12.07.14
15:01
Време за приготвяне:30 минути;
Необходими продукти:
- 1 пилешки бут с част от гърба( около 150 гр.) ;
- 7 белтъка, 1 жълтък;
- 2 супени лъжици обезмаслено кисело мляко;
- 1 супена лъжица ниско-маслена майонеза;
- 1/2 среден домат;
- 1/2 краставица;
- 2 листа зелена салата;
- 2-3 резена лук;
- 1 скилидка чесън;
- черен пипер на вкус;
Начин на приготвяне: Пилешкият бут се слага в тенджера с вода, колкото да го покрие и се вари около 25-30 минути до готовност. След това се охлажда, обелва от кожата и обезкостява. Месото се накъсва на малки парчета. Докато месото се вари, разбъркваме белтъците и жълтъка в купа с вилица, като за омлет. В силно загрят тиган с тефлоново покритие разливаме сместа равномерно, като за палачинка (даденото количество е за тиган с приблизителен диаметър 30 см). Когато “палачинката” изсъхне отгоре е готова за обръщане с шпатула. Долната страна оставяме за секунди, защото загаря по-бързо. В купичка разбъркваме киселото мляко с майонезата, смачкваме и добавяме скилидката чесън и черния пипер. Всички зеленчуци се измиват и нарязван на тънки резени, салатата може да се накъса. Готовата палачинка намазваме със соса от майонезата и киселото мляко, след това в лявата половина вертикално надолу в вирока редица нареждаме месото и зеленчуците, добавяме още малко от соса, прихлупваме горния край на 2 см, за да затворим дъното, завиваме на руло палачинката от ляво на дясно и обръщаме с дъното на надолу или опаковаме с хартия като дюнер.
Хранителен състав: Обща калоричност: 464 калории, от които 380 от белтъчини. 75 гр. белтъчини, 18 гр. мазнини, 8 гр. въглехидрати.
Дюнерът е доста засищащ, предвид голямото количество белтъчини в него, може да се консумира на две хранения, удобен е за пренасяне в кутия и дояждане по-късно, осигурява наведнъж голям порцион от необходимите за деня белтъчини.