Плесен в храната - доколко вредна е?

Тази вечер изядох една питка кашкавал, но имаше съвсем лек слой мухъл или плесен, не знам точно как се води! Но не ми се хвърляше, все пак в 100 гр кашкавал има 20 гр протеин. Та въпросът ми е лошо ли съм постъпил, като съм го изял. Преди съм хапвал леко мухлясъл черен хляб и кофичка кисело мляко, с минал срок на годност, но абсолютно нищо не ми стана. До колкото съм запознат твърдите сирена, като кашкавал, киселото мляко и хляба не са проблем, ако имат лек мухъл. По скоро това се отнася за месото, яйцата и прясното мляко. Даже съм чувал, че от мухъла е произлязъл пеницилина. Но все пак искам да чуя вашето мнение! :)

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 05.05.14 20:37.

05.05.14
21:57

Еми ако може ги избягвай тия работи :) Иначе нищо няма да ти стане. Споко

AT

05.05.14
22:15

Чел съм, че хляб дори с минимално количество мухъл не трябва да се яде. Така би трябвало да е и с всичко останало.

05.05.14
22:50

Яж бре , то пиницилин ! - така викаше баба ми за мухъла по хляба.

06.05.14
10:51

казано от El_tiggeraso на 05.05.14, 22:50:

Яж бре , то пиницилин ! - така викаше баба ми за мухъла по хляба.

Ако не те притеснява, че ще се изтребят голямо количество микроорганизми, които иначе са нужни на организма. Тогава яж колкото си искаш плесен.

http://spisanie.info/здраве-и-хранене/598-плесента-по-храната 

продължението:

http://spisanie.info/здраве-и-хранене/600-храни-плесен

Секвартиранта ми редовно си похапва мухлясал хляб и всеки път разправя една и съща история,как едно време войниците на фронта са яли мухлясал хляб,заради пеницилина ... хапвай си спокойно и помни колкото повече,толкова повече

08.05.14
11:59

казано от Ивайло Валентинов на 06.05.14, 20:13:

Секвартиранта ми редовно си похапва мухлясал хляб и всеки път разправя една и съща история,как едно време войниците на фронта са яли мухлясал хляб,заради пеницилина ... хапвай си спокойно и помни колкото повече,толкова повече

Яли са, за да не умрат от глад. Не е разумно да се ядат мухлясали храни. Не се знае видът на плесените и какви токсини са се образували.

казано от Debel Lebed на 08.05.14, 11:59:

казано от Ивайло Валентинов на 06.05.14, 20:13:

Яли са, за да не умрат от глад. Не е разумно да се ядат мухлясали храни. Не се знае видът на плесените и какви токсини са се образували.

Явно на моя човек му издиша теорията...

08.05.14
20:32

Защо тогава французите нагъват мухлясало сирене и го смятат за деликатес, че и скъп на всичкото отгоре?

09.05.14
12:20

казано от DSD на 08.05.14, 20:32:

Защо тогава французите нагъват мухлясало сирене и го смятат за деликатес, че и скъп на всичкото отгоре?

Не всички плесени са вредни или образуват токсини, сигурно тия сирена са изследвани за безвредност. Но цената не е гарацация - масово се дават пари за доказано вредни неща - алкохол, цигари, дроги и т.н. Едва ли някой ще тръгне да си изследва мухлясалия хляб преди да го яде - по разумно е да не го яде и да не играе хазарт със здравето си, но ние хората понякога действаме дебилно.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1