05.11.14
17:31
Здравейте, имам нужда от съвет коя диета би била по-подходяща за мен, запуснах се и искам да се стегна:
години: 26
ръст: 1.92
кг: 96. % мазнини са поне 25-26% (по формули от нета)
метаболизъм : бавен, склонен към лесно качване на мазнини ( и мускули).. на около 2200 калории почвам да се омазнявам.
Искам да сваля поне 10кг мазнини, но не знам коя диета е по-подходяща за мен.
Може би тялото ми не обича въглехидрати и вм-нвд би имало по-голям ефект, от друга страна фастинга лично ми е по-лесен.Не знам според вас коя е по-подходящата диета за хора с бавен метаболизъм и склонен към омазняване?
И други 2 въпроса:
1гр протеин на кг доста малко ли е ? има дни в които и по 0,5гр приемам на ден, просто има дни в които губя апетит за мръвка.
Колко да ми е максимума кардио за да не горя мускули и примерно ако въртя колело 90 мин (с нормална скорост) с колко да си увелича протеина?
Темата беше редактирана от valent1n 458 на 05.11.14 17:33.
05.11.14
17:39
ВМ-НВД и периодичното гладуване са две много различни неща.
Първото означава хранене при определен баланс между макронутриентите (белтъчини, мазнини и въглехидрати). Второто е стратегия за организация и разпределение на храненето във времето.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 05.11.14 17:39.
05.11.14
17:52
Разбирам, това значи ли че мога да ги комбинирам?
Балансирам макронутриентите, протеини, въглехидрати, мазнини в определен часови интервал, примерно от 12 до 8?
Какъв баланс на хр.вещества би бил подходящ при мен?
Чудя се и дали ккал/дневно като се сметнат винаги отговарят, споменах, омазнявам се по-лесно, но може и да е от грешно съотношение протеин-въглехидрат.
05.11.14
18:02
Искам да ти кажа, че двете понятия са независими и могат да се комбинират, да. Можеш да си на периодично гладуване както при ВМ-НВД, така и при РБД, ВВД и всякакви други варианти за баланс на макронутриентите. Периодично гладуване означава да приемаш храната си в определен времеви интервал, а колко ще е тази храна и какво ще съдържа - това е съвсем друг въпрос. Не е лошо да прегледаш статията за периодичното гладуване на сайта, както и тази за калориен баланс. ВМ-НВД означава точно определен баланс между белтъчини, мазнини и въглехидрати, определен на база телесното тегло. Ако не си сигурен как точно се балансира НВД - погледни и тази статия.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 05.11.14 18:04.
06.11.14
12:49
Здравей,
Кольо те е насочил много правилно къде да прочетеш и какви са разликите между разпределяне на макронутриентите по количество /ВМ-НВД в твоя случай/ и във времето /ЦХ в случая/.
Искам само да допълня, че за да вземеш подходящо решение трябва да прецениш най-вече няколко битови въпроса:
1. Какво предпочиташ да ядеш - няма как ако не харесваш месо, риба и яйца да минеш на качествено ВМ-НВД - въглехидратите са силно ограничени, вярно е, че повечето калории идват от мазнини, но ти трябват и поне 1 - 1,5 г/кг телесно тегло протеини. Все пак идеята е режимът на хранене да е близък до вкусовите ти навици, за да можеш като постигнеш резултатите, с леки промени да продължиш да се храниш нормално и с удовослтвие, като добавиш някои от храните, от които си се лишавал.;
2. Какво ти е работното време и естеството на работа - това с оглед колко хранения ще правиш и дали е удобно да ядеш по време на работа /ресторанти, столова, кутии и т.н./;
3. Кога ще споруваш - също е от значение за броя на храненията и разпределението им във времето.
Малко дълго стана, но се надявам да е от полза.
Поздрави
07.11.14
00:21
Мерси за отговорите :)
Много са от полза вашите съвети, защото малка грешка в храненето е равна на лоши резултати.
1. За храненето - задължително закусвам с 90 гр мюсли и кофичка кисело мляко 3.6%, месо всякакво ям, само да не е пилешко освен ако не е домшано.. един бройлер расте 6-8 месеца, те ги правят да изглеждат като 8 месечни за 45 дена, дори не искам да си представям какво им бият. Как да е, пия и протеин така че 1.5 грама протеин на кг мога да го поддържам.
2. Работата ми е 3 дена от 9 до 5 в офис, където имат хубава кухня и ям винаги няква мръвка свинско/телешко с малко гарнитура. Другите 3 дена работя от вкъщи, ставам в 12, ям каквото предлага магазина - ядки, мюсли, кис.мляко, плодове, протеин на прах- тия дни не ми е добро храненето и ще трябва да го оправя според режима ми.
3. За спорта в момента съм спрял фитнеса, всеки ден правя нещо като по-агресивно разтягане-йога, коремни преси и т.н, по програма от доктор са ми, отнемат ми 1 час всеки ден и през ден ходя на пътека. Имам възможност да вкарам по-интезивно кардио в/х колело и искам с него да заменя пътеката.
Доколкото разбрах от темата на диетолог, моят проблем е че не съм от онези 20% щасливци, които кръвната им захар не скача рязко от тесто и захар.. сиреч и аз имам проблеми с въглехидратите.
Примерно такова меню как ви се струва:
1800/2000 кал
въглехидрати - 1г на кг
протеин - 1.5г на кг
мазнини - нямам си напредстава, все още не съм прочел линковете.. но тука по-скоро ме гложди въпроса какво да е сътоношението на животински с растителни мазнини? предполагам са по-полезни растителните мазнини и рибата, отколкото свинско и сметана.
п.с може и да греша, но ако съм наистина 25-27% мазнини, целта ми е до 15-16%, дано не е късно и не съм научил трайно тялото да “мазнее”
сори че стана дълго и благодаря :)
Мнението беше редактирано от valent1n 458 на 07.11.14 00:27.
07.11.14
09:38
1. Твоят режим на хранене е далече от ЦХ, в което няма нищо лошо. Карай си на три качествени хранения на ден. Въглехидратите до обяд. Относно трайното омазняване - не си вкарвай такива глупости - аз съм 185 см и поради скъсан минискус бях стигнал 104 кг. За 15 седмици свалих 20 кг. без проблеми и поддържам 83-87 кг вече повече от три години, а и съм малко по-възрастен ;).
2. За мен най-добрите мазнини са именно животинските - мазни меса и риби - просто с по-малко материал поемаш повече калории ;).
3. Ще ти трябват малко повече усилия в тренировките. Пишеш за лекар - ако имаш някакви проблеми вече е друг въпрос. Ако нямаш обаче недей да сменяш пътеката с колело - просто ги редувай. Освен това задължително тренировки с тежести - за същото време гориш повече калории отколкото с монотонното кардио, нищо, че тениската не ти е толкова мокра :). Можеш да вкараш и някакъв колективен спорт 1 път на седмица, за да разнообразявш натоварването, а и да ти е кеф.
07.11.14
11:09
Разбирам :)
Иначе имам дискова херния, която се обажда главно когато седя продължително време (2 часа), правя всекидневни упражнения за коремни и поясни мускули, включително странични хиперекстензии на уред вкъщи и набирания на лост, но лоста последно го спрях че лакътя почна да се обажда- тежък съм. Та тази програма ми е 6 дена и вече 2 години, почти нямам пропуски - резултата е дискова херния последно като правих ЯМР беше намаляла от 6 мм на 3 мм и мускулите са ми доста стегнати там, но мазнините ги крият :)
Сега ще си оправя храненето и ми е интересен какъв ще е резултата :)
Иначе трябва да вкарам и фитнес поне 3 пъти в седмицата, всичко мога да правя там освен мъртва тяга и подобни упражнения - не че не мога, ама е рисковано и предпочитам за сега не.
За мазнините мислих че животинските са вредни, освен рибата, не че не обичам свинско ама нали докторите качват че свинското вдига лошият холестерол или е мит? :) Също само за мазнините не разбрах колко г на кг? не намерих инфо в посочената статия, има там пример за спортист, май за мен ще са по-малко.
Мерси за помощта
Мнението беше редактирано от valent1n 458 на 07.11.14 11:15.
07.11.14
11:22
Протоколът на НВД е:
- белтъчини - около 2.0 - 2.5 g/kg
- въглехидрати - 1 g/kg
- мазнини - останалата необходима енергия
Животинските мазнини не са вредни. По-скоро се оглеждай за трансмазнини - те са проблемни. Свинското си е екстра храна... холестеролът не е директно свързан нито с консумацията на свинско, нито на яйчени жълтъци.
За бавен метаболизъм най-добре работи въглехидратната ротация,стига да я правиш качествено.
Разрови се във форума,има много писано за нея и различни примерни схеми,избери си тази,която разбираш най-добре и ти се струва най-удачна за твоят режим на тренировки и действай смело !
07.11.14
11:27
За бавен метаболизъм най-добре работи въглехидратната ротация...
Да, така е... но този режим е сравнително най-сложния и е трудно изпълним за хора без достатъчно познания за собственото си тяло и опит в храненето. :)
07.11.14
13:35
Хубав разговор за ВМ-НВД се получава. Още повече, че съм си дал почивка две седмици от фитнес и съответно съм развалил малко храненето, но трябват и периоди, в които да поглезим мозъка и сетивата, за сметка на мускулатурата ;).
Иначе скоро почвам отново, подчертавам, най-лесния режим за добра форма за мъже: ВМ-НВД - ям си вратни пържоли, махам хляба и сладкото, каротфи и ориз по-рядко и да не са пържени ;).
Въглехидратната ротация е прекалено сложен режим за хора, които имаме професия, а не милиони по банките :), и просто искаме да поддържаме добра функционалност и визия.
07.11.14
15:58
И аз съм повече настроен за вм-нвд :) някак си ми се връзва логически, че ако човек се храни с храната която природата му дава (без да измисля рецепти), трудно би могъл да поеме голямо количество въглехидрати и съответно глюкозата да му скача рязко.. е ако се тъпчи с банани и фурми :D но пак е фруктоза и трябва да се преработи до глюкоза, а не директно глюкоза да тъпчиш.. не знам може и грешно да мисля, не съм толкова запознат.
Нямам бърз метаболизъм, който да ми позволява да ям шоколади и тесто, но пък при липсата на въглехидрати ефекта е моментален и доста силен - за 2 дена 1.5 кг съм надолу, най-вероятно повечето е вода.. но съм пазил преди нвд и свалих 10кг за 60 дена, проблема е че си ги върнах. И сега отчитам грешката тогава, че не съм бил запознат и липсващото звено е било “мазнини”.. а и тогава ми се виеше свят, треперене на ръце, ся си хапвам свинско, маслини, бадеми и се чувствам идеално :) Имам чувството че усещам и как организма ми минава от въглехидрати на мазнини, странно е и след всяко ядене се чувствам ненаяден, след 1ч пак съм гладен :D явно си има период на адаптация.
Иначе над 1.5г протеин ми е множко, имам предвид като вкус, не че не обичам месо, яйца и т.н :)
Като почна фитнес ще ги увелича, но мисля първоначално да сваля поне до 20-22% мазнини и тогава с фитнеса.
едит: качвам една снимка от януари, тази ми е най-скорошната “на голо”, там съм 93кг, сега съм 96, като имам прогрес мога да кача (тук или в дневник) да видим как ми е подействала диетата :)
Мнението беше редактирано от valent1n 458 на 07.11.14 16:07.
07.11.14
16:10
... мисля първоначално да сваля поне до 20-22% мазнини и тогава с фитнеса.
Kakво ти пречи да започнеш фитнеса и с негова помощ,и с помощта на хранителния режим да свалиш по-бързо и най-важното,по-качествено?
Протоколът на НВД е:
- въглехидрати - 1 g/kg
- мазнини - останалата необходима енергияЖивотинските мазнини не са вредни. По-скоро се оглеждай за трансмазнини - те са проблемни. Свинското си е екстра храна... холестеролът не е директно свързан нито с консумацията на свинско, нито на яйчени жълтъци.
Това трябва автоматично да се зарежда в прозорец с огромни, болезнено червени букви,при всеки,който създава нова тема с наличие на абревиатура “НВД” в нея :D
Мнението беше редактирано от Светослав Тодоров на 07.11.14 16:20.
09.11.14
18:48
... мисля първоначално да сваля поне до 20-22% мазнини и тогава с фитнеса.
Kakво ти пречи да започнеш фитнеса и с негова помощ,и с помощта на хранителния режим да свалиш по-бързо и най-важното,по-качествено?
Протоколът на НВД е:
- въглехидрати - 1 g/kg
- мазнини - останалата необходима енергияЖивотинските мазнини не са вредни. По-скоро се оглеждай за трансмазнини - те са проблемни. Свинското си е екстра храна... холестеролът не е директно свързан нито с консумацията на свинско, нито на яйчени жълтъци.
Това трябва автоматично да се зарежда в прозорец с огромни, болезнено червени букви,при всеки,който създава нова тема с наличие на абревиатура “НВД” в нея :D
Наскоро направих едно смешно секване и чакам да ми помине :) а и не се тренира лесно с 27% мазнини :D
лоста последно го спрях че лакътя почна да се обажда- тежък съм.
Не си тежък, ами си слаб в гърба и ръцете и ставните връзки са ти слаби. Аз съм 108кг и се набирам без никога да са ме болели лактите. Разбира се, ако имаш някакви медицински проблеми със ставата е различно.
Аз съм същия като метаболизъм иначе - хапна ли въглехидрат веднага ми се лепи на шкембето.
13.11.14
22:13
лоста последно го спрях че лакътя почна да се обажда- тежък съм.
Не си тежък, ами си слаб в гърба и ръцете и ставните връзки са ти слаби. Аз съм 108кг и се набирам без никога да са ме болели лактите. Разбира се, ако имаш някакви медицински проблеми със ставата е различно.
Аз съм същия като метаболизъм иначе - хапна ли въглехидрат веднага ми се лепи на шкембето.
Май нямам никакви проблеми, просто мисля че лактите са ми по-слаби може би заради това че ставите са ми по-дълги.Тя болката беше само на единият лакът и болеше около 2 месеца, ся помина, но някак си ма е страх да се набирам.
Иначе за другите неща си прав, спрял съм фитнеса и правих само всекидневни “core” тренировки, коремни, хиперекстензии, палнкове + набирания.. но си и похапвах, то и личи де :)
Мнението беше редактирано от valent1n 458 на 13.11.14 22:14.