01.02.15
21:26
Здравейте, казвам се Димитър на 16 години от Пловдив. Занимавам се със Стрийт Фитнес от 2 седмици. Въпросът ми към вас е, дали тренирам правилно и дали тренировъчната ми програма е подходяща за начинаещ? Също така тренирам без почивка, всеки ден и бих бил благодарен, ако ми кажете, дали да почивам или да продължа с ежедневните тренировки?
Та програмата ми е следната:
5 серии -
1. 6 набирания (широк хват), 6 кофички. (Между упражненията, не почивам)
40 секунди почивка.
2. 6 набирания (широк хват), 6 кофички.
40 секунди почивка.
3. 6 набирания (широк хват), 6 кофички.
40 секунди почивка.
4. 6 набирания (широк хват), 6 кофички.
40 секунди почивка.
5. 6 набирания (широк хват), 6 кофички.
90 секунди почивка.
5 серии -
1. 6 набирания (подхват), 10 лицеви опори.
40 секунди почивка.
2. 6 набирания (подхват), 10 лицеви опори.
40 секунди почивка.
3. 6 набирания (подхват), 10 лицеви опори.
40 секунди почивка.
4. 6 набирания (подхват), 10 лицеви опори.
40 секунди почивка.
5. 6 набирания (подхват), 10 лицеви опори.
01.02.15
21:47
Добре е. А това дали трябва да почиваш трябва сам да го прецениш. Ако успяваш да се възтановиш няма никакъв проблем да тренираш всеки ден, даже така ще имаш по-добро развитие. Също така е добре да манипулираш сериите. Ако видиш, че общо 20 са ти много, може да ги намалиш с няколко и обратното, ако усетиш, че 20 серии не те натоварват оптимално трябва да ги увеличиш. Слушай тялото си.
Хубаво си се насочил да редуваш без почивка, ама е препоръчително да включиш и краката.
01.02.15
22:53
Добър начин да провериш дали имаш нужда от почивка е да забележиш дали силата ти нараства от тренировка до тренировка. За целта може да не ограничваш тренировките си до точни бройки и серии. Все пак тренираш от 2 седмици, ако не се случва (сега или по-нататък) - почивай. :)
Мнението беше редактирано от puzimir на 01.02.15 23:05.
07.02.15
19:12
Ще кажа 2 думи само за почивката-и аз отскоро се занимавам с СФ. Според мен не си поставяй за цел да почиваш малко. Почивай колкото ти е нужно, сам трябва да се почувстваш готов за следващите серии или упражнения. Давам пример: Един приятел започна да тренира също СФ. На първата тренировка идва и ми казва, че е чел програма в интернет и там е писано да се почива 20 сек. Понеже не е в добра физическа форма, на 2-рата серия лицеви се просна на земята, защото не беше отпочинал. Викнахме линейка и всичко беше ОК, но можеше и нещо да се случи. Еее разбра ме, ти решаваш за почивката и не я пренебрегвай.