Свиване на стомаха

25.12.14
21:50

Здравейте,отслабнах с близо 20 кг. и сега покрай празниците установих, че определено не мога да погълна тези промишлени количества, които ядох преди,защото корема започва да ме боли и да ми става адски тежко,а преди не беше така,което ме навежда на мисълта,че най-вероятно в следствие на отслабването стомахът ми се е свил. Говорих с нашите и те ми казаха, че не знаели дали действително е възможно това нещо (да ти се свие стомахът) и понеже много искам да разбера,реших да ви попитам,вие поне със сигурност знаете.  Попринцип винаги съм била страшно лакома,това ми е един от най-големите проблеми, тъй като бях свикнала да продължавам да тъпча какво ли не,въпреки че коремът ме болеше вече и нямах място. Откакто започнах да се храня здравословно (не диети) и да спортувам,отслабнах,но чак сега забелязвам,че определено не мога да ям толкова,колкото преди.
Та,да ви попитам, наистина ли стомахът се свива,когато човек отслабва? И понеже бих искала да се опитам да си го свия още малко,за да се чувствам сита по-лесно,без да се налага да прекалявам с храната,възможно ли е и как става? Според мен,ако изобщо е възможно тази промяна,тя би трябвало да става,ако ядеш по-малки количества и по-често, в сравнение с това,което си яла преди...тоест така,както аз направих- от непрекъснато тъпчене започнах да се храня в нормални количества и 4 пъти на ден. Та,моля ви,кажете си мнението,защото наистина ме интересува много :)

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 25.12.14 21:54.

По-скоро се разширява, когато на един път поглъщаш солидно количество храна.

26.12.14
00:41

Прочети темите за калорийния баланс, калориен дефицит и излишък и си направи изводите. Мисля че гледаш на храната като враг, а не е така.

Мнението беше редактирано от Дuд0 на 26.12.14 00:41.

26.12.14
03:00

казано от Lara Kioseva на 25.12.14, 21:50:

Откакто започнах да се храня здравословно...

От предната ти тема остава впечатление за всичко друго, но не и за здравословно хранене.

И понеже бих искала да се опитам да си го свия още малко,за да се чувствам сита по-лесно,без да се налага да прекалявам с храната,възможно ли е и как става? Според мен,ако изобщо е възможно тази промяна...

Добре де, аз не разбирам нещо. Имаш здравословни проблеми като следствие от небалансирано и оскъдно хранене, пишат ти се някакви неща, а ти искаш да си свиваш стомаха, за да ядеш още по-малко? Ми не е възможно, има едни други механизми, които задействат чувството за глад или ситост, иначе е възможно да си сложиш гастрален пръстен, както е възможно и да се съсипеш сама, ако това искаш... Твой избор.

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 26.12.14 03:06.

27.12.14
00:00

казано от Veso Pervazov на 26.12.14, 03:00:

Откакто започнах да се храня здравословно...

От предната ти тема остава впечатление за всичко друго, но не и за здравословно хранене.

И понеже бих искала да се опитам да си го свия още малко,за да се чувствам сита по-лесно,без да се налага да прекалявам с храната,възможно ли е и как става? Според мен,ако изобщо е възможно тази промяна...

Добре де, аз не разбирам нещо. Имаш здравословни проблеми като следствие от небалансирано и оскъдно хранене, пишат ти се някакви неща, а ти искаш да си свиваш стомаха, за да ядеш още по-малко? Ми не е възможно, има едни други механизми, които задействат чувството за глад или ситост, иначе е възможно да си сложиш гастрален пръстен, както е възможно и да се съсипеш сама, ако това искаш... Твой избор.

Нее,явно не ме разбрахте правилно. Аз не искам да ям още по-малко като цяло от храната, а специално от вредната. Преди се тъпчех с промишлени количества боклуци- от всичко по много,усещах дори болка в стомаха от преяждане,но продължавах да се тъпча с тях,ей така,като пристрастяване ми беше.... и откакто започнах да спазвам режим,не съм се тъпкала, защото имам силна воля, но от време на време в мозъка ми се заражда адски силно желание да изям примерно 1 тава със сладкиш + 1 голям чипс + още други боклуци ....знам,че мога да го погълна,а това са огромни количества и някак не ми се вижда нормално да нямам такава насита и да мога да побирам всичко това,имайки предвид,че нямам корем дори....ще ми е тежко,но ще продължавам да се тъпча и точно затова търся решение да премахна този ужасен навик, който ме тормози от много време. В никакъв случай не става въпрос за тия пръстени, операции и т.н.... мислех си за промяна в храната,на по-малки порции и по на често, да гледам да не ми става тежко, когато се храня?
Аз не гледам на храната като на враг,напротив, не искам да ям по-малко от нея,а искам да не изпитвам такава откачена лакомия,изразяваща се в желание и най-гадното- възможност да поглъщам такива промишлени количества,въпреки,че отдавна вече ми е станало тежко. Дайте ми съвети тогава, моля ви! Също така сподели моля те за тези механизми,задействащи чувството на глад и ситост,мога ли нещо да направя за тях, което да промени тая лакомия?

27.12.14
03:00

По-малки порции, но по- калорична храна, до 3-4 хранения дневно, в рамките на калорийния баланс за деня.
За механизмите за глад и ситост: http://www.bb-team.org/articles/4958_leptin-i-ghrelin, останалото е воля.

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 27.12.14 03:04.

Бих добавила и да се храниш бавно - дъвчи много; не гледай телевизия/компютър, докато ядеш, храни се на спокойствие.
Приготвяй си храната така, че да ти е вкусна и я подбирай такава, че да е пълноценна.

Някои хора се тъпчат заради натрупани емоции - мислят си, че храната ще оправи всичко; но след кратката фаза на безумно ядене, нещата не стават по-добре.
Други хора поглъщат огромни количества храна, защото се хранят прекалено бързо и докато сигналите за ситост са стигнали мозъка, нещата са излезли извън контрол.
Има и хора, които изпитват желание да се натъпчат с лоша храна (купешки сладка, захар, тесто и т.н.) поради ред причини. Някои от тях може да са: оскъден калориен прием като цяло - тялото гладува и изведнъж настъпва момент да вземе своето (бърза енергия); безвкусен хранителен режим (смятат, че полезната храна не трябва да доставя удоволствие, а това не е така).

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1