21.10-голям еклер
22.10-3в1,3с.л. сладолед ,малко парче домашна баница и 1 парченце от опакованите рула
23.10-1 шоколадова бонбона и 1 бисквита мюсли
24.10-4 кубчета шоколад с лешници. локумена вафла.След работа 1 пръст уиски и 1/2 безалкохолно.
25.10-3 бисквитки мюсли,1 кубче шоколад и 1 вафла ная
:x :x :x
Мале,направо съм се ОЛЯЛА...!
5 поредни дни със сладко!
Към мен-ОПОМНИ СЕ!ТРУДЪТ И ВСИЧКО ПОСТИГНАТО ДО СЕГА- НЕ ТРЯБВА ДА ОТИВА НА ВЯТЪРА!!!
25.10.14
18:25
Много е S.P. удари му малко спирачките. Приеми го за подлъгване на организма и не се пускай в порочният кръговрат.В много от случаите хората си казват, само днес и после се подхлъзват и се опитат подсъзнателно да наваксат, уж за големите лишения на които са подложени. Имала съм такива моменти, в които си отчупя парченце, но задължително сядам да го ям пред компютъра гледайки сайтове с ПРЕДИ и СЕГА на други хора. Вярвай ми целият ми апетит се е убивал или просто един грейпфурт хубаво да ми изтръпне устичката и приключвам с мераците. Започнах да си позволявам да мърсувам, когато повярвах във волята си, че ще поема само дозата , с която съм решила да съгреша. Така и вече не изпитвам нужда, такава крещяща за да не издържам. Ако чувстваш глад, просто вдигни грамажите на чистите храни, не се пускай по наклона на баници,теста,алкохол и сладко.
Мнението беше редактирано от Даниела Динева на 25.10.14 18:38.
Не ми е никак малко храната,даже като усетя,че съм сита вече спирам и не изяждам всичко.А имам обяснение за всяко сладко!
На какво е подложен мозъка... :x.
ОБЕЩАВАМ ПЪРВО НА СЕБЕ СИ БЕЗ СЛАДКО!!!НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДАВАМ!!!
25.10.14
20:56
Фокусираш се неправилно и ти става фикс идея. Не му отдавай толкова значение, защото акъла ще ти бъде все там. Атакувай мозъка си по друг начин. Вманиачи се като мен да гледаш промени на хора. Хубави тела, как пълни хора са променили живота си. Това ще измести центъра на въздействие и фиксиране от неправилните неща към целите ти. Не го приемай, като забрана защото няма да се отскубнеш от лапите му. Приеми го , като стъпка към резултата, който искаш да постигнеш. Колко женски тела съм прегледала от, до и съм си избирала по част от всяка. Всеки един момент знаех , кое по тялото ми как искам да изглежда.Пренеси цялата енергия натам и ще видиш резултата.
Мнението беше редактирано от Даниела Динева на 25.10.14 20:56.
Ден 169(26.10)След емоциите вчера днес се претеглих и измерих.Въпреки оливането със сладко нещата са на долу.
Гърди-4см
Талия-6см
Ханш-4см
Кг-3,5см
Бицепс-2см
Бедро-1см
Прасец-1см
Китка-0,5см
Мерките си ги свалих на 28.09.И започнах с Руми Илиева.Не изчаках месец,че през седмицата нямам много време сутрин.Онази вечер си стегнах “бицепса” и се оказа,че имам мускулче :)(party).До сега не съм имала.Пилешко е,но важното е,че го има.По-тежко от торби не бях вдигала :).Предполагам,че е от 2кг гирички.Мятам се след малко с Руми.
Ден 7 – Степ аеробика
И втора тренировка за днес след степа.Да послушам аз Дани Динева,да не оставам само с една тренировка :)Че ще си каже-пиша й аз а не ме слуша ;).Мисълта за 2 тренировки трябваше да узрее в главата ми :).Иначе днес ми беше леко с Били.Стигнах до извода,че Били Бланкс и Руми Илиева са моите хора :).Сланинките вече почти не се друсат:).Само се замислям дали да си остана с една тренировка на Били или различни да си избера...Трябва да си съставя план!
Мнението беше редактирано от S. P. на 26.10.14 10:04.
План за 5 седмица
Ден 1 – Тренировка 1 от Идеално тяло-27.10
https://www.youtube.com/watch?v=5pIcJ2N3UtA
Ден 2 – Тренировка 2 от Идеално тяло-28.10
https://www.youtube.com/watch?v=1XjIZLS58D8
Ден 3 – Ниско интензивна аеробика – 10 минути-29.10
https://www.youtube.com/watch?v=vD1pJJ-N4ho
Ден 4 – Тренировка 1 от Идеално тяло-30.10
https://www.youtube.com/watch?v=dVBYw0NL1F0
Ден 5 – Тренировка 2 от Идеално тяло-31.10
https://www.youtube.com/watch?v=E8GcT47H6_Y
Ден 6 – ПOЧИВКА от тренировки -1.11
Ден 7 – Степ аеробика -2.11
https://www.youtube.com/watch?v=iKempvN5ino
Мнението беше редактирано от S. P. на 28.10.14 05:56.
Ден 170(27.10)-тренировка по план
Ден 1 – Тренировка 1 от Идеално тяло,5 седмица
https://www.youtube.com/watch?v=efI-ZWTNBIg
Струва ми се,че таебото не е цялото.Здраво потене.Не издържах на кардиото изцяло
27.10.14
21:51
Правилно ти се струва, резнато е. Били Бланкс винаги завършва с разтягане на мускулите. Правило съм го ,това и финала не е този. Ето ти цялата тренировка:
Даниииииииииииии! :* БЛАГОДАРЯ!Ако имаш още съвети помагай! (nlove9)
Този месец МЦ беше не обичайно благосклонен към мен. ;) Почти без никакви болки!Няма нищо общо с това ,което беше преди!
Мисля си че е от стягането на мускулите...Бъркам ли се?
Мнението беше редактирано от S. P. на 28.10.14 06:05.
Ден 171-тренировка по план.Били Бланкс е голям шемет.Трудна беше тази тренировка.Спирах на няколко пъти,не можах всичко да изпълня на цяло...Следващия път повече!Все пак ми е за пръв път тази тренировка.
Гордея се със себе си!Вчера колежката пак изкара бисквитите с мюсли,ама аз избягах :).Имам чувството,че нарочно ме провокира.Започна да ми обяснява,че трябва да ям хляб,фибри...аз замълчах и излязох.
Храната за днес:
6ч-мляко с нес,извара и яйце
10-бадеми
12-червено зеле и печена наденица(от кайма),мляко с нес
15-ябълка
20-зелен боб с кисело мляко и чесън и малко кашкавал
3 браз. ореха и около 20 гр лешници
Мнението беше редактирано от S. P. на 28.10.14 21:47.
Ден 172(29.10)
Тренировка по плана
Храна:
6:00-мляко с нес,яйце и кашкавал
10-лешници(сурови)
12-наденица(печена),краставица и дом.лютеница,мляко с нес
някъде между 13 и 15ч един бонбон-падна ми кръвното
15-ябълка
19:30-бял боб яхния и кисели моркови(домашни)
Ден 173(30.10)
Всичко ми е по много днес!
Много се изпотих с Били Бланкс.(whew)Много вода пих по време на тае бото!Много ми беше трудно!Не издържах на кардиото с тях и не можех да смогна с тяхното темпо.За пръв път съм с тази тренировка и може и за това да се затрудних.При Руми ми е вече малко по-лесно.От снощи баща ми ми прекъсва тренировките и се ядосвам.ПРОМЯНА-ПРЕДИ ЩЯХ ДА СЕ ЗАРАДВАМ И ДА ВИДЯ ШАНС ЗА ПОЧИВКА,НО СЕГА СЕ ЯДОСВАМ!ТОВА Е ПОЛОЖИТЕЛНА ПРОМЯНА! (party)
Храна:
6-мляко с нес,яйце и кашкавал(малко)
10-бадеми(сурови)
12-киноа с извара
15-грейфрут
20-бял боб
Ще мина 4л вода днес.Между 3 и 4л се въртя,но рядко минавам 4
Взех си чия и какаови зърна днес.Изядох едно зърно-много е гадно (puke)
Съвети кога да я ям тази чия и по какъв начин?
Мнението беше редактирано от S. P. на 31.10.14 16:38.
31.10.14
17:35
Там, където можеш да сложиш овес, можеш да сложиш и чиа.
С нея можеш да си приготвяш и всякакви бъркочи - с тахани, сметани и подобни.
ден 174(31.10)
Тренировка по плана.Били Бланкс ми разказа играта :).То да вдигаш вилицата е по-лесно отколкото да вдигаш гирите ;)Много пот и горене на мускулите.Започва като лека болка и после е доста болезнено.Защо е така и какво означава?Нямах никакъв спортен опит докато не започнах хранителния режим.Не успявах да спазвам темпото на кардиото с тях.Когато ми станеше много болезнено спирах.
Храната:
6:30-мляко с нес
7:45-2 яйца
10-лешници...1 каково зърно(не ми хареса,но имам план-когато ми се дояде сладко-1 зърно и ми се отърсва от всичко :) )
13:30-2 кебапчета и 1 кюфте на скара,домашна трушия(камби,карфиол и моркови) и 1 чаша червено вино
16-мляко с нес и грейфрут
20-киноа с извара и сирене
Вода 4л
Днес съм отпуска и малко се развалиха часовете на хранене.Имах и вървене :)
Там, където можеш да сложиш овес, можеш да сложиш и чиа.
С нея можеш да си приготвяш и всякакви бъркочи - с тахани, сметани и подобни.
Никога не съм яла чист овес.Всякакво мюсли съм си бъркала с кисело мляко,но вече не ям.Не знам дали няма да ми е доста калорично да ям тахан и сметана.Все пак се опитвам да свалям.Иначе благодаря за отговора,Коле !:)Мисля си да го кисна с кисело или прясно мляко и малко мед и да си заместя закуската.
Мнението беше редактирано от S. P. на 31.10.14 21:41.
Ден 175(1.11)Почивка
към 6:30-мляко с нес,чиа с мед и пр.мляко...1 яйце и сирене
10:30-сурови тиквени семки
12:30-1 каково зърно
13-ходихме на гости
около 20-малко лешници и чаша мляко с 2с.л. нескуик(набарах буркана с последното какао)
Днес малко си обърках режима...Чиата беше 1ч.л.,а млякото 3с.л,меда 1ч.л.Оставих го малко да попие-хареса ми на вкус.
Замислям се каква супер храна да включа в менюто си...!За сега ям само киноа и елда(варени).Един ,два пъти в седмицата.Понякога даже не всяка седмица.Каква е дневната доза на чиа и полезна ли е всеки ден?!От инфото,което намерих в интернет пространството до 2с.л. на ден.А спирулината полезна ли е за мен?Ще се радвам на всеки съвет!
Мнението беше редактирано от S. P. на 02.11.14 06:34.
Програма за 6 седмица на Руми Илиева:
Ден 1 – Тренировка 1 от Програма при хипертония-3.11
https://www.youtube.com/watch?v=5pIcJ2N3UtA
Ден 2 – Тренировка 2 от Програма при хипертония-4.11
https://www.youtube.com/watch?v=1XjIZLS58D8
Ден 3 – Аеробика 8 минути -5.11
https://www.youtube.com/watch?v=vD1pJJ-N4ho
Ден 4 – Тренировка 1 от Програма при хипертония-6.11
https://www.youtube.com/watch?v=dVBYw0NL1F0
Ден 5 – Почивка от тренировки -7.11
Ден 6 – Тренировка 2 от Програма при хипертония-8.11
https://www.youtube.com/watch?v=E8GcT47H6_Y
Ден 7 – Степ аеробика -9.11
https://www.youtube.com/watch?v=iKempvN5ino
Тае бото е като предната седмица.Докато ми е трудно съм на него.После ще му мисля!:)
Мнението беше редактирано от S. P. на 07.11.14 21:07.
Храната днес-176 ден
мляко с нес...
8-чия(1с.л.) с пр.мляко(2с.л) и мед(1с.л.)
10-бадеми
12-боб, 1 кюфте и 1 кебапче на скара
14:30-мляко с нес
15-печена тиква(в прясно мляко),мед и канела
19:30-малко салата зеле с морков,картофи на фурна
Беше ми писнало от диети и от последствията след тях.Никога не съм имала вталени дрехи.Даже съм си опъвала блузите,че малко да се разпънат ,че да са ми по-широки.Колкото по-дебела ставах,толкова повече не ми пукаше.Много пъти са ме питали не се ли притеснявам.Стигнах до извода,че който не ме харесва ,не трябва да ме гледа!Така,че мили момичета един,два килограма от горе не са ви проблем.Проблема е горе в главата!
Мнението беше редактирано от S. P. на 02.11.14 21:09.
04.11.14
12:03
Да те пошляпна, не се успокоявай с клишетата, които винаги използваме. Въпроса не е до гледане на външността в един човек. Лично аз никога не формулирам отношението си към хората, върху това как изглеждат външно. Никой не е влизал в моите обувки и не знае през какво съм минала, за да ми бъде съдник, както на теб и на всички с наднормено тегло. Права си всичко е в главите ни, както за 1-2 килограма отгоре, така и за якото хранене и думичката, която ненавиждам “не мога”. Въпроса в случая опира до здравето ни, което неимоверно оказва влиание и на емоционалната ни и психическа нагласа. Един път преодолявайки себе си, ние еволюираме, а еволюцията е смисъла на човешкото развитие. Не го прави заради това, кой те гледа, а за това как ти ще погледнеш развитието си и как ти си преодоляла себе си и собствените си препятствия. Няма по сладка победа, от тази да победиш слабостите си. Сама го написа: Проблема е главата!
178 ден(4.11)
Ден за равносметка.Подкрепям със снимки.Сега виждам,че усилията си струват.Борбата е безмилостно жестока!:)Килограмите са 16 на долу вече (party)
Мнението беше редактирано от S. P. на 04.11.14 14:13.
04.11.14
14:08
По-нагоре четох, че ядеш сладко, защото ти пада кръвното... най-вероятно не ти пада кръвното, а кръвната захар - признаците са едни и същи. : )
Аз също имах такива проблеми преди и се оказа, че те са били породени от прекаляването ми със сладкото и най-вече продукти, съдържащи рафинирана захар и т.н. Това, което ще ти кажа, предполагам се опитваш да направиш от много време, но решението е трудно и се взима еднократно и край - СПРИ ДА ЯДЕШ ТЕЗИ БОКЛУЦИ! Първоначално е трудно, не познавам жена, която да не е яко зарибена по шоколадите и т.н., но постепенно се свиква.. и изведнъж всички здравословни проблеми изчезват - няма пъпки, няма гадна кожа, няма задъхване, няма падане на кръвната захар,кръвното е нормализирано и си в пъти по-пълноценен човек...
Първоначално на всеки седми ден си хапвах по-малко сладко - това ме крепеше през седмицата и режимът ми си вървеше на 100%... в очакване на неделя, разбира се! :Д С времето, спря съвсем да ми се дояжда сладко.. сега си хапвам от време на време, но само и единствено шоколад, защото е най-малко бъкан с боклуци, тровещи организма! : ) Разликата при мен е огромна и си заслужава да опиташ!
Падне ли ти “кръвното” яж банани или мед - ще ти помогнат в пъти повече на организма и много по-бързо!
Престани с това прясно мляко.... вредно е, няма да ти помогне да отслабнеш и т.н. : )
Освен това, виждам, че тренираш.... знаеш ли какво става в организма ти, когато тренираш, а ядеш тези боклуци? Тренировката задейства тялото, то започва да разгражда мазнините... да ама тия мазнини са от боклуци и са бъкани с токсини... колкото повече тренираш, толкова повече токсини ти навлизат в клетките и хоп... става ти лошо...
Изключително важно е да не ги ядеш, щом ще тренираш! Избирай си.. въпрос на здраве е : )
Също така те съветвам да пиеш зелени чайове, да хапваш възможно най-много зелени зеленчуци... за да прочистиш организма си от цялата тази гняс, която се е насъбрала вътрешно!
Леле,колко си писала sLunchice ~!Трябва да почета за кръвна захар и за падане на кръвното.Не съм много запозната.Относно сладкото-”пусна ли се по пързалката не мога да се спра”. Избягвам рафтовете в магазините със сладости :).Отида ли на гости обаче,всичко пропада!За прясното мляко-и хранителната ми консултантка ми обясняваше колко е вредно.Създавало слой,който покривал стомаха и полезните неща не се усвоявали от корема.Защо с години са ни убеждавали,че е полезно,че съдържа калции???За банана-мисля,че е доста калоричен.Обичам,но за близо 180 дни съм яла само 2 .
Доста “дебела глава” съм.Трудно можеш да ме убедиш в нещо ,което смятам за правилно!:)
04.11.14
16:27
Ядеш сладко, но не ядеш банан? :O
Ядеш сладко, но не ядеш банан? :O
Ей пък в това хич не се бях замисляла,ама честно...:)Грешката е поправима!Благодаря!
04.11.14
20:27
Лично мнение, изпитано и от опит е да си определяш 1 ден от седмицата, в който да имаш cheat meal. По време на това хранене може да си позволиш малко по-вече въглехидрати от хранителни източници богати на захари. Препоръчвам ти главно плодове по време на cheat meal, за да може да си набавиш и някакви полезни вещества, а не гадните транс-мазнини и бяла захар, които не носят абсолютно никакви ползи за тялото, освен излишни килограми във формата на мазнини.
Аз всеки ден си ям по един плод в следобедното междинно.Вече зависи от сезона.Сега съм на ябълки,грейпфрут,круши(ако намеря). Мисля да включа киви ,мандарини,портокал малко по-напред.Ако плода е малък ям по два.Иначе гледам ябълките да са от големите(колкото юмрука ми). Не знам как да си “набия” в главата мисълта за вредните захари...!Газирано и сок в кутия вече не пия.Не ям компот(има от 6 до 8 с.л. захар на буркан).Имах навик на заплата и аванс задължително да купувам пица или дюнер.След това минавах и през сладкарницата за тортичка .Случва се да ям сега,но доста рядко.Най-вече на обяда.Дюнер или пица.На дюнера само месо,бял сос,домат и краставица.Няма кетчуп,майонеза.Това ако съм по улиците и нямам възможност какво друго да хапна.
Никога не съм се занимавала със спорт.В часовете по физическо си мислех,че учителя ме тормози..Нали знаете,че пухкавите деца с повече трудност правят повечето упражнения и на тях им се обръща повече внимание. В средното бяхме само на български хорца,защото бяхме 25 момичета и поне 3 бяха в МЦ и да не стоят по пейките господина ни пускаше хора и си играехме. :).Нямало е кой да ми обясни това за какво се прави(упражнения,разгрявки,стречинг).В повечето случаи застават пред теб и показват.Правиш по задължение,защото това се прави в час по физическо.Винаги бях с най-много време на бягането и все задъхана :)Та така :)
05.11.14
12:50
Според мен, ако искаш да отслабваш плодове всеки ден не е много удачно, чисто и просто, защото съдържат фруктоза (плодова захар). Да ядеш дюнер, торта или пица за мен е неприемливо, ако отслабваш. Не мога да разбера защо не си готвиш във вас и да си носиш на работа в кутия. Изобщо не тежи и не заема място.
05.11.14
13:40
16кг са чудесен резултат! Но не се успокоявай- имаш още много работа! 2-3 кг надолу на месец са добре, особено ако идеята е да ги задържиш за постоянно.
По повод кръвното и “захарта” - мериш ли си кръвното , за да знаеш, че е ниско? Изобщо защо се свързват двата проблема-хипогликемия и и ниско кръвно, предполагам, че имат различен произход и лечение. А знаеш ли дали кръвната ти захар е ниска, или говориш наизуст? Може да се чувстваш безсилна и уморена заради ред други причини.
Повярвай ми-яденето на захар само временно маскира проблема-после “захарта” ти ще падне и ще ти се приспи.
Според мен пиенето на толкова вода доста лишава организма ти от електролити-най-малкото слагай малка щипка сол във водата или някаква изотонична напитка.
Мисля, че един единствен плод на ден не е много, има доста полезни плодове, които не вдигат нивото на инсулина както други. И определено наваксвай със зеленчуци. Виждам, че се стараеш да хапваш често и хубава храна, така че се старай дори “преяжданията” да са с качествена храна. Всички знаем колко по-вкусно е купешкото-няма спор, всичко е в главата ти -да се удържиш и да си вземеш нещо по-хранително. Снимай се по-често-да виждаш разликата :)
Ден 177(3.11)-7-мляко с нес
печен пипер с извара
10-лешници ...мляко с нес
12-парче пица,2куб.шоколад,няколко лешника
15-печена тиква в мляко и мед
20-картофи на фурна,мариновани краставички,маслини,1 яйце, 1 каково зърно,няколко лешника
Липсват ми пуканки с интересен филм
вода 3300
Ден 178(4.11)-яйце,мед и извара,мляко с нес
10-бадеми
11:00-мляко с нес
12:30-лучена яхния с пиле
15-грейпфрут
19:30-салата(зеле и цвекло) и картофи на фурна
вода 3500
Измерено кръвно току що -точно по апарата-117/64 ,пулс 58(електронен ,немски,купен от аптека)
Винаги съм била с ниско кръвно.Докторката ми каза-малко шоколад ,кафе и кола като се почувствам зле.Няма смисъл да го вдигаме с лекарства,защото после няма да можем да го свалим.Преди около година на профилактичния установихме,че е високо 130 не помня на колко.Пуснахме и изследвания за диабет-ОТРИЦАТЕЛНИ.За високото кръвно отговор-ОТСЛАБНИ.Че сега като отслабнах малко нещата се оправиха.
“Иван Досев”,нося си храна от нас.Обаче като съм отпуска доста ходя по улиците и нямам представа кога ще се прибера и тогава си хапвам пица(парче) или дюнер.Няма смисъл да лъжа,че не ми е вкусно. :) Но е рядко!
“Кобричка”,не поемаме ли достатъчно сол в другите хранения,че и във водата да добавям?То вярно,че е щипка само.И Маргарита Манева ме беше посъветвала веднъж така.За пръв път чувам за изотонична напитка(ще прочета).Не знам за кръвната захар,дали е ниска.Кръвното със сигурност е ниско.”Слънчице” споменава за ниско кръвно и за кръвна захар.Не съм си правила изследвания скоро.
Не мисля,че храната ми е много добра,но се опитвам да спазвам горе-долу схемата на хран.консултант,с който започнах.
ИМАМ НУЖДА ОТ ДОСТА НАСОКИ!ИСКАМ ДА СЕ НАУЧА!
НЯМА ОТКАЗВАНЕ ВЕЧЕ-ИСКАМ ДА СТАНА МАЙКА!
ТРИМА ГИНЕКОЛОЗИ МИ КАЗАХА ДА СЕ НОРМАЛИЗИРАМ ОКОЛО 60КГ И НЕЩАТА ЩЕ СЕ ПОЛУЧАТ.Няма да споменавам колко “конско” ми “четоха”.
Храната:
Ден 179(5.11)
6-мляко с нес,извара и 5 маслини,1ч.л. мед
10-тиквено семе(сурово)
12-сушени боровинки...,кисело зеле с ориз на фурна,остатъка от боровинките(100гр беше пакетчето)
15-грейпфрут
19:30-пилешка супа
вода-3800
Не знам колко са полезни тези боровинки,но за пръв път ям.Харесаха ми доста.Отидох за ябълки,ама се прибрах с фурми,боровинки и ябълки.Опитах боровинките(само малко),ама дето ще ги мисля,да мирясам си ги хапнах за десерт...
05.11.14
19:59
Намери си калориен калкулатор в интернет и си изчисли необходимите калории за деня. Извади от тях 20% и ги спазвай! Нека калориите да идват главно от месо /най-добре е риба, но може пилешко и телешко/, много зеленчуци /възможно по-зелени/, намали приема на маслини /можеш да си позволяваш от време на време по 5-6 в салата/, започни да готвиш със зехтин и т.н. и отново спри прясното мляко! Комбинацията между мляко и кафе е такава, че приема на кафе блокира разграждането на млякото и единственото, което усвояваш от него са мазнините...
Това, което си яла днес е твърде малко - оскъдната храна води до задържане на килограми и качване, но не и до сваляне и пречистване на организма..
и пак пий зелен чай..даже вместо кафето : )
05.11.14
20:01
И понеже сега видях поста ти за кръвното - това не е ниско кръвно, а съвсем нормално... което доказва, че ти пада захарта, а не кръвното и това се дължи на натрупаните през времето токсини в организма :)
05.11.14
20:09
Кръвното ти е супер, никак не е ниско. Аз засега си живея и с по-ниско и не усещам слабост и пр.
В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЛУШАЙ ИДИОТСКИЯ СЪВЕТ ДА ГО ВДИГАШ С КАФЕ И КОЛА, МОЛЯ ТЕ !!!
ЧЕТИ, ОБРАЗОВАЙ СЕ- здравето ти е в твоите ръце, на докторите не им пука особено за теб. 60 кг е просто цифра, тя не лекува. Изследвай си сама (тоест плати си) необходимите хормони, измери си % мазнини, вода и мускули
Горе главата- човек се учи ВСЕКИ ДЕН. Можеш да постигнеш всичко, което мечтаеш=само от теб зависи.
12 отрови, които ядем
Че хранителните добавки придават на храната приятен вкус, но вредят на здравето, е вече известен факт. Проведени са множество изследвания, които доказват, че те могат да станат причина за появата на рак и други заболявания. Представяме ви няколко, които се използват в хранително-вкусовата промишленост и които все пак е желателно да избягваме. Съдържанието им трябва да е отбелязано на опаковките на продуктите.
Натриев нитрит
В листата на най-опасните хранителни добавки на първо място стои натриевият нитрит, които се използва при производството на месни продукти – бекон, пушени меса, наденица, сухи колбаси и осигурява естествено червен цвят и приятен вкус. Натриевият нитрит спира размножаването на бактериите. В условията на висока температура обаче, например при приготвяне на грил, той се превръща в химически активно съединение, което може да причини тумор.
Бутилоксианизол
Бутилоксианизол е антиоксидант, който се слага, за да предотврати окисляването на продуктите, гранясване на мазнините и маслата. Това вещество може да се намери в състава на разнообразен набор продукти – от растително масло до дъвки и чипсове. Бутилоксианизолът е нестабилен и в организма може да се превърне в друго вещество, водещо до рак.
Пропилгалат
Също антиоксидант, който е подобен на бутилоксианизола и се прилага заедно с него в продуктите. Въпреки че не е доказана връзката му с риска от рак, експертите препоръчват да се избягват продуктите, в чийто състав влиза.
Натриев глутамат
Това е аминокиселина, която има свойството да повишава вкусовите качества на продукта като въздейства на чувствителността на рецепторите на езика. Използва се като добавка в салатните заливки, супи, чипс, замразените полуфабрикати и в ресторантите.
При някои хора тази добавка може да предизвика главоболие и гадене, а научни изследвания показват, че уврежда нервните клетки.
След консумацията на овкусени с натриев глутамат хранителни продукти, обикновената храна изглежда безвкусна.
Трансмазнини
Прекомерната консумация на трансмазнини (например маргарин, мазнина за фритюрник) може да доведе до сърдечни заболявания. Те създават условия за повишен риск от инфаркт, бъбречна недостатъчност, заболявания на кръвоносните съдове. Дневната „доза“ не бива да превишава 2 г. Производителите на хранителни продукти все повече се отказват от използването на трансмазнини, но те все още се използват в огромни количества в мрежата заведения за бързо хранене.
Аспартам
Аспартамът е вещество, което се използва за изготвянето на диетични продукти като нискокалорични десерти, смесени и газирани напитки. Използва се като подсладител вместо обикновена захар. Представлява комбинация от две аминокиселини и метанол. Стотици научни изследвания доказват, че аспартамът не е вреден. Но някои експерти се осланят на две изследвания върху експериментални животни през 1970 и 2007 г., които намират връзка между него и появата на рак. Аспартамът може да се окаже вреден за някои групи хора, особено за болните от фенилкетонурия, тъй като в състава му влиза веществото фенилаланин.
Калиев ацесулфам
Калиев ацесулфам е сравнително нов подсладител, който се прилага в газираните напитки от 1998 г. Освен това се слага в желатиновите десерти, дъвки и някои други. Това вещество е 200 пъти по-сладко от обикновената захар. Някои изследвания показват, че може да причини рак, но данните не са категорични.
Оцветители
Вредните хранителни оцветители отдавна вече се забранени, въпреки това има поне още пет, които при тестове върху животни доказват вероятността от развитие на рак. Ето защо експертите по принцип съветват да се избягва изборът на продукти с оцветители.
По-голямата част от оцветителите действително са безвредни и се приготвят от натурални съставки. Вредните оцветители обикновено се срещат в бонбони, сладки, напитки, сосове, желатинови продукти.
Олестра
Това е вещество, което замества мазнините и не съдържа калории. Преминава през храносмилателния тракт без да се усвоява. Негативната му страна се дължи на това, че подтиска освен усвояването на мазнините и на други трансмазнини и хранителни вещества, които имат свойството да намаляват риска от сърдечни заболявания.
Калиев бромат
Вече се използва рядко, но въпреки това се среща при приготвянето на хлебни и други тестени изделия от бяло брашно. Попадайки в организма веднага се превръща в друго вещество, което повишава риска от туморни заболявания.
В щата Калифония например на етикета задължително трябва да е отбелязоно неговата съдържание и предупреждение, че продуктът може да е опасен.
Бяла захар
Бялата захар в тестените изделия, сосовете и други хранителни продукти следва да се избягва. Големите количества бяла захар са вредни за здравето и могат да влошат храносмилането, освен че вредят на здравето на зъбите и води до проблеми с теглото. Захарта не трябва да превишава повече от 10 % от общия дневен обем калории. За съжаление, порционът на захарта възлиза често на 20-40 %.
Натриев хлорид
Обикновена сол, която е добавена почти във всеки продукт. Вярно е, че малко количество натриев хлорид е необходим на организма, но всяко излишно може да разстрои сърдечно-съдовата система, ще влоши дейността на бъбреците, ще повиши артериалното налягане и риска от инфаркт.
Може ли да вярваме на това?