Системна злоупотреба с плодове ;)

12.09.14
14:49

Здравейте, интересува ме много ли си вредя на организма с това, че ям по 3.5-4 кг. плодове на ден? Въпросът не е свързан с теглото,  с годините съм установила, че от плодове не качвам. Просто прочетох, че фруктозата натоварва черния дроб и ми стана любопитно дали няма да си докарам цизора с тези плодчета, макар че не близвам и капка алкохол. :D Отначало ми изглеждаше безобидно, но това продължава с години всеки божи ден и взех да се притеснявам. Мнения? :)

12.09.14
14:55

Добре знаеш ,че няма безвредни неща ... със всичко което се прекаляваш става зле :)

За фруктоза има материалче тук.

С такова количество плодове създаваш силен дисбаланс в приема на основните макронутриенти (белтъчини, мазнини и въглехидрати). Това няма как да бъде полезно за здравето, особено в дългосрочен план. Това, че не качваш, не го прави здравословно.

12.09.14
15:09

Приема на фруктоза като подсладител и в състава на плодове са две несравними неща. На практика няма как да се изпитат негативите от фруктозата от прием на плодове. За летния сезон е съвсем нормално плодовете да заемат голяма част от дневното меню, не виждам причина за притеснения.

12.09.14
15:27

Точно това ме обърква, че всеки казва нещо различно. :) Естествено, че е по-добре да изям един плод вместо едно парче торта, но дали 4 кг. не са много? :S Във всеки случай, досега винаги съм слушала организма си, нямала съм някакви проблеми с толкова много зарзават, като изключим това, че съм на път да се разоря, защото си е скъпо удоволствие.;( И все пак нали казват: В дозата е отровата. Затова ми стана интересно дали пък няма да съм първата, умряла от предозиране с витамини. :D

12.09.14
15:34

Нищо прекалено не е хубаво. Въпроса е да определиш къде е твоята граница на “прекалено”. ;)
Щом се чувстваш ок, продължавай си със зарзавата. А ако плодовете и зеленчуците са ти скъпи, с какво се храниш?

Хората дават мнението си на база собствени знания, опит и мироглед.
Ясно е в какви граници могат да варират тези неща, съответно - затова има и различни мнения.

Както споменах, 3-4 kg плодове съдържат количество въглехидрати, което ще промени драстично баланса на всеки хранителен режим, без изключение. В това аз принципно виждам само и единствено негативи. От друга страна - ако нямаме информация за храненето ти като цяло, разговорът няма как да излезе от зоната на общите приказки и принципните положения.

Категорично не могат да се правят сравнения между прием на фруктоза в чиста форма и чрез плодове. :)

3 кила малини = 300 грама въглехидрати. Всичко е точно :)))))))

12.09.14
20:26

Извинявам се за непълната информация. :) Принципно се старая да се храня с богати на белтъчини и мазнини храни - яйца, месо (пилешко, свинско), риба, ядки, също сирене, кашкавал, кисело мляко от млечните и така. Но просто дори да изям голяма порция “градивна” храна, винаги изпитвам крещяша нужда от сладко, която залъгвам само ако изям такива ненормални количества плодове. :( И не че плодовете са скъпи по принцип, Маргарита, не и за човек, който хапва по 1-2 плода на ден. Имах предвид, че на мен ми идват на нагорно, защото аз оставям по 10лв. в зеленчуковия всеки ден :D

Та, да разбирам ли, че не е чак такъв проблем за какъвто го мислех? :)

13.09.14
06:45

3кг малини = 1500ккал
3кг ябълки = 1500ккал
3кг банани = 2700ккал

Почти 100% от което въглехидрати, повечето от които от фруктоза.

Къде ще ти остане място за протеини и мазнини в тази цялата сметка?

Като ще се храниш с промишлени количества растения, поне замени 2/3 от плодовете със зеленчуци.

Carbohydrate

13.09.14
06:52

Просто организма ти те подтиква да ядеш въглехидрат, който бързо дава енергия и също така бързо се изчерпва, за това количеството е такова. То се е установило от само себе си, защото измести другите храни.

Толкова много фруктоза ...........  не знам как си с нивата на кръвна захар, помисли над това. :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1