17.09.14
21:53
Здравейте, на 18 съм. 179 висок, 67 кг.
Целта ми е покачване на мускулна маса, КБ около 3000 ( като смятам калориен излишък ), прочетох темата “Как да си изготвим хранителен режим, сметнах и получих, че трябва да приемам по 90 гр. мазнини дневно, мисля, че е малко. Да ги вдигна ли на 120-30?
Белтъчини 170-80
Въглехидрати 300
Мазнини 120
17.09.14
22:12
Моето мение е следното:
- белтъчините са напълно ОК, можеш и с малко по-малко (150-160 g)
- въглехидратите спокойно можеш да ги намалиш да около 200 - 230 g дневно
- остатъкът от енергията - от мазнини (колкото се получат)
17.09.14
22:54
Благодаря ти, лесна работа, малко храна, мазнините ще ги набавя главно от маслини и заквасена сметана.
За въглехидратите не съм напълно съгласен, мисля да ги дигна на 300 поне. Само от закуската ми идват към 200 въглехидрати ( към 120 от брашното, 20 от млякото и останалото от меда, с който ще намажа палачинките, може и със сладко за диабетици ).
Закуска : Палачинки с мед ( около 5-6 )
-150 грама оризово брашно или пшенично - пълнозърнесто
-400 мл прясно мляко 3,2%
-2 яйца
-Домашен мед-50 гр ( с него ще мажа палачинките, може и със сладко за диабетици )
1050 ккал, протеин - 35, въглехидрат - 203, мазнини - 12
Мазнините не знам с точност колко са, защото не знам колко има в 2 яйца ( вие знаете ли )
Ще вкарам още 500 гр картофи ( общо в храненията ) и съм готов с въглехидратите.
Протеина ще го набавям от 300 гр извара, 300 гр месо, доза протеин след тренировка, 50 грама фъстъци и от закуската, те станаха към 170-80
Мнението беше редактирано от Mercedes AMG на 17.09.14 22:55.
18.09.14
07:11
Само споделих мнение... :) ...не виждам смисъл от 4.5 g/kg въглехидрати, затова предложих да ги направиш не повече от 3.0 - 3.5 g/kg. Давай както си решил и това е... :) Каква е идеята на сладкото да диабетици?
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 18.09.14 07:30.
18.09.14
08:22
Вдигай въглехидратите постепенно, да не се учудиш,ако изведнъж не се харесаш :) Всичко това са само едни числа преди да видиш ефектът им върху теб и тялото ти, затова най-добре е да почнеш от някаква стартова база и постепенно да нагласяш макросите спрямо себе си, така че съм съгласна с Колето,че 3гр са добро начало. После,ако видиш,че не качваш, можеш винаги да ги вдигнеш:)
казано от Кольо Пияндето на 18.09.14, 07:11:
Каква е идеята на сладкото да диабетици?
Да се наяде със сладко и въглехидратите да са минимално количество, предполагам
Аз, ако ще участват плодове, предпочитам smoothy-та със естествената плодова захар
А ако ще е с подсладител - извара, пасирана със Step (с аспартам) или стевия.
Мнението беше редактирано от Pavel D на 18.09.14 13:55.
18.09.14
12:03
Не е това идеята на сладкото, понякога ще си ги мажа с мед, понякога със сладко. Не искам въглехидратите ми да са от фруктоза. От брашното си набавям 120, от млякото 20 и от меда някъде около 40-50 ( няма да включвам въглехидратите от меда в изчисленията ми )
Благодаря ви, ще ги вдигам постепенно, ще почна от 250.
Останалите калории ако ги набавям от мазнини, няма ли да се омазня по - бързо? Говоря за качествени мазнини ( като зехтин, заквасена сметана, маслини, жълтъци )
Мнението беше редактирано от Mercedes AMG на 18.09.14 12:03.
то в меда си има и фруктоза. а калориите му си се броят в сметките така както се брои и бялата захар
за мазнините - няма да се омазниш, стига да си в границите. другите два варианта за достигане на калориите са по-неподходящи (от протеин е ненужно, а от излишни въглехидрати е по-вероятно да се омазниш)
18.09.14
12:13
казано от Mercedes AMG на 18.09.14, 12:03:
Останалите калории ако ги набавям от мазнини, няма ли да се омазня по - бързо? Говоря за качествени мазнини ( като зехтин, заквасена сметана, маслини, жълтъци )
Сигурен бях, че ще поставиш този въпрос... затова и си готов да се тъпчеш с въглехидрати. :)
Не, дори е напълно вероятно да стане обратното (Pavel D ти е казал същото).
Имай едно на ум, че много от продуктите за диабетици са подсладени с фруктоза.
Защо медът не влиза в сметката - не е ясно... не виждам разумна причина.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 18.09.14 12:16.
18.09.14
13:49
Няма да омазниш, но това доста зависи и от начина на съчетаване на храната :)
казано от RoboCop96 на 18.09.14, 16:38:
А тези мазнини от какви храни е най-добре да се набавят? Предполагам от различни източници. Някой би ли ми обяснил колко грама от какво да са, колко грама от друго и т.н.
казано от Кольо Пияндето на 18.09.14, 11:47:
- мазнини - сметана (заквасена и бита), краве масло, млечни продукти (пълномаслени кашкавал, бяло саламурено сирене, зрели сирена), зехтин и маслини, сурови ядки и семена, тахан, авокадо
+месо, риба, яйца, извара
а грамажите ти си ги сметни спрямо твойта ситуация. на някои го пише на етикетите, на насипните -чети тука на сайта
18.09.14
17:33
също така студено пресовани олиа, авокадо, маслини, тахан, ядки
19.09.14
12:47
Гледай да си набавяш мазнините основно от риба, зехтин и ядки. Съотношението не е много важно, но ако не приемаш достатъчно от тези източници, можеш да си вземеш допълнително омега мастни киселини на капсули. А за да не качваш подкожна мазнина избягвай маргарина, олиото, маслото, млечните продукти - мляко, сирене, кашкавал, сметана и др, както и всички пържени продукти.
19.09.14
12:57
Защо трябва да се избягва маслото??? Та дори и млечните като общо изключение...
Те са си същите мазнини като в месото на кравата - полезни, животински ;)
Аз пържа само с масло. Филии не мажа, така че стои през цялото време в камерата. А маргарин не съм купувал от сто години
.
казано от RoboCop96 на 19.09.14, 12:34:
Pavel D, ти си написал кои храни съдържат мазнини, а аз питам кои от тези храни е най-добре да приемам за да не замазнявам и в какво съотношение да са те от различните източници.
Подбери си такива, че да са ти вкусни и да са ти по джоба. За количествата - сметни ги, или като за начало виж из дневниците някой с твойте кила и цели и го копирай (giggle)
Мнението беше редактирано от Pavel D на 23.09.14 17:50.
23.09.14
19:29
казано от RoboCop96 на 23.09.14, 17:35:
Dale Cooper, доколкото съм чувал, маслото е сред най-вредните мазнини, а сигурно и другите млечни продукти съдържат същите мазнини като него...
Актуализирай си знанията за кравето масло.
Искрено се надявам да не го бъркаш с маргарина.
23.09.14
22:08
Пробвай на едни и същи калории един път повече от мазнини да са,другият път от въглехидрати да са повече и виж кое ти се отразява най-добре.Не очаквай всичко на готово и не приемай за чиста монета всичко,което ти казват :)