Отслабнах над 100 кг

Темата е заключена.

01.06.14
15:32

BB-TEAM е място предимно за активни хора, спортуващи и поддържащи се в добра форма. Не е форум-дебелариум :) Но вероятно има и такива като мен - с с огромен проблем с теглото, които четат тук. На мен ми беше много полезен сайтът. Получавам важна и интересна, обективна информация за храненето. Научих неща, които ми бяха много полезни и ми помогнаха много.
През последните 2 години свалих над 100кг. Знам от личен опит, че е голямо предизвикателство. Затова имам желание да споделя своя опит. Намеренията ми не са комерсиални :) Не продавам и не рекламирам нищо :) Просто искам да помогна на хора като мен :)
Надявам се модераторите да не сметнат темата за неуместна :)
Успех на всички отслабващи!

:)

Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 01.06.14 15:34.

01.06.14
19:24

100 кг. за 2 години - поздравления.
Имаш ли снимки “преди - след”. Питам просто от любопитство.

01.06.14
19:29

На мен лично би ми бил много интересен опитът на човек, свалил толкова много килограми.
Причините са няколко - първо много хора, достигнали такова екстремно затлъстяване, търсят оправдание в хормонални проблеми, често свързани с дисфункция на щитовидната жлеза. Ти някак си преодоляла този капан. Правила ли си си тестове на TSH, T3, T4 и имала ли си проблеми с тях (по ника съдя, че си дама, затова се обръщам към теб като към такава).
Второто интересно е мотивацията - аз лично съм свалял над 35 кг и знам какво коства, а дори не бях достигнал чак такива “висоти” в затлъстяването, когато усетих, че нещата не вървят към добро, ако не взема марки. Как се преобръща целия ти начин на живот след години злоупотреба с храна, депресията, свързана с това и отчаянието, че не можеш да промениш нищо?
И накрая е важно как се чувстваш - усещаш ли повишаване в самочувствие, здраве, подвижност, а от там и в качеството си на живот като цяло?
Мисля, че темата е много интересна и може да бъде полезна и на други!

Мнението беше редактирано от Boby_ на 01.06.14 19:31.

01.06.14
19:33

над 100 килограма?!?! от колко започна и до колко стигна?
от 165 до 60?!?!


Извинявам се, ако поставям ненужно мнението на авторката под съмнение, ама съм си критичен и мнителен по природа

01.06.14
20:14

Аз лично едвам успях, да сваля 41 кг. Ти незнам как изобщо си успяла, иначе подкрепям мнението на колегата. Дай няколко снимки, да видим как си изглеждала преди/сега. Браво, ако наистина си свалила тези килограми.

Теди Илиева

01.06.14
20:17

Споделения опит е нещо много ценно, за тези от нас, които се борят с излишните килограми. Пиши смело! А ние ще питаме :)

Мнението беше редактирано от Теди Илиева на 01.06.14 20:17.

03.06.14
03:49

Официално го броя че стартът е 165кг., въпреки че вероятно съм била и 170+ примерно месец преди да почна да се меря. Сега се мотая около 62кг. Продължавам да отслабвам, тъй като идеята ми е да съм около 55кг. Нямам много снимки от преди. Всъщност снимах се месец след като почнах, точно с идеята да имам за “преди и след”, но тогава никой не вярваше, че ще успея, та снимките се затриха. Издирвам такива и ще кача тук и в блога ми. Обикновено хора, които не са ме виждали от преди, сега не ме разпознават, даже като ги заговоря. Общо взето видима разлика има през 4-5 месеца.
Проблеми с хормоните - не, не мисля че съм имала. Да, наистина много хора оправдават наднорменото си тегло с това. Всъщност е обратното - свръхтеглото води до хормонални пробрлеми, а не обратното.
По отношение качеството ми на живот - да, промени се драстично. Започнах на крачка от диабет тип Б, изтръпване и проблеми с оросяването на крайниците, болки в кръста и краката, изморявах се даже да стоя права. Всички тези проблеми отпаднаха постепенно до към 8-ия месец. Кръвната захар ми се регулира още на 3-4 месец. Сега ходя с кучето ми по баирите по 2-3 часа и без проблем навъртам по 10 км. :) Танцувам, с удоволствие се движа все повече, направо се пристрастявам :) Имам къща с градина и се бъхтам там като идиот докато не капна, просто защото ми е гот, че мога да го правя :)))
По отношение на режима ми - аз съм илюстрация за някои от статиите тук.
Важна ли е закуската? Не, не е важна, аз не закусвам.
Важно ли е редовното хранене - не, аз не се храня редовно, ям когато ми се яде.
Дебелее ли се от ядене късно вечер - не, основното ми хранене за деня е доста късно вечер -  10:30-11-12 нощем ям.
Вредят ли високохолестеролните храни - не, ям всеки ден по 2-3 яйца, консумирам месо с високо съдържание на холестерол. Общо взето  ежедневно надхвърлям 2 до 3 пъти допустимите стойности за холестерол. За сметка на това имам перфектен липиден профил. Правила съм си 4 изследвания до момента.
Режимът ми, доколкото е изобщо режим, по-скоро схема, доста гъвкава и напасната към начина ми на живот, мога да опиша като високобелтъчен и нискомазнинен, въглехидрати до и под нормата. Това като баланс. Като калорийна рестрикция - започнах с 750 ккал на ден, после увеличих на 850, 1000, 1100, сега съм на около 1300 ккал на ден. Това е среднодневна консумация, усреднена за седмицата.

03.06.14
09:19

Здравей, Ина!

Поздравления за страхотното постижение! Ти си доказателство за това, че когато човек силно иска нещо, нищо не може да го спре.

В началото на диетата, когато си била на 700 ккал, как се чувстваше? Какво ти помагаше да продължиш?

Поздрави!

Carbohydrate

03.06.14
09:32

Дали вредят или не, полезно, или не, изказваш се категорично, след като вече си свалила излишните килограми и организма ти работи добре! Това не значи, че за други хора е полезно и не вреди. Напиши по-добре,какво си сторила и как си отслабвала, а за след това, е друга тема.

03.06.14
09:58

Че тя е написала - спазвала е калориен дефицит, комбиниран с ЦХ. Написала е даже храните и калориите.

Carbohydrate

03.06.14
10:03

казано от Петко К на 03.06.14, 09:58:

Че тя е написала - спазвала е калориен дефицит, комбиниран с ЦХ. Написала е даже храните и калориите.

Хората пишат книги за това и постояно хората не ги разбират, а ти мислиш, че с две изречения вече е ясно всичко )), ок, щом ти е ясно...)))))

03.06.14
10:07

И за мен нещата са доста ясни - високобелтъчен, нискомазнинен режим с много силен ОКБ и елементи на циклично хранене.
Нещо като Дюкан на стероиди. :D
Или ще свалиш, или ще се гътнеш - средно положение няма.
Доста е стресиращо за организма, но пък го оправдавам напълно в подобни случаи. Отчаяното положение изисква отчаяни мерки.
Поздравления за целеустремеността и резултатите! :)

Мнението беше редактирано от Boby_ на 03.06.14 10:07.

03.06.14
10:11

браво, ина! а кожата ти сви ли се нормално? питам, не за да омаловажа постижението ти, а от любопитство. защото си ги свалила доста бързо.

03.06.14
10:22

казано от Carbohydrate на 03.06.14, 10:03:

Хората пишат книги за това и постояно хората не ги разбират, а ти мислиш, че с две изречения вече е ясно всичко )), ок, щом ти е ясно...)))))

Ами нека пишат, нали трябва да печелят от нещо. 
Иначе да, на мен ми е ясно.

Carbohydrate

03.06.14
12:13

Някои от “вашите хора”)))тук пишат за немислимо такова отслабване и препоръчват да няма голям дефицит, което е правилно. Тук веждаме точно обратното и...кое ви е ясно?! На мен не, колко болести си докара с това или не, какво се е променило или не, кожата как е. Ясно им било)))) Нали е важно да се отслабне с полза, да станеш по-зрав, а не да се сгърчиш от съвсем объркана обмяна на веществата...

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 03.06.14 12:16.

03.06.14
12:52

казано от Carbohydrate на 03.06.14, 09:32:

Дали вредят или не, полезно, или не, изказваш се категорично, след като вече си свалила излишните килограми и организма ти работи добре! Това не значи, че за други хора е полезно и не вреди. Напиши по-добре,какво си сторила и как си отслабвала, а за след това, е друга тема.

Прав си, твърде категорично звучи така както съм го написала. Всъщност едно от най-важните неща, които човек трябва да знае, опре ли се до контрол на теглото е, че няма универсална истина. Всеки организъм се влияе различно и реагира различно при едни и същи условия.

По отношение на мотивацията - всички ме питат (естествено). Ами в един хубав ден ме трясна прозрението, че съм се оставила да вегетирам и си изхвърлям най-хубавите години от живота на боклука :) Нещо като да те удари бързия влак :))) Така че започнах - не от понеделник, не от началото на месеца, ами от същия ден. Една седмица гладувах, пих вода с мед, чили и ябълков оцет. Свалих към 12 кг. Това така - за кикстарт.
После доста много четох и мислих (около месец). Събрах много инфо за храненето, режими, диети и т.н. Вече информирана, си направих режим, който да ми пасва.
Ако човек има да сваля 30-40 кг. и нагоре, това отнема време. Има хора, които се нахъсват, трябва им предизвикателство, което да преодоляват всеки ден. Само че като те чакат месеци наред лишения, колко време ще издържиш в тая вътрешна борбъ. Така че, познавайки себе си, тръгнах по пътя на най-малкото съпротивление. Калорийният дефицит беше неизбежен, но  запазих  почти всичките си други навици. Обичам вкусна храна - правя си ядене с много подправки и хубаво на вид. Обичам големи порции - ям нискокалорични зеленчуци, от които мога да си позволя по много. Не обичам да готвя - така че правя си бърза закуска и едно голямо основно ядене (вечеря). Междинни хранения - плод, суров зеленчук, извара, кисело мляко - неща които не изискват време и приготовления. Не мога да устоя на дадена храна - не си я купувам и не държа в къщи.  За да не си купувам боклуци и излишна храна пазарувам 2 пъти в месеца по списък.

Как се кара месеци наред на 700-800 калории дневно, ами добре :) Не знам дали е късмет или удачен избор на храна, но неконтолируеми пристъпи на глад почти не съм имала още като почнах, а сега пък съвсем не стои проблема. Ям много зеленчуци - те са обемни и с висок фактор на засищане, вероятно това помогна :) Ако ще си надхвърлям дневната норма гледам да е с белтъчини - яйца, месо, но не и с въглехидрати. Ако си наруша режима и изям много повече за деня, компенсирам следващия ден/дни - важното е “балансът” за седмицата да е в рамките на определеното.

Накратко режимът ми е:
- следене на калориите
- задължително белтъчини: 2-3 яйца + 200-300 г. месо/риба; извара/кисело мляко много ограничено; колбаси - не
- мазнини: готвя без мазнина, за овкусяване - до 1-2 лъжици студено пресовано олио (сусамово, зехтин, тиквено, шарлан); до 10г. масло (не всеки ден); ядки - много рядко/ограничено
- въглехидрати: зърнени/тестени храни - не/по изключение; овесени/ръжени/пшенични ядки и трици - много ограничено; бобови (боб, леща, нахут) - рядко
- зеленчуци - картофи/грах - много ограничено; много моркови - до 10кг. месечно; всякакви други зеленчуци - без ограничение, гледам да са сезонни и възможно най-разнообразни, комбинирам в ядене по 5-6 вида, задължително част от дневното количество ям сурови
- напитки - вода - 1-1,5л.; много, а ма много какао; кафе, зелен чай; подсладени/газирани напитки - не
- овкусители - майонези/сосове и подобни - никакви; много подправки, много люто, различни видове оцет
- подсладители - естествени/заместители, мед, захар - не/по изключение
график на хренене - нещо като intermittent fasting - ям в интервала от 17 до 24 часа. една закуска - около 300-350 кал, една вечеря - 500-700 кал, междинни хранения - дребни, когато/ако ми се яде.
- хранителни добавки - не ползвам

03.06.14
12:59

казано от Carbohydrate на 03.06.14, 12:13:

Някои от “вашите хора”)))тук пишат за немислимо такова отслабване и препоръчват да няма голям дефицит, което е правилно. Тук веждаме точно обратното и...кое ви е ясно?! На мен не, колко болести си докара с това или не, какво се е променило или не, кожата как е. Ясно им било)))) Нали е важно да се отслабне с полза, да станеш по-зрав, а не да се сгърчиш от съвсем объркана обмяна на веществата...

Не знам кои са тия наши хора, но малкия калориен дефицит е подходящ за редовно трениращи, които имат да кажем 5-6 кила за сваляне, за да изкарат плочките. За тях е по-добре така, за да имат сили за тренировки и да не рискуват ценната си мускулна маса, за която са се борили цяла година.
За хора като нея, с толкова много излишни кила, целта е да се свалят колкото се може по-бързо, защото иначе всеки ден си рискува здравето. А 100 кг. са свалени за две години - това е средно по кило на седмица. Съвсем прилично темпо.

03.06.14
13:08

казано от Carbohydrate на 03.06.14, 12:13:

Някои от “вашите хора”)))тук пишат за немислимо такова отслабване и препоръчват да няма голям дефицит, което е правилно. Тук веждаме точно обратното и...кое ви е ясно?! На мен не, колко болести си докара с това или не, какво се е променило или не, кожата как е. Ясно им било)))) Нали е важно да се отслабне с полза, да станеш по-зрав, а не да се сгърчиш от съвсем объркана обмяна на веществата...

По-здрава никога не съм била. Правила съм си изследвания, липиден профил, кръвна захар, чернодробни изследвания и бъбречни - всичко е в нормата. Нямам проблеми със сърцето. нямам проблеми с бъбреците, нямам недостиг на енергия. Имах през първите 3-4 месеца няколко хипогликемични пристъпа. За добро или за лошо в кетоза не съм изпадала - поне доколкото мога да преценя със скромните си познания по въпроса.
Звучи като реклама, но е факт. Трябва да се отчете, че аз бях здрав човек преди да напълнея, махнах килограмите и сега пак съм здрав човек. Вероятно не на всеки ще му се отрази така. Въпрос на късмет :)
Отслабването ми не е самоцел. Не искам да съм слаба, искам да съм здрава и с добро тяло, което е различно, зная това. Правя разлика между диетично и здравословно и се старая да комбинирам двете неща максимално :)
Проблеми с кожата имам, да. Стяга се постепенно, но вероятно ще ми се наложи абдоминопластика. С мускулите също не е особено добре положението, тъй като първата година отслабвах практически при много ниска физическа активност. До есента все още ще отслабвам, планирам да увелича значително физическата си активност. Октомври здраве и живот ще видя какво ще се получи и ще пиша и тук, ако някой се интересува :)

Мнението беше редактирано от ina-ina на 03.06.14 13:12.

03.06.14
13:17

казано от Boby_ на 03.06.14, 10:07:

Нещо като Дюкан на стероиди. :D

Боби - президент! (bow)

Carbohydrate

03.06.14
13:21

казано от ina-ina на 03.06.14, 12:52:

казано от Carbohydrate на 03.06.14, 09:32:

Дали вредят или не, полезно, или не, изказваш се категорично, след като вече си свалила излишните килограми и организма ти работи добре! Това не значи, че за други хора е полезно и не вреди. Напиши по-добре,какво си сторила и как си отслабвала, а за след това, е друга тема.

Прав си, твърде категорично звучи така както съм го написала. Всъщност едно от най-важните неща, които човек трябва да знае, опре ли се до контрол на теглото е, че няма универсална истина. Всеки организъм се влияе различно и реагира различно при едни и същи условия.

По отношение на мотивацията - всички ме питат (естествено). Ами в един хубав ден ме трясна прозрението, че съм се оставила да вегетирам и си изхвърлям най-хубавите години от живота на боклука :) Нещо като да те удари бързия влак :))) Така че започнах - не от понеделник, не от началото на месеца, ами от същия ден. Една седмица гладувах, пих вода с мед, чили и ябълков оцет. Свалих към 12 кг. Това така - за кикстарт.
После доста много четох и мислих (около месец). Събрах много инфо за храненето, режими, диети и т.н. Вече информирана, си направих режим, който да ми пасва.
Ако човек има да сваля 30-40 кг. и нагоре, това отнема време. Има хора, които се нахъсват, трябва им предизвикателство, което да преодоляват всеки ден. Само че като те чакат месеци наред лишения, колко време ще издържиш в тая вътрешна борбъ. Така че, познавайки себе си, тръгнах по пътя на най-малкото съпротивление. Калорийният дефицит беше неизбежен, но  запазих  почти всичките си други навици. Обичам вкусна храна - правя си ядене с много подправки и хубаво на вид.

ina-ina, Поздравления! За това, че намери мотивация и свой път за сваляне на килограми. Най-ми хареса това, че си тръгнала по път с най-малко съпротивление, така направих и аз. Моето сваляне беше 10-12 кг, но нямах големи лишения заради това, че пак си позволявах неща. ...И без да искаме, това става начин на живот по нататък. Желая ти здраве!

Теди Илиева

03.06.14
23:29

Две години на 700-1300 ккал дневно е сериозно изпитание.
Ако е удобно имам няколко лични въпроса. Би ли споделила години, височина, предишни опити за отслабване? Сама ли се справи, помагаха ли ти или заедно с партньор го направи.
Често ли се мереше по време на отслабването? Качвания? Имаше ли някакви притеснения, които да те тормозят постоянно?
Идвало ли ти е да хвърлиш всичко? Най-големи изкушения? Интересно ми е как са косата, ноктите, зъбен статус, цикъла?

Мнението беше редактирано от Теди Илиева на 03.06.14 23:32.

04.06.14
22:00

качих снимки “преди” и “след”
още издирвам стари, не че имам много такива :))
ако намеря, ще ги добавя

04.06.14
22:20

казано от Теди Илиева на 03.06.14, 23:29:

Две години на 700-1300 ккал дневно е сериозно изпитание.
Ако е удобно имам няколко лични въпроса. Би ли споделила години, височина, предишни опити за отслабване? Сама ли се справи, помагаха ли ти или заедно с партньор го направи.
Често ли се мереше по време на отслабването? Качвания? Имаше ли някакви притеснения, които да те тормозят постоянно?
Идвало ли ти е да хвърлиш всичко? Най-големи изкушения? Интересно ми е как са косата, ноктите, зъбен статус, цикъла?

то всъщност на 1300 съм от месец и нещо :) преди това го карах по-скромно :)

годините ми са 35+, ръст 168, предишни опити за отслабване - не
сама се справих
до февруари тази година се мерех ежедневно, после разредих на седмично, сега изобщо не се меря, понеже батерията на кантара ми е за смяна :)) по панталоните си следя напоследък :)
качвания не съм имала, имах застои, т.нар. “плата” - може би 4-5 за по седмица, едно за близо 20 дни. бях подготвена, че такива ще има, затова си карах по режим и спокойно. не са ми подействали обезкуражаващо. при платата експериментирах - промяна на схемата на хранене, периодичност, баланс - в смисъл смяна на белтъчно с по-въглехидратно и т.н., промяна на количеството храна - и в плюс и в минус, всякакви вариации. но опитът ми е, че каквото и да се прави, застоите  си ги има, не могат да се избегнат изцяло, а и е логично тялото ти да се заинати при такъв режим на постоянни лишения :))
притеснения не съм имала кой знае какви, основно за кожата ми - доколко ще се отпусне и поправими ли ще са пораженията
когато започнах нямах цикъл, беше ми спрял за доста дълъг период. възобнови се след първите 2-3 месеца като поотслабнах, след което и до момента всичко е наред.
косата, ноктите, зъбите - ок. здрави, в много прилично състояние бих казала :) кожата ми се изчисти, вероятно заради многото пресни зеленчуци, които ям.

Теди Илиева

04.06.14
23:35

Благодаря за отговорите, Ина!
Интересно е какво си планирала за запазване на теглото, след като свалиш последните излишни килограми. Предполагам постепенно ще увеличаваш калориите и ще включиш редовно спорт за да компенсираш.
Какъвто и да е избора ти на спорт (фитнес/кросфит/йога/друго) това би бил добър повод да направиш един дневник, стига да имаш време и да ти се занимава. Съфорумците са много готини :)

05.06.14
17:40

казано от Теди Илиева на 04.06.14, 23:35:

Благодаря за отговорите, Ина!
Интересно е какво си планирала за запазване на теглото, след като свалиш последните излишни килограми. Предполагам постепенно ще увеличаваш калориите и ще включиш редовно спорт за да компенсираш.
Какъвто и да е избора ти на спорт (фитнес/кросфит/йога/друго) това би бил добър повод да направиш един дневник, стига да имаш време и да ти се занимава. Съфорумците са много готини :)

Правилно предполагаш Теди :) Аз не съм на диета, промених си начина на живот. Така че класическо “приключване” като след диета (захранване и тем подобни) няма да има. Ще запазя начина си на хранене, само ще увелича количеството плавно. Да, ще увеличавам все повече физическата си активност, защото ми е много необходима и защото ми е много приятно най-вече :) Фактически досега общо взето работих за количество грубо казано, отсега нататък ще работя за качество - добро, стегнато и силно тяло.

Мнението беше редактирано от ina-ina на 05.06.14 17:45.

05.06.14
22:29

Видях снимките - просто изумително. Според мен трябва да споделиш  как си качила толкова кг.- за колко време , начин на живот и хранене, физ. активност и т. н. Така ще помогнеш на повече хора, като ги алармираш  /много по- лесно е да не се пуснеш по пързалката, отколкото да катериш след това  по нея./

10.06.14
21:19

Поздравления за постигнатите резултати. Уникална воля си проявила. Ще ми е полезно да науча как наистина си стигнала до максималните си килограми и как точно стана прелома в съзнанието ти.

11.06.14
08:59

Всъщност ако трябва да се задълбочим, може да набележим няколко опасности от този режим на много голям калориен дефицит.
Първата е за бъбреците - разграждането на мазнините неминуемо ги натоварва. Това няма как да се избегне. При нужда от сваляне на много голямо тегло не може да се подхожда бавно. Можем само да пием много, много вода и да си повтаряме, че рискът си струва.
Вторият капан са заключените в мастната тъкан токсини и влиянието им върху черния дроб. При качване (особено от калпава храна, както се случва обикновено) тялото отлага част от токсините в мастната тъкан. По-късно, когато се сваля рязко, голяма част от тях се освобждават наведнъж и това крие някои рискове. Но отново, също като в предната точка, ползата надвишава опасността.
И последната опасност е недохранването. Не говоря за липсата на някой от трите макронутриента - тялото ни чудесно се справя и без тях и то за дълъг период от време, ако има източник на енергия. В мастната тъкан на нормален (незатълстял) човек са заключени към 130 000 ккал. При затлъстяване това число се увеличава неимоверно. Опасност от “гладна” смърт няма дори при някакви си 700-1000 ккал от храна на ден. Проблемът идва от липсата на микрнутриенти - минерали, витамини, ензими и др. Без някои от тях чоешкото тяло просто не може да функционира правилно. Тук решението (естествено) е разнообразното хранене и ползването на подходящи добавки, съобразени с нуждите - витамини (за предпочитане отделни, а не мултивитаминни препарати), минерали (цинк, магнезий, хром и много други) и т. н. И отново с прости мерки могат да се постигнат добри резултати, а ползата надвишава риска.
Ина, както ти казах и по-рано, резултатите ти са страхотни! Следващата ти логична стъпка е да започнеш и да спортуваш - това ще промени още много неща в положителна посока за теб. :)

Мнението беше редактирано от Boby_ на 11.06.14 09:01.

14.06.14
15:40

казано от roki2002 на 05.06.14, 22:29:

Видях снимките - просто изумително. Според мен трябва да споделиш  как си качила толкова кг.- за колко време , начин на живот и хранене, физ. активност и т. н. Така ще помогнеш на повече хора, като ги алармираш  /много по- лесно е да не се пуснеш по пързалката, отколкото да катериш след това  по нея./


Ами килограмите ги качих постепенно, за доста време - 4-5 години и дори повече ... Заседнал начин на живот и много нездравословно хранене. В един момент се озоваваш в омагьосан кръг. Все по-трудно и неприятно става движението, все повече се уморяваш - това след себе си води до все повече килограми, още повече се ограничава физическата активност ... и така :) Така че - да, колкото по навреме се вземат мерки, толкова по-добре :)

Това, което сега вече знам е, че човек трябва поне основно да е запознат какво яде. И като бях дебела си мислех, че не ям много, но  представите ми са били мнооого неверни. Виждам го непрекъснато около себе си - много хора казват, ама аз не ям много, пък качвам. Ама то аз уж ям полезни храни, пък дебелея. Обикновено какво си мислиш, че ядеш и какво (колко) всъщност изяждаш са две съвсем различни работи :))
Пример - ядките. Чудесна храна, с много полезни качества. Четеш наляво и надясно колко са безценни за организма и хрупаш смело сурови орехи и бадеми, да речем. Добре, ама 100г. ядки са 500-700 ккал и огромна част от тях мазнини. Вярно полезни мазнини, но мазнини, от които нямаме нужда в гигантски количества :) Друг пример - сушените плодове. Аналогично - полезни са, качествена храна и т.н., препоръчват се поголовно за диетичното хранене. Добре, но това е храна концентрат с изключително високо съдържание на въглехидрати.
Струва си да отделиш време и усилия да се ограмотиш какво ядеш. Това се отплаща стократно. Като знаеш, си в позицията да избереш правилната храна в нужното количество, така че да не си “вечно гладен и вечно дебел” :)))
Изводът за мене - основна грамотност по отношение на храната е необходима, много полезна и осигурява качествен живот и здраве. Не е нужно да ставаш професор деитолог, не е нужно да се превръщаш в орторексик и да следиш до грам и до процент яденето си, но поне основните неща е повече от препоръчително да се знаят :)

Даниела Динева

15.06.14
11:43

Здравей, Ина!
Ти си пример, за това, че когато човек иска нещо много силно, няма невъзможни неща. Меко е да се каже, че съм шокирана от резултатите ти. Зареди ме с още повече желание и хъс ! На фона на постижението ти, какво ли са моите остатъчни 18 кг за унищожение... Погледнах снимките ти и останах с отворена уста! Ти си като малките чудеса, в трудното ни ежедневие! Поклон и бъди горда със себе си! Победила си в една от най-тежките войни, а най-хубавото е, че си променила изцяло начина си на мислене и живота си! Записвам се да те следя. Успех и за напред, да достигнеш финала на желаното!(muscle)

21.08.14
20:54

И аз искам да питам.Пиене на нещо има ли?Добавки разни,шейкчета,глупости такива?

23.08.14
13:01

казано от S. P. на 21.08.14, 20:54:

И аз искам да питам.Пиене на нещо има ли?Добавки разни,шейкчета,глупости такива?


не, не съм ползвала добавки. не мога да твърдя, че добавките са безполезни, възможно е при употреба отслабването ми да беше протекло по-бързо или по-качествено ... нямам опит :) това, което със сигурност знам е, че без никакви добавки нещата стават и даже се получава много добре. лично аз предпочитам парите за добавки да ги дам за по-качествена храна :)
със сигурност си струва да се приемат витамини+микроелементи, както и рибено масло. даже и без калориен дефицит е много трудно да се набави всичко необходимо за организма само с хранене, а пък при калориен дефицит е съвсем нереално. така или иначе аз не съм особено редовна и с витамините :)

Мнението беше редактирано от ina-ina на 23.08.14 13:03.

казано от ina-ina на 01.06.14, 15:32:

BB-TEAM е място предимно за активни хора, спортуващи и поддържащи се в добра форма. Не е форум-дебелариум :) Но вероятно има и такива като мен - с с огромен проблем с теглото, които четат тук. На мен ми беше много полезен сайтът. Получавам важна и интересна, обективна информация за храненето. Научих неща, които ми бяха много полезни и ми помогнаха много.
През последните 2 години свалих над 100кг. Знам от личен опит, че е голямо предизвикателство. Затова имам желание да споделя своя опит. Намеренията ми не са комерсиални :) Не продавам и не рекламирам нищо :) Просто искам да помогна на хора като мен :)
Надявам се модераторите да не сметнат темата за неуместна :)
Успех на всички отслабващи!

:)

 
Здравейте
аз съм 165 см. висока и тежа 105 кг. Днес се записах на фитнес но незнам как да ги сваля тези килограми и с какво да започна.Може ли малко помощ относно упражненията и храненето.Мога да отделям по 2 часа за фитнес всеки ден.БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО.

04.03.15
06:16

А аз помислих,че Ина се е завърнала,като видях,че дневника се е размърдал...
http://www.bb-team.org/articles/4956_interview-s-ina-poptodorova-ina-ina
Тове е интервюто на Ина-прочети го.

04.03.15
10:08

Колко хубав и полезен дневник!!!

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1