ми трябват 1080… Общо взето дори не са близо до споразумение... :)
Да, за закуската, под солидна, разбирам засищаща, не преяждане, това надали някой ща ми го препоръча някога :)
Сега ще си съставя списък какво да ум утре и ще го редактираме заедно, може ли? Реших го, махам шоколада от менюто, поне за известно време...
02.05.14
18:43
1 грам белтък/въглехидрат = 4ккал
1 грам мазнина = 9ккал
Може да гледаш в раздел хранене, тук, в бб-тийм кое колко грама от всичко има на 100гр и да пресмяташ за количествата си :)
И да, състави списък и ще се направи редакция ;)
казано от Ina Pesheva на 02.05.14, 18:38:
Сьомга, атлантическа, готвена, печена - калории 182, от нея изядох 120-130 гр, не 100…
Орех - калории 654, изядох малко по-малко, но ги смятам на 100гр....
сьомгата щом е 130гр - умножаваш 182ккал по 1.30 и така
орехите ако са 70гр - умножаваш 654х0.7
шоколадите верно ги разкарай :) дай ги на някое дете от блока примерно. аз толкова съм подарявал, че по едно време мислех че ще ме земат за педофил :D
Мнението беше редактирано от Pavel D на 02.05.14 19:27.
казано от Ina Pesheva на 02.05.14, 17:19:
Аз не мога да ти кажа кое е нормално, мила :) Принципно за себе си съм сложила някаква граница, че 2 реда шоколад Милка на ден е добре да са ми максималното количество и да не тъпча други сладкиши. Аз също много обичам и винаги съм ядяла много сладко, но тогава не съм била и толкова информирана каква вреда може да нанесе тази захар на организма ми (не говоря за фигурата, а чисто здравословно). Някой друг тук може да каже, че и два реда са много. Всеки сам определя кое е ок за него, какво количество да си подаде и си има някакви разбирания по въпроса. :) Аз в момента гледам да включвам повече черен шоколад в менюто си.Забелязвам, че от него ям по-малко ,а и ми допада на вкус :) На мен също ми е много трудно да избягвам сладкото и да се въздържам, така че те разбирам напълно :)
02.05.14
19:41
Нямам идея кое кога трябва и ще ям, но ми харесват следните вариации...
1) Пилешко месо от гърди(варено) и накъсано или нарязано пуешко филе, извара, домати нарязани на ситно, настъграни моркови, натрошено сирене, кашкавал на кубчета
2) Пилешко месо от гърди (варено) накъсано, варени бейби картофи, настъргани моркови, домати нарязани на ситно, натрошено сирене, кашкавал на кубчета
3) Сьомга, домати на кръгчета, моркови на кръгчета, задушени във фолио с малко зехтин, може би...
4) Сьомга печена на фурна, карфиол и броколи, приготвени на пара с разтопено сирене, полято върху тях
5) Домати, издълбани и пълнени с извара, сирене и кашкавал, увити във фолио, запечени на фурна
6) Сурова чушка, пълнена с извара и сирене, може и малко домат, нарядан на ситно
7) Пуешко виле, навито на руло, пълно с дълги резенчета кашкавал и сирене, завито, може натюр, може и печено
8) Пилешки сърца на фурна, задушени, с лук и зехтин
9) Кисело мляко, овесени ядки, настъграна или нарязана на кубчета ябълка
10) Кисело мляко, овесени ядки и сушени червени боровинки
11) Кренвирши с кашкавал
12) Яйца, сирене и кашкавал, бъркани, но тук не ми допада, че се пържи, а и яйцата не съм до там убедена, че трябва да ги ям :)
13) Сьомга и зелена салата (маруля и краставица)
14) Пилешко месо от гърди (печено) със запечени гъби, може би пълнени с кашкавал, може и настъгнан върху тях кашкавал
15) Спаначена супа със сирене
16) Домати с моцарела и босиеково песто
17) Ягодииии :) Може и други плодове, киви също обичам много, круши, ябълки, грозде :P
18) Орехи, фъстъци, лешници, слънчогледови семки, това са ядките, които ям, обичам много бадеми и кашу, но мисля, да не ги ям скоро...
02.05.14
22:59
12 - няма проблем да пържиш, стига да ползваш масло, а не олио :) С масло е ОК пърженето, стига да не го прегориш ;)
11 - кренвиршите съдържат почти всичко, но не и месо :D Иначе комбото е класика за закуска, но по-добре го избягвай :)
16 - салата Капрезе си е класика и няма проблем с нея
17 - може, но не прекалявай.... :)
18 - орехи, лешници, бадеми, кашу - да, стига да не са печени и осолени.
Иначе всички други комбинации звучат много добре като варианти, първите няколко са чудесен вариант за закуска :)
03.05.14
00:19
Ааааа ок било, но да не прекалявам, а днес ми се накара за 200гр. ягоди, като попринцип праскам по 400гр. :)
За пърженото - а в зехтин?
Пфффф трябва да си извадя всичките ми варианти на листчета и да ги прегеждам като мисля какво, по дяволите, да ям :) Всъщност .... хрумна ми нещо.... ягоди с кисело мляко, мжоже и друг плод с кисело мляко, ок ли е за закуска?
03.05.14
00:27
Зехтинът не е перфектната идея за пържене :) Може да се готви с него, но ако се загрее прекалено (а пърженето обикновено е на по-висока температура) губи качества и почва да горчи. Маслото е най-добрият вариант според мен. Има и други масла, които са добри, но са по-скъпи.
03.05.14
21:14
Добре!
Започвам диета, но този път искам помощ да я направя правилно, защото явно миналия път част от уравнението е био грешно...
Отслабване с високобелтъчна диета (ВБД)
http://www.bb-team.org/articles/904_otslabvane-s-visoko-beltachna-dieta-vbd
При жените от 2,7 до 3 г белтък за всеки килограм телесно тегло, при мен това е равно на 140.4 г.- 156 г. До тук добре, но в какви граници трябва да се мазнините и въглехидратите, по дяволите?!
На всеки 5 до 7 дни, наложително е консумирането на 2 до 2,5 г въглехидрати на килограм телесно тегло (104г. - 130г. границите за мен)с храни с нисък глекимичен индекс. А какво значи нисък глекимичен индекс?
И друг много важен въпрос - какви добавки е добре да пия, защото усещам, че ще трябва да пия нещо с този режим? Някъде четох за глутамин и аргинин?
Мнението беше редактирано от Ina Pesheva на 03.05.14 21:17.
03.05.14
21:37
Мазнините и въглехидратите трябва да са така нагласени, че да допълват калориите ти за деня. Като наблягаш на мазнините, а въглехидратите са до 20-30гр макс.(да, това значи никакъв шоколад! :D (devil) )
Сметнала си калорийния си баланс нагоре (1300ккал, бих казал че по-скоро 1500 е нормално, така че 1300ккал са калориите, които ти трябват за деня)
Ето я сметката :
140гр белтък = 560ккал
30гр въглен (най-много!) = 120ккал
Това са 680ккал, а ти трябва да приемеш 1300. Тоест имаш нужда от 620ккал, тоест около 70гр мазнини (70гр Х 9ккал/гр = 630ккал)
И баланса ти е :
140гр белтък
30гр въглен
70гр мазнини
Нисък гликемичен индекс => това значи че въглехидратите са “бавни”, тоест навлизат равномерно и продължително под формата на глюкоза в кръвта, което води до бавно и постепенно покачване на кръвната захар и съответно - бавно и постепенно отделяне на инсулин.
Подобни въглехидрати са овесените ядки, всички видове пълнозърнести продукти (макарони, спагети, кафяв ориз и т.н.). Сладкото е БЪРЗ въглехидрат, плодовете включително (някои са по-бавни, но при ниската граница на позволени въглехидрати, ще трябва да избягваш и плодове).
За добавки - не ти трябват никакви, освен мултивитамин.
03.05.14
23:39
Хмммм формулата я разбрах, но имам страшен проблем с изпълнението... Овесените ядки, които имам, а вярвам, че няма много толяма разлика в различните марки, на 100гр. съдържат 57.5 гр. въглехидрати, дори да ям 50гр, което е ок, това значи, че трябва да спра да ям, защото все някое от другите ми хранения ще съдържа макар и малко въглехидрати... Нещо се изгубих пак... Или сложните въглехидрати са и се смятат по друг начин?
Мнението беше редактирано от Ina Pesheva на 04.05.14 00:39.
04.05.14
01:21
Сто грама няма да ти развалят много сметките, но означава, че след това нямаш никакви плодове, зърнени, сладко и т.н. за деня.
Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 04.05.14 01:23.