04.08.14
19:04
Здравейте. Напоследък доста се интересувам от българските торби/ bulgarian bag.
Още се чудя дали сам да си направя раница или да си закупя. В някои сайтове като Сила.бг видях, че има евтини борцови раници- за 12 килограмова цената е 42 лева. Което ми се вижда доста добре в сравнение с оригиналните раници които са по 100лв. и отгоре.
Но естествено ниската цена ме осъмнява в здравината на раницата.
100+ лева не ми се дават, така че или ще е тая раница от линка или ще си направя сам.
Гледах в Тубата разни клипчета, разбрах що- годе как стават нещата. Но имам следните въпроси към хората тук които са си правили такива торби.
1. Какъв размер трябва да е вътрешната гума от която е направена борцовата торба, и изобщо от голямо значение ли е нейният размер?
2. Удобна ли е за трениране?
3. Домашно изработената борцова торба лесно ли се износва/ скъсва. Съответно трябва ли постоянно да я преправяте и да си тровите нервите с нея.
4. С какво сте я напълнели- с пясък, с нещо друго... дали директно сте напълнили торбата или сте слагали торбички с даденият пълнеж в тях? И като цяло кое е по удобно?
5. Нямам абсолютно никакъв опит с борцови торби. Съответно не знам дали 12, 16 или 18 килограмова ще ми е тежка или лека. Не знам с колко килограмова ще тренирам най- качествено. Малко ориентировъчно за мен... в момента съм 100 кг. (за в бъдеще 95 кг.) 1.92 см. висок. Стаж в залата 3 години и нещо. Като предимно изпълнявам базови упражнения. Според тея ориентировъчни оскъдни данни колко килограмова борцова раница ще ми е в най- полза.
За сега само това са ми въпросите. Извинявам се ако темата не е в правилният раздел- при необходимост я преместете където трябва.
По- здрави!
Темата беше редактирана от avitohol на 04.08.14 19:05.
1. Какъв размер трябва да е вътрешната гума от която е направена борцовата торба, и изобщо от голямо значение ли е нейният размер?
3. Домашно изработената борцова торба лесно ли се износва/ скъсва. Съответно трябва ли постоянно да я преправяте и да си тровите нервите с нея.
4. С какво сте я напълнели- с пясък, с нещо друго... дали директно сте напълнили торбата или сте слагали торбички с даденият пълнеж в тях? И като цяло кое е по удобно?
Здравей!
Мога да ти разкажа за моя опит да си направя такава торба.Направих я на пътя,докато ме товареха,преди две години.Използвах вътрешна гума от камион,пълнежа беше натрошен асфалт от пътя.Тогава правиха основен ремонт на пътя Бургас-Малко Търново. Дръжките ги направих като в клиповете в тубата,пових края на гумата,и ги облепих с тиксо,от онова сивото,уякченото.Получи се доста тежка торба,с дебели дръжки.Сигурно имаше около 30-35 кг.Съветът ми е да опиташ да си направиш торба от вътрешна гума от порядъка на бусовите,джиповите и т.н.,а не от камион.Напълни я с пясък,директно.
Що се отнася до издръжливостта на такава торба,то няма какво да и се износва,стига да си направил здраво дръжките.
Ами да те питам 30- 35 килограмова торба не е ли множко... За мен 35 килогрма избутване, издърпване, клякане и тн. не са много като килограми, но това е при щангите! При борцовата торба тия килограми не са ли много, защото там нали има разни суингове, разтягания, усуквания и подобни, и тея килограми за този вид упражнения няма ли да са множко?
Иначе моите цели и това което очаквам от борцовата торба е да ми заздрави хвата, да увеличи мобилноста в ставите ми, също така и средство за изгаряне на мазнините и подобряване на общия тонус на тялото.
05.08.14
11:59
видях, че има евтини борцови раници- за 12 килограмова цената е 42 лева. Което ми се вижда доста добре в сравнение с оригиналните раници които са по 100лв. и отгоре.
Но естествено ниската цена ме осъмнява в здравината на раницата.
Има и още по-евтини и са изключително здрави.
Има естествено. По-голямата събира повече пълнеж, по-неудобна е и по-трудно се тренира с нея.
Най-удобно се тренира легнал на хубаво легло ;) Какво значи удобна за трениране ??? ;) :D
Ако я блъскаш в остри ръбове и купешка да е ще се скъса.
Пясък е най-удачния пълнеж ако искаш средна тежест, ако искаш лека - гумени стърготини, ако искаш тежка, наистина тежка и не много обемна торба - пясък + метал.
5. Нямам абсолютно никакъв опит с борцови торби. Съответно не знам дали 12, 16 или 18 килограмова ще ми е тежка или лека. Не знам с колко килограмова ще тренирам най- качествено. Малко ориентировъчно за мен... в момента съм 100 кг. (за в бъдеще 95 кг.) 1.92 см. висок. Стаж в залата 3 години и нещо. Като предимно изпълнявам базови упражнения.
Значи си направи такава торба, а най-добре си купи, която ще може да се допълва и да се регулира тежестта. Да улучиш тежестта е индивидуално и малка разлика може да се окаже решаваща. Примерно на мен 35 кг ми е супер лека, а 50 кг седи като плашило засега.
Стажът ти в залата не е от абсолютно никакво значение за тренировки с нея, тя е специфична за трениране и иска основно силни рамене и пояс.
Обаче много ми е интересно какво точно от базови упражнения ще успееш да изпълняваш с нея, тъй като тя основно се използва за въртене, айде и за допълнителна тежест за отскоци, а всичко останало е по-удачно да се прави с други уреди ;)
Мнението беше редактирано от James Hinks на 05.08.14 12:04.
Много благодаря за допълнителната информация Хинкс.
Четох най- различни статии в сайта за ползите от борцовите торби. От бая време знам за тях и съм гледал бая клипчета в интернет с методики на тренировките им и тн. Просто се зарибих и бих искал да пробвам. А дали ще извлека някакви ползви от това, зависи само от мен. Като цяло винаги гледам да пробвам нещо ново и да извличам максималните ползи от него. За сега мисля да си направя две торби- едната лека, другата тежка. Иначе това за базовите упражнения беше просто като допълнение. Исках да кажа, че предпочитам да боравя със свободна тежест и със собствено тегло, а борцовата торба се води за свободна тежест- за това и тя предизвиква интереса ми. Ясно е, че тягата и клека ще си ги правя с щанга :) .
Днеска между другото си лафехме със собственика на залата в която ходя, и ми спомена че мислил да слага нови работи в залата. Питах го- А защо не борцови торби? А той- Какво е това Пешо??? :D ... Пък се води инструктор, както й да е.
Мнението беше редактирано от avitohol на 05.08.14 13:54.
05.08.14
16:45
Аз редовно използвам, но основна за кардио. Имам оригинална кожена от 16 кг и една правена по поръчка от брезент. Тази по поръчка е около 24 кг. и на мен ми идва трудна за въртенето, ползвам я основно за комплекси.
Разликата е в дръжките. Оригиналната има удобни кожени дръжки, които бая се учупват и омекват с времето, което е благо за китките. Брезента си седи твърд - ако примерно правиш дълбоки сначове (така че да ти дойде зад гърба) идва малко по-неудобно.
Играл съм и с правена - от гума. Мирише на гума и има известна склонност да си променя формата, но като за парче стара гума и малко чакъл, ефекта е ок.