Малко странен въпрос относно разпределени на тежестта.

11.02.15
22:05

От доста време ме мъчи един въпрос, свързан с различното оборудване из залите, които сменям. Предполагам всички сте сменяли зали и сте разбирали, че с едни уреди, в една зала можете да “вдигате” повече, докато с други в друга зала и идентични на първите по-малко.
Не знам из другите градове как е, но в Пловдив е доста често разпространено едно оборудване (не знам фирмата) с адски дебели и внушителни дискове, които всъщност не тежат толкова колкото изглеждат. Като наредиш дискове за 40 кг. от едната и от другата страна на лоста, щангата изглежда адски внушително и човек ще си каже, че сме сложили тежести за олимпийски рекорди. :D
Ta, да си дойда на думата. Отдавна учих съпромат, греди и опори, но нека разгледаме горния пример, с олимпийски лост и дискове за по 40 кг. от двете страни, т.е. общо тегло на щангата 100 кг. Това ще ни представлява една греда, с опори ръцете ни и с разпределение на две усилия по 40 кг. от всяка страна. Нека имаме 2 случая:
1) с тесни и нормални дискове 2х20 кг. от всяка страна
2) много дебели дискове 2х20 от всяка страна
Забележка: В двата случая лостовете са идентични, както и килогрмите им (20 кг.) не са от значение.
Би трябвало в първият случай разпределението на общата сила от тези 40 кг. дискове да е по-близо до опорите на гредата, отколкото във втория, където поради твърде широките дискове разпределението й би трябвало да се измести навън. Това във втория случай би трябвало да доведе до допълнителни моменти (ляво и дясно) и допълнителни реакции на силите в двете опори (двете ни ръце). Не помня дали беше така, ако бъркам, моля който има спомен по съпромат да ме поправи.
С това искам да кажа, че ако сложим по-дебели дискове, макар и със същата маса, то би трябвало поради изместването на тежестта им навън от центъра да усещаме щангата по-тежка. Или тоест едно редене на безброй много дискове примерно 4 бр.х5 кг. дискове от всяка страна биха ни създавали усещане за по-голяма тежест отколкото, ако наредим по 1 бр.х20 кг. диска от всяка страна.
Това вярно или грешно?

12.02.15
12:04

Да ти кажа и аз съм се замислял по този въпрос, даже съм го дискутирал с един приятел преди време.
Примерно изпълнявам лег с щанга, общата тежест е 100кг. Винаги слагам 2 диска от по 20кг. от всяка страна. Вдигам щангата, изпълнявам си повторенията, всичко е наред и тн. В други моменти съм слагал 2х15 + 2х10 от всяка страна, пак общо 100кг. и съм се затруднявал повече. Същото се отнасяше и за един приятел с който тренирах преди време. Предпочиташе да слага по една 20- ка от всяка страна, а не примерно по две 10- ки. Както описваш ти, някакси тежеста се разпределя по друг начин и не се “разпилява” толкова по щангата.
Дали всичко това си е чиста физика или има и чисто психологичен момент, нека по- опитните да кажат :) .

12.02.15
13:19

Практическата разлика от ефекта, който описваш, е толкова малка, че няма как да я усетиш. Ако ти се смята, пробвай да я изчислиш, но пък не разполагаш с всички данни за материала, така че и това няма как да стане.
Това, което се наблюдава и влияе обаче, са разликите в теглото на дисковете. Като правило по-малките дискове са малко по-леки (поне моят опит говори така). Например две десетки не правят точно 20 кг, а да речем 19,8. Това с натрупване води понякога до сериозни изкривявания. Напълно възможно е обаче това да работи и в обратната посока, т. е. неточностите да водят до разлика нагоре. :) Затова винаги, когато имам възможност, използвам възможно най-големите дискове в залата, с които да може да се състави тежестта, с която ще вдигам.
Друг много съществен ефект, когато се вдига щанга от пода (например при тяга), е еластичността на лоста. Колкото по-навън са разположени тежестите (т. е. колкото са по-дебели), толкова по-късно се отлепят те от пода в сравнение с вътрешните и това може доста съществено да облекчи старта. Затова тягата е доста по-лесна с лост за олимпийски щанги (по-еластичен) и дебели дискове, отколкото с тънките трибойски дискове и по-твърдия трибойски лост.
И накрая самите лостове по залите най-често са евтини китайски боклуци, чието тегло може да варира от 17,5 до 20 кг, за разлика от марковите и старите руски лостове, които са точно по 20 кг.
Според мен далеч не е толкова просто да се отчетат всички фактори, които оказват влияние. Вдигайте си спокойно и не се терзайте твърде много от подобни въпроси. :)

Мнението беше редактирано от Boby_ на 12.02.15 13:20.

12.02.15
17:03

Тук подкрепям Боби.
Качествените лостове и дискове на елейко, иванко и тн. си отговарят на стандарта и са перфектно балансирани.
Китайските евтинджоси често имат разминаване с до половин кило, а и често самият диск не е балансиран добре и тежи повече от едната страна. Как го правят тоя номер китайците само те си знаят.
Затова и аз гледам да окупират хубавите дискове в залата - стари немски.
При щангите е същото - имаме една 20 кг и другите ги смятам по 17,5 . Последните са много зле -
Грифа им е неравномерен и не е центриран, на някои се прецакаха лагерите и не стават за обръщане примерно.

Като цяло винаги се чудя защо хвърлят луди пари за кардио уреди, които се скапват за няколко години и имат скъпа подръжка, а не купят 3 клетки, 5 хубави лоста и 2 тона тежести, които стигат за 20 години и не изискват почти никаква подръжка.

12.02.15
17:48

казано от CarnalK на 12.02.15, 17:03:

Като цяло винаги се чудя защо хвърлят луди пари за кардио уреди, които се скапват за няколко години и имат скъпа подръжка, а не купят 3 клетки, 5 хубави лоста и 2 тона тежести, които стигат за 20 години и не изискват почти никаква подръжка.

Защото не е леко да се вдига тежко ;)

Мнението беше редактирано от Витан на 12.02.15 17:48.

12.02.15
23:21

Значи, това с разликите в тежестта на китайските уреди смятам, че повечето от нас го знаят. Мен по-скоро ме интересуваше задачката от гледна точка на съпромата и определено съм далеч от мисълта, че това оказва толкова минимално влияние. Тия дни ще взема да седна да я изчисля и изобщо не е проблем да имам всички необходими данни. Материала изобщо няма никакво значение тук. Единствено са важни размерите и теглото, за да мога да определя и при единия и при другия случай къде е центъра на тежестта на дисковете, т.е. равноденстващите от двата края на лоста, за да се определи реакцията в опорните точки, в случая ръцете. Само трябва да си поиграя да обиколя две зали и да взема мерките. :D

13.02.15
00:43

Оп, Ей тук намерих видео на една много лесна греда как се пресмятат опорните реакции. Припомних си, сметнах го и излезе, че няма абсолютно никакво значение колко навън са изнесени тежестите. Пфууу пак съм се объркал. :D

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 13.02.15 01:07.

Carbohydrate

13.02.15
07:13

Като правих лег едно време, започвах с десятки и полека допълвах, за да не свалям. Ставаше пирамида )): три десятки, петнайска, десятка, петица... и така ми беше по лесно помня, отколкото с двайски( пробвах, същото беше като тежест, но лоста с двайските не се огъваше толкова, а това има значение за посоката на силата т.к. бутаме с хват по-широк от раменния и посоката на силата ни не върви точно перпендикулярно на лоста, а леко е изместена. Когато лоста придобие кривина, то посоката на силата на бутане става перпендикулярна на лоста ( бутам по трибойски). Мисля че това е от значение, но не чак такова, че да оказва влияние на рекорда ;) )

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 13.02.15 07:15.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1