26.02.15
23:49
Всеки гледа от собствената си камбанария. На Боби шапка му свалям за познанията. И аз ще кажа, че като бях в Париж на ваканция видях свинско месо за 30 евро (от 20 до 40 евро килото, в зависимост от коя част на прасето са), говеждото бе 35 евро най-евтиното, а сиренето от 20 евро килото по-долу не видях. Всичко това бе в малки магазинчета като онези по филмите. Въпреки това си мисля, че в супермаркетите покрай Париж цените не са такива. Аз съм в Англия от доста време и преди десет години се разделих с купуването на продукти от типа смарт прайз. Сега купувам нормално ядене, и като кажа мляко - означава краве мляко 3,6%, яйца и т.н. Килограма месо свинско е 4-6 паунда в зависимост от това дали има кости, мазнина и др. Каймата е около 4 - 5 паунда (само, че каймата е истинска - направена от месо) Преди няколко часа отидох до магазина и си купих пиле на грил за 2,75 паунда. Беше намалено в края на деня, за да се изкупят останалите пилета от деня, от 5,50 на 2,75. Истина е, че синия домат на брой е 2 паунда, а три чушки 1 паунд, но като са скъпи чушките, ще ядем месо!:) На седмица давам около 50 паунда за храна, но ям до пръсване, нещо което в България не мога да постигна. Утре ще пазаруваме за седмицата и ще направя снимка или извадка от касовия бон, и който иска да сравнява.
В заключение искам да кажа, че наистина нещата в България са сбъркани или някой нарочно ги бърка и това става ясно от самото съществуване на тема като тази във форума. Вижте бодибилдинг дот ком или ти нейшън. Почти съм сигурен, че там подобна тема няма. Не искам да изглеждам като селянчето стъпило на асфалта и почнало да плюе калта на село. Наясно съм, с живота и тук, и там, и за това ми е болно като си мисля за България. От тук тя ми изглежда като тресавище - нищо не се случва, всичко е тихо и замряло и само жаби и други земноводни и влечуги са в разцвета си. Тук вече влизаме в друга тема, а не трябва.
Мнението беше редактирано от Камен Илиев на 27.02.15 00:09.
27.02.15
00:20
Понеже като се заям за нещо се заяждам много, та... Рових се тая вечер бая и най-прясната статистика, която успях да намеря от Евростат е от 2013-та година, само че трябваше сам да си поиграя да разгледам цените на стоките и да си избера сам стоки, както и да посмятам...Та какво нацъках и какво излезе? В статистиката влизат 23 европейски страни, които са:
Германия, Ирландия, Италия, Швейцария, Испания, Турция, Словения, Полша, Естония, Холандия, Финландия, Кипър, Хърватска, Малта, Чехия, Латвия, Люксембург, Белгия, Литва, Румъния, Словакия, Англия и разбира се България.
Избрах следните храни и напитки:
ориз, брашно, корнфлейкс, бял хляб, пица, тестени изделия, телешко, свинско (котлет и филе), цяло пиле, пилешки гърди, сьомга, риба тон, прясно мляко, кисело мляко, топено сирене (другите сирена бяха много екзотични), яйца, олио, ябълки, банани, моркови, домати, картофи, захар, сол, кафе, минерална вода, безалкохолно, портокалов сок.
Сравних ги с останалите 22 страни и общо излезна, че сме на 13-то място по скъпотия за 2013-та.
Ако иска някой може да си поиграе да посмята:
http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do?dvsc=49
Като имаме предвид и предната таблица, която бях объркал да дам като сравнение и която показваше %-то увеличение на цените през 2014-та спрямо 2010-та година и факта, че там сме 4-ти по инфлация, то за 2014-та година съм почти убеден, че най-вероятно вече сме влезнали в 10-ката по скъпотия!
казано от Камен Илиев на 26.02.15, 23:49:
На седмица давам около 50 паунда за храна, но ям до пръсване, нещо което в България не мога да постигна.
И тук с 500+ лв. на месец на човек може да се яде до пръсване. И тук има пилета по 6 лв. и кайма от месо по 10 лв.
Проблема не е в цените на храната (или на каквото и да е), а в доходите на повечето хора.
27.02.15
11:48
Интересна тема. Като прочетох заглавието реших, че става дума за цени на хранителните продукти и съотношението между самите продукти, тоест какви макронутриенти получаваме от различни храни за едни и същи пари. Примерно ако дадеш 10 лв. за месо, зеленчуци, ориз, картофи, млечни и т.н. какво ще получиш насреща. Естествено не изключвам и вкусовите усещания :).
казано от WhiteWalker на 26.02.15, 15:11:
Ами поскъпват с идеята другата седмица на надценката да сложат един етикет - 20% намаление и добитъка да се втурне да купува банани. Стар и изпитан метод по нашите географски ширини.
Ей точно за това мнение се сетих днес, пазарувайки. До преди буквално дни, кило банани в супера до нас - 2,49. На промоция - 1,99; 1,89 - според зависи от кефа на тоя, който прави промоциите. Днес бананите са с редовна цена от 2,99 лв/кг, а промоцията е предишната регулярна цена. И произхода е друг - преди бяха внос от Еквадор, сега не мога да се сетя от къде са...
И тук бананите от 1.95лв./кг. скочиха на 2.50-60лв./кг. в рамките на 1-2 дни.
01.03.15
07:51
казано от Петко К на 27.02.15, 11:23:
казано от Камен Илиев на 26.02.15, 23:49:
На седмица давам около 50 паунда за храна, но ям до пръсване, нещо което в България не мога да постигна.
Проблема не е в цените на храната (или на каквото и да е), а в доходите на повечето хора.
Пеше, малко по-нагоре съм го казал и аз.
казано от Д. Д. на 28.02.15, 11:42:
И тук бананите от 1.95лв./кг. скочиха на 2.50-60лв./кг. в рамките на 1-2 дни.
Нарочно ги следя и днес в квартално магазинче - 3.10лв./кг., ще вземат да стигнат цената на месото още малко. :)
02.03.15
08:21
Парадокс - миналия месец в Лидл личи на цена 8.99лв/кг. Приемливо, все пак е екзотика.
Същото личи- партида, произход, в Пикадили 34.90. лв/кг (тридесет и четири!!!). След 2 пълни седмици липса на купувачи и смачкване на плодчетата, цената стана - забележете 42.50лв/кг. (четиридесет и два). Как не го снимах, беше ме страх да не ми направят забележка.
Е, това каква политика е ??? За едно и също нещо еднакъв произход и клас 4-кратна разлика!
+ киви на пазара е 1.30-1.40, в Пикадили 3. 59лв. Помело - в други вериги около 2 лв, там 3.50 лв/бр. И др подобни.
+ отвратително качество на плодовете и зеленчуците - мангото вчера беше изгнило до пюре, но още държеше 2.50лв/бр., ягодите им са целите в мухъл и на кайма, но са 2.89лв/250 гр.
(Точно тоя магазин си плати 3000 лв санкция от нашата служба ( и мен ;) ) за липса на документи за произход на плодовете преди година, но полза няма. И сега да им треснем акт, пак няма да има ефект. За тях това са джобни стотинки)
Изобщо целия им сектор “Плодове и зеленчуци” в Пикадили е трагедия:) По-добре да го махнат.
03.03.15
19:13
Славко, те тия щандове навсякъде трябва да ги махнат. Досега не съм виждала голяма верига, която да предлага качествен зарзават. Винаги е скъпо и ужасно. Но хората масово купуват от тях, защото е по-лесно - всичко е на едно място, влизаш, пълниш торбите и се прибираш.
Пазарите мизерстват (днес обиколих 3), производители няма, а най-вървежните сергии са на прекупвачите с чужбинските продукти - всеки подминава малко по-грозничкия домашен лук, който продава симпатичният дядо (освен мен, хихи) и ябълките, по които има чукнато или петънца - тичат там на лъскавия, полиран зарзават от Гърция и майната си, и коментират, че нашенския не става. Яд ме е много на тия факти, защото излиза, че проблемът идва от потребителя (о,чудо!). Като си го търсим, много ясно, че ще ни продават гадно качество на високи цени - мечтата на всеки бизнесмен. И клиентът да си го проси!
Храна в чужбина и аз съм виждала, и да се храниш с качествени продукти там, според мен е също толкова скъпо, колкото и тук. Че и повече в някои случаи. Често цифрите са едно към едно, когато обърнеш валутата - такива са пазарните цени просто.
Качествените меса, млечни, плод и зеленчук, “специалните” брашна, био храните - навсякъде са непозволими за средностатистическия бачкатор, който си плаща данъците, кредитите и сметките. Ако има пък семейство, ипотека... съвсем. Касиерката в Теско дали похапва млечни от мляко, яйца от свободни кокошки, мръви без антибиотици и хормони, и ордьоври със сьомга и извънсезонно броколи? Ми надали. Яде МакДоналдс, консерви и полуфабрикати.
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 03.03.15 21:18.
Които, като се замислиш, не са по-евтини. За да се нахраня в МакДоналдс, поне 6-7 лв, за ЕДНО хранене, аз за по-малко ям цял ден. Една баничка е левче и ще съм гладна до 2-3 часа, за тези пари ще си купя 4 ХЛ яйца и ще съм сита следващите 4-5. Храненето с полуфабрикати навън излиза точно толкова, ако не и по-скъпо, отколкото ако си ям качествена храна, приготвена вкъщи. Айде, да не са яйца и месо. Винаги може вместо 3 кренвирша и бял хляб да се купи и свари 1 пакет леща и да ядат цяло семейство на няколко хранения. Това малко встрани от темата.
03.03.15
20:52
Не говорих за полуфабрикатите у нас, а навън. Там има ужасно евтини боклуци, затова се носи мълвата, че храната им била евтина. За България - напълно съм съгласна с теб - като имам 1,20 за баница, ще дам 1,20 за 50гр ядки и съм супер.
Само че там, където бях в Щатите - и първото, и второто място- нещата не стояха точно така. Имаше страшно евтини магазини, предлагащи консерви със съмнителен произход и срок на гоност, и разни други пакетажи, концентрати за готвене (уж с месо и зеленчуци ;). Бяха срамно евтини, но буквално ме беше СТРАХ да ги ям. Имаше и други магазини, за хора, които могат да си позволят обядът им да струва повече от 2 долара, само че там една малка франзела беше $6, 80гр съмнителен йогурт с шарен етикет : $2,50 , 450гр котлет от сьомга срещу $18-$20… Сирената бяха страшно скъпи, безумно скъпа беше и бутилираната минерална вода - или даваш между $2 и $2,50 за 500мл вода, или лочиш от чешмата и има вкус на отврат. Евтини бяха само най-големите ла*на. Плод и зеленчук на цена, която да може да се преглътне - не видях. Нито гаден, нито предполагаемо хубав.
В Германия същата история. Отвратително телешко от Лидъл или Пени Маркет, което струва 8-10 евро за килограм и се вари 7 часа, а от другата страна - хубаво телешко за между 36 и 60 евро за килограм. Пак в Германия- черешите в сезон стигат до над 20 евро за кило. В България ми става лошо от череши (h)
На мъж ми сестра му беше половин година във Франция - същата история, безумни цени на предполагаемо по-добрите продукти и приемливи на ужасните.
България си е супер в това отношение, само мааааалко да скочат доходите и хората да започнат да си търсят правата, вместо да намират утеха единствено в това да се оплакват и да се плюят едни други по цял ден :)
ЕДИТ: За черешите - извън сезон*. В сезон - около 8-10 евро за килограм. Моя грешка.
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 04.03.15 11:01.