Помощ при избор на добавки за начинаещ

02.01.15
21:53

Здравейте,
това всъщност е първият ми пост в този форум, който от скоро чета (в изминалите почивни дни, дори целодневно). От 3 месеца ходя в залата, теглото ми е ~90 кг. Когато започнах бях ~93 кг. с кардио и спиране на хляба стигнах тегло от 87 кг.
След като започнах с тренировките качих отново. Решил съм, малко клиширано, от началото на тази година да започна малко по-сериозно с храненето, тренировките и съпровождащият ги прием на добавки.
Този 3-месечен опит във фитнеса приемам за “адаптивна фаза” и започнах след тежко боледуване от бронхит. Това, което съм приемал в последните 2 месеца:
1.) HAYA LABS Basic Adult Multivitamin
2.) Das gesunde Plus Omega 3 от DM, според хранителната им справка в тях (уж) има 250 mg EPA и 250 mg DHA.
3.) Best Body Nutrition L-Carnitine Liquid, след първата бутилка и задълбочено информиране реших да не продължа да пия L-Carnitine поради липсата на категорични доказателства за ползите, които (евентуално) носи.

С настоящите ми намерения съм се насочил към следните добавки:
1.) Amix BCAA Elite rate 500
2.) MusclePharm Fish Oil заради по-високото съдържание EPA и DHA
3.) Amix Creatine Monohydrate Powder приемам го от около седмица.
4.) Витамините на Haya мисля да заменя със Solgar или Now Foods.

Именно защото смятам да отслабвам (много мазнини в областта на корема, както обичайно) мисля да започна  малко по-стриктен хранителен режим. За мой късмет, обожавам зеленчуци и имам възможност сутрин да започвам с плодови шейкове, най-често банан, мед и вода или банан, ябълка, мед и вода.

Не съм на мнение, че в следващите 3 месеца например мога да покажа плочки или да изкарам каквито и да е релефи. Просто искам да използвам масата, която имам за да стабилизирам тялото си, и да придобия някаква приемлива форма.
С оглед на това, смятате ли, че добавките, към които съм се насочил са достатъчни и подходящи и приемливо ли е избягването на приема на протеин в този случай.
Работя в офис, но тренирам 5 или 6 пъти седмично.

Надявам се темата да не е болезнено сходна с други такива. Наистина се постарах да прочета, каквото има във форума за да се снабдя с нужната информация и да взема подходящо решение, но предпочитам да се консултирам с хора, които имат значително повече опит от мен както с храненето, така и с тренировките.

Благодаря предварително за мненията и съветите Ви, а в случай, че темата е прекалено повтаряща се, нека бъде изтрита.

03.01.15
00:06

Препоръчвам ти бцаа на прах, които да пиеш по време на тренировка, защото цената им е по-добра и е по-приятен самия прием. Xtend e добър избор.
Ако имаш добър бюджет си купи скъпи витамини - animal pak, now adam - това е единствената добавка, за която не ме е яд, че си давам парите.
За креатин нямам мнемие, пил съм на muscle meds и имах повече сила, но не мога да сравня с други марки.
И последно от мен - никога не си давай парите за протеинова пудра.

03.01.15
12:11

Общо взето много добре си се ориентирал към типа добавки, които би било добре да приемаш, което ми показва, че добре си се информирал. :) Наистина ми харесва и мнението ти за Л-Карнитина. Ще се опитам да ти дам някои съвети, които лично аз смятам за изключително верни. Може някой да ме опнира някъде, но това, което ще ти препоръчам си е личен опит, както и опит с хората, на които съм помагал до момента. Та:
- първото и най-, ама най-, най-важното е да спазваш добър режим на хранене. Не гледай калориите (лично мнение - това е глупост), а гледай какво и кога ядеш! Храни като пилешко, конско ( и подобните им), риба (не мазна - скумрия, хек, пъстърва, сьомга), яйца, сирене, извара (последните две, ако ти понасят), кисело мляко, зеленчуци всякакви, плодове само в определено време, сурови ядки.
- това, че си качил килограми след като си започнал да тренираш не би трябвало да те притеснява, защото не килограмите са показател за това как се развиваш. Те са адски относително нещо.
- не знам какво си тренирал до момента (дали е било само кардио) и каква цел като цяло имаш. Защото много хора тръгват да отслабват и постигайки го виждат, че всъщност под мазнините си нямат никакви мускули, което пък е другата крайност - слаб, но не добре изглеждащ. Има много теории за това кое е по-ефективно - дали кардиото самостоятелно, дали тежките или по-леки и интензивни бодибилдинг тренировки или смесеното, едното с другото, кросфит и т.н. Тъй като на лично на мен кардиото не ми доставя удоволствие целогодишно тренирам тежко с базови упражнения, като поддържам около 12-15% мазнини. Подчертавам без грам кардио. Дори не тренирам корем. Корема го включвам само тогава, когато целта ми е да смъкна до 12 или по-ниско мазнините си (което още не съм успял, но това е защото съм от малко по-мързеливите).
Поне според мен е добре да минеш към тежките бодибилдинг тренировки, понеже хем ще сваляш мазнини, хем и ще трупаш мускулна маса. За целта принципно първо се започва с 2-3 месеца кръгова тренировка (обща) и след това се прави сплит, който се променя през 2-3 месеца също. Като цяло пак казвам - зависи от целите ти и най-важното е все пак да тренираш. Дали ще е кардио, дали тежки или леки бодибилдинг тренировки, дали кросфит, лостове и т.н., първоначално не е от такова значение. С времето сам ще си прецениш, кое ти носи хем удовлетворение, хем и резултати.
- относно добавките - чак сега ти пиша за тях, защото те са най-, ама най-маловажните! В избора им добре си се ориентирал. Лично аз бих добавил един суроватъчен протеин (зависи от бюджета, с който разполагаш), бих махнал изкуствените витамини и бих се поитересувал малко повече за рибеното масло, което бих си купил.
Протеина и аминото, които си избрал пак зависят от типа тренировка и какво целиш в крайна сметка. Лично на мен само БЦАА не са ми достатъчни, но за теб може и да ти стигат. Пак казвам - не знам какво точно тренираш.
Витамините или по-скоро изкуствените такива според мен дори може да се окажат опасни, заради изключително високите дози, които се съдържат дори в едно хапченце. Те не се усвояват пълноценно. Добри са за “химиците”, но за човек, който си спазва един пълноценен и здравословен режим на хранене са повече от излишни, дори са вредни. Споменал съм няколко пъти един пример тук - само погледни колко витамин Ц се съдържа в едно хапченце, % от препоръчителната дневна доза. Тък като не се усвояват пълноценно се трупа излишък от тях, а излишъка от витамин Ц може да доведе до образуване на камъни в бъбреците. Ползите и вредите от изкуствените витамини са много спорни и аз лично ги избягвам.
Относно рибеното масло - много добър избор за тип добавка, но... Това, което си избрал има добри стойности на EPA/DHA, но не виждам никъде да пише, че е молекулярно пречистено. Да, пише, че е ultra-purified, но какво означава това? Дали е молекулярно или е друг вид пречистване? Трябва да е изписано “molecularly distilled”. Също така трябва да знаеш, че има една световна организация, която се занимава точно с тестването на рибено масло и която издава серификати за качество. Не е задължитална за никой, а е по-скоро за престиж, но ако дадена фирма е минала серификация през там, то това означава гаранция за качество. Организацията се нарича IFOS (The international fish oil standarts) - http://www.nutrasource.ca/ifos/
Аз си купувам това рибено масло - Life Extension, Super Omega-3, EPA/DHA (от iherb)
- има по-високи стойност и на ЕРА/DHA (700+500)
- молекулярно пречистено е
- 120 хапчета са
- минало е сертификация през IFOS с рейтинг 5 звезди
- малко по-скъпо е - излиза около 45 лв. с доставката (въздушна поща) и идва до България за около 20 дни.
- не виждам в сайта на IFOS MuscleFarm изобщо да са пращали масла за сертификация.
Креатина ми говори разни неща, относно целите ти и какво смяташ да тренираш. Ако е бодибилдинг, да става. Бъди внимателен с него - без зареждащи фази. Просто го приемай по 5 гр./ден в продължение на месец и после почивай 1 месец. Ако не тренираш по този начин според мен е излишен.

Та, така...дано съм ти бил полезен.

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 03.01.15 13:17.

04.01.15
18:01

Благодаря ви, Стойко и Иван.
Що се отнася до протеина, мисля засега да не употребявам. Също така се зачетох за витаминните комплекси и за съжаление открих, че в България се предага само един единствен витамин комплекс, който се води “whole food”. След това пък се зачетох в по-подробна информация за тези т.нар. “whole food” витамини, които уж трябва да са много по-полезни от синтетичните и открих, че повечето от компаниите, които произвеждат такива просто използват метода на т.нар. “хранене” на синтетични или изолирани витамини с мая. Можете да се сетите, че при това положение всичкият смисъл от тези витамини се губи.
Като цяло ще се ориентирам към хубави и мощни капсули Омега-3, ще си доизпия креатина и ще си набавя BCAA. Мисля, че това би бил най-”безхимичния” възможен вариант за мен. А витамините на Haya определено ще ги спра.
Жалко, че както каза Иван, и храната ни вече за нищо не става. Днес реших да си напазарувам заленчуци, като видях какви картонени чушки-мутанти имаше и броколите едни странни...

05.01.15
12:15

За ‘здравословни’ добавки най-доказаната и реномирана фирма на пазара е now foods,наистина нямат много “интересни” бленди и формули,но базовите неща им са от най-високо качество.Бих ти препоръчал за начало просто едни витаминки,креатин монохидрат и нещо за възстановяване протеинче или бцаа :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1