13.01.15
15:35
Здравейте, аз съм на 21 год , тренирам бокс от няколко години. Въпросът ми е нормално ли е в някои дни пулсът да ми е ускорен до 86 удара в минута!? Днеска ми е такъв ден не съ мсе натоварвал цял ден съм седял меря си пулса в седнало положение няколко пъти с апарат за кръвно и ми изкарва пулс 70-86. Там варираше а кръвното първите два пъти ми беше доста високо 140/80. После 3 пъти още го мерих и кръвното беше нормално (дори по-ниско от нормалното даже) но пулсът беше висок. По принцип пулсът ми в покой е 59-60 удара в минута. Опасно ли е това и какво означава ускорения пулс.
13.01.15
17:44
По принцип всички показатели са ти в норма, но щом по принцип ти е по-нисък пулса, вероятно сега става въпрос за системно претрениране. Направи следния физиологичен тест за измерване на възстановителните процеси:
Тестът отчита ортостатичната реакция на организма (реакцията на организма срещу гравитационните сили). Тестът се прави след 2 дни без тренировки. Ако индексът е по-малък от 1, значи тялото не се възстановява - липсва му сън или храна, или тренировките идват в повече. Тестът протича в следните стъпки:
1. Веднага след сън, още в леглото се мерят пулса (HR) и диастолното кръвно налягане, т.е. ниската граница (RR).
2. Става се от леглото и се застава веднага прав за 2 минути. Отново се мери пулса (HR) и диастолното кръвно налягане (RR).
3. Изчислява се индекса.
1 + RR прав – RR лег
ИНДЕКС = 1.1 х RR лег .
1 + HR прав – HR лег
HR лег