Плацента и пъпна връв

Иван

28.11.14
10:48

Имам два въпроса, към тези които се чувстват компетентни:

1.Запазихте ли и изядохте ли плацентата? Ако не/да, защо?
2.Изискахте ли пъпната връв да не се реже, докато не спре да “пулсира”? Ако не/да, защо?

Поздрави!

fire.is.my.nature

28.11.14
10:57

Тва е някаква лоша шега, нали?
Изядохте

Мнението беше редактирано от fire.is.my.nature на 28.11.14 11:00.

fire.is.my.nature

28.11.14
11:22

Уви, не се шегува : http://www.webcafe.bg/id_1575307231 (Как да си сготвим плацента)

Мнението беше редактирано от fire.is.my.nature на 28.11.14 11:26.

28.11.14
11:37

Изяждането на плацентата стимулира допълнително отделянето на окситоцин и пролактин след раждането. Затова и при раждане на кученца например женските по инстинкт изяждат плацентата веднага след раждането.
Не съм чувал обаче подобно поведение да се наблюдава при приматите, така че при хората това е по-скоро излишен акт.
По другия въпрос - има си акушер-гинеколози, които да преценят кога трябва да се среже пъпната връв. Това да се налага родилката да решава сама намирисва на раждане в домашни условия, което в никакъв случай не бих препоръчал с оглед на възможните усложнения.

Иван

28.11.14
13:25

Който си мисли, че се шегувам, да подминава темата като циганин-скинар.
Въпросите задавам, защото имах няколко разговора с мой съсед, живеещ от 10 години в UK. Там правят така, и по двата въпроса. Или поне той е направил така. Раждането е протекло в болница. А за опечалените - плацентата са я изяли сурова. Половината - в рамките на 5 дни (в блендер с банани и подобни), а другата половина са я дали на фирма ( по негови думи “която се занимава с такива неща”), която е направила плацентата на прах и сега още имат няколко опаковки от полученото. Човекът дори коментира, че ако не си поискаш плацентата, така или иначе се пласира, без значение UK или България. Аз не казвам, че трябва така да се прави.  И двете му твърдения ми звучат логично, но може да имам проблем със слуха или логиката, и питам.

Мнението беше редактирано от Иван на 28.11.14 13:28.

28.11.14
14:16

Модни тенденции, няма какво да се чудиш. (Или форма на ритуален канибализъм ако трябва да сме пунктуални.) Много станаха напоследък. И хранителни добавки със стволови клетки, и масовото обрязване в щатите по “естетическо-хигиенни” причини, и “водното раждане” в домашни условия.
Навремето, един от най-добрите гинеколози, които познавам и сега директор на една от най-добрите АГ болници разправяше, че въпросните ню-ейдж методи за раждане, са се превърнали в някакъв тотален кошмар за лекарите. Хората пробват всякакви подобни експерименти над себе си и после “скучната класическа медицина” ходи да ги събира с линейките. Масово.
А иначе, окситоцин и пролактин се отделяха и при кърменето ако не бъркам. Тоест и без смути от плацента става явно.

28.11.14
14:36

казано от Дългия на 28.11.14, 14:16:

смути от плацента

:D

Добре, че вече обядвах... :Ц

28.11.14
14:44

казано от Дългия на 28.11.14, 14:16:

А иначе, окситоцин и пролактин се отделяха и при кърменето ако не бъркам. Тоест и без смути от плацента става явно.

Разбира се, затова казвам, че при приматите не се наблюдава изяждане на плацентата.

Само че ела да видиш кучката ми като роди, какво плюскане падна. Гнусно, но естествено. :)

П. П. Всъщност греша - плацентофагия се наблюдавала и при някои примати.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 28.11.14 14:47.

Интересна тема.
Ще споделя нещо, което съм чела, но не си спомням източника. Беше много странна история.

Та, по спомени от прочетеното - в болниците по всички краища на света режели пъпната връв прекалено рано; минавали коли, които събирали пъпната връв и плацентата, след което ги транспортирали до летище и отлитали незнайно къде. Но със сигурност били намесени евреи...

Животните не си ли изяждаха карантиите след раждане за да предпазят поколението от недоброжелатели...
до сега не бях чувал за подобни извращения при хората.. ама то какво ли не се измисля вече.. честно казано от прочетеното ми се повдигна и ми се доприиска да не бях закусил

Иван

01.12.14
13:55

Малко са непървосигналните мнения на фона на вайкащите се заради нормата. Идеята ми беше на база разговорите ми с този човек за това как постъпват някои, някъде там, далече от нас, дали има резон в това или не е необходимо. С по едно “защо”, без значение посоката на отговор - поне малко да е аргументирано. И не заради мен, а заради общата полза. Аз, ако исках тъпанарско мнение, щях да питам редовия български лекар, на когото нямам доверие от години.

Мнението беше редактирано от Иван на 01.12.14 13:56.

02.12.14
13:03

Като лекар, практикуващ извън БГ никога не съм чувал да се правят подобни неща с гестационни продукти, вкл. плацента и пъпна връв. В момента, в който кръвообръщението се прекъсне, след изваждане на плода, всички хормонални продукти, както и тъканите претърпяват разграждане в рамките на няколко минути.
Що се отнася до ембрионалните стволови клетки, има много клинични проучвания, но все още на европейско ниво няма одобрен продукт за клинични приложения. На световно ниво е подобно.

И въпросът не е никак глупав, шаманови и лъжливи лечения със “стволови клетки и пъпна връв” се практикуват в страни от 3-свят (Тайланд, Аржентина, Русия и мн. др.), предимно за лечение на онкологични болести и прочие, където мними лекари печелят милиони на гръба на пациентите и при това съвсем легално, поради неинформираността на последните.

http://www.closerlookatstemcells.org/Top_10_Stem_Cell_Treatment_Facts.html

Мнението беше редактирано от SeanHealy на 02.12.14 13:04.

BT

19.08.16
11:03

казано от SeanHealy на 02.12.14, 13:03:

Като лекар, практикуващ извън БГ никога не съм чувал да се правят подобни неща с гестационни продукти, вкл. плацента и пъпна връв. В момента, в който кръвообръщението се прекъсне, след изваждане на плода, всички хормонални продукти, както и тъканите претърпяват разграждане в рамките на няколко минути.
Що се отнася до ембрионалните стволови клетки, има много клинични проучвания, но все още на европейско ниво няма одобрен продукт за клинични приложения. На световно ниво е подобно.

И въпросът не е никак глупав, шаманови и лъжливи лечения със “стволови клетки и пъпна връв” се практикуват в страни от 3-свят (Тайланд, Аржентина, Русия и мн. др.), предимно за лечение на онкологични болести и прочие, където мними лекари печелят милиони на гръба на пациентите и при това съвсем легално, поради неинформираността на последните.

http://www.closerlookatstemcells.org/Top_10_Stem_Cell_Treatment_Facts.html

А за стволовите клетки в млечните зъби?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1