Цени на хранителните продукти и съотношения между тях

Прескочи до:

24.02.15
10:40

Местя тук дискусия, която ми се стори сравнително полезна, възникнала в дневника на Атом, с оглед дневника да остане дневник, а дискусията да не бъде загубена.

Тази част от коментара на Атом предизвика дискусията:

казано от Atom на 23.02.15, 19:22:

Малко вметки: зелените салати са по-скъпи от месо (имам предвид цена за кг спанак (био...но все пак!!) в Магазин ХИТ, София: към 7-8 лв). Ужасно е... Започвам сериозно да се депресирам от реалността. Може да е тежко ПМС.... Но най-вероятно е просто подигравка с народа. Като всяка мизерна нация, работим, за да си плащаме кредитите, ипотеката и храната. Но пък така не ми се емигрира (пак)!!! Сърцето ми е тук. Докога не знам. Сигурно докато килограм спанак стане 15 лв. Тогава вече няма да имам избор.

 

Темата беше редактирана от karfi4ka на 24.02.15 11:44.

23.02.15
20:21

Снощи, като си легнахме, му казвам на Десо: “Абе, Деско, страх ме е! Дали ще емигрираме? Дали пък не е истина, че трябва да емигрираме?” Отговорът: “Глупости не ми се слушат!” :D :D :D

От няколко месеца ме мъчат същите разсъждения (не за емигрирането, а за сравнението на цените).
Давам двойно повече пари за зеленчуци, отколкото за месо и риба!
Не е истина, просто.
Онзи ден едни обикновени зелени тиквички бяха близо 5 лв/кг!
Карфиолът (макар все още да е в сезон) е над 3.50 лв/ кг.
За зеленолистните и на мен не ми се коментира...
Ами цветната лоло росо? Мернах 100 г за 1.99 лв някъде.
500 г броколи вчера бяха 2 лв!
Глава айсберг миналата седмица беше 2.45 лв. А тази глава няма килограм.
Брутално е просто.
Чудя се, ако на пазара се продаваше кейл, каква ли космическа цена щяха да му сложат.

В събота подробно разглеждах био щанга във Фантастико. Като заключение: щом е “био” - пиши 15 лв +/бурканчето (разни кремове, тахани), пиши зеленото кафе близо 20 лв (не си спомням грамажа, но не беше много). Пффф!

23.02.15
21:23

казано от Вероника Налбатска на 23.02.15, 21:09:

Давам двойно повече пари за зеленчуци, отколкото за месо и риба!

Прави сметка колко са качествени месото и рибата, които продават! :)
Няма как да са с по-ниска цена от растителните продукти. Според мен цените на зеленчуците не са високи, тези на месото са ниски.
Не включвам предполагаемите био зеленчуци, чиято съдба е неизяснена в повечето случаи.

ПП: Уф, пак обърках профилите. Марги. ;)

Мнението беше редактирано от slavko на 23.02.15 21:25.

Повярвай, не си купувам какво да е месо, обръщам внимание на качеството (доколкото е възможно). :) Цените на месото изобщо не са ниски.
Разгледай цените на телешкото, пуешкото, заешкото, свинското бонфиле. (телешко бонфиле се среща за 34 лв кг; телешки шол - 13 лв/кг). Ако това за теб са ниски цени, просто не знам какви ще са високите. :D

Зеленчуците са с много, много, много високи цени!
Учудващо, това важи и за сезонните зеленчуци.
Правя сравнение между тази зима и миналата. Разликата е голяма. Миналата зима купувах карфиол без да се замислям, а сега, като една глава излезе 6 лв и ми се плаче.

Аз не казвам, че килограм свинско е по-евтино от килограм броколи, например.
Казвам, че парите, които давам за зеленчуци са двойно повече от тези, които давам за месо (на ден). :)

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 23.02.15 22:07.

23.02.15
22:09

казано от Вероника Налбатска на 23.02.15, 22:01:

Аз не казвам, че килограм свинско е по-евтино от килограм броколи, например.

Така ми прозвуча. :)

казано от Вероника Налбатска на 23.02.15, 22:01:

Казвам, че парите, които давам за зеленчуци са двойно повече от тези, които давам за месо (на ден). :)

Ами, хапвай повече тахан тогава. Както казва Мария Антоанета: “Като няма хляб, да ядат пасти.” :D
Не знам. На мен ми прави впечатление, че на пазарите в София има ужасни разлики в цените. Качеството на повечето зеленчуци е потресаващо зле. Засега сме си харесали един щанд на женския пазар, където цвеклото, репите и земните ябълки са свежи и жената е любезна...за разлика от всички останали там. Последния път като ходихме, не ни позволиха да си купим киви! :D Не можело да си изберем, ама не можело и тя да ни сложи. Можело да си вземем единствено от кивитата на петна, които всъщност не бяха изложени...абе, направо си ни изгониха, че ни се и накараха...луда работа!
Фермерския пазар на Иван Вазов беше меко казано смешен, дори обиден.

Мнението беше редактирано от Margi на 23.02.15 22:17.

Просто ям повече зеленчуци, отколкото месо (както и би трябвало да е, за да бъде балансирано храненето откъм алкално-киселинен баланс, а и не само).
Ето защо, когато се тегли чертата за деня, зеленчуците са доста по-скъпи.
Гледам да са сезонни, старая се да разучавам по-изгодните места за пазаруване (или дни на промоция), и пак - цените са си доста високи.
Сравнението на Силвето е точно за килограм - килограм спанак = 8 лв. Ами за 8 лв ще си взема и кг свинско (е, разбира се, не бонфиле, но все пак - достатъчно добро месо). Не смятам, че 8 лв е ниска цена за месо. Колко хора могат да си го позволят?
Ако беше ниска, щяха ли кренвиршите и другите подобни “деликатеси” да се купуват с такава скорост?

Какво имаш предвид под това да хапвам повече тахан? Нито може да замени месото и зеленчуците, на всичкото отгоре и той не е от храните, които можеш да си позволяваш в изобилие (ако имаш минималната за страната работна заплата). :D

Колкото до пазарите - това е друга тема. Има кофти места, има и по-добри, но то навсякъде е така. Просто в София са повече и прави по-голямо впечатление. :) Женският пазар не е това, което беше.

23.02.15
22:36

казано от Вероника Налбатска на 23.02.15, 22:23:

Сравнението на Силвето е точно за килограм - килограм спанак = 8 лв. Ами за 8 лв ще си взема и кг свинско (е, разбира се, не бонфиле, но все пак - достатъчно добро месо). Не смятам, че 8 лв е ниска цена за месо. Колко хора могат да си го позволят?
Ако беше ниска, щяха ли кренвиршите и другите подобни “деликатеси” да се купуват с такава скорост?.

В цялата човешка история, месото е било лукс, който обикновеното население не е можело да си позволи. През средновековието е било привилегия, която само богати хора и кралски особи са можели да си позволят.
Едва през последните 50-80 години сме решили, че всички трябва да ядат месо, и ще си страдаме тези разбирания.

казано от Вероника Налбатска на 23.02.15, 22:23:

Какво имаш предвид под това да хапвам повече тахан? Нито може да замени месото и зеленчуците, на всичкото отгоре и той не е от храните, които можеш да си позволяваш в изобилие (ако имаш минималната за страната работна заплата). :D

Просто се сетих за цитата с пастите. :) А иначе тахана мисля че излиза една от най-изгодните храни, ако се съпостави енергийната му ценност на единица тегло срещу цената. Говоря за сусамовия, разбира се, не за лешниковия.
Ако разполагаш с минималната заплата, можеш да си позволиш единствено кисело мляко от Лидл за по 18 ст кофичката и по два картофа на седмица.

ПП: Сега не е сезона на спанак и салати, нормално е да са скъпи. Сега има ряпа, моркови, цвекло, алабаш, земни ябълки.

Мнението беше редактирано от Margi на 23.02.15 22:39.

казано от Маргарита Манева на 23.02.15, 22:36:

В цялата човешка история, месото е било лукс, който обикновеното население не е можело да си позволи. През средновековието е било привилегия, която само богати хора и кралски особи са можели да си позволят.
Едва през последните 50-80 години сме решили, че всички трябва да ядат месо, и ще си страдаме тези разбирания.

То и банята повече от 1-2 пъти годишно е била привилегия на кралските особи и богаташите тогава....та, да спрем да се къпем освен? ;)

23.02.15
22:59

Те тогава не са ли живеели средно по 30-40г

казано от Херцог Трън на 23.02.15, 22:45:

казано от Маргарита Манева на 23.02.15, 22:36:

В цялата човешка история, месото е било лукс, който обикновеното население не е можело да си позволи. През средновековието е било привилегия, която само богати хора и кралски особи са можели да си позволят.
Едва през последните 50-80 години сме решили, че всички трябва да ядат месо, и ще си страдаме тези разбирания.

То и банята повече от 1-2 пъти годишно е била привилегия на кралските особи и богаташите тогава....та, да спрем да се къпем освен? ;)

За нашите и ромейските може би, ама френските не са много известни с това :D

Като цяло, така пльоснато, мнението е просто глупаво. Факти никакви!

“За самото начало на ІХ в. има изрични писмени данни за животновъдството и земеделието на българите. След превземането на Плиска император Никифор І Геник (802-811) се лута няколко дена, при което войниците му опожаряват житата по нивите, прерязват жилите и одират ремъци от слабините на живи волове, убиват свине и овце.

При археологическите проучвания на ранносредновековни обекти са открити и многобройни останки от зърнени култури и кости на животни. Те се изследват от археоботаници и археозоолози и дават реална представа за ежедневната храна на българите през Ранното Средновековие. Изключително важни са резултатите от проучванията на ранносредновековното селище при Дуранкулак, което е напълно изследвано и се датира от ІХ – началото ХІ в.

Открити са останки от различни култури – пшеница, ръж, просо, ечемик, лимец, мохар (лудо просо), леща. Важно е да се отбележи, че ечемикът и ръжта са били примеси в пшеницата и са били незначително количество, т. е. основната култура е пшеницата. Тя се характеризира с много добри качества и изчисленията показват, че в различните години от декар могат да се добият от 120 до 250 кг зърно (при засяване на декар с около 12 кг).

Откритите кости на домашни животни от Дуранкулак са от говедо, овца, коза, свиня, кон, магаре, куче, котка, кокошка, гъска и патица. Най-голям процент (29.5) е този на говедата, следван от овцете и козите (35.52), прасетата (24.7) и конете (9.2). Процентът на конете е значителен и очевидно е във връзка с традициите на прабългарските племена, които обилно консумирали конско месо.

Накрая ще обърнем внимание и на лова и риболова, който са осигурявали голяма част от месото на средновековните хора. Резултатите от Дуранкулак показват, че 20 процента от месото на хората там било доставяно от лова. Според откритите кости на първо място се е ловувал благородният елен, следван от сърна, дива свиня, тур и див заек. Открити са също така и кости от делфин, морски и сладководни риби, включително и много едри – изглежда есетрови. Намерени са и доста черупки от охлюви и миди.

Интерес будят едни от последните резултати на някои обекти в Плиска. Установено е, че извън дворцовия център костите от дивеч са извънредно редки, докато от двореца те са доста сериозно количество. Това говори, че ловът често се е практикувал от страна на висшата аристокрация и владетелското семейство.

В Плиска, Дуранкулак, Преслав, Мадара, дори при с. Караново, Новозагорско (на юг от Стара планина), са открити и кости на тур (диво говедо) – доказателство за съществуването му по нашите земи през Ранното Средновековие. “

В Източна Европа и Централна Азия се е залагало главно на животински продукти, а викингите дори са описали пировете си, където има главно месо...

Разбира се, глупаво е да слага общ знаметал за всички региони, не само по света, но и в Европа, както и за различни периоди от историята. Но ако считаме, че критерият е нашата си земя, то месото изобщо не е било чуждо, дори на обикновения селянин, който учудващо е бил по-заможен от западния си събрат. Не случайно, богомилите са обикаляли за да учат народа да се отрича от месото, което говори, че е било популярно и сред обикновеното население. В по-късен период, като османското потисничество, дори самите мужици, които са идвали да ни освобождават, са се чудели, откъде българите имат толкова богатства, включително и добитък.

Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 24.02.15 09:48.

24.02.15
10:00

Само да допълня мнението на Десо, като насоча мислите ви в малко по-различна плоскост. В еволюционно отношение месото е оказало много по-голямо влияние и е неделима част от храната на предците ни много по-дълго, отколкото са били зърнените култури. В този смисъл нишестето е далеч по-чуждо за човешкия организъм от животинския белтък и мазнини. Единственото, за което мога да се съглася донякъде, е съмнителната полза от млечните продукти, но дори там с оглед на мутацията, позволила на повечето европейци да продължат да произвеждат лактаза като възрастни, може да се спори дали изобщо има вреда от млякото в непреработен вид при хора, които не страдат от недостиг на този ензим.

24.02.15
10:18

Пиша от телефона:

Като човек, който произвежда зеленчуци ще ви кажа каква е цялаата работа.
Отиваме на борсата и продаваме краставици на Х цена, която почти винаги е много по-ниска от тази, която трябва да е.Имаме 60-70 тона изгорени въглища, много други разходи и целогодишен труд без почивни дни.А хората, които ги копуват от нас ги продават на пазарите със 100% надценка, без разходи и целите накичени със злата... В нормалните държави има пазари за производители, което е добре за двете страни...тук всичко е наопаки !

24.02.15
11:02

казано от Boby_ на 24.02.15, 10:00:

Само да допълня мнението на Десо, като насоча мислите ви в малко по-различна плоскост. В еволюционно отношение месото е оказало много по-голямо влияние и е неделима част от храната на предците ни много по-дълго, отколкото са били зърнените култури. В този смисъл нишестето е далеч по-чуждо за човешкия организъм от животинския белтък и мазнини. Единственото, за което мога да се съглася донякъде, е съмнителната полза от млечните продукти, но дори там с оглед на мутацията, позволила на повечето европейци да продължат да произвеждат лактаза като възрастни, може да се спори дали изобщо има вреда от млякото в непреработен вид при хора, които не страдат от недостиг на този ензим.

Боби, не казвам че зърнените култури са добър избор за храна и изобщо не искам да зачеквам темата кое е добре да ядем, и кое - не. Факт е, че месото през по-голямата част от историята на човечеството (от “еволюционна” гледна точка) е било лукс, или трудно за добиване. Зърнените се появяват още по-скоро в храната ни. Далеч съм от мисълта да сравнявам това месо, което са яли преди 300-500-3500 години със сегашното. Сегашното е продукт, който не е съвсем месо, а цели да понижи изкуствено високата цена на месото, за да се консумира по-масово. Така или иначе при постоянно растящото население на планетата, това съвсем не е екологично и финансово изгоден метод за изхранване. Можем да почерпим опит от други култури на други континенти как са изхранвали населението си преди “Европейското” време.
Не искам да започвам спор “за” или “против”, просто излагам факти: това, което масово купуват хората от търговската мрежа съвсем не е месото, което би ви се искало да консумирате.
И понеже темата се смени на “Съпоставка на цените на месото и зеленчуците” - това съвсем не са съпоставими неща. Месото би трябвало да е значително по-скъпо от зеленчуците, ако се отглежда добре.

Мнението беше редактирано от Margi на 24.02.15 11:04.

Кои са тези други култури преди европейско време?

Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 24.02.15 11:04.

24.02.15
11:06

Марги, фактите в случая са тълкуване на исторически източници.
Единствения безспорен факт е, че е имало повсеместен глад когато е нямало дивеч и реколтата е била слаба. Оцелявали са. Сега не сме принудени да оцеляваме и дебелеем, дебелеейки мрънкаме, че нещо, което ни се яде защото не искаме да дебелеем, е скъпо.

24.02.15
11:06

Южна Америка и Югоизточна Азия.

Джунгли.

24.02.15
11:18

казано от Маргарита Манева на 24.02.15, 11:02:

И понеже темата се смени на “Съпоставка на цените на месото и зеленчуците” - това съвсем не са съпоставими неща. Месото би трябвало да е значително по-скъпо от зеленчуците, ако се отглежда добре.

Темата не се е сменяла. Темата така тръгна, а в какво се е изродила после, е съвсем друг въпрос.

Отделно - естествено, че са съпоставими. В крайна сметка сравняват се цени, съобразно продукта, за който се плаща.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 24.02.15 11:21.

24.02.15
11:32

казано от James Hinks на 24.02.15, 11:06:

Марги, фактите в случая са тълкуване на исторически източници.
Единствения безспорен факт е, че е имало повсеместен глад когато е нямало дивеч и реколтата е била слаба. Оцелявали са. Сега не сме принудени да оцеляваме и дебелеем, дебелеейки мрънкаме, че нещо, което ни се яде защото не искаме да дебелеем, е скъпо.

Това беше идеята на първия ми пост!!!
Храната има своята цена, и тя не е 18 ст за кофичка кисело мляко, нито 7 лв за кило свинско!

казано от Маргарита Манева на 24.02.15, 11:06:

Южна Америка и Югоизточна Азия.

????

Кои цивилизации? От кое време? Сравнено с кои европейски?

казано от Маргарита Манева на 24.02.15, 11:32:

Това беше идеята на първия ми пост!!!
Храната има своята цена, и тя не е 18 ст за кофичка кисело мляко, нито 7 лв за кило свинско!


Принципно си права. Но не изцяло, защото проблемът е във формирането на цените и продукцията, която се предлага. Хубаво месо, зеленчуци могат да се намерят и на приемливи цени, достъпни за нещастния бедняк, за който не знаем, защо Бог изобщо го е пратил на тази земя. Некви такива размисли. И аз считам, че не е нормално, човек да харчи 10-15 лв за едно хранене. Прави ли го това по-ценен?

Положението е такова. Плащаш, защото те мързи. Стойността на храната отдавна не включва истинската и себестойност + разходи + някаква печалба. Плащаш си за удобството да не оставяш кръвта си по калта и камънаците.

Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 24.02.15 11:41.

24.02.15
11:47

казано от Десо на 24.02.15, 11:41:

Положението е такова. Плащаш, защото те мързи. Стойността на храната отдавна не включва истинската и себестойност + разходи + някаква печалба. Плащаш си за удобството да не оставяш кръвта си по калта и камънаците.

Разбрахме се най-накрая.
Това колко плащаш обаче, не определяш ти (или аз) като потребител, а определя този, който е произвел съответния хранителен продукт. Каро не ни изнася, намираме алтернативен начин да се снабдяваме. :)
Между другото, най-хубавите яйца, които съм яла са от пазара в Банско и струват 35 ст. Домашния сусамов тахан, също от там, струва 12 лв. За свинското, можете да направите справка със Слави. Мисля че няма смисъл да споменавам, че вкуса им нямаше нищо общо с тези от магазините. :)

Аз нямам проблем да си плащам за труда, който е вложен в приготвянето на моята храна, така че просто да ида в магазина и да я купя.
Въпросът е, че цените се надуват прекалено много и крайната цена надвишава многократно разумното.
Пак казвам - сравнявам тази зима с миналата. Цените са двойни (говоря за зеленчуците). Месото е по-скъпо също, но някак по-плавно.
Нямам против и био продукциите и предполагам, че са нужни повече условия, за да отговаря на някакви критерии (на моменти съмнителни), но имам чувството, че плащаш не за качество, а за трите букви Б-И-О.
И отново - такова завишение на цената, че мигаш на парцали. :)

24.02.15
11:59

Рони, био-то е цяла една друга тема. Това е идея, която е изключително опорочена (поне в рамките на ЕС). Затова и много хора се отнасят с изключително недоверие към всички стоки, които претендират за тази “титла”.

Аз не си купувам БИО зеленчуци. Сравнявам цени на съвсем обикновени нещица.
Не купувам крокодилско месо.
Стандартни неща са. :)
Виждат ми се прекалено скъпи и това е.

24.02.15
12:43

Точна преди две седмици завърших (да чета) една история на селячеството в Западна Европа през средновековието (от началото на тъмните времена до индустриалната революция) и  съгласно авторите всъщност месото е било сред основните храни, заедно с млечните и всякакви зеленолистни.

Лукс всъщност са били белият хляб и сладкишите, защото е било крайно трудоемко да го добиеш - да ядеш бял хляб е било символ на статус и дори по замъците се е поднасял по повод. Черният хляб в определен период се е пазел за зимата, защото се съхранява елементарно - пече се предварително и самуните се нареждат в барака на двора да си замръзнат естествено - после с топора на пъна за сечене на дърва.

Изследването е комплексно - от разкопаване на тоалетни, до кухненски тефтери на чифлици и замъци.

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 24.02.15 12:54.

24.02.15
13:02

В тая тема, поне в разговора за цените на хранителните продукти, цари масово неразбиране на понятията цена и себестойност, а като следствие и на принципите на ценообразуването на пазар със свободна конкуренция и на частично регулирания му (най-вече чрез дотации, експортни облекчения и др. подобни) вариант, какъвто е пазарът на хранителни продукти у нас. ;) Затвореният някъде дълбоко в мен икономист протестира срещу това и иска да го пусна да обясни всичко най-подробно, но ме мързи и ще остава Гугъл да го направи вместо мен.

24.02.15
13:12

Питай Ванката какви дотации получава за краставиците си... ?! ;)

24.02.15
13:25

казано от Jikata на 24.02.15, 13:12:

Питай Ванката какви дотации получава за краставиците си... ?! ;)

Ох, ще трябва да пообясня май. Цената на даден пазар с идеална конкуренция в определен момент се определя от точката на пресичане на кривите на търсене и пердлагане на дадена стока. Идеална конкуренция обаче не съществува и в реалния свят освен търсенето и предлагането, върху точното разположение на тази точка влияят фактори, покачващи цената (импортни бариери, такси и мита, минимални изкупни цени и други подобни регулации), а също така и понижаващи я - дотации и др. Но не само дотации на вътрешните за пазара производители, но и на външни такива. В този смисъл заради принципа за свободно движение на стоки, хора и капитали в рамките на ЕС, залегнал в договора от Маастрихт, дотациите на производителите на краставици във Франция да речем са също толкова важни, колното българските, защото икономиката не търпи вакуум. Ако цената на “дотираните” френски краставици е по-ниска от изкупната цена в България, това автоматично води до натиск за внос и съответно сваля тукашната цена на принципа на скачените съдове. И докато в страните от ЕС дотациите са регулирани точно заради това, то в държави като Македония и Турция това не е така и местните фермери получават възможност да изнасят в България далеч по-евтините си именно заради субсидиите продукти, като по този начин свалят изкупните цени и тук. Въпросът дали е редно това да се случва и дали не трябва да има далеч по-сериозни импортни бариери за такава продукция е важен, но няма връзка с темата.
Както виждате, дотук и дума не съм споменал за себестойността на производството - в реалния свят тя има само косвена роля в ценообразуването дори на ниво производител, да не говорим за следващите звена във веригата като търговци на едро и търговци на дребно.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 24.02.15 13:29.

Аз не претендирам за познания, но имам представа от нормални цени.
От семейство на търговци съм, съзнателният ми живот е преминал по борси, договаряне и образуване на крайна цена (месо, плодове и зеленчуци, млечни и яйца, консерви). Такова нещо не е било.

Отделно, преди година, да кажем, заплатата ми стигаше за покриване на основните разходи и оставаше мъничко за касичката. Сега се налага да работя на три места, за да съм на плюс.
Съгласна съм, че има неща, за които едва ли подозирам, но никой не може да ме убеди, че цените на доста стоки не са прекалено завишени.  :)

24.02.15
13:38

Нормално е такова увеличение на цените в сравнение с предходната зима, а и по принцип. Това, че е нормално, не означава, че е добре за потребителя. Но в пазарна структура с няколко големи хранителни търговски вериги с големи магазини (Фантастико, ЦБА...) и множество уж квартални магазинчета, но запознатите са наясно, че в повечето градове най-вероятно се държат от шепа хора всичките десетки/стотици такива магазинчета.

Това би могло да се регулира донякъде с държавна намеса и да няма такъв натиск от страна на изкупвача на хранителни продукти над родния производител, а и да се ограничи вноса на чуждестранна продукция, при наличието на местна. Често този подход не работи, защото законодателя и регулиращия орган може да бъде корумпиран. Също така, противно на романтичното схващане, някои от хранителните продукти в България наистина са по-скъпи(или поне така бяха когато последно сравнявах цените и качеството), от тези на Запад.

Друг вариант, независимо дали има или няма гореспоменатите регулации, е да се сформират т.н. фермерски пазари (земеделски пазари; пазари на производители). Често хората отново разчитат на държавата да направи това, но все повече ми се заформя мнение, че индивид или колектив, който разчита някой да му свърши работата, не заслужава такива облаги. Иначе казано - предпочитам хората да вземат нещата в свои ръце, да проведат самоинициатива и  сами да изискват и да положат труд в осигуряването на площи и др. условия за създаването на такива пазари, на които да си пласират продукцията без оскъпяване от страна на посредниците. На Запад (до колкото съм информиран в Германия, Австрия и няколко скандинавски страни) тези пазари не са паднали от небесата, нито пък са се появили защото някой се оплакал от липсата им докато нищо не правил по въпроса - напротив, те са продукт на организирани усилия на граждани, малки провинциални производители и/или по-крупни производители, които ако не са успели с действията си да принудят властите да осигурят условия, са си ги съставяли сами.

В България има наченки за такива пазари, но понякога хранителните продукти там не са отличително по-качествени или по-евтини от тези в търговската верига. Надявам се това да се промени. :) Но както казах - с надежди няма да се промени ситуацията, а със самоинициатива и задружни действия.

Ако коментарът ми не е по темата или е неадекватен, моля да бъде изтрит.

Мнението беше редактирано от Overlord на 24.02.15 13:57.

24.02.15
13:38

казано от Вероника Налбатска на 24.02.15, 13:28:

Съгласна съм, че има неща, за които едва ли подозирам, но никой не може да ме убеди, че цените на доста стоки не са прекалено завишени.  :)

В България се наблюдават първи признаци на олигопол що се отнася до големите търговски вериги. Сценарият е прост - на пазар с идеална конкуренция (т. е. с множество малки, конкуриращи се субекти) се настаняват няколко големи играча с богати ресурси зад гърба си. Дали заради ценова война помежду си или заради договорка, но големите започват да свалят цените. Заради ресурсите си и заради спестеното от мащаба могат да си позволят да направят дъмпинг и да ги свалят далеч под точката, в която малките търговци започват да фалират. След като разчистят пазара, правят помежду си олигополно споразумение (бързият и “конспиративен” вариант) или оставят естествените процеси да повишат цените и да ги качат доста над първоначалното им ниво. В случая с олигополно споразумение могат да си позволят дори да държат изкупните цени ниски, а крайните - високи, като прибират голям дял от печалбата, нямащ нищо общо с правилата на свободния пазар.
Само че мога да те уверя, че в България подобен сценарий няма как да се случи в момента, поне не и в пълната си “прелест”. Причината не е в антимонополното законодателство - у нас то доказано не работи. Причината е, че цените не са високи, а играчите на пазара са твърде много за работещо олигополно споразумение и са в реална конкуренция помежду си.
Друг е въпросът, че доходите са ниски. За съжаление цените се определят от външни за нашата икономика фактори в много по-голяма степен, отколкото заплатите и това води до този дисбаланс и усещането за обедняване.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 24.02.15 13:44.

24.02.15
16:03

Ескимосите са естествено екстремен пример ... .

24.02.15
16:53

Не знам има ли смисъл изобщо да си говорим за цени в България... Заплатите са ниски, цените на всичко са високи. Не знам колко внимание сте обръщали на цените на храните като цяло и да ги съпоставите с другите цени на стоки и услуги, спрямо другите страни, но аз съм забелязал, че храната ни е най- най-скъпата в целия ЕС! При другите цени надценките не са толкова очебийно големи, колкото при храната. Не е нормално и не знам в коя нормална страна го има повече от 50% от бюджета ти да отива за храна!

Angel Gyaurov

24.02.15
21:00

Ммм каква темичка сте заформили... ми скъпи са кайсиите през март. И е скъпо да сложиш 2 кила череши на коледната трапеза, ама сериозно ли е проблем, че няма да ги има?

След 2 месеца циганката на пазара ще вика 3 салатки за левче, бате. Та кое е толкова скъпо? И много обичам да чувам колко е БИО нещо като трябва да обиколи света 2 пъти за да стигне до вашата трапеца.

Изядох си киселото зеле, купено по 50 стотинки килограма - ама има останала сурова туршия.

24.02.15
21:06

казано от Ivan Vasilev на 24.02.15, 16:53:

....че храната ни е най- най-скъпата в целия ЕС!

Ехааааа, как го каза само! :D

Това ще рече ли, че при 7-8 лв за килограм свински котлети у нас, тези в Холандия или Люксембург са по 2-3 евро? Хайде не пиши глупости, без да си имаш и най-бегла представа кое колко струва в Европа.
Има само две държави в ЕС с по-ниски цени на храната от България - Румъния и Полша.
http://capreform.eu/wp-content/uploads/2014/03/Eurostat-food-price-relatives-608x573.jpg

Мнението беше редактирано от Boby_ на 24.02.15 21:08.

24.02.15
21:50

Боби, споделям какво са ми казвали приятели и роднини, които живеят в Англия, Германия, Холандия, Швеция, САЩ...Когато се върнат тук нямат думи с колко пари влизат и с колко неща излизат от хранителния магазин. Неведнъж излизаха и сравнителни цени на някои продукти с почти двойна разлика тук и в Холандия, примерно.
Пускам линк към само една статия, а в нета можеш да откриеш стотици подобни.

Angel Gyaurov

24.02.15
21:56

А същите твои приятели в онези страни купували ли са си кисело мляко за 10 евро цента?

24.02.15
22:22

Иване, аз ти давам данни от Евростат, ти ми пускаш статия, в която някой журналист бил чул, че на шурей му зълвата разбрала от сигурен източник как германски (или може би шведски) пенсионер (а вероятно ученик) си купил кашкавал (или по-точно кисело зеле) с два лева по-евтино, отколкото бай ти Вуте у Елин Пелин взел литър скоросмъртница от хоремага на ъгъла.
Пътувам всеки месец до най-различни страни от ЕС. За последните 10 години съм обиколил централна и западна Европа. Цените на храната навсякъде са по-високи от тези в България с много малки изключения на отделни стоки. Точно за тях ти разказват анекдоти познатите.

24.02.15
22:50

Не пренебрегвайте зърнените култури, те все още са на поносими цени. Визирам боб, нахут, леща, булгур, кафяв ориз, елда + кореноплодни, типични за сезона: моркови, цвекло, ряпа + някоя останала туршийка (кисело зеле) + редовните яйца, риби, меса и мляко (който яде) и нещата не са чак толкова зле финансово.
Тази вечер и аз се усуквах около гроздето, много ми се замезваше със сирене, но 4 лв за 500 гр. не ми отърваха и не си купих. Така де, пазарувайте според джоба си. Сега не е сезонът на зелените салати. Изчакайте още съвсем малко и ще пасем коприва на воля.

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1