11.05.14
14:16
Така, ситуацията е следната:
Става дума за близък за мен човек (който ще ми резне капацуната, ако разбере, че питам тук за неговите проблеми).
Мъж, на 40 години, 180см висок, килограми около 88-89.
Започна да усеща, че сърцето му прескача, може би преди половин година. Описва ми го като неприятно усещане, защото все едно сърцето му пропускало един удар и следващият бил по-силен. Ходил е многократно на лекар. Правени са му ЕКГ и 24-часово изследване с холтер. Установиха се екстрасистоли (или поне мисля, че беше така). Засечени са и по време на почивка, и по-време на сън, т.е. нямат връзка с физическо натоварване. Установено е и високо кръвно налягане (за което пие лекарства - после ще постна какви).
От доста време спря да закусва мазни банички с боза, а яде овесени ядки със сушени плодове и прясно мляко. Другата му храна също е що-годе здравословна. В смисъл - месо, салати, яйца, млечни продукти, плодове, малко хляб, зехтин, ядки, картофи, ориз, много малко сол. От много години не пие кафе и не пуши. От около седмица спря и алкохола. Опитваме се да налучкаме причината по метода на изключването.
Стресът обаче му е в излишък. Кредит, на работа, без продължителна почивка. Опитва се да се раздвижва, когато му остава време - не велото, упражнения със собствено тегло, суингове с пудовка 16кг, ходене пеша. Не мога да го навия за повече обаче.
Вчера си пуска поредните кръвни изследвания:
WBC 6,66 х 10 на 9/L
RBC 6,57 х 10 на 12/L - при референтни стойности за мъже 4,6-6,2
Hgb 127 g/L - при референтни стойности за мъже 140-180
Hct 0,146 L/L
MCV 63,3 fL - при референтни стойности за мъже 82,0-98,0
MCH 19,3 pg - при референтни стойности за мъже 28,0-33,0
MCHC 306 g/L - при референтни стойности за мъже 330-350
Plt 216 x 10 на 9/L
калий 4,4 mmol/L
натрий 141 mmol/L
хлориди 106 mmol/L
TSH 1.374 MUI
Холестерол - общ 4,41 mmol/L
Триглицериди 1,3 mmol/L
Холестерол - HDL 1.11 mmol/L
Холестерол - LDL 2.7 mmol/L
И както уж всичко беше ОК, към осем вечерта удари кръвно 160/90, стана му зле, запрескача му сърцето. Пи си хаповете, полежа, започна да му пада кръвното и през нощта беше добре.
Докторът смята, че може да е нещо на нервна почва. Пи някакви глогове и валериани, но без ефект. За съжаление стресът няма как да го изключи.
Търсих в нета за някаква диета при високо кръвно, но се натъкнах на много противоречащи си мнения - можело морски продукти/не можело морски продукти; можело стафиди/не можело стафиди; можело канела/не можело канела... и все в тоя дух. Като цяло се препоръчва намаляне на солта, това ми е ясно защо и на мазнините (да не яде ядки, да не яде жълтъка на яйцата и т.н.) - това не ми е ясно защо, при положение, че няма проблеми с холестерола и със затлъстяването. Знам, че е добре да се пие повече вода, но в една статия пишеше, че трябва течностите да се ограничат до литър - литър и нещо... Все неща, които не мога да си обясня защо!
Та, молбата ми е, ако някой се е сблъсквал с подобен случай и има предположения каква може да е причината за “прескачането” на сърцето и високото кръвно, какото и каква диета е добре да се спазва - нека драсне или да постне линк, където мога да прочета повече. Както и какви други изследвания би било добре да си направи.
Благодаря предварително!
Темата беше редактирана от Златина Цонева на 11.05.14 14:18.
11.05.14
18:30
Едно което се сещам и не сте го писали, е закаляване. Майка ми моржува цяла зима. Има кръвно над 200. Нормалното й е 160-180. Взе да спазва диета - наговорих й разни работи и това моржуване. Има ефект. Аз самият имах цял живот кръвно и се избавих от него с диета. За прескачането не знам. На нервна почва може много работи да станат. По важно от здравето няма, защото, иначе как ще помага на близките и любими хора. Трябва да работи върху себе си. Излизайте по-често на дълги расходки. Ако се сетя нещо, ще напиша. Поздравление, за загрижеността! Ще се справите!
12.05.14
15:07
Ами вие сама сте го казала! Стрес. Въпреки че звучи банално, психическото напрежение е най-вероятния виновник за това състояние. Преди години и аз имах подобни оплаквания, но сега слава богу всичко е ок. Значи “борбата” трябва да се води по всички флангове едновременно. Промяна в начина на живот - хранене, движение, почивка. Но най-същественото е да се тушира същинския проблем, което според мен е в компетенциите на добър психотерапевт. Понякога няколко посещения са достатъчни, за да се “опомни” човек, защото причините могат да са твърде елементарни. Аз практикувам и автогенен тренинг, от който се чуствам великолепно. Но смятам че мъжа ви, трябва да направи консултация със психотерапевт преди да започва каквото и да е. Успех!
Същите тези неща е добре да се обсъждат с лекуващия лекар и/или да се направи консултация с друг лекар. Някакъв коментар от лекаря относно:
RBC 6,57
Hgb 127
MCV 63,3
MCH 19,3
Аз мога да изброя няколко вероятни диагнози, които далеч не са безобидни. От търсене на мнение във форуми и ровене в интернет с нищо не се помага на пациента. Адекватна лекарска намеса и обучение на пациента и близките му са нещата, които ще доведат до подобрение на състоянието, мястото за нито едно от двете не е тук.
Мнението беше редактирано от aleks на 12.05.14 15:59.
14.05.14
19:02
Тия лабораторни изследвания са повече от странни, виж дали не е правописна грешка или лабораторята дали са в час. Ако са верни, на човека му трябва със сигурност оглеждане на кръвна натривка, изследване на феритин и направо консултация с хематолог.
Палпитациите (прескачанията) и високото кръвно може да нямат никаква връзка, но за пълно изключване на притесненията се прави ехография на сърце, а защо не и един стрес тест ЕКГ. Оставете нервните почви, стреса и пр. за в краен случай, ако нищо не се открие при този млад мъж.