25.08.14
09:24
Здравейте,
нужно ми е мнение дали съм в правилна насока, или да променя нещо по моята програма. Първо малко информация за мен, 29 г. мъж, 178 см. височина, 115 кг. Целта ми е да сваля под 100 кг. като за начало до Коледа, около 5 месеца имам. Започнах на 3 Август и спазвам следният режим и тренировки:
1 ХРАНЕНЕ 08:00 - 08:30 часа
4 варени белтъка + 1 цяло яйце
1 кисело мляко 0,1% (400 гр.)
100 гр. варени пълнозърнести макарони поръсени с канела
2 ХРАНЕНЕ 12:00 часа
100 гр. извара
3 ХРАНЕНЕ 14:30 часа
300 гр. пилешко филе на скара
300 гр. домати
200 гр. краставици
6-7 маслини испански безсолни (понякога)
4 ХРАНЕНЕ 18:00 часа
100 гр. извара или понякога замествам с 1 кисело мляко 0,1% (400 гр.)
5 ХРАНЕНЕ 20:30 - 21:00 часа
200-250 гр. риба (редувам пъстърва, лаврак, котлет от сьомга - всичко на скара)
250-300 гр. домат
150-200 гр. краставица
(Понякога заменям салата с витамина, настъргано цвекло и моркови около 250 гр.)
100 гр. варен ориз, но само ако съм тренирал
———————————————————————————————————
Тренирам 3-4 пъти седмично силова тренировка, като редувам кръгова тренировка с 3 различни дни.
Кардиото 5-6 пъти седмично почти винаги ми е рано сутрин 20 мин. Велоергометър, скоро ще започна да ходя да плувам и мисля да си взема боксова круша. Понякога правя и кардио след силовата, отново около 20-25 мин.
———————————————————————————————————
Други особености:
- Купувам кашкавалена извара (наскоро разбрах, защото е насипна и не пише..)
- Слагам около 50-60 гр, боровинки сега лятото в сутришното мляко
- Допълвам кафето си с канела
- Пия зелен чай след обедното хранене и понякога след вечерното
- Пия по 3-4 литра вода на ден
- Понякога слагам в изварата 1/2 банан и 1/2 круша
- Поръсвам си пилешкото филе с лют червен пипер
- Позволявам си 50-100 гр. ядки суров микс 1 път седмично
26.08.14
15:30
Здравей,
На мен това меню ми се вижда доста еднообразно за дългосрочно спазване. А яйцата е добре да са си цели. Трябва ти и зареждащ/cheat ден за да се устиска.
Ако ще следиш калории и грамажи, предполагам си правил тази сметка:
Твоя BMR е 2,123 kcal/ден: http://www.myfitnesspal.com/tools/bmr-calculator
Коефициента ти на физическа активност е 1,72 (ако тренираш общо 6 пъти седмично) т.е. 2123*1,72 = 3651 това са калориите на дневна база, с които поддържаш нулев баланс.
От началото на август до края на годината са 21 седмици: 15кг/21 седмици= 0,71кг е седмичната ти цел
Ако искаш да свалиш само от мазнини (1кг мазнина = 9000kcal) тогава дневния ти чист разход трябва да е –913kcal (6390/7).
Финална сметка: 3651-913=2738kcal
Това означава, че на дневна база не трябва да надвишаваш 2738kcal прием на храна. Със свалянето на килограми, плавно трябва да сваляш приема на храна ИЛИ да завишиш движението за да продължиш да сваляш (евентуално двуразови, но все пак трябва да имаш 1 ден почивка седмично).
Важно е да се опитваш да спазваш този отрицателен калориен баланс на седмична база, поне това е мнението на вече успешно отслабващите.
От написаната храна не мога да се ориентирам коя от стандартните диети си избрал – РБД?
Правил ли си сметка на процентното съдържание на мазнини, белтъчини и въглехидрати на това дневно меню?
Всъщност въпроса към теб е кой хранителен режим си избрал? За справка тук: http://www.bb-team.org/hranene/hranitelni-rezhimi
ПП Внимавах със сметките, но ако съм сбъркала ме поправяйте смело.
Желая ти успех!
Edit: намерих си грешка в сметките и я оправих (blush)
Мнението беше редактирано от Теди Илиева на 26.08.14 20:56.
26.08.14
17:28
Прегледах темите, които са за отслабване, но режима ми го даде мой познат - той ми го направи. Съответно като сравнявам храните, мисля че е НВД - Нисковъглехидратна диета. Направих си профил в Myfitnesspay и прикачвам снимка от менюто, което направих там. Всъщност, всеки ден се храня по този начин с много малки разлики.
По техни изчисления (автоматично от системата) съм превишил протеина х2.5 и съответно съм приел по-малко въглехидрати х2.5. Смятам, че те правят изчислението на ВВД диета и затова така ми показва, мисля че няма проблеми и обраното - какво ще кажете?
26.08.14
20:04
Диетата просто ми се вижда прекалено рестриктивна. С тези тренировки можеш да приемаш 2700kcal дневно и пак да сваляш, а ти приемаш едва 1700. Това си е стрес за организма.
Ако искаш да я изравниш с НВД, тогава мазнините трябва да са повече от въглехидратите (които трябва да са минимално количество).
Ако искаш да я изравниш с ВБД, тогава трябва белтъка да ти е с 1/3 повече. Това можеш да направиш с протеинови шейкове след тренировка, например.
На НВД не се издържа повече от 2 месеца. С тази тренировъчна схема може би е добре да се ориентираш към ВБД и да направиш корекциите в храната сам. Вече видя как става. Не съм специалист, за това спирам до тук.
Мнението беше редактирано от Теди Илиева на 26.08.14 20:55.