31.08.14
22:12
Здравейте напоследък забелязвам, че след тренировка съм с кръвно 140 / 90 това нормално ли е 2 - 3 часа след това започва да се нормализира през деня е 125 на 85 ?
Благодаря предварително. Може ли да е от кофеина ?
31.08.14
22:30
Да, възможно е да е от кофеина. А за какво точно ти е кофеинът? Каква е тренировката? Набавяш ли си минерали от храната? Как се чувстваш психически? Имаш ли сърцебиене, световъртеж?
31.08.14
23:16
[quote author=”Цветан Радуевш” date=“1409512328”...след тренировка съм с кръвно 140 / 90 това нормално ли е 2 - 3 часа след това започва да се нормализира през деня е 125 на 85 ?
Нормално е,при физическа дейност кръвното се покачва.При кардио тренировка расте основно горна граница.При силова и двете.
01.09.14
08:45
Здравейте отново,
Нямам сърцебиене дори бях на лекар миналимя месец (кардиолог) пускаха ми доста сериозно количество кръвни изследвания, гледаха ме на ехограф дори нямам одебеляване или увеличаване на сърдечни стени , камери всичко е абсолютно в норма т.е. липсват данни за спортно сърце.
Кофеина ми е от кафе.
Добавки вземам само, протеин и аминокиселини. Храня се доста здравословно, приемам минерали но само чрез храната.
Тренировките ми са кратки но много натоварващи продължителността е 50 минути правя суперсерии 15, 12, 10, 8 повторения всяка 5-та серия е до отказ тежестите прогресивно намаляват едно силово + едно упражнение за разтягане. Пример лежанка горни гърди + флайс в супер серии ....
През ден правя и 30 минути кардио след тренировката. Незнам дали това е проблема отразява ми се много добре като издръжливост и сила са се качили , нивото на мазнини е надолу а килограмите ми са се запазили.
Ще се радвам да чуя и други мнения.
Благодаря колеги.
казано от Цветан Радуевш на 01.09.14, 08:45:
Кофеина ми е от кафе.
Добавки вземам само, протеин и аминокиселини.
Погледни дали в протеина няма креатин монохидрат. Кафето повишава при някои хора. Ако имаш световъртеж, замаяност или шум в ушите или главата, може да опиташ с магнезий на таблетки преди тренировката. За който се смята, че действа релаксиращо на мускули и кръвоносни съдове. Ако апаратът ти за кръвно се поставя на китката, резултатът не е 100 % сигурен и трябва да бъде потвърден в някой лекарски кабинет с обикновен апарат за кръвно.
Кръвното налягане е налягането, което се упражнява върху стените на артериите при изтласкването на кръвта от аортата и е нормално да се покачи при тренировка, тъй като честотата и силата на сърцебиенето се увеличава. В рамките на 20-30 минути след тренировката би трябвало всичко да е отново в норма. Според мен това е нормална реакция на организма. :)
03.09.14
14:19
Не би трябвало да се притесняваш! Щом си бил на лекар, и всичко е ок. 140/90 не е високо кръвно, освен това кръвното налягане е динамичен показател, т.е. зависи кога го мериш. Важно е също и с какво го мериш, повечето електронни апарати са ненадеждни.
15.04.15
09:42
За да не пускам нова тема, бих искал да задам сходен въпрос : дали е нормално след продължително, интензивно скоростно-силово натоварване ( баскетбол на 1 кош в продължение на 2.5 часа ) да е значително повишено систолното налягане ( горната граница ) ? Диастолата е сравнително ниска.
Въпросния ден направо “прекалих” с баскетбола и в продължение на около 2 часа ми беше лошо, а кръвното беше 150/75 около час след баскетбола. На другата сутрин си беше 125/75.
До преди 3 години някъде бях в начален стадий на лека хипертония ( 140/80 ) заради наднормено тегло, тютюнопушене и т.н.