25.06.14
19:44
Здравейте. Трябва ми мнение дали упражненията ми за крака са достатъчни, като брой серии, повторения и тежести
Упражненията са:
Пълен клек - 3 х 15 с 5 кг.
В супер серия с
Лег преса - 3 х 15 с 10 кг.
Напади 3 х 15 с 2 кг.
В суперсерия с
Римска тяга 3 х 15 с 5 кг.
Бедрено разгъване 3 х 15 с 5 кг.
В суперсерия с
Бедрено сгъване 3 х 15 с 10 кг.
Имам чувството, че сериите и килограмите са ми малко - искам да намаля обиколката на бедрата и да стопя бричовете
Темата беше редактирана от Вяра - А на 25.06.14 20:28.
25.06.14
20:19
Работните ти тежести са меко казано несериозни.
Не се лигави, а слагай тежести така, че да не можеш да направиш повече от 6-8 повторения в серия.
Мисля си, че спокойно можеш да направиш сериите по 4, вместо по 3.
Надявам се, че говорим за брой на работните серии.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 25.06.14 20:29.
25.06.14
22:04
Към съветите на Кольо, бих добавила да правиш клека самостоятелно, за да е свеж мускулът и да можеш да натиснеш повече откъм килограми.
26.06.14
10:08
бих добавила, че в началото на спортната си “кариера” не можех да клякам дори без тежест без да ми прилошее от зор. и 2 кг бяха наистина сериозна тежест. 10 кг за бедреното разгъване си бяха постижение през първите години.
така че следвай само собственото си усещане за тежест. максималното, което можеш, за да си изпълниш серията, но не толкова, че да почнеш да се кривиш и придърпваш тежестта.
поздрави и успех!
Благодаря на всички за отговорите.
Аз се притеснявам да вдигам тежестта, защото не ми се иска бедрата ми да станат големи. Затова се чудех дали да не увелича просто сериите и броя на кляканията /примерно 5 х 30/, а килограмите да са си пак 5 или ....?
26.06.14
13:01
казано от Вяра - А на 26.06.14, 12:51:
Аз се притеснявам да вдигам тежестта, защото не ми се иска бедрата ми да станат големи.
Кога по-точно и при какви условия си тренирала краката с големи тежести и те са станали гигантски?
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 26.06.14 13:02.
26.06.14
14:25
Здравей, Вяра, аз не съм особено сериозна в тренировките и съм отскоро, но искам да споделя личен опит, за да видиш, че няма страшно- досега правех кръгова тренировка и за краката правя клек с 10 килограма 3Х10, мъртва тяга с 20 кг 3Х10 (която вероятно правя грешно, защото натоварвам основно бедрата и почти никак гърба), напади с 2 тежести по 5 кг 3Х8 на всеки крак и някои други допълнителни упражнения без тежести като глутеус-мост примерно. Бедрата ми хич ги няма като обем, мускулът ми се усеща по-плътен на пипане, по-изпънат, но като размери си стои. Не че съм някакъв пример, освен това си тренирам у нас и не разполагам с уреди, просто виждам, че мускулите не растат толкова лесно, така че ако можеш с повече килограми- давай. Ако пък ти е тежко- постепенно ще стане, първия път с десет килограма на рамената мислех че ще припадна, сега се справям горе-долу. За да пораснат бедрата от клек все си мисля, че трябва човек да кляка с тежест, близка до личното му тегло поне (мъжете сигурно ще кажат че и повече трябва)
26.06.14
15:42
Благодаря на всички за отговорите.
Аз се притеснявам да вдигам тежестта, защото не ми се иска бедрата ми да станат големи. Затова се чудех дали да не увелича просто сериите и броя на кляканията /примерно 5 х 30/, а килограмите да са си пак 5 или ....?
Жените нямаме толкова високи нива на тестостерон.Така че без здрави тренировки и химия ще ти е малко трудно да направиш огромни бедра.
казано от Кольо Пияндето на 26.06.14, 13:01:
Аз се притеснявам да вдигам тежестта, защото не ми се иска бедрата ми да станат големи.
Кога по-точно и при какви условия си тренирала краката с големи тежести и те са станали гигантски?
Ами точно за това питам - защото не съм тренирала. Ако бях тренирала най-вероятно нямаше да пусна тази тема и да искам мнението на хора, които се занимават с това от години и имат опит. Затова те моля да не ме нападаш така. В крайна сметка задавам въпрос, за да получа отговор - нали така се учи човек :)
Благодаря ви за отговора на всички. Днес така или иначе увеличих тежестта, също и повторенията на клековете, лег пресата, нападите и на римската тяга. Утре най-вероятно няма да мога да ходя :)
27.06.14
12:33
Не е нещо лично, уверявам те... но говорим твърде често на тази тема и...
казано от Кольо Пияндето на 27.06.14, 12:33:
Не е нещо лично, уверявам те... но говорим твърде често на тази тема и...
Разбирам :)
Последен въпрос - тук прочетох няколко теми за кардиото. Знам, че кардио се прави 5 мин. в началото на тренировката и около 20 - 30 мин след тренировката /аз лично ходя бързо на скорост 6.3 км/ч., защото тичането ми е доста уморително, особено след тренировка за крака/. Та питането ми е - ако спра да правя кардио в края на тренировката, това ще бъде ли проблем? Задължително ли е тренировката да завършва с кардио или може и без него?
В няколко теми чета, че много по-ефективни за изгаряне на подкожни мазнини са силовите тренировки, а самото кардио действа малко след спирането му и с него се маха предимно излишната вода
Много ви моля поправете ме, ако греша. Просто се чудя дали изобщо да го правя или мога да го заменя с допълнителни силови тренировки
27.06.14
17:33
Така, няма такова нещо като закони за кардиото. 5 мин преди- това е за загрявка, а след е личен избор. Естествено, че тренировката може да завърши без кардио. В зависимост от тренировката не бих казал, че кардиото след нея ще бъде пълноценно и оптимално, но няма и да навреди. Не знам откъде четеш тази информация, но го забрави това място. Силовите тренировки са анаеробни, а кардиото е аеробна дейност. Мазнините могат да се окисляват само аеробно. Тоест, силовите тренировки не горят повече мазнини от кардиото. Може би могат да създадат по-голям енергоразход, но това не означава непременно намаляване на подкожните мазнини. Кардиото в зависимост от това дали е нискоинтензивно, или високоинтензивно далеч не спира да действа малко след тренировката и единственото нещо, което прави е обезводняване. Кардиото не може да се замени от “силови” тренировки.