Мазнините наистина ли ни омазняват?

Здравейте, не говоря за мазнини от рода на сланина, свинска мас, птича кожа, бекон. Говоря за ядките, млечните продукти, зехтина и останалите растителни мазнини. Пускам тази тема, защото в доста от прочетените от мен статии, се казва, че за да горим мазнини, трябва да приемаме мазнини. А истинската причина за затлъстяването са бързите въглехидрати, като захар, напитки съдържащи захар и натурални скове, дори без добавена захар, защото няма фибри, повечето плодове съдържат фибри и това ги прави бавни въглехидрати с изключение на сушените. Та въпросът ми е, пълнее ли се от мазнините или това е мит!

казано от Васил Стефанов на 22.06.14, 13:37:

Та въпросът ми е, пълнее ли се от мазнините или това е мит!

Мит. Един от многото.

казано от Кольо Пияндето на 22.06.14, 13:42:

Та въпросът ми е, пълнее ли се от мазнините или това е мит!

Мит. Един от многото.

При това многократно разбиван ;)

22.06.14
14:51

...Пускам тази тема, защото в доста от прочетените от мен статии, се казва, че за да горим мазнини, трябва да приемаме мазнини. ...

Това също е мит. Балансираното хранене действа положително на метаболизма, но горното важи с много уговорки и ограничения.

Непрекъснато се убеждавам, че повечето спортуващи хора предпочитат да вярват на митове и полуистини.

Няма как да избягаш от уравнението, че ако приемаш повече енергия, отколкото ти трябва, мастните клетки започват да растат. Могат да растат и на обем и на брой. Когато “горим” мазнини, мастните клетки не отиват никъде и не се “превръщат в мускул” или в енергия.Самите мазнини са вътре в клетката под формата на триаглицерол. Мазнините не се изгарят в самата клетка, а трябва да бъдат освободени от клетката чрез сложни хормонални и биохимични процеси.За да може мазнините да се освободят от мастните клетки, хидролизата разделя молекулите на триаглицерола на глицерол и свободни мастни киселини. Ако тялото не е в калориен дефицит, единствения начин да се задейства механизма е да промениш хормоналните нива на организма.

Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 22.06.14 15:15.

22.06.14
14:54

Василе, аз това в твоя дневник го написах защото ям “на око” и до засищане в известна степен, затова се чудя дали да мина на обезмаслена кашк.извара. При точно измерване на количествата и калориите не би трябвало да има разлика.

BBC Horizon: Sugar vs Fat
Това е интересен филм по темата, който гледах преди време. Двама братя близнаци доктори на две различни диети - високо-мазнинна и високо-въглехидратна (захар). Помня че е малко странен - изкараха ги горе-долу еднакви двата режима

Мнението беше редактирано от Pavel D на 22.06.14 14:56.

22.06.14
21:08

А истинската причина за затлъстяването са бързите въглехидрати

Не е така! Причина за затлъстяването, е приемането на енергия повече от колкото е необходима на организма. Разликата между захарта и мазнината е във времето за което се усвояват. Но и в двата случая от съществено значение е и количеството. Щом си чел толкова много статии, това би трябвало да ти стане ясно.

summertime е прав.
Проблемът не е толкова в приемането на бързите въглехидрати само по себе си... проблемът идва от там, че много хора приемат твърде много “скрита” енергия, приемана “между другото” и основно идваща именно от бързи въглехидрати (захар). Реално въпросната енергия изобщо не е скрита, но често никой не замисля - нужно е само да се пресметне набързо колко захар има в 2 литра Fanta или Nestea и нещата лъсват страшно. Около мен има много хора, за които е нормално за изпиват една такава бутилка дневно. Прибавяме някакво дребно боклуче (вафличка, сладоледче, солетки, шоколадче) и в крайна сметка нещата отиват на майната си, защото този тип храни или не засищат, или е за много кратко. Като прибавим и нормалните хранения, техният прием на енергия значително надхвърля енергоразхода и съответно - надебеляват.

P.S. Ето малко цифри все пак:
- в 100 ml от продуктите на Coca Cola има 10-11 g захар, т.е. за 2 литра това прави над 200 g
- в един стандартен шоколад (100 g) има 500-550 kcal

И те така. ;)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 22.06.14 23:34.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1