16.05.14
09:47
Хора имате ли си напредстава каква е вероятността да се получи отравяне от фъстъци при всекидневен прием на 100гр в продължение на няколко седмици. Потърсих някаква информация в google, но не намирам нищо за прекомерната им консумация. Попадам на информация най-вече за алергии.
Към размисъл най-вече ме наведе част от един коментар на Владо от статията “10 храни, от които нямате нужда!”
Ако се изключат съвсем ядките, ще се снижи риска от отравяне с токсични химикали използвани за консервация и предпазване от вредители.
16.05.14
09:54
#1
Ако не си алергичен, няма от какво да се притесняваш. Коментарът на Владо важи за огромен процент храни, които консумираме.
16.05.14
09:56
#2
Ако става въпрос за остатъчни количества пестициди - опасността не е много пряко зависима от количеството. Някои от тези препарати са наистина силни отрови, но повечето имат достатъчно къс карантинен период. Вероятност за проблем - твърде малка, но не е нулева поради възможността за човешка грешка и типична немърливост. По тази логика рискът е напълно реален за почти всички храни, купувани от търговската мрежа.