Фитнес и баскетбол

18.01.15
10:14

Здравейте! Започнах да тренирам баскетбол преди около два месеца и трябваше да спра с фитнеса, така че малкото натрупана мускулна маса я изгубих. Ходя на баскетбол 2/3/4 пъти седмично, зависи. По принцип спортът много ми харесва, но свикнах с тежестите и от време на време искам да тренирам, затова бих искал да попитам дали ще се претоваря ако 5 пъти в седмицата спортувам, примерно 3 пъти ходя на баскетбол, два на фитнес. Мислех на мястото на фитнеса да тренирам с дъмбели вкъщи, но натоварването не е същото... Тук е моментът да кажа че съм на 16 години и все още раста, така че не знам дали 2-3 пъти седмично силови тренировки и още толкова пъти седмично баскетбол (което фактически играе ролята на кардио, тъй като е интензивен спорт) ще ми се отрази добре. Някой изпадал ли е в такава ситуация и може ли да ми препоръча нещо?

18.01.15
11:37

Няма да се претовариш. :) Като бях на твоите години всеки ден от сутрин до вечер нон-стоп ваканциите и в най-големите горещини сме играли футбол, баскетбол, тенис на маса...забравяхме дори да се прибираме вкъщи. :D Сега ти е момента да си активен. От това по-хубаво няма. И хапвай качествена храна - не макдоналдс, кейефси, пици, дюнери, вафли и простотии.

Нищо няма да ти стане, напротив. Както те е посъветвал Иван Василев, сега ти е момента. Горе-долу съм минал през подобна програма на твоите години, предшествана от няколко години футбол. От баскетболът натрупах известно количество контузии, породени главно от прекомерен ентусиазъм, но нито една от тях не се оказа сериозна. Но, ползите от баскетбола като цяло по отношение на гъвкавост, повратливост и аеробна издръжливост останаха - прекрасен спорт, свързан с много динамика и немалко бързо мислене. За баскета няма да са ти нужни огромни мускули (с няколко изключения в NBA) - работещи и здрави -да, разбира се. Сериозни тренировки за крака, пазене на ставите (доколкото е възможно) и най-вече - правилно възстановяване. Тук границата ще я намериш ти.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1