Счупена китка/Възтановителен период/Натоварване

26.08.14
02:23

Здравейте,

Аз съм момче на 23 години, 180см, 78кг. В началото на Юни месец си счупих една малка кост на китката. Името на коста на английски е “scaphoid”, а на български google translate ми я превежда ладиевиден или лодковиден. Коста е разположена под палеца. Счупването на тази малка кост е трудно да се забележи на скенера веднага и много пъти се изпуска от докторите. Така стана и при мен. Първия път не видяха счупване, но 10 дена след инцидента ми направиха нова снимка и тогава чак се видя. Виждаше се една линия, която минава през коста. Не беше разместено. Доктора ми каза да нося 7 седмици гипс, защото вътановяването на този тип травми отнема по-дълго от обичайното. Да спомена само, че живея в чужбина.

На 5тата седмица ми правиха нова снимка и коста беше зараснала нормално, но ме оставиха още 2 седмици в гипс. Аз поисках да остана в гипс. Просто се бях паникьосал. Бях се настроил да нося 7 седмици гипса и си мислех, че ако ми го махнат по рано коста може да не е достатъчно здрава.

След 7 седмици ми махнаха гипса и както се сещате ръката ми беше супер схваната и при най-малкото движение усещах остра болка. Доктора каза, че това е от обездвижването и че трябва да започна да я раздвижвам и разтягам без да дигам тежко естествено. Каза ми да я използвам в ежедневието си както преди и да пренебрегна факта, че е била счупена. Каза, че не се нуждая от физио.

Първия ден беше гаден. Ръката ми смърдеше, имаше мъртва кожа по нея, отслабнала и изпитвах болка при най-малкото движение. Намерих упражнения в интернет и от втория ден започнах да ги правя по три пъти на ден. На 5тия ден вече почти можех да я движа свободно и миех съдовете с нея, отварях буркани и прочие без да изпитвам болка. След седмица започнах да дигам разни работи от сорта на 1.5л бутилки и да правя упражнения с тях.

Вече минаха 2 седмици и се върнах във фитнеса. Дигам минималните килограми от всичко и все още не правя лицеви или лежанка. Не можех и не исках да чакам повече. Изпитвам лека болка и дискомфорт, когато правя някои упражнения, но след фитнес ръката НЕ продължава да ме боли и нямам проблеми.

Въпросът ми е дали е правилно това, което правя? Ще имам възможност да задам този въпрос на доктора ми след 1 месец. Тогава имам записан час. Преди това няма как да отида. До товага не искам да чакам и да почивам. Почивах достатъчно.

Някой имал ли е подобна травма и колко време се е възтановявал?

Благодаря

качих и снимката на коста. може да я погледнете

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1