06.06.14
18:35
Повечето казват, че е хубаво след тренировка да се вземе първо бързия въглехидрат и след 20- тина минути суроватката? Аз пия въглехидрати с добавка, не може ли да комбинирам въглехидратите с протеина, че ако изпия само въглехидратите ще повърна хаха, ужасни са..
Темата беше редактирана от fighteR на 06.06.14 18:37.
06.06.14
18:38
казано от fighteR на 06.06.14, 18:35:
Повечето казват, че...
Повечето явно нямат представа какво говорят за въглехидратите след силова тренировка...
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 06.06.14 18:41.
06.06.14
19:01
Ако логиката ти да приемаш бърз въглехидрат след тренировка е да попълни “изчерпания” гликоген, да знаеш, че е доста грешна, нямаш нужда от въглехидрат след тренировка, освен ако не е продължила 20 часа, тогава може би било по-оправдано. Не робувай на митове и нищо да не приемаш след тренировка ще имаш същия потенциал за развитие, ако диетата ти е структурирана правилно.
Благодаря за отговорите, значи след тренировка да си пия само суроватката или да ги комбинирам? Този бърз въглехидрат, кога да го приемам, взех си 500 гр въглехидрати под формата на хранителна добавка. Кога е най добре да го приемам?
06.06.14
19:34
Суроватъчният протеин е оправдан след тренировка само при условие, че нямаш възможност да се храниш с нормална храна повече от 1 час след края на натоварването. Ако имаш такава възможност, т.е. до 1 час след тренировка можеш да си на масата - тогава съвсем спокойно можеш да си го спестиш.
Остава открит въпросът - защо си купил захар под формата на добавка, при това - неприятна на вкус... след като спокойно можеш да си набавиш въпросните въглехидрати от далеч по-евтини, здравословни, качествени, разнообразни и вкусни източници като ориз, картофи, овес, боб, грах, леща, пчелен мед, различни плодове и т.н...
Достатъчно е да осигуриш качествени въглехидрати в следтренировъчното си хранене. Толкоз...
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 06.06.14 19:37.
06.06.14
19:47
Повечето казват, че е хубаво след тренировка да се вземе първо бързия въглехидрат и след 20- тина минути суроватката? Аз пия въглехидрати с добавка, не може ли да комбинирам въглехидратите с протеина, че ако изпия само въглехидратите ще повърна хаха, ужасни са..
Ако целта ти е покачване на мускулна маса, то суровотъчен протеин с въглехидрат, са добра комбинация след тренировката. Ако нямаш протеин, то белтъчната храна ще свърши работа, но в такъв случай, 30- 60 мин. след приема някъде( трябва време да се разградят белтъчините) е добре да се употреби и бърз въглехидрат.
Обосновка:
За постигането на анаболен ефект, трябва в кръвта да има голямо количество аминокиселини, а те идват с бързо усвоимия суроватъчен протеин, колкото е по-бързо усвоим, толкова по-добре. След това, трябва да има наличие на инсулин, за да могат аминокиселините да си свършат работата, като и да проникнат в клетките, а това става с повишаването на кръвната захар, като приемем бърз въглехидрат. Що се касае храната, ако няма протеин, то всичко е същото, но за разлика от протеина, белтъчната храна се разгражда по-дълго време и когато е готова за усвояване, тогава е хубаво за създадем анаболен ефект с употребата на бърз въглехидрат.... и т.н.
( скоро ще преведа статията и ще я пусна - сега не помня точно автора...)))
Ще комбинирам протеина с въглехидратите след тренировка.
Кольо мога да ям 1 час след фитнес, но ще взимам протеин и полсе ще ям в нас, имам 3 кутий протеин, имам да си харча :D
казано от Carbohydrate на 06.06.14, 19:47:
Ако целта ти е покачване на мускулна маса, то суровотъчен протеин с въглехидрат, са добра комбинация след тренировката. Ако нямаш протеин, то белтъчната храна ще свърши работа, но в такъв случай, 30- 60 мин. след приема някъде( трябва време да се разградят белтъчините) е добре да се употреби и бърз въглехидрат.
Обосновка:
За постигането на анаболен ефект, трябва в кръвта да има голямо количество аминокиселини, а те идват с бързо усвоимия суроватъчен протеин, колкото е по-бързо усвоим, толкова по-добре. След това, трябва да има наличие на инсулин, за да могат аминокиселините да си свършат работата, като и да проникнат в клетките, а това става с повишаването на кръвната захар, като приемем бърз въглехидрат. Що се касае храната, ако няма протеин, то всичко е същото, но за разлика от протеина, белтъчната храна се разгражда по-дълго време и когато е готова за усвояване, тогава е хубаво за създадем анаболен ефект с употребата на бърз въглехидрат.... и т.н.
Благодаря ти.
07.06.14
00:23
Няма смисъл да превеждаш нещо, което вече е доказано, че не е така или по точно, че с него и без него - разлика няма. Момчето явно търси къде да си пръска паричките, така че няма лошо..само като се замисля колко пари всекидневно се наливат за нещо нямащо никакъв реален ефект или дори и да го кажем 0.05% от успеха е същата работа.
Всеки търси магическата формула невярващ, че всичко е до хранене и тренировки и по точно постоянството в тях..
07.06.14
07:31
казано от Николай Камберов на 07.06.14, 00:23:
Няма смисъл да превеждаш нещо, което вече е доказано, че не е така или по точно, че с него и без него - разлика няма. Момчето явно търси къде да си пръска паричките, така че няма лошо..само като се замисля колко пари всекидневно се наливат за нещо нямащо никакъв реален ефект или дори и да го кажем 0.05% от успеха е същата работа.
Всеки търси магическата формула невярващ, че всичко е до хранене и тренировки и по точно постоянството в тях..
))Колко ти е ръката? 28 см?
Колко стаж имаш за трупане на мускули и колко диети си пробвал, за да говориш, че не ставало?! Пробвай и тогава пиши! Аз имам стаж от 90 -те години и съм пробвал доста неща))))Не пиши неща, които не са ти ясни и които не си опитвал!
По старите знаят, през 90-те, как пиеха биогейма)). Аз бях намерил сухо мляко за деабетици с 40 % съдържание на белтъчини. Имам фото след 1 година работа - обиколката на гърдите 116 см.)))Нямало смисъл))....за това децата тук нищо не постигат, защото е пълно с дезинформация. Те, които са постигнали нещо-знаят, им личи, за разлика от другите))))...
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 07.06.14 07:41.
07.06.14
09:02
Въглехидратите са задължителни, когато се покачва теглото. Който си мисли, че с тях и без тях е все тая.....
Като цяло знаеш какво трябва да направиш и как да се храниш. Инсулинът е голям помощник , но и враг на трениращия, въпросът е как ще го използваш... Наблегни на тренировките и яж здраво.... Напоследък забелязвам във форумите, че всеки опитва някакви “магически” диети , а тренировките са под всякаква критика ... А суплементи да видиш,всякакви глупости се купуват.... Тренирай тежко, яж много и чисто, възстановявай.
Мнението беше редактирано от NST на 07.06.14 09:02.
07.06.14
09:29
казано от Carbohydrate на 06.06.14, 19:47:
Обосновка:
Следващите редове който ще напиша са БЕЗ КАПКА ЗАЯЖДАНЕ! Просто приятелски ще поспорим ако нямаш нищо против разбира се !
Можеш ли да ми дадеш статии подплатени с поне 4-6 изследвания в/у хора който ще докажат тезата ти ?!Само по себе си и протеина предизвиква известна /и то не малка/ секреция на инсулин от панкреаса така ,че добавянето на бавен въглехидрат е пре-пре-пре достатъчно за да се влезе от катаболизъм в анаболен мускулно изграждащ “режим” и нужните аминота от приетия протеин /дали ще храна или суроватка/ да се набутат където им е мястото.Приемането на бърз въглен е абсолютно не нужно и не задължително действие. В момента съм на работа и нямам възможност да ти дам линкове към читави статии ,но ще ги потърся довечера и ще ти дам да видиш ,че изобщо ама изобщо не си прав.Има капка истина ,но винаги има едно НО .
ето и едно онагледяване >>
Следната графика показва инсулиновия отговор при low protein/hight carbohydrate meal и : high protein/ low carbohydrate meal.
Мнението беше редактирано от Master Admin на 07.06.14 09:31.
07.06.14
09:52
С тия проучвания като започнете просто.... Наистина ли ги приемаш за чиста монета? Та ти ако започнеш да търсиш, ще намериш доклади,които изглеждат абсолютно легитимни ,а си противоречат изцяло и доказват противоположни твърдения. Всичко е много много индивидуално....
07.06.14
10:42
Изследвания и данни има много, наистина... различни експерименти, при различни хора, в различни условия и с различни изводи, разбира се. В изданието има разкошна статия за въглехидратите след тренировка по силов протокол, гликогена и изчерпването му. Излишно е да повтарям написаното там, а който иска повече - под статията са цитирани достатъчно източници на по-подробна информация. Честно казано мен пък ме мързи непрекъснато да пиша едно и също за емнайсти път.
Истината е, че нещата общо взето опират до използване и манипулиране на инсулина. Единият тънък момент, който много загадъчно хората пропускат - не само въглехидратите оказват въздействие върху инсулина. Другият тънък момент е по-скоро заблуда от невежество - човешкият метаболизъм е твърде сложна система, способна на адаптация и авторегулация в твърде широки граници и не може да бъде манипулирана в такава значителна степен по толкова елементарен начин (с хронометър и малко захар). Просто давам посоки за размисъл...
Колкото до чисто практическата страна на въпроса - аз също съм пробвал достатъчно варианти - със захар, без захар, със и без протеин след тренировка, в комбинация и поотделно, по часовник и без часовник... Категорично смятам, че възстановяването, силата и мускулната маса НЕ се определят от захарта и суроватъчния протеин след тренировка, включително когато са приемани точно по часовник. Съвсем други са факторите, които носят разлики и имат реално значение. Опитът и знанията ми са формирали позиция по въпроса, която аз споделих по-горе в темата. Колкото - толкова, не претендирам, че съм последна инстанция и думите ми са аксиома. Само мислете дали в някои случаи не сравнявате круши с фъстъци (т.е. неща, които са различни и са изведени при различни условия, съответно няма място за обективно сравнение).
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 07.06.14 10:47.
07.06.14
11:04
“Другият тънък момент е по-скоро заблуда от невежество - човешкият метаболизъм е твърде сложна система, способна на адаптация и авторегулация в твърде широки граници и не може да бъде манипулирана в такава значителна степен по толкова елементарен начин (с хронометър и малко захар). Просто давам посоки за размисъл... “
- Значи не си чувал, че спортистите си си пийват сладка вода, пакетче захар))). Даси чувал за рязкото падане на количеството на кръвната захар и даже едно пакетче от 3 грама, помага да не загубиш съзнание).
“след тренировка по силов протокол, гликоген...” постояно пишеш за тренировки за сила, а тук става въпрос за ММ, има огромна разлика.
Що се касае да протеина, то такъв бързоусвояем хидролизиран струва много скъпо и не вярвам, че тук в България изобщо има хубави продукти, всичко е боклук, правен в някоя маза на Митьо Крика и тем подобни)). Иначе, той е точно такъв и има ефекта, който пишете - предизвиква повишаване на кръвната захар и т.н.
07.06.14
11:31
казано от Carbohydrate на 07.06.14, 11:04:
Значи не си чувал, че спортистите си си пийват сладка вода, пакетче захар))). Даси чувал за рязкото падане на количеството на кръвната захар и даже едно пакетче от 3 грама, помага да не загубиш съзнание).
Напротив, чувал съм... но ще ми припомниш ли, моля, при какви спортове има такава практика? ;)
Колкото до рязкото спадане на кръвната захар - не мисля, че е някакъв проблем за здрав човек с поне прилично хранене. :)
“след тренировка по силов протокол, гликоген...” постояно пишеш за тренировки за сила, а тук става въпрос за ММ, има огромна разлика.
Говоря за силов протокол, така е... като един от трите основни и най-силно действащи стимула за изграждане на мускулна маса. Също така говоря и за сила... която няма връзка с мускулната маса, нали? За да имаш повече мускули не е необходимо да ставаш по-силен, правилно ли те разбирам? :)
07.06.14
11:37
казано от Кольо Пияндето на 07.06.14, 11:31:
Значи не си чувал, че спортистите си си пийват сладка вода, пакетче захар))). Даси чувал за рязкото падане на количеството на кръвната захар и даже едно пакетче от 3 грама, помага да не загубиш съзнание).
Напротив, чувал съм... но ще ми припомниш ли, моля, при какви спортове има такава практика? ;)
Колкото до рязкото спадане на кръвната захар - не мисля, че е някакъв проблем за здрав човек с поне прилично хранене. :)казано от Carbohydrate на 07.06.14, 11:04:
Говоря за силов протокол, така е... като един от трите основни и най-силно действащи стимула за изграждане на мускулна маса. Също така говоря и за сила... която няма връзка с мускулната маса, нали? За да имаш повече мускули не е необходимо да ставаш по-силен, правилно ли те разбирам? :)
-по първото, ти отговори общо и аз така.
- по второто, обем не винаги значи сила и обратното. Мит е, че основно влакна от II тип се хипертрофират и дават повече обем на мускулите. Влакната от тип I също се хипертрофират и дават обем не по-малко от другите. Също така тренировки за сила, както пишеш ти, е не точно написано, защото силата расте и от статични напрежения и от 12 повторения - нали?!))
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 08.06.14 07:03.
08.06.14
02:48
Ръката ми е колкото желая не се притеснявай за нея..не пиша тук да се хваля колко ми е ръката. И в тази тема на размисъл може да поговорим и за процента мазнини и държането им висок, за да изглежда, че имаме “големи баници” ; )
Радвам се, че си пил сухо мляко през 90-те, но аз не бих си позволил да пиша за нещо, което не съм пробвал. За жалост и аз съм си давал парите за кутии протеин (то кой ли не е) и съм ял мед и т.н. и мога да кажа, че тогава определено прогресирах - факт. Друг интересен факт е, че от когато спрях да приемам протеин и бърз въглен и като цяло намалих въгл. продължих да прогресирам със същото темпо, с което и преди това. Сега вече си поддържам едно ниво от известно време, защото повече не ми е нужно.
Така че и ти не прибързвай с коментарите като не познаваш човека насреща..ясно е, че нито аз ще променя твоето мнение нито пък ти моето. Все пак можеш да помислиш дали захарта ти е дала прогреса или останалата храна и упоритите тренировки.
08.06.14
07:06
Точно така, не става въпрос за теб т.к. ММ за теб не е цел, но за всички останали, които искат да качат ММ е много важно кага как и колко, осмен тренировките.
И аз не мисля, че са ти нужни въглехидрати за възстановяване, качване на ММ и т.н. От няколко години съм на нисковъглехидратна и без суплементи и съм стигнал от 66 до 85кг в момента на 180см - което не е кой знае какво, но е факт и не мисля, че ще спре дотук. Още повече че ям 1-2 пъти на ден без закуска, тайминг на храненето спрямо тренировки и т.н и въпреки това имам някакви резултати - което е съвсем задоволително и за предпочитане пред това цял ден да мислиш колко калории още да боцнеш, кога и т.н.
Не рекламирам еди-коя си диета или да демонизирам въглените, а соча, че все пак не са абсолютни, както се опитват да ги изкарат.
08.06.14
14:52
И все пак нещата, които съм написал са изводи от периода когато ММ ми беше цел, така че не си съвсем прав. За 3-4 години качих 10 кг. мускулна маса като за този период както споменах съм изпробвал доста различни методи на хранене стигащи и до двете крайности ВВД и НВД. Поне за моето тяло извода ми е, че не е толкова определящо, защото не видях разлика в бързината на прогреса и в двата случая го имаше на едно и също ниво.
Иначе съм съгласен с теб, че е много важно какво целиш..моите и твоите цели определено са коренно различни, така че е нормално и да сме на различни мнения по някой въпроси..именно за това според мен не беше коректно това с ръката и годините (която гледам не е много далеч). Всичко хубаво и успех с поставените цели!
09.06.14
10:59
казано от Carbohydrate на 07.06.14, 11:37:
...ти отговори общо и аз така...
Васко, в изминалите дни се отдадох на несравнимо по-приятни емоции спрямо чесането на клавиатури с общи приказки по общи теми с предизвестен край, та затова чак сега отговарям.
Давам мнението си в контекста на силовите тренировки, които са основен начин на трениране при мнозинството потребители на този форум. От друга страна дискусията е поднесена общо, т.е. без информация за конкретния режим (особено по отношение на хранене и тренировки), съответно няма как да се даде нещо повече от принципен отговор.
Силов протокол е общо понятие, съдържащо в себе си различни тренировъчни подходи и методики, но всички те са обединени от общ принцип, който съвсем не е обект на тази дискусия. Когато става въпрос за специфика (конкретно физическо качество, спорт или спортна дисциплина), тогава е нормално да има нюанси и разлики, съответно - те се упоменават. Съвсем конкретно смятам, че за средностатистическия трениращ приемането на бързи въглехидрати след силова тренировка (независимо от методиката, по която е проведена) е без практическо значение. Основанието - личните ми знания и личният ми опит (колкото са - толкова). В статията на сайта Ради го е казал съвсем ясно, точно и изчерпателно - не пречат, но и с нищичко не помагат. Силен инсулинов отговор можеш да постигнеш не само със захар, да не говорим, че таймингът изобщо не е чак толкова определящ спрямо възстанонянането и изграждането на мускулатура...
...та докато твърдиш, че захарта след тренировка е задължителна за изграждането на мускулна маса, аз ще твърдя обратното без капка лоша мисъл и нещо лично. :)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 09.06.14 11:42.