18.01.15
19:23
Днес отново чудесна комплексна тренировка, въпреки е почти всичко ме болеше от вчера :) Особено краката :)
18.01
1. пулдаун пред гърди 5х10
2. лег с тесен хват 3х40кг 5х45кг 2х6х50кг 6х45кг 8х40кг
3. сумо клек с дъмбел 5х10х22кг
4. СУПЕР СЕРИЯ
- скрипец подхват 4х10
- флайс от лег 4х10х(2х11кг)
5. степ ъп на стол 4х10 с 10 кг дъмбел в ръка по 10 всеки крак
6. СУПЕР СЕРИЯ
- раменна преса с дъмбели 3х10х(2х11кг)
- римска тяга 3х10х40кг
7. разтваряне встрани за рамо 4х10х(2х5кг)
8. СУПЕР СЕРИЯ
- гребане ТРХ 4х15
- лицеви опори 4х10
9. глутеус ритник от колене 4х15 вс, крак
10. СУПЕР СЕРИЯ
- гребане ТРХ 3х15
- напади СТ 3х10 вс. крак
Храна: 3в1, 3 фил. с кашкавал и печен патладжан, 1 портокал, половин пил. бутче, задушени зеленчуци, фил. с масло и сирене, 3-4 бисквити, кафе, 2 фил. с 125 гр моцарела, още малко месо... това горе долу :)
Час реди тренировка 1 доза Ignite http://www.bodybuilding.com/store/fitmiss/ignite.html Малко ме засърбя от бета аланина - явно съм доста чувствителна , но нищо сериозно.
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 18.01.15 19:27.
19.01.15
09:51
17.01 клек 7х60 - пак ставам с гъза нагоре, но мисля, че клякам по-дълбоко, до паралела, не вдигам петите
https://www.youtube.com/watch?v=7Dt050wvsOE
18.01 лег с тесен хват, това първа серия, втората серия беше по-стабилна
https://www.youtube.com/watch?v=n2EKGVMmRWc
19.01.15
14:38
Днес ще да бъде почивка. !!!
Натренирах се бая, даже попретренирах уикенда. Извод: гърдите и ръцете са ми силни почти колкото краката. :)
Мускулна треска в гърдите, раменете - което е особено неприятно, защото се обличам и протягам с болка.... и малко в краката.
Храна: доза протеин, 3 фил. кашкавал, половин бутче, кафе, 3 бисквити, авокадо, парче варена тиква, 200гр кис. мляко 4.5 % с 50 гр мюсли, пица 150 гр. с кайма 250 гр. ;)
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 19.01.15 19:37.
19.01.15
16:38
http://megavselena.com/slynchevite-tsikli-vliyayat-na-prodylzhitelnostta-na-zhivota/
Ехехех, ще се живее дълго. 87ма е идеална! Гледам и 75/76/77г. изглежда добре. Другите да му мислят! ;)
19.01.15
19:12
Батковците да ме извиняват. ;)
Статията е сериозна, между другото. А дано наистина сме изтеглили дългата клечка.
Извинено си,батювото ;) Пък и регионално сме тъй близки,че няма как да не е вярна статията :)
Пропускате един ключов момент от статията:
Ефектът се заключава в повишения риск от детска смъртност, както и в по-високия риск от смърт на зрели години. Негативният ефект е особено забележим при момичетата.
Механизмът на явлението още не е известен на учените. Също не е ясно дали той се наблюдава в съвременните условия. Едно от възможните обяснения е разрушаването на фолиевата киселина под въздействие на ултравиолетовото лъчение, чиято интензивност нараства в периода на повишена слънчева активност. Известно е, че пониженото ниво на фолиева киселина увеличава заболеваемостта и смъртността в детска възраст.
Първо говорим за повишена детска смъртност. Ако сте прехвърлили вече тази възраст (а за ваше съжаление и двамата сте), разликата в смъртоността само в зряла възраст едва ли ще е толкова голяма. Трябва да се направи отделен анализ и да се търси статистически значима разлика само в зряла възраст, за да се направят някакви сериозни изводи. Междувременно не разчитайте на годината си на раждане и на слънчевата активност да ви пазят от преждевременно гътване. ;)
20.01.15
09:54
Що ми разваляш кефа сега?!! Нали знаеш плацебо ефекта, щеше да ми даде поне годинка отгоре ;)
Иначе ще си пия фолиева киселина, не подозирах, че е толкова важна.
20.01.15
09:56
:)
20.01.15
16:58
Храна за днес: 3в1, филийка с пилешко 150 гр, 2 яйца, половин бутче, задушени зеленчуци (предимно грах), 2-3 ябълки, пица блат 150 гр с кайма 250 гр ;) бонбон
Ох, добавките са на свършване, минералите свършиха от 10 дена, и се излагам с един разтворим калции (дето знам че не се усвоява карбоната, ама ей тъй за кураж :) докато се заредя пак, витамините има за още 1 седмица - абе... ще се мре ;) !
Изпих Imun-all -а, не съм се разболявала, сега вече месец пия женшен. Общо взето септември миналата година имах една хрема и гърло за 3-4 дни и това е.
Последните 2-3 седмици вземам:
1. малиновите кетони
2. мултивитамини 12 + инулин
3. витамин Д
4. женшен
5. КЛА
6. от вчера разтворим Калций
ТРЕНИРОВКАТА:
Благодарение на още една лента ластикът ми вече стана троен и май вече е голямо към свръхголямо съпротивление. Даже малко инцидент да стане- съпротивлението така ме дръпна, че се подхлъзнах за малко да се изплющя по тил на пода. Така че вече с по-голямо внимание.
Леко раздвижване -гърди - гръб, нещо ми се почива, но манията не ми дава почивка повече от 1 ден ;) Доста напомпващи са тия ластици, бре ...
Вероника, лентата се държи добре, вече си изплати парите :)
20.01
1. СУПЕР СЕРИЯ
- пулдаун надхват с ластици 5х15
- избутване за гърди с ластици 5х15
2. СУПЕР СЕРИЯ
- набиране подхват 5х5
- лицеви опори 5х10
3. СУПЕР СЕРИЯ
- крънчове 5х15
- глутеус мост 5х15
4. СУПЕР СЕРИЯ
- гребане с ластик хоризонтално тесен хват 5х15
- флайс от лег 5х10х(2х10кг)
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 20.01.15 18:56.
21.01.15
09:36
Вчера - втора вечеря 200гр кис. мляко 4.5% с домашно мюсли - овес, ръж, ечемик, семки. Последните 2 дни го хапвам за вечеря, мисля, че няма да ми се отрази зле, ако продължа. Бавно усвояване, а-у. ;)
Не съм яла овес/мюсли почти година и половина. Сега така ми се прияде. ;)
Едно добро натоварване от ластиците, не чак мускулна треска, но се усеща в раменно-гръдния пояс. ;)
Такаа....
Занапред ще разделям храната и тренировките в 2 поста, че много забъркано става.
Храна днес: 3в1, пица блат 150 гр с кайма 250гр, копф салата със зехтин, лимон, 3 яйца XXL и 200 гр котидж, 1 банан, кафе със сметана, пиле ок. 150 гр, бонбон, 200 гр кисл. мляко с дом. мюсли и 1/2 доза (15-20 гр) протеин шоколад ;)
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 21.01.15 19:32.
21.01.15
19:30
Ходих до залата, ама друг път. :) Колежката, дето щеше да ме кара, закъсня и тренирах у нас. Пак съм доволна. И без това ще ми идва (напоследък май е модерно цяла БГ да знае кой кога е в цикъл :) ) и не се пъна много. Краката ми все още бяха натоварени от уикенда, ех ма какви са ми кекавички.
Честно, искам един ден да съм като “нормалните” хора -да се прибера от работа, да легна пред тв/компа и да плюскам руска салата с фалшива майонеза и пържени картофи от бланшираните .... Да не ми пука за захарта и да мога да изям една кутия сладолед (от килограмовите - колежката го може), да не ми пука за трансмазнините и да ям кроасани за обяд ...
Да престана да обичам болката след тренировка и да си бъда блажено мекичка и “женставена”....
21.01
1. СУПЕР СЕРИЯ
- сумо клек с дъмбели 5х10х(2х10кг)
- раменна преса седнала 5х10х(2х10кг)
2. СУПЕР СЕРИЯ
- набиране надхват 4х5
- флайс от полулег 4х10х(2х10кг)
3. СУПЕР СЕРИЯ
- раменна преса права 4х8х24кг
- напади на място 4х10х24кг по 10 вс. крак
4. СУПЕР СЕРИЯ
- римска тяга 4х10х24кг
- бицепсово сгъване с дъмбели 4х8х(2х10кг)
5. СУПЕР СЕРИЯ
- пулдаун с успореден хват с ластици 4х15
- френско разгъване за трицепс 4х10х16кг
6. Асистирани пистолети 4х5 всеки крак
казано от Queen Cobra на 21.01.15, 19:30:
Честно, искам един ден да съм като “нормалните” хора -да се прибера от работа, да легна пред тв/компа и да плюскам руска салата с фалшива майонеза и пържени картофи от бланшираните .... Да не ми пука за захарта и да мога да изям една кутия сладолед (от килограмовите - колежката го може), да не ми пука за трансмазнините и да ям кроасани за обяд ...
Да престана да обичам болката след тренировка и да си бъда блажено мекичка и “женставена”....
Е, това пък откъде дойде? :)
ПП: За статистиката - и аз мога да се справя с въпросната кутия сладолед, но не го правя.
Не мога да не се включа-просто не се стърпявам...!Какво ти пречи да прегрешиш?Днес на разходката си мислех за пържени картофи със сирене.Няма майтап! :) Сладоледа със супената лъжица и не му мислиш много ,много.Мога да давам идеални съвети в графата Нездравословно хранене! Лесно е и не боли:)
Мнението беше редактирано от S. P. на 21.01.15 20:30.
21.01.15
20:29
Кобри, тая колежка те токсикира :Д Сложи си шлема на лудостта и не се захласвай по майонезения лайфстайл, ‘щот дори не е вкусен. : )
Хора, просто се научете да готвите. Аз мъркам при всяко хранене от кеф и ако трябва да съм на някакви стандартни неща с кеЧуп просто ще освирепея. :Д
1.) Изпържи си картофи в краве масло или сладки картофи в кокосово масло с канела за сладък вариант.
2.) Направи си сладолед и изяж едно кило от него : добре узрели банани, авокадота, течна есенция ванилия, натурално пълномаслено какао, евентуално малко бадемово мляко => в блендера и във фризера и честно.... става ебати якото. : )
3) Руска салата....просто си направи сама, макар да съм против млечните, не виждам къв е проблема, ако знаеш кво има в нея?
Кроасаните са прекалено лоши, за да ги толерирам. :Д
Колежката гу-би.
Мнението беше редактирано от fire.is.my.nature на 21.01.15 20:37.
казано от S. P. на 21.01.15, 20:28:
Не мога да не се включа-просто не се стърпявам...!Какво ти пречи да прегрешиш?Днес на разходката си мислех за пържени картофи със сирене.Няма майтап! :) Сладоледа със супената лъжица и не му мислиш много ,много.Мога да давам идеални съвети в графата Нездравословно хранене! Лесно е и не боли:)
Пак ще попитам: Защо? Вкусно ли ти е? На другия ден добре ли се чувстваш? По принцип добре ли се чувстваш с такова хранене?
Това, което си описала е най-прекия път до затлъстяване, но вероятно го знаеш и сама.
21.01.15
20:44
Ох, пошегувах се ...
Моля ви се :)
Просто понякога завиждам на познатите си, че не им пука за вредните неща. Не се замислят за артерии, диабет, склероза, цироза и всички красоти на гадната храна. Муат сладоледи и захар и сол и маргарин на кило- а нужда просто няма от такава храна. Тя не храни, а уврежда.
Не, не са ми вкусни майонезата, нито картофите - ако съм на гости-1-2 пъти в годината хапвам. (макар че наблягам на мезетата). Откакто си пиша храната, чак на мен си ми харесва. ;)
Сладко хапвам редовно, но по малко- по 15-20 гр на ден- 2-3 бисквити, бонбон. Повече ми става почти лошо.
За млякото си имам вяра, че умерено не вреди :)
БЛАГОДАРЯ ВИ - НАЙ-ИСКРЕНО за добрите съвети. Някои са много креативни, но ... малко ме мързи в кухнята ;) Карам по линията на най-малкото съпротивление- печено месо, салата ;)
21.01.15
21:01
казано от Маргарита Манева на 21.01.15, 20:38:
Пак ще попитам: Защо? Вкусно ли ти е? На другия ден добре ли се чувстваш? По принцип добре ли се чувстваш с такова хранене?
Това, което си описала е най-прекия път до затлъстяване, но вероятно го знаеш и сама.
Не разбрах въпросът към мен ли е, но ще отговоря, че нещо пак ми е философско :)
Да, вкусно е- мазното хрускане на трансмазнините и стопяването им по езика....
Но не , не се чувствам добре ;) Пържени картофи мога да изброя на пръсти кога съм яла - миналата година 2 пъти - на гости в една колежка и на обяд с една друга за рождения й ден. Ядеш ядеш и после ти стане тежко, подуе ти се стомаха, запечеш се- все гадости. ;)
Дюнер - само 2 пъти в живота си като студентка- не защото не мога да си купя, а не искам. С единия си докарах шеметно разстройство и повече не повторих. ;)
КАТО МАЛКА ВКЪЩИ НИКОГА НЕ СМЕ ЯЛИ ВРЕДНИ НЕЩА !
Боже мой , израснах с читава храна. Домашни манджи. малко месо, много зеленчуци, а-у ;)
ВИНАГИ си носех шише вода и домашен сандвич на училище и ябълка. (е доста ме подиграваха и гавреха, не беше модерно тогава). Майка ми не е разбирала много от диетично хранене, но пържено, мазно, пресолено - почти не е имало.
Торта- пак на рожден ден или национален празник.
ГАЗИРАНО - НИКОГА, опитвах кола само на рождени дни на приятели - 2-3 пъти годишно.
Алкохол “пропих” след 25 ;)
Въобще не съм израсла с вкуса за такава храна.
Чудя се дали не съм пропуснала нещо. .......
Сега децата на колежките ... и самите колежки плюскат кроасани, банички, дюнери, торти, чипсове, бонбони, газирани напитки, мизерии ...
Едно от най-вкусните неща, които ядох напоследък е запечена моцарела на хляб. Направо шок за вкусовите рецептори.
Така че не ме упреквайте, просто си разсъждавам :)
21.01.15
21:24
И аз така помислих, но да си кажа. :)
От време на време ме избиват чивиите ...демек лудвам на тая тема. Като ми се натрупа нагледен материал за нездравословни навици и просто не ме свърта.
Едната колежка, дето все отслабва - с по 5, с по 7 кг (после май пак ги качва) постоянно ме следи кога какво ям. Непрекъснато ми прави умозаключения как и защо ям , иска обяснения, препоръки, после не ги спазва ....
и някак злобее като види да вземам бисквита - чака да стана 70 кила :) Същата, която ме обвини, че съм я пристрастила към бисквитите, с които я черпех и че надебеляла заради мене - започнала да си купува, да яде у тях и даже да яде нощем ... А иначе не яде кашкавал и ядки заради мазнините, постоянно ме пита дали сиренето не е много калорично... Започнах да я режа, че не ми се занимава с нейните глупости.
Другата па си тъпче хляб, картофи с хляб, ориз с хляб, сладкиши, кроасани ... Поддържа някакви кила, само защото яде 1-2 пъти на ден...
Абе сори ...
Но дневника си е мой, ще си разсъждавам ;)
22.01.15
11:46
Хммм, интересно.
http://megavselena.com/ibuprofen-povishava-prodylzhitelnostta-na-zhivota/
Ибупрофен удължава живота... на мишки, дрожди, мушици и червеи. Е, както казват: ”Струва си да отбележим, че досега изследванията не са показали, че ибупрофенът или други лекарства увеличават продължителността на човешкия живот.”
Но все пак е интересно.
Оригиналът :
http://journals.plos.org/plosgenetics/article?id=10.1371/journal.pgen.1004860
Екстраполацията на резултати от проучвания, провеждани дори върху гризачи директно върху хора е много хлъзгава територия, да не говорим за плодови мушуци, дрожди и нематоди. Практиката показва, че много често, особено в случаи като този, при които механизмът на действие не е известен, резултатите не се потвърждават.
22.01.15
13:14
Tака е, макар че с мишките сме си доста близки роднини :) Обичам да си чета за биологията и физиологията и споделям по-интересните моменти :) А ако по някоя темичка се зароди дискусия, още по-добре.
22.01.15
14:01
Днес имам бази треската на бедрата и д-то. :) Хем ми се почива, хем искам пак да раздвижа ...
Храна днес: 3в 1, пица блат 150гр с свинска кайма 250 гр; задушени зеленчуци (повече грах) с 3 яйца ХХL, зехтин и зелени маслини (поне 100гр); чайчета, редче млечен шоколад, още зеленчуци а яйца, маслини и 150 гр. пиле. .... + пица блат 150 гр + сос Фахита- домати, зеленчуци и лук + кашкавал ок. 100 гр.
+ пектиново сокче- 150 мл - бутилката е 300 мл, ама сигурно има 30 гр захар - така де глюкозен сироп :(
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 23.01.15 09:16.
22.01.15
18:07
Понеже вчера ми беше”малко” и днес нямам “никаква” треска на д-то, врътнах едни кръгчета със собствено тегло преди малко за има няма 30 мин, докато готвя. И разбира се, клековете ми изкараха джигера, раздишвах след 10 бр.Така че ми е нечовешко просто как някой може да направи 1000 за ден ;)
Може би утре почивка, или нещо леко. (Да, бе ... :) )
10 кръга от:
1. 5 набиране 3 кръга надхват / 3 кръга смесен хват / 4 кръга подхват
2. 10 лицеви опори
3. 15 клека СТ
23.01.15
09:15
Едитвам яденето вчера, че такъв глад ме гонеше след тренирвката ... :) Пак 2 вечери една след друга и то не малки.
Тази сутрин споделям “изключително” откритие : имах 2 хлебчета от просо и други семки, които станаха на сухар от седене. Нарязани на хапки, поляти щедро със зехтин и запечени с кашкавал .... Домашни брускети :)
Иначе за тая пица ползвам готови блатове, че много вкусни са ги направили и редя щедро съставки, които гледам да са в повече от блата :)
Харна за днес: ок. 100 гр просеник със зехтин и кашкавал, 200 гр. кис. мляко с дом. мюсли и ок. 20 гр суров. протеин шоколад ;), голяямо пилешко бутче, пица блат 150 гр. с сос Фахита - домати, зеленчуци, лук и кашкавал.
Още няколко хапки нещо като кекс ... с просеника, кис. мляко, яйца, орехи, ванилов сироп, зехтин -нямах масло -пак. :) Измишльотина да не изхвърлям хлебчето.
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 23.01.15 19:48.
23.01.15
11:48
Бахти, то било нАучно доказано!
През 1999 г. двама изследователи от Университета Корнел (Cornell University), Дейвид Дънинг (David Dunning) и Джъстин Крюгер (Justin Kruger) публикуват книга, в която описват едно когнитивно изкривяване, известно по-късно като ефект на Дънинг-Крюгер. Той се проявява в две направления: неквалифицираните са склонни да надценяват способносттите си, а висококвалифицираните - да оценят способносттите си по-ниско, отколкото са в действителност.
Изследването е вдъхновено от случая МакАртър Уилър, който ограбил две банки с покрито с лимонов сок лице Той е бил сигурен, че след като лимоновия сок може да се използва като невидимо мастило, то тогава лицето му няма се вижда от камерите. Психолозите Дънинг и Крюгер решили да проучат по-задълбочено историята на г-н МакАртър. Те били заинтригувани от пълната увереност на Уилър, при положение, че явно не е бил компетентен.
Дънинг обяснява: “Това, което е любопитно е, че в много случаи, некомпетентността не прави хората дезориентирани, объркани или предпазливи. Вместо това, некомпетентните често са благословени с неуместна самоувереност, предизвикана от нещо, което те усещат като знание.”
И още една интересна страна на ефекта: “Един невеж ум не е абсолютно празен съд, а е пълнен с каша от неподходяща или подвеждаща житейска опитност, теории, факти, интуиции, стратегии, алгоритми, евристики, метафори и предчувствия, но за съжаление, на него му изглеждат полезни и точни знания.” - казва Дънинг.
Стивън Новела (Steven Novella), професор по психология в колежа по медицина в Йейл, в публикацията “Уроците на Дънинг-Крюгер” отново се връща към този любопитен ефект: “Когато се опитваме да придадем смисъл на света, работим с нашите съществуващи знания и парадигми, формулираме идеи и след това системно търсим информация, която потвърждава тези идеи. Ние отхвърляме противоречащата им информация като изключения. И така пресявайки своята опитност, в края на краищата си създаваме едно фалшиво познание.”
Ефектът на Дънинг-Крюгер обяснява склонността ни високо да ценим това наше фалшиво познание. И колкото е по-ниска нашата компетентност, толкова по-упорито и самоуверено браним ненаучните или недоказаните си вярвания.
Както можете да видите в графиката, с повишаване на компетентността кривата на самооценката спада, отново се повишава, но никога не достига самооценката на невежия. Има няколко възможни причини за ефекта. Една от тях е, че ни е по-лесно да забелязваме невежеството на другите, отколкото собственото си и затова си създаваме илюзията, че сме над средното ниво, докато истината може да е съвсем различна.
Вие вероятно сте специалист в някаква област. Спомнете си как в процеса на образованието си и придобиването на опит в един момент сте осъзнали колко много още ви предстои и колко малко знаете и как в процеса на обучение и работа самочувствието ви се повишава.
Помислете си колко малко знаят другите за вашата работа и не само, че не знаят нищо, но и нямат никаква представа колко малко знаят и колко специализирани познания дори съществуват. Сега осъзнавате ли, че сте невежа, както другите, във всяка друга област на знанието, в която не сте експерт. Ефектът Дънинг-Крюгер не се отнася за другите - той се отнася за всички - всички сме на различни места на същата крива, по отношение на различни области на знанието. Вие може да сте експерт в някоя област, компетентен в друга, но вероятно на дъното в много други. Затова трябва да се смирим, да се съмняваме в личните си познания и да уважаваме чуждата компетентност. Част от скептичната философия и критичното мислене е признанието, че всички страдаме повече или по-малко от когнитивни изкривявания. Трябва да се научим да ги разпознаваме и да правим съзнателни усилия срещу тях, осъзнавайки, че това е един безкраен процес.
24.01.15
10:32
прехвърлям на другата страница, че се разводни :)
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 24.01.15 18:44.
24.01.15
10:59
Oх, боже. Поредният минус на противозачатъчните. Не съм приемала, не мисля и да почвам някога.
Презервативите са по-безопасният начин, как смятате?
Как тълкувате изречението ”приемът на хормоналните препарати не бива да се прекратява за жените в репродуктивна възраст”? Защото за мен те не са лекарство (освен ако не са изписани изрично с такава цел) ... Или?
Учудена съм, че много противозачатъчни се изписват за лечение на акне, а контрацепцията е “страничен” ефект”....
Датски медици разкриха възможна връзка между хроничния прием на хормонални средства срещу зачатие и една от най-разпространените форми на рак на мозъка – глиома. Жените и девойките, които постоянно употребяват хормонални контрацептиви, може да са по-подложени на опасност да станат жертва на глиома – рак на мозъка, твърдят датски биолози в статия, публикувана в British Journal of Clinical Pharmacology.
Почти всички съществуващи днес таблетки срещу зачеване съдържат голямо количество женски хормони, като естроген и прогестини, които потискат овулацията и развитието на яйцеклетката. За последните години учените са открили множество намеци за това, че подобни препарати може да имат сериозни странични ефекти. Те могат например да предизвикат заболявания на очите, резки изменения в сексуалните предпочитания, както и да са свързани с различни форми на рак, които възникват поради излишъка на хормони в организма.
„Всичко това ни накара да проверим може ли постоянният прием на хормонални контрацептиви да е свързан с увеличения риск от някои видове рак, включително глиома“, казва Девид Гайст от университета в Оденсе (Дания). За отговор на този въпрос Гайст и колегите му анализирали данните за здравословното състояние на жени, събрани от здравните и социалните служби на Дания за първото десетилетие на XXI век. Тази информация им позволила да установят и преброят всички девойки и жени в репродуктивна възраст (от 18 до 49 години), в мозъка на които се появили злокачествени образувания по време на този период. Общо от тази форма на рак се разболели над 300 представителки на нежния пол. Когато учените сравнили колко често вземали контрацептиви тези жени и други жителки на Дания, нестрадащи от рак на мозъка, те открили, че хормоналните препарати действително били свързани с риска от развитие на глиома.
„Важно е да се възприеме увеличението на тези рискове не отделно от всички факти и текущата обстановка, а в техния контекст. Сред групата от сто хиляди жени, способни да продължат рода, включително и тези, които вземат хормонални препарати, може да се очаква появата на пет случая на глиома всяка година. И макар да сме открили статистически значима връзка между контрацептивите и глиомата, приемът на хормоналните препарати не бива да се прекратява за жените в репродуктивна възраст, ако се разглежда тази ситуация от гледна точка на възможния риск и ползите“, казва Гайст.
казано от Queen Cobra на 24.01.15, 10:59:
Oх, боже. Поредният минус на противозачатъчните. Не съм приемала, не мисля и да почвам някога.
Презервативите са по-безопасният начин, как смятате?
Как тълкувате изречението ”приемът на хормоналните препарати не бива да се прекратява за жените в репродуктивна възраст”? Защото за мен те не са лекарство (освен ако не са изписани изрично с такава цел) ... Или?
Учудена съм, че много противозачатъчни се изписват за лечение на акне, а контрацепцията е “страничен” ефект”....
Ами, оказва се - така е. След всичко, което изчетох за женските хормони през последните 2-3 месеца (хич не беше малко ;) ) ми стана ясно, че противозачатъчните се изписват с всякаква друга цел, но не и контрацепция. Те СА лекарство, а освен това са и нож с много остриета. Те са си хормони, само че синтетични, и именно там е проблема: не са това, което тялото произвежда, съответно, ефекта често не е точно това, което сме очаквали. Понеже хормоналните проблеми стават епидемия в световен мащаб, и хормоналните терапии ще са все по-често изписвани, все повече се работи в областта на създаването на биоидентични хормонални прапарати, трансдермални натурални хормони и т.н. У нас, разбира се, все още няма и помен от експерти в тази област, всеки се придържа към това, което са го учили в университета и не смее да предложи нещо различно.
24.01.15
11:18
Да те СА лекарство, както и мъжките анаболни хормони са създадени с медицинска цел. Но какво оправдава безконтролната им употреба? Знаеш, че хормоналните проблеми рядко са в самите жлежи, а причините са много комплексни.
Познавах някои момичета, които си купуваха сами, без предписание.
На практика много хора се тровят с парацетамол, ибупрофен и самоизписан доксициклин (последният ми случай от преди 3 седмици с една колежка :( ) така че... какво се чудя...
24.01.15
11:21
Изписват, и то без да се запознаят с текущата хормонална картина на жената (поне в повечето случаи е така).
Ако жената има оплакване от контрацептивите си, назначават й се нови противозачатъчни, но на друга фирма с думите: “Тези са по-леки, няма да имаш оплаквания”, и отново - без да се види как са хормоните на жената.
От къде знам ли?
От личен опит. Обиколила съм толкова гинеколози и гинеколог-ендокринолози (за някои, от които се чака по 2 месеца за преглед, траещ 5 минути), че ако тръгна да ги изреждам мислено, ще ми се завие свят. Само двама за последните ... не знам, може би 13 години, пожела да ми види хормоните.
Единият от тези двама дори не е гинеколог, а моят текущ лекар по отношение на храненето.
Така че... много е сбъркана работата с противозачатъчните.
Знаете ли какво ми каза една от гинеколожките, когато споделих, че имам поликистоза (беше преди около 3 години) - “Спокойно, мила, и аз съм с този синдром. Приготви се да пиеш противозачатъчни цял живот”.
Мда бе, мерси. Четири месеца ми стигнаха и още ми държат влага (+11 кг, от които успях да сваля 8 за 2 години) :)
Не съм хич наясно с противозачатъчните, но ще изкажа едно мнение от гледната точка на човек, който се опитва да води здравословен начин на живот: според мен всичко, което по някакъв начин влияе на някакви ествествени процеси и се опитва да ги промени, не води до нищо хубаво. Имам приятелка, която пие противозачатъчни, защото има много тежък ПМС (!). По нейните думи лекарката и е дала такава “схема” за пиене на съответните хапчета, че цикълът й да идва не всеки месец, а на два или три. Добре това нормално ли е? Менструалният цикъл е на 28 дни! Питала съм я дали няма проблеми с хормоните и не се ли е замисляла, че може в дългосрочен план това да не й се отрази добре, но не...Не знае (dull)
казано от Queen Cobra на 24.01.15, 11:18:
Но какво оправдава безконтролната им употреба?
Нищо. Както и безконтролната употреба на изброените от теб лекарства.
Ама нали е най-лесно да има хапче за всичко - гълташ го, и хоп - всичко е супер! ;)
Мнението беше редактирано от Margi на 24.01.15 11:25.
ПМС е едно от най-лесните за овладяване неразположения, само трябва да се наблюдават конкретните симптоми и да се познават не-фармацевтичните средства, които работят.
СПКЯ е загадката на съвременната гинекология. След като няма установена причина, не виждам как може да има лечение. Лечение на симптомите е повече от несериозно.
На мен ли го казваш :) И моят ПМС по принцип е коварен, но съм намерила естествени начини (спорт, хранене) да го овладея до някаква степен, за да се чувствам човешки през тези дни. Затова казвам, че съм меко казано потресенена и без думи за какво може да се изписват “вълшебни хапченца”.
24.01.15
11:38
казано от Роси на 24.01.15, 11:21:
Имам приятелка, която пие противозачатъчни, защото има много тежък ПМС (!).
Е, не знам, пише, че има толкова тежки ПМс, че жените са така депресирани,че мислели за самоубийство. Но както почти почти всичко , и това може да се повлияе благоприятно от диета, спорт, активна почивка, билки.
Колежката отсреща има дете на 13-14 год с тежки кръвоизливи и цикъл по 10 дни. И какво прави след 1-2 прегледа с ехограф на малката (толкова) - престана да търси лечение,защото “и тя е била така цял живот” ...
Е не е точно 28, може да варира май от 21- до 33, 35 дни , и аз мислех, че моят е 28, но се оказа, че е по-скоро на 29 дни и при записване на календарче с 28 дневен режим за една година се измества с 10-12 дена.
Добре, не трябва да съм толкова стриктна. Може и на повече/по-малко дни да е, но въпросът е, че е нормално да идва всеки месец, а не през два-три. А това с дъщерята на колежката ти ми е много познато. В първите ми години с цикъл аз имах същия проблем - по 2 седмици обилно кръвотечение и вкъщи малко се бяха поуплашили баба и мама :) Но казаха, че ще почакаме малко да се нормализира всичко и така и стана. След няколко месеца нещата си бяха на мястото без намесата на препарати и т.н. Спирам да ти плямпам в дневника небивалици :)
24.01.15
11:51
За СПКЯ има начини да се овладява положението и да се работи в положителна посока, но няма един начин, който да важи при всички жени, страдащи от синдрома.
На мен ми отне година и половина ежеседмични нетрадиционни похвати, за да може цикълът ми да идва през 32-35 дни, а не през 3-4 месеца.
Не е толкова лесно, не е просто, няма една истина, нещата са много комплексни и за мен, начинът определено не е противозачатъчни на разбъркано. :)