03.01.15
18:37
Много съм впечатлена от следния материал
Курсивът мой
Ксенобиотиците са вещества, които са чужди на човешкия организъм и които той не може да ги използва нито като източник на енергия, нито като градивни елементи за своето развитие. Много от тях са с природен произход, но над седем милиона са „рожба” на синтетичната химия, създадени са от човека и служат за най-разнообразни цели – селско стопанство, битова и строителна химия, лекарствени средства, козметика и т.н. В огромната си част те ежедневно попадат в почвата, водите и въздуха и, в крайна сметка – на нашата трапеза.
Например при изгарянето на изделия от PVC (поливинилхлорид) се образуват диоксини – хлорорганични съединения, които дори и в нищожни концентрации подтискат имунната система и адаптивните възможности на организма. Те са мощни канцерогени, близо седемдесет хиляди пъти по-токсични от калиевия цианид и петстотин пъти – от стрихнина. Някой замисля ли се колко отровни вещества, в т.ч. и въпросните диоксини, се образуват във вечно тлеещите край нашите селища сметища, обгърнати в отровни облаци дим? Тези чужди на организма вещества се разделят на три групи:
Вещества, които естествено присъстват в храните или се образуват в тях при тяхното съхранение – в резултат на определени биохимични процеси или от някои плесени;
Вещества, които попадат в храните от околната среда като следствие от модерното земеделие или екологично замърсяване (нитрати, нитрити, пестициди и техни метаболити, тежки метали);
Хранителни добавки, внасяни целенасочено с различни цели – удължаване срока на съхранение, подобряване на външния вид и органолептичните качества на хранителните продукти и т.н.
Тук ще разгледаме само първата група от тези вещества, още повече, че в повечето случаи сме в състояние да ги инактивираме, да ги отстраним или да предотвратим тяхното образуване. Основна част от тях представляват т.нар. антинутриенти. Това са вещества, които сами по себе си не са токсични, но са в състояние в значителна степен да понижат усвояемостта на редица хранителни компоненти или да инактивират действието на важни биологично активни вещества в храните – ензими, витамини, минерали. Към тях се отнасят антиензимите – особени белтъчни вещества, които понижавт активността или блокират действието на някои важни ензими от храносмилателния тракт (пепсин, трипсин, алфа амилаза) и по такъв начин водят до непълно усвояване на храните. Различни протеинази, затрудняващи усвояването на белтъчните вещества, са открити в бобовите (соя, фасул) и в зърнените (ориз, пшеница) култури, в картофите, доматите, както и в белтъка на яйцата на домашните птици (кокошки, пуйки, патки).
За първи път тези антиензими са установени в соята, в чийто семена те съставляват 5-10% от съдържащите се в тях белтъчни вещества. Добрата новина е, че топлинната обработка, както и кълненето водят до тяхната дезактивация. Ето защо не е препоръчително да се консумират сурови бобови култури, както и сурови яйца. Соевите продукти (белтъчни изолати и концентрати) в последните години масово навлезнаха в хранителната промишленост, особено в производството на месни продукти. Съгласно БДС съдържанието на протеиназните инхибитори в храните не се следи. За щастие световните лидери в производството на соев протеин (САЩ и Холандия) задължително ги инактивират чрез т.нар. сухо пържене при 120 градуса. Остава въпросът откъде се внасят у нас тези продукти.
Антивитамините са обширна група вещества, които възпрепятстват оползотворяването на витамините или блокират тяхното биологично действие. В резултат се наблюдава недостиг на определени витамини с всички негативни последствия за организма. Тяхното действие най-често се свежда до превръщане на витамините в неактивни вещества или образуване с тях на стабилни, биологично неактивни комплекси. Например т.нар. тиаминази разграждат тиамина (витамин В1), липоксиназите – витамин А и т.н. Гликопротеинът от яйцата – авидин, образува биологично неактивен комплекс с биотина (витамин В7), аминокиселината линатин (съдържа се в лененото семе, в гъбите и в някои бобови) – с витамин В6. Установено е, че ензимът тиаминаза в значителни количества се съдържа в тъканите на редица сладководни и морски риби, особено на шарана и херингата, както и в мидите. Неслучайно недостиг на витамин В1 се наблюдава главно у хора, които консумират сурова риба. В основната си част тези антивитамини се инактивират чрез топлинна обработка.
Не така стои обаче въпросът с т.нар. „истински” антивитамини, които свързват и блокират белтъчните вещества, които пренасят витамините в човешкия организъм. Такова е действието на окситиамина (образува се при продължително варене на кисели плодове), който е антагонист на витамин В1, цитралът (съдържа се в редица етерични масла) – антагонист на витамин А и т.н. Аскорбатоксидазата е медсъдържащ ензим, който инактивира аскорбиновата киселина (витамин С), превръщайки я в биологически неактивни вещества. В значителни количества тя се съдържа в краставиците, тиквичките, цветното зеле и др. Любопитен факт е, че в изброените зеленчуци този ензим и витамин С са разделени. Процесът на инактивация на витамина стартира с раздробяването на зеленчуците, затова е препоръчително те да се приготвят непосредствено преди поднасянето. Какво е състоянието на витамин С в престоялите салати е ясно. И още нещо – в салатата от краставици и домати аскорбатоксидазата е неактивна и не разрушава витамин С на доматите, което се дължи на киселата среда, която киселините, съдържащи се в тях, създават. Установено е, че аскорбиновата киселина в слабокисела среда се разрушава и от...хлорофила. Например в доматена салата, към която са добавени зелен лук и магданоз. Затова е препоръчително на трапезата да се предлагат стръкове лук и магданоз, а да не се влагат нарязани в салатите. При нагряване до 100 градуса в продължение на 2-3 минути (бланширане) аскорбатоксидазата се инактивира. Биофлавоноидите (полифенолни растителни пигменти) също блокират действието й.
Към природните антинутриенти се отнасят и веществата, които нарушават усвояемостта на минералите, които, както е известно, играят съществена роля в жизненоважни процеси в организма. Най-известните са фитиновата киселина, оксаловата киселина, глюкозинолатите и т.н. Фитиновата киселина, която в по-големи количества се съдържа в обвивките на различни ядки и в семената на зърнените култури, свързва в стабилни комплекси редица метали (калций, магнезий, желязо, цинк и др.), с което препятства тяхното усвояване от организма. Чувствително понижение на съдържанието й се постига чрез обелване на ядките и семената. Тя не може да се отстрани чрез топлинна обработка. Оксаловата киселина, която в по-значими количества се съдържа в листните зеленчуци (особено в спанака и киселеца), както и в какаото и чая, понижава усвояемостта на калция и желязото. Глюкозинолатите (тиогликозидите) главно прогоитрина, препятстват синтеза на хормоните на щитовидната жлеза и пренасянето на йода. Известни са под наименованието „гоитрогени” , т.е. вещества, които предизвикват гуша. Вещества с гоитрогенна активност са установени в различни соеви продукти, карфиола, брюкселското зеле, обикновеното зеле, просото и др.
В бобовите култури, фъстъците, пшеницата и в хайвера се съдържат т.нар. лектини – гликопротеини, които повреждат епитела на тънките черва и нарушават всмукването на хранителните вещества в кръвта. Има данни, че пшеничените лектини блокират синтеза на амилазата, ензима, отговорен за усвояемостта на нишестето, което насочва превръщането му в...мазнини. Счита се, че лектините определено имат „пръст” в натрупването на наднормено тегло. Топлинната обработка, особено хидротермичната, разрушава лектините.
Олигозахаридите от типа алфагалактозиди (рафиноза, стахиоза и вербаскоза), които в значими количества се съдържат в бобовите култури, не могат да се разграждат от ензимните системи на храносмилателния тракт, в резултат на което те безпрепятствено достигат до дебелото черво. Там в крайна сметка се усвояват от резидиращите сапрофитни бактерии, при което като съпътстващи продукти се образува „букет” от газове. Резултатът е подуване, сериозен дискомфорт и деликатни ситуации. При предварително няколкочасово киснене на варивото в гореща вода в основната си част тези неприятни компоненти се отстраняват.
В костилките на редица плодове (бадеми, праскови, кайсии, вишни) се съдържат т.нар. цианогенни амини, които при разграждането им от съпътстващите ги ензими отделят циановодородна киселина, която е изключително силна отрова. Този процес протича при по-дълго съхранение на съответния продукт заедно с костилките – например домашни ликьори. Топлинната обработка (печенето) инактивира съответните ензими.
В картофите са установени токсичните гликоалкалоиди соланин и чаконин. Тяхното съдържание е най-високо непосредствено под обвивката и нараства с покълването и стареенето на картофите, както и под действието на светлината. Сигурен знак за натрупване на опасния соланин е позеленяването на клубените от образуващия се под действието на светлината хлорофил. Отравянето със соланин е съпроводено с повдигане, повръщане и дисфункция на тънките черва. Соланинът действа и на централната нервна система, предизвиквайки треска и гърчове. Той разрушава еритроцитите, като по-високи дози могат да доведат и до летален изход. В Русия първият чувал картофи е донесен от Холандия лично от Петър I, който наредил „земните ябълки” да се отглеждат масово в земята руска. Селяните насила били принуждавани да ги сеят и да се хранят с тях. Поради невежество и непознаване на начина на отглеждане и съхранението на тази непозната култура имало много случаи на отравяне, което предизвикало масови бунтове срещу „дяволските ябълки”. Неблагоприятното действие на соланина се наблюдава при съдържание над 40 мг/100 г. картофи. В току що извадените картофи, при правилно отглеждане, то е около 10 мг/100 г. Обаче при плитко засаждане и без „загърляне” то може да е много повече. При продължително съхранение, особено при покълване и под действието на светлината, то може да нарастне четири и повече пъти и да достигне критични за здравето стойности. Миенето на картофите благоприятства натрупването на соланин, тъй като се отстранява почвата, която има светозадържащ ефект. У нас, като правило, картофите се съхраняват и продават в мрежи, в които те са абсолютно незащитени от действието на светлината. Което би хвърлило в истински шок американския потребител например.
В страните, в които здравето на населението е общонационален приоритет, картофите задължително се предлагат в платнени, светонепроницаеми чували. Нещо повече, на пазара в тези страни не се предлагат картофи, съхранявани повече от три месеца. В нашите домакинства масова практика е системното „почистване” на покълналите картофи и използването им до късна пролет.
03.01.15
20:02
Хм, постът с изследването осната на предишната страница. Ако някой проявява хоби интерес към клиничната хематология, да каже ще живея или не :)
Иначе храна за днес - 3в1, чай с лимон, мъничко дом. баничка ок. 100гр, ок. 50гр, кашкавал, 4-5 пилешки крилца, 2 сарми със кис. зеле, голяма райска ябълка, банан
казано от Queen Cobra на 03.01.15, 20:02:
Хм, постът с изследването осната на предишната страница. Ако някой проявява хоби интерес към клиничната хематология, да каже ще живея или не :)
За тези неща е най-добре да търсиш мнението на специалист, който може да погледне нещата на база съотношение на различните показатели. Сами по себе си стойностите не значат много. :)
04.01.15
08:41
Разбира се , Марги, права си. Но както писах и преди да си правя- а съм си правила вече 2 пъти преди - тях ги гледа личната лекарка - макар че не видях да се задълбочава особено ;) , показателите са почти непроменени.
В смисъл да, ще попитам някой завършил медицинско образование, но основно всичко е в нормалните граници, дишам, шавам. Предполагам, че щом функционирам правилно и нямам оплаквания, всичко ми е наред.
Благодаря за отделеното време все пак. :) Попитах пък, току виж некой доктор тайно шпионира между нас ;)
казано от Маргарита Манева на 03.01.15, 22:02:
казано от Queen Cobra на 03.01.15, 20:02:
За тези неща е най-добре да търсиш мнението на специалист, който може да погледне нещата на база съотношение на различните показатели. Сами по себе си стойностите не значат много. :)
По принцип е така, но при здрава, млада жена, която няма симптоми на някакви отклонения и при която всички изследвани показатели са в норма, има достатъчно основания да се каже, че няма повод за притеснение дори и без специалист.
04.01.15
08:47
Ми следваща крачка- безсмъртие- то се е видяло ;)
04.01.15
10:36
Имам такова лилаво, същата марка
http://index-sportshop.com/product.php?ProductID=723 :)
Споко, не е за 20 лв, взех го преоценено ;) Какво да правя с него? Ако някой иска - подарявам де. :)
04.01.15
17:08
Днес очевадо цял ден висях вкъщи, следователно и във форума :) Абе голямо словоблудство му ударих. Навън вятър, ще отнесе блока, та не си подадох носа.
Иначе потренирах доволно. У нас. Залата, която харесвам, не работи в неделя. А в събота - само от 16.00-20.00. Но за 2 лв. толкова :) Няма да си дам лентата всъщност. :) Много голямо съпротивление има тва чудо. Завързах я за ластика и сега едвам ги опъвам с една ръка. Ластика е прехвърлен през лоста за набиране, ако някой се чуди :)
Ne moga да повярвам колко скъпо го продават по сайтовете! Направо не мога да не се похваля, че я взех за 1.60 ;) :) Днес издържа бая дърпане, така че вече е пълноправен член на домашния ми фитнес :)
04.12
1. сумо клек с дъмбел в едната ръка 5х20х16 кг (по 10 всяка ръка)
2. набиране надхват 5х6
3. лег с дъмбели 5х10х(2х16кг)
4. клек с дъмбели на раменете 5х10х(2х16кг)
5. СУПЕР СЕРИЯ
- флайс от лег 4х10х(2х12кг)
- римска тяга с дъмбели 4х10х(2х12кг)
6. СУПЕР СЕРИЯ
- гребане с ластик с 1 ръка (с ръкохватка) 4х10 всяка ръка
- трицепсово разгъване с ластик (с ръкохв.) 4х10
7. раменна преса седнала 5х10х(2х10кг)
8. гребане с ластик 2 ръце подхват (с ръкохв.) 5х15
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 04.01.15 17:09.
04.01.15
17:28
Подобни плоски и тънки ластици ползват колегите от физиотерапията.
Предполагам, че силата на съпротивлението е различна при различните цветове.
Следи го внимателно, защото тези при нас имаха кратък живот :)
04.01.15
17:53
Ще внимавам, разбира се. 10-15 тренировки да издържи-ЕВАЛА. Оказа се доста голямо съпротивление-по-скромните ми изчисления е около 10 кг.
Странно- на скрипци дърпам по 50-60кила, а вкъщи ластикът е 12 кг съпротивление максимум (прегънат на 2) и ми е ок за гребане с 1 ръка. Сега двете- кръглия и плоския ластик станаха бая трудни за дърпане с една ръка, а не са повече от 20 кг заедно. Тука има нАука нещо, физика ще да е ;)
04.01.15
18:09
Дърпай там, мускули да има :))))
Готино е да тренираш с променливо съпротивление.
Аз за това обичам веригите, но вече нямам възможност да тренирам с тях. Така че ластиците са си доста хубав вариант - самостоятелно или в добавка към щангата.
Едно време в залата по щанги идваха лекоатлети, които правеха страхотни натоварвания с щанга + два ластика в края й. Напади, клекове, вертикални отскоци. Жестоко:)
04.01.15
19:20
Дърпа, бутам, мускули да има!!! Права си! Обичам си ги!
рънъта днес- 3в1, 3 пилешки крилца, парченце ябълков щрудел (последното), чистени печени ябълки 300-400гр. с натрошени бадеми ок. 80 гр, голяяям пилешки бут, 1 сарма (много вкусна :) ) айрян, 100гр. хляб от просо, половин авокадо
(не са в този ред, разбира се :)
Утре съм на работа :( :( :(
04.01.15
19:49
Гледали ли сте документалния филм SUPER SIZE ME ? Експериментът в който един млад слаб и ентусиазирам американец се храни 30 дни само с Макдоналдс. Резултатите са повече от категорични.
Гледайте го, струва си :)
05.01.15
16:02
Слънца, имам ИТ питане:
Инсталирах едно мултифункционално устройство HP към компютъра на моя приятелка (йее, колко съм умна), 2-3 часа ръчкане, но се инсталира. ;)
Самият принтер печата без проблем заложените му образци- календари пр. Копирът също работи без проблем. Предполагам сканирането също. Връзката между компютъра и принтера се осъществява без проблем.
Обаче се отпечатват само избледняващи хоризонтални черни линии вместо документа.
Зарязах го така, защото нямах повече време и търпение да търся причината.
Ако може някой да ме насочи каква е :)
05.01.15
20:52
Вчерашните ми подвизи ми докараха треска в бедрата, гърба и гърдите :) днес пораздвижих леко- лошото на леките тренировки е, че НЕ мога да спра :) правят ми се още и още упражнения. Когато тренирам с големите тежести в залата, някак си се изморявам и психически, почивам много сигурно по 2-3 мин и съм с една измъчена настройка просто да приключа по-бързо.
Дааа, двойният ми вече ластик има съпротивление 20-22кг, което е страхотно. Може да изглеждат малко като кг, но усилието да ги разтягаш е много по-различно и не е толкова лесно. В смисъл няма съпоставка между 20кг скрипец и 20 кг ластик със съпротивление.
05.01
1. напади с дъмбели на място 4х10х(2х10кг) всеки крак
2. СУПЕР СЕРИЯ
- флайс от лег 4х10х(2х10кг)
- широко гребане с дъмбели 4х10х(2х10кг)
3. сумо клек с 2 дъмбела 4х10х(2х10кг)
4. СУПЕР СЕРИЯ
- гребане с ластик (надхват/подхват)права 4х15
- крънчове 4х15
5. СУПЕР СЕРИЯ
- раменна преса права 4х10х(2х10кг)
- римска тяга с дъмбели 4х10х(2х10кг)
6. СУПЕР СЕРИЯ
- гребане с ластик (подхват) седнала 4х15
- крънчове коляно-лакът 4х10 на всяка страна
7. СУПЕР СЕРИЯ
- хеликоптер с дъмбели 4х10х(2х10кг)
- планк с прави ръце (върху дъмбелите) 4х50сек (хронометър)
Храна за днес: 3в1, 2 филийки с масло и ок. 50 гр. извара, спагети с кайма (ок 50 гр сурово), половин бутче, 3 пил. крилца, 2 зелеви сарми с месо, бонбонче, малко мезе (ок.50 гр), 2-3 глътки уиски... 1 малък банан, парче дом. царевичен кекс -под 100 гр., много айрян,
Ми днес така- по малко оттук, оттам.... Черпихме се с колегите. Глупаците ядат фъстъци и бисквити, аз оправям луканките. Нека ми е зле.По празниците като омахах шницелите и каймата, как да остане място за сладко ;)
Много малко ям напоследък. Особено на работа не огладнявам много. Преди плюсках много повече. Не е нарочно- ям когато огладнея и колкото да се заситя. Старая се протеина да е основен. Така че не ми се дояжда друго после. ;)
Тия спагети освен че ги ядохме по НГ, у нас останаха половината (200-250 гр. сурови ) е, таман 4 пъти ще ги ям.
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 05.01.15 20:56.
06.01.15
13:51
Ша умра, лошо ми е :)
06.01.15
16:24
Храна за сега- 3в1, 2 филийки с масло, извара и 1/2 авокадо, цяло бутче, малко спагети с кайма, 7-8 парчета рахат локум, портокалче, 2 малки ябълки, 2 сладки - РД :) още 1 филийка с извара, цяло бутче, 1 сарма с месо.
Добра храна днес. Почивам, Възстановявам.
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 06.01.15 19:54.
07.01.15
13:23
Храна днес: 3в1, парче дом. царевичен кекс- ок 150 гр, цяло пилешко бутче, банан, бонбон, 2-3 курабийки, спагети с кайма ок. 100 гр сурови++100гр кайма (е, изядох ги !!!) екзотичните ми плодове :) за вечеря не знам- май кофичка прясно сирене
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 07.01.15 19:49.
07.01.15
17:38
Ха! Царевичен кекс!
Сензорите ми настръхват, когато засекат тези две думи :)
Как си го правиш ти?
07.01.15
20:06
Правя го хамалската :) Царевичен грис половинка, топла вода да стане на каша, 3 яйца, зехтин (нямах никаква друга мазнина, но мисля, че краве масло другия път ще сложа) мощно подсладител -течна стевия в тавата за кекс -незалепваща и пекох 30 мин. Стана горе-доле :) Яде се.
Та...Разделих си екзотичните плодове с една колежка, че да опита и тя- то в наше село никога не сме ги виждали!!!
Тамарило - оказа се гадно. Приличаше ми на малка папая, ама едно мазно на вкус и само семки, не ми хареса. Па и сигурно беше седяло 1-2 месеца из складовете, малко береше душа, уж взех най- здравото.
Карамбол- яла съм и преди, доста свежо и приятно
Пешън фрут (маракуя) е значи тия семки много ме разочароваха :) Аз само заради тях не ям нар- макар да е мега полезен, и това вкусничкото също ме загуби. Аз нали съм от село, гледах, чудих се- ядат ли се семенцата, еле ядели се. :)
физалис - бива, продължава да ми прилича на доматче, ама на тая цена...
Ми експерименти да има :)
07.01.15
20:18
Днес на тренировка имаше бая сила- ми как , омахах кило въглени за 2 дена :) Локума дава сила :) Много хубав локум - от с. Брестница, Ловешко!
На лега можех по 10, но нямах спотър, ан еисках да ставам за сеир на 10-15 мъжленца :)
На тягата можех още, но ми се изплъзваше лоста от лявата ръка и реших че толкова ми стига и не е нужно да правя до отказ. Абе мноиго задобрявам на тая тяга и без фитили дигам. Ще стане човек от мене.
Днес всички се изреждаха за клек по 2974276 серии всеки и не се доредих. Но лег пресата беше супер- щях да си бутам 100, но едно момче сложи още 20 и си викам, я Мирке, не падай по-долу. Натовари ме добре.
Добра кондиция, добро настроение, техника за снимка, абе приятна тренировка. Малко хладничко в залата 14-15 градуса.
1. лег 2х8х55кг 2х8х50кг 1х8х40кг
2. сумо тяга 8х20кг 4х50кг 2х60кг 2х70кг 2х80кг 3х90кг 2х90кг 3х80кг 5х70кг 8х60кг
3. машина за гърди седнала 4х8х(2х15кг)
4. хоризонтален скрипец 3х8х55кг 2х8х40кг
5. лег преса 10х100кг 4х10х120кг
6. раменна преса 3х8х28кг 2х8х20кг
Толкоз за днес. Утре може да бутна у нас леко. :)
МММ, размазвам се с един котидж. :)
07.01.15
20:53
Ох, хора, дайте ми акъл за принтера колежката, да го разръчкам ли, кво?
Освен това нещо съм си направила на браузъра вкъщи и то от 1 месец някъде - ползвам Mozilla Firefox- излизат ми едни хиляди реклами на Priceless (така пише под тях) където й да вляза, ОСОБЕНО във форума, изскачащи прозорци, КОШМАР НЯКАКЪВ :) таман затворя едно, друго излизам, размества ми текста на страницата или направо я презарежда, което ПРОСТО МЕ ВБЕСЯВА- а аз се опитвам да бъда много спокоен човек :) Изтрила съм всички излишни програми, докопали се до моя компютър, Единственото обновено нещо последните месеци е самата Firefox и Java, но тe си се обновяват автоматично и досега не е правило така :)
Какви насторйки да бутна и как да се спася? :)
07.01.15
23:06
И при мен беше така до скоро,побърка ме направо (dull) Аз си инсталирах две антивирусни и се оправи. Особено след Avira, всичко ми е наред,има опция и за почистване на браузъра, поне при мен имаше. :)
08.01.15
08:51
a мерси! ще пробвам нещо. Иначе имам Майкрософт Секюрити Есеншълс. Друга не ми се слага- всякакви умници ми казват, че не били кой знае колко полезни.
08.01.15
14:30
Плюсканието днес:
3в1, 2 филийки с масло и извара, цяло пилешко бутче, кисело мляко, парче царевичен кекс (150 гр, последното), още 2 филийки с масло и извара, 40 гр марципан :), океански миди с млечно-гъбен сос, сервирани в големи черупки -ееех, поглезих се :) (от луксозната серия на Лидл с деликатеси ;) има няма 100 гр ядене двете, ама вкусно, вкусноооо .... Черупките ще ги показвам, все едно съм ги събирала на Атлантика :)
Вчера горещ шоколад с допълнително какао (с захар :-) Може и тази вечер :)
Иначе- почивка. Луднаха ме на работа- истерични злобни тъпи хора. Но, аз съм реалист човек- и по-лошо можеше, така че вече съм спокойна. Всичко ме боли по малко, ама най вече гърдите и предните рамена. Уикенда при трибоеца. То и там е бая хладничко в залата, но мания, какво да правиш :)
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 08.01.15 20:20.
09.01.15
15:38
Днес - почивка.
Снощи заспах около 21.30 :) И чаааак до 7 - много умора значи.
Муане днес : 3в1, 2 филийки с масло и извара, 1 цяло бутче, кафе със сметана, 1 мида като снощи, 6 маслени бисквити (да се е..а, защо ги сложих на бюрото, манго, марципан 20 гр, пилешки гърди с картофи, грах и царевица -ммммм :)
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 11.01.15 10:02.
11.01.15
10:16
10.01 тренировка
1. сумо клек с дъмбел 5х10х27кг
2. скрипец зад врат (леко) 5х10
3. полулег с дъмбели 5х10х(2х15кг)
4. преден клек (с обръщане вс. серия) 5х10х35кг
5. СУПЕР СЕРИЯ
- скрипец подхват (леко) 4х10
- флайс от полулег 4х10х(2х11кг)
6. степ ъп на стол 4х10 с 10кг дъмбел - по 10 всеки крак
7. СУПЕР СЕРИЯ
- раменна преса права 4х10х24кг
- римска тяга 4х10х24кг
8. гребане с дъмбел 4х10х22кг
9. напади на място 4х10х24кг по 10 вс. крак
10. крънчове 4х15
11. СУПЕР СЕРИЯ
- хеликоптер широк хват (до гърдите) 4х8х24кг
- гребане ТРХ 4х15
Храната: 3в1, 2 фил. с кашкавал и пастърма, ябълка, круша, пил. гърди с картофи, грах и царевица суроват. протеин, 20гр марципан, 2 фил. с кашкавал, свинска пържола малка, бяло вино ....
Май това беше :)
11.01.15
10:21
Забележка :) половин бутче значи само долната част краче, цяло бутче значи големия бедър - 200-250-300 гр сготвен (зависи от пилето) :) хлебчетата са Вита или Фитнес
Да не ме мислите че гладувам, затова го казвам. :)
11.01.15
21:14
11.01 почивен.
<уск. треска в бедрата и добър тонус на останалите мускули.
Храна: 3в1, филия с кашкавал и ок. 100 гр. пастърма,1 авокадо, пил. гърди с картофи, грах и царевица, 20 гр. марципан, чаша бяло вино, 1 мида (последната :( ) 1 кутийка котидж мисля
+ варена тиква ок. 200 гр
:)Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 12.01.15 08:40.
12.01.15
16:45
Храна днес: 3в1 със 1/2 доза суроватъчен протеин ;) 2 фил. с извара и кашкавал, цяло пил. бутче, кафе със сметана, 4 бисквити, половин пил. бутче, банан, ще 2 фил. с извара и кашкавал, варена тиква 200-300 гр
Тренировка вкъщи, с приоритет горна част. Краката ми са изморени и напомпани. Малко с нежелание, ама... трябва. С подсиления ластик :)
12.01
1. СУПЕР СЕРИЯ
- набиране надхват 5х6
- лицеви опори 5х10
2. СУПЕР СЕРИЯ
- крънчове 4х15
- глутеус мост 4х15
3. СУПЕР СЕРИЯ
- набиране подхват 4х5
- избутване за гърди с ластик 4х15
4. СУПЕР СЕРИЯ
- сумо клек с 2 дъмбела 4х10х(2х10кг)
- гребане с ластик с 2 ръце 4х15
5. СУПЕР СЕРИЯ
- набиране подхват 4х5
- раменна преса дъмбели 4х10х(2х10кг)
Набирания 70 бр. :)
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 12.01.15 20:03.
13.01.15
16:32
Храна за днес: 3в1, 2 фил. с извара и кашкавал, половин бутче, 200 гр. задушени зеленчуци с кашкавал, кафе със сметана, 250 гр йогурт с круша (15% захар ;) ) бананче, пил. гърди с картофи, грах и царевица към 200гр., 1 фил. с извара и кашкавал,
тиква - друг път. Около 100 гр. сухарчета тип “Бейкролс”
Тренировка домашна с малко крака - натовариха се :) Днес пак ме нагъзиха на работа, не излязох почивка на обед. Уморенко ми беше, треска на гърба и гърдите, ЧЕ И ГЛАДНА - ядох за последно в 3, но се насилих да се раздвижа. :)
Да не вземе да ми заслабне гърба, това ми е притеснението....
13.01
1. СУПЕР СЕРИЯ
- напади на място 4х10х24кг по 10 вс. крак
- хеликоптер широк хват 4х10х24кг
2. СУПЕР СЕРИЯ
- римска тяга 4х10х24кг
- раменна преса 4х10х24кг
3. СУПЕР СЕРИЯ
- флайс от лег 4х10х(2х10кг)
- набиране подхват 4х5
4. Преден клек 4х10х30кг
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 14.01.15 09:00.
14.01.15
09:16
Хаха, знам си аз, че от мазните солени сухарчета след вечеря днес съм подпухнала. Няма никакъв смисъл да ги ям, още по-малко да ги купувам. Ама вкусни ми бяха. Днес вече ще си хапна тиквата, че е полезна :) за фибри най вече.
Храна за днес: 3в1, 2 фил. с извара и кашкавал, половин пил. бутче, ябълка, кафе със сметана, тикваааа , половин бутче, 2 крилца, 1 фил. с извара и кашкавал, 1/2 суров. протеин + горещо какао :)
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 14.01.15 20:23.
15.01.15
15:18
14.01 почивен, само муане :) Странно, заспах чак в 12 и се събуди 5.45 - направо нечовешко. Аз съм човек, който трябв ада спи поне 9 часа. Явно малко стрес ми е дошъл в работата. Имах добра треска на краката, уж малки тежести.
15. 01 трябва да потренирам нещо. Даже не излязох на обед, пак .... Поне приключих с конкурсите за нови служители и с др. простотии, та дано вече олекне работата :)
Храна: 3в1, 2 фил. извара и кашкавал, парче пил. филе - (100-120 гр.), задушени зеленчуци, айрян, кафе със сметана, 2 фил. с извара и кашкавал и много маслини, тиквааа 250-300 гр :)
Може би 1/2 доза протеин с горещ шоколад :)
Тренировката: Реших да не ходя на зала. Нагладувах се днес - 100тина гр месце в 1-2 часа, после само течности, чак до 6. И не се чувствам на 6 за голяма тяга. Може би в събота.
Затова ...Импровизации. Тегав клек, лег, опасен за структурната ми цялост- с едни табуретки, затиснах се през корема с щангата ;) Но накрай схванах и се получи читав. Щангата е смешна- с 20 мини диска - по 1-2 кг, ама е 40 кг щанга !!!! ;) Утре ще плача от крака ...
1. СУПЕР СЕРИЯ
- преден клек 5х10х20/25/30/35/40 кг (с обръщане)
- лицеви опори 5х10
2. СУПЕР СЕРИЯ
- лег 4х10х40кг
- гребане с ластик с 2 ръце 4х15
3. СУПЕР СЕРИЯ
- римска тяга 4х10х40кг
- избутване за гърди с ластик 4х15
4. сумо тяга 4х10х40кг
Друг път пак :)
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 15.01.15 20:21.
15.01.15
20:23
Adblock не помага. :) Давайте нещо друго, без преинсталации. ;)
И да почерпиш!
За Мозила - Инструменти -> Настройки -> Съдържание -> чавка на блокиране
след това щракаш върху Помощ и избираш “Отстраняване на неизправности” -> Reset Firefox -> Finish ;)
15.01.15
21:42
Близо беше. ;) Чавката си бе сложена, но в неизправностите намерих доклад за състоянието и видях, че имам инсталирани 4-5-6 разширения, дето май не съм ги искала, и тоя PRICELESS beше там :) Сега ги разкарах тия разширения. И Адблока разкарах. И не излизат реклами. ;)
Ае имаш едно малко от мен ;)
16.01.15
13:44
16.01 - почивен. Добър тонус след вчера.
Храна за днес- 3 фил. с кашкавал и печен патладжан, 200 гр плодов йогурт (17% захар :) ), ок.100гр. пил. филе, задушени зеленчуци, бонбон, райска ябълка, кафе с сметана, тиква - много,
такаа... пакет солети 60 гр, 2 сладки, ракия, мезенце,
филийка с сирене и масло, малко печен сом :)
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 17.01.15 19:22.
17.01.15
19:33
Трябваше да запълня над 2 часа :) Просто се чудих какво да правя накрая .Не съм клякала повече от месец и за мое учудване сега беше съвсем добре. Много приятна тренировка.
17.01
1, скрипец зад врат 5х10 (тежко)
2. лег 4х40кг 3х50кг 2х55кг 2х60кг 2х62.5 кг 2х65кг, 1х62.5кг (предадох се на 2рото ;) ) 2х60кг 2х55кг 3х50кг
3. клек 3х7х60кг 2х7х50кг 1х7х40кг
4. гребане с дъмбел 5х10х22кг
5. преден клек 3х6х40кг
6. СУПЕР СЕРИЯ
- гребане ТРХ 4х15
- крънчове 4х15
7. сумо тяга 3х10х40кг
8. вдигане на краката от шведска стена 4х10
9. СУПЕР СЕРИЯ
- гребане ТРХ 4х15
- вдигане на крака от лег 4х12
Храна: двойно 3в1 ;) 3 фил. с кашкавал и печен патладжан, голяма райска ябълка, печен сом 150-200 гр, фил. с малсло и сирене, 2 бонбона, свинска наденица (хубава), задушени зеленчуци (грах, моркови, царевица) може още нещо малко, някоя филийка