Точност на измерване на храни - сурови или готови?

23.05.14
14:23

Имам един глупав въпрос към вас.

Как се мери месото, за да съм точен? В сурово или готово състояние? Не, че меря редовно, това което ям, но днес реших да пробвам. Изглежда, че се наядох доста добре с 150 гр. пил. филе, а не изглеждаше толкова малка порцията? Та, се заинтерисувах, дали аз греша някъде или си е така.

Намерих тема само за това, как се мери оризът(в готово състояние), защото ако готвиш 100 гр. суров ориз, то ще стане много повече.

А месото, когато го изпечеш намалява обема си и ми е малко объркано, как се мери?

Извинявам се отново за тъпия въпрос и ако кажите други храни, които имат специфично мерене, няма да ви се сърдя! :D

23.05.14
15:19

В сурово състояние се мерят предимно. Може да мериш храната и след приготвянето й, но тогава са възможни неточности. Вземи под внимание също дали печеш, пържиш, вариш и т.н.

23.05.14
15:23

Месото почти винаги го ям печено. И много рядко варено.

Значи трябва да го меря, когато е в суров вид.

23.05.14
15:49

Месото обикновенно губи вода,така намалява обема си.Докато когато правиш ориз,винаги се добавя поне 2 пъти количеството вода и така става много повече.

Лесно може да се сетиш тези неща,когато обема става по-голям,това вина ги е вода,самите нутриенти си остват същите.

23.05.14
16:50

Това че остават същото количество нутриенти, въобще не е вярно.
Различните видове термична обработка нарушават различно количество нутриенти - например варенето и готвенето под налягане се отразяват най-силно.
Пърженето пък разбира се добавя тонове мазнина.
Глицемичният индекс обикновенно се повишава, и т.н. и т.н.

Онлайн можеш да намериш информация за калоричния състав за сурови, но и за варени и печени продукти.
Разбира се, може при вече обработените да има малко повече грешка в информацията, поради разликата в приготвянето.

В края на краищата, ползваш това което ти е по-лесно.
Ако готвиш - най-лесно е да е суровият продукт, защото ще го претеглиш още в началото.
Ако си купиш пиле на грил например, не е проблем да го смяташ и печено (защото то и друг начин няма ;) )

23.05.14
17:07

казано от Boris Yankov на 23.05.14, 16:50:

Това че остават същото количество нутриенти, въобще не е вярно.
Различните видове термична обработка нарушават различно количество нутриенти - например варенето и готвенето под налягане се отразяват най-силно.
Пърженето пък разбира се добавя тонове мазнина.
Глицемичният индекс обикновенно се повишава, и т.н. и т.н.

Онлайн можеш да намериш информация за калоричния състав за сурови, но и за варени и печени продукти.
Разбира се, може при вече обработените да има малко повече грешка в информацията, поради разликата в приготвянето.

В края на краищата, ползваш това което ти е по-лесно.
Ако готвиш - най-лесно е да е суровият продукт, защото ще го претеглиш още в началото.
Ако си купиш пиле на грил например, не е проблем да го смяташ и печено (защото то и друг начин няма ;) )

При варенето например,което коментирам,колко се променя съставав,не е ли пренебрежимо малко?

23.05.14
17:38

Ако говорим за количеството енергия, промяната е много малка.
Но по отношение всякакви другимикронутриенти, промяната може да е доста сериозна, в зависимост от продължителността на обработката.

Този факт обаче не трябва да се приема като проблем - при добро хранене, приемаме повече от достатъчно количество от нужните ни 13 основни нутриента.

Моето мнение е, че храната трябва да се измерва в суров вид - по-близо до истината е.
Писал съм го няколко пъти, нещо не съм мотивиран да го направя пак.

Съвсем телеграфно - с този подход можем да избегнем сравнително голямата неточност при преценката на промяната в съдържанието вода в съответната храна по време на готвенето. Някои храни намаляват водното си съдържание при готвене, при други то се увеличава и не е ясно до каква степен. Единственото неудобство е, че не може да има сигурност за съдържанието на вода в сурово състояние (в особена сила това важи за месото, което се продава по магазините).

23.05.14
19:09

Ориза се мери винаги в сурово състояние иначе е пълна скръб сметката е 101 % НЕ ТОЧНА след това :) всеки вид ориз поема различно количество вода и глупаво да се впускаме в сметки на сготвен ориз.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1