13.05.14
19:28
здравейте. на маминка й откриха диабет, запозна с диета,сега е на хапчета, работата отива към инжекции.
Проблемът с храненето е голям. Тя е свикнала да яде много мазно и с много хляб (има и повишен холестерол- то това в нашето семейство не го базарят много за проблем, щото и наще имат ама на никой от тях не му пука особено ) С диабета обаче работите хич не вървят на добре... тя почти спря сладкото (като изключим козунаците по Великден), старае се, но яде типов хляб или тостерен пълнозърнест (на който на етикета му даже пише, че има брашно тип 500)..
Моля да споделите рецепти, подходящи храни, личен опит и каквото и да е..
четох, че е полезно да пие айран с канела и сок от лимон,та от 2 седмици в хладилника й присъстват и лимони :D (което не е никак характерно за нейния хладилник). Ако имате и някакви рецепти за соленки, хлебчета, сладки с подсладители - като се прибера да й направя нещо вкусно, че тя много се радва, а аз на наще правя само сладки неща и хлябове (те тачат с бяло брашно) и тя милата си кусва малко ама...
тук има рецепти, които използват дори само плодове като подсладител , препоръчвам BAnana and strawberry cookies
14.05.14
00:17
Ти така говориш сякаш грип е хванала ...
Най-добре се поосъзнайте и я научете да се храни правилно, всички тези торти и сладкиши за диабетици са пълна простотия.
В днешно време диабетът е напълно контролируема болест, стига човек да е готов да се жертва малко от малко.
Но отпусне ли му се края ... мисля си наясно до какво води.
За храненето те съветвам следното :
- Въглехидратите да са от качествени източници - без псевдо-хлябове и пълнозърнести бисквитки. Да заложи на натурални продукти - овес,ориз,боб,леща,грах .
- Да се приемат достатъчно качествени мазнини. Няма да ти губя времето , всеки знае колко е важно това. Особено щом и Холестеролът и е висок! - зехтин,ядки, мазна риба, сусамов тахан....
- С въглехидрати винаги да яде мазнини и протеин, т.е - стандартният тип на хранене.
- Опитвайте различни суплементи. Аз препоръчвам Grean Coffee Bean Extract - доказано ефективен е ,но и цената му е прилична.
Успех!
Благодаря много.. да с тоя хляб е голяма мъка- тя е на 68 и цял живот яко хляб и тестени изделия.. забрави за пържените си питки (добре че със сестра ми спяхме да ги ядем като поотраснахме, та тя няма за кого да ги прави и тя също не яде), но трудно приема мисълта,че няма с какво да си топне манджата.. лека полека доста намали хляба,но “разбирачи” й казват да си яде типовия без проблем и тя само това чака.. на моменти е много мотивирана, друг път пък се оправдава,че не и оставало много,че да го прекара в мъчение (мъчението е диетата) та за тези периоди са “сладките неща” с подсладители.. ще й взема едни овесени ядки и ще й изнамеря различни начини, по които да ги яде (за сега се сещам за комбинация с кисело/прясно мляко)
аз си правя овесените/ечемичените ядки, като първо ги кисна във вода за 1 нощ, а на сутринта им добавям зехтин, да станат мазнички, подправки(най-често червен пипер и чубрица) и сирене/извара ;)
а ако майката ти обича мляко с грис, може да и го правиш без захар, но със сушени/пресни плодове
иначе кокосовата захар, рожковът и стевията са също натурални продукти за подслаждане
Мнението беше редактирано от TheVikk на 18.05.14 08:50.
Овесените ядки могат да се правят на крекери,което си е страхотно допълнение и заместител на хляба,а и става супер лесно.
http://www.kulinarno-joana.com/2009/11/oat-crackers/ аз даже ги правя само с вода и сол и подправки по желание :) Също може да хпава оризовки,безглутенови и засищащи,може да си ги маже с нещо :)
много яки крекери.. ще й ги направя, хем да й тестваме новите зъби :D
TheVikk това накиснатото ще й го кажа- лесно е за приготвяне и мазничко, но пък със зехтин, че и сиренце (тя извара няма да куса)... само да кажа,че маминка е баба ми , а не майка ми (то за това е и по трудно- старите хора си знаят навиците и понякога са много дебелоглави- за маминка здравословно е всичко,което е домашно готвено- а нейното хич не е.. и ако видят зор с диети и т.н. решават,че вече са се наживели- за кога да се мъчат- ината история)
казано от N! A на 18.05.14, 14:17:
много яки крекери.. ще й ги направя, хем да й тестваме новите зъби :D
TheVikk това накиснатото ще й го кажа- лесно е за приготвяне и мазничко, но пък със зехтин, че и сиренце (тя извара няма да куса)... само да кажа,че маминка е баба ми , а не майка ми (то за това е и по трудно- старите хора си знаят навиците и понякога са много дебелоглави- за маминка здравословно е всичко,което е домашно готвено- а нейното хич не е.. и ако видят зор с диети и т.н. решават,че вече са се наживели- за кога да се мъчат- ината история)
мазничкото може да бъде заменено и с масло, пак се получава вкусно, но на мен ми харесва да ми блъска на маслини :D пък и повече растителни мазнини е по-добре