Как се установява с кой тип структура съм?

Темата е заключена.

02.03.15
20:17

Прегледах почти всичките статии, но не ми стана ясно как се определя дали съм ендоморф, ектоморф или мезоморф? В измерванията включват ли се BMI, Trefethen’s BMI и WtH? Трябва ли да се измерват и телесните мазнини?

Ако има значение:
BMI - 22.8571
Trefethen’s BMI - 22.4618
WtH - 48.5714%
Harris-Benedict Basal Metabolic Rate - 1,686.476
Harris-Benedict Basal Metabolic Rate Revised by Roza and Shizgal - 1,682.43959

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 11.03.15 15:12.

08.03.15
15:25

Отделно на какви упражнения да наблегна, за да повиша мускулната маса с 10кг в тялото - гърди, ръце, гръб и корем?

На повече многоставни движения със свободни тежести. :)
пр. клек, лежанка, мъртва тяга, военна преса

+ добре преценена за целта храна.

08.03.15
20:56

казано от Meat Popsicle на 02.03.15, 20:17:

Прегледах почти всичките статии, но не ми стана ясно как се определя дали съм ендоморф, ектоморф или мезоморф?

Това какво значение има? Тренираш, храниш се и според резултата коригираш. След година-две сам ще си отговорил на въпроса си и ще си се убедил колко безсмислен е той. ;)

08.03.15
21:51

Винаги си някъде между трите, не може да си само едното. А до кой от трите си най-близо можеш да прецениш и сам или питай 10тина човека “Слаб ли съм, дебел ли съм, или съм мускулест” и което ти отговарят най много значи си най-близо до него. А за абсолютно точно описание на типът ти структура може да ти направи само специалист, но не си струва да стигаш чак до там. Не е нещо важно. Освен това мисля, че типът ти се изменя с течение на времето.

09.03.15
02:10

Не смятам, че е безсмислено. Нали точно това убеждават статиите тук - на базата на типа структура и целта (дали човек иска да свали тегло или да качи), се прави и съответната програма упражнения+хранене?

Между другото ми направи впечатление, че на този профи сайт няма калкулатор, който да ни съставя цяла “рецепта” с храните и видовете упражнения, както и кога да ги правим. Ама това е бял кахър - ще си напиша сам.

Мнението беше редактирано от Meat Popsicle на 09.03.15 02:13.

Не знам какво имаш предвид под “профи сайт” и не знам каква е практиката на “профи сайтовете” по темата с въпросните калкулатори.
Надявам се, че няма да те разочаровам като ти кажа, че такъв калкулатор не може да съществува.
Дори и да го видиш някъде (със сигурност няма да е тук) - бъди сигурен, че ще е просто пясък в очите. Няма как с разни формули да ти се разпише конкретна тренировъчна програма и хранителен режим. Трябва малко мисъл и труд да се вложи на база някакви рамки. :)

Ето една обширна база от данни тук, която да служи за основа:

Хранителни режими
Тренировъчни програми (в ляво може да зададеш своите параметри и да сортираш програмите спрямо тях)

Успех! :)

09.03.15
15:53

Статиите вече ги прочетох, специално режимите за “свободни тежести-3 дни в седмицата” са същите и като на останалите варианти “повече мускулатура-отделени дни” (с малки вариации Max-OT навсякъде). Пробвах упражненията за около седмица и доста натоварват, понеже не е указан редът на изпълнението им. Както и хранителният режим за тях.

Мнението беше редактирано от Meat Popsicle на 09.03.15 15:54.

09.03.15
16:22

казано от Meat Popsicle на 09.03.15, 02:10:

Между другото ми направи впечатление, че на този профи сайт няма калкулатор, който да ни съставя цяла “рецепта” с храните и видовете упражнения, както и кога да ги правим. Ама това е бял кахър - ще си напиша сам.

на такъв “калкулатор” му се казва треньор и се плаща ;)

За без пари - четене с разбиране и мислене ;)

09.03.15
17:40

казано от Meat Popsicle на 09.03.15, 02:10:

Не смятам, че е безсмислено. Нали точно това убеждават статиите тук - на базата на типа структура и целта (дали човек иска да свали тегло или да качи), се прави и съответната програма упражнения+хранене?

Не, не убеждават това. Програмата се подбира според степента на натренираност и нивото на възстановяване, а не според -морфа. Кой според тебе би следвало да тренира по-тежко, ненатрениран, сега влизащ в залата генетичен мезоморф или години наред тежко и постоянно трениращ ектоморф? Чие възстановяване е по-добро, т.е. позволява по-тежки/по-интензивни/по-обемни тренировки?
И няма такъв филм “хранене за -морф”. Храненето е според целта. Ендоморфа обикновено иска да чисти мазнини, но може пък да реши и да качва още ММ. Еднакво ли ще е храненето му в двата случая? Ектоморфа обикновено се стреми към ММ, но може да иска да чисти на теракот и вени щото идва лятото и плажа. И при него ли храненето ще е идентично в двата случая?

За мен това делене е приложимо единствено за самоуспокоение и за подчертаване на “невероятно трудния просперитет” въпреки всичко, въпреки гена, природата, световната конспирация и глобалното затопляне. Т.е. като му кажат “бе май си качил леко/поизчистил малко” да последва отговор “да бе, тренирам яко, храня се перфектно, ама нали съм еди к’ъв си морф, това много трудно се постига... То нали вървя срещу гена/морфа...На другите им е лесно...”

10.03.15
13:48

Даже нямам идея какво имаш предвид под това “чисти”.

Иначе хубави съвети давате, жалко че не паснаха с това, което двама генетици ми казаха. А именно - че генетично всяко тяло е различно и предпочита различни храни за мускулите и за мастните депа (например CD36). Като метриката на типа структура е 50% от уравнението - тя показва какво да се търси при генетично изследване.

10.03.15
14:05

Значи събираш екип генетици, диетолози, астролози, нумеролози, калкулатори и тн. и въз основа на генетичния ти профил, морфологичния ти тип и състав, рожденната ти дата, асцедента, фазата на луната и Юпитер ти калкулират един хранително-тренировъчен-генетично-съвършен режим и ставаш могъщ.

10.03.15
14:09

казано от Meat Popsicle на 10.03.15, 13:48:

Даже нямам идея какво имаш предвид под това “чисти”.

Иначе хубави съвети давате, жалко че не паснаха с това, което двама генетици ми казаха. А именно - че генетично всяко тяло е различно и предпочита различни храни за мускулите и за мастните депа (например CD36). Като метриката на типа структура е 50% от уравнението - тя показва какво да се търси при генетично изследване.

Първи въпрос към твоите “генетици” - знаят ли на колко процента възлизат разликите между ДНК на отделните индивиди от цялото сегашно население на Земята?
Втори въпрос (този е към теб) - колко различни вещества могат да използват човешките клетки за енергия или складиране и как варират те межру различните тъкани?
Аз знам отговорите и на двата въпроса, затова по същество са риторични.

10.03.15
14:22

Боби, защо изобщо се занимаваш с този покемон?
Същото като да се опитваш да убедиш някой вярва в астрология или нумерологията, че е глупост.
И хиляда аргумента да му изкараш и да подкрепиш с факти и наука, той пак ще си вярва в глупостите.

10.03.15
14:34

казано от Boby_ на 10.03.15, 14:09:

Първи въпрос към твоите “генетици” - знаят ли на колко процента възлизат разликите между ДНК на отделните индивиди от цялото сегашно население на Земята?
Втори въпрос (този е към теб) - колко различни вещества могат да използват човешките клетки за енергия или складиране и как варират те межру различните тъкани?
Аз знам отговорите и на двата въпроса, затова по същество са риторични.

По първият въпрос предполагам, че е суха статистика, и дори неспециалист може да ги провери в Интернет.
По вторият - същото като при първи въпрос.

CarnalK, не знам какво означава покемон, но ако е с цел обида (прочитайки в момента значението ѝ в bgjargon.com), те съветвам официално да се извиниш.

Мнението беше редактирано от Meat Popsicle на 10.03.15 14:36.

10.03.15
14:39

Ако не ти се извини какво го чака ?
Дуел ?
Дело за обида ?
:D

10.03.15
14:42

На форумни покемони нито официално, нито неофициално се извинявам. Имам рядък ген, който ми пречи да се извинявам.

Оплачи се в Български Хелзинкски Комитет

Мнението беше редактирано от CarnalK на 10.03.15 14:44.

10.03.15
14:52

казано от James Hinks на 10.03.15, 14:39:

Дуел ?

10.03.15
22:20

казано от CarnalK на 10.03.15, 14:42:

На форумни покемони нито официално, нито неофициално се извинявам. Имам рядък ген, който ми пречи да се извинявам.

Оплачи се в Български Хелзинкски Комитет

Твоя воля. Според ГПК при входяща молба от моя страна съдът ми издава удостоверение (заповед), с която може да се изискат IP адресите, от които си се логнал в bb-team.org/forums/ по време на пост с дата Unix Time Stamp 1425990157, намиращ се в базата данни на форума. Тъй като е ясен клинча по тази линия (”Някой ми е ползвал адреса, г-н съдия!”), си направил една грешка - позволил си си да публикуваш достатъчно лична информация, от която разбрах следното:
1. В момента си на 29-30 години
2. Вижда се ясно лицето ти от снимковият материал

Нека сега да насочим леко посоката към правилата на форума:

4. Не се разрешават теми и мнения, съдържащи:
2.  нецензурни или вулгарни изрази, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа.
4.  обидни описания на физически, интелектуални или морални качества на конкретни личности.

Мнението беше редактирано от Meat Popsicle на 10.03.15 22:22.

10.03.15
22:39

Да там и физическия си адрес?
Понеже малко трудно по динамично IP ще ме намериш? Още повече, че за да го получиш от доставчика ми ще ти трябва съдебно решение от немски съд. А такова се издава за углавно престъпление. Успех да прокараш горното за такова.

Не забравяй и на мама и тате да се оплачеш.
1. Тормози те някакъв 28 годишен чучак в интернет форум. Ангел се казвам между другото.
2. Наследил си покемонски ген

С такива заплахи ставаш за смях.

10.03.15
22:57

Пратихте ли ми ГДБОП?
Да се прощавам ли с роднини и приятели?
:D

Аз не съм. :D
Най-много да преместя темата в раздела за дървена философия. :D

Господа офицери, повече усмивки и дайте да караме по същество.
Его-то си го оставете в съседната стая, моля...

Теди Илиева

11.03.15
00:09

Карнала кърти, обаче ние си го харесваме :D

По темата:
1. Как се определя дали съм ендоморф, ектоморф или мезоморф?
Огледалото дава най-добър ориентир на кой от типовете структура наблягаш най-много в момента. Няма, обаче точна “принадлежност”. Има редица споделени истории, примери и снимки на хора във форума в подкрепа на това. С времето и начина на живот нещата се променят.

2. В измерванията включват ли се BMI, Trefethen’s BMI и WtH?
Не съм намирала такива материали.

3. Трябва ли да се измерват и телесните мазнини?
Добре е да го направиш, ако искаш отправна точка преди да започнеш да се занимаваш със спорт. Това даже ще е далеч по-показателно за здравословното ти състояние от BMI като показател.

4. Ако има значение:
BMI - 22.8571
Trefethen’s BMI - 22.4618
WtH - 48.5714%
Harris-Benedict Basal Metabolic Rate - 1,686.476
Harris-Benedict Basal Metabolic Rate Revised by Roza and Shizgal - 1,682.43959

Съвета ми е да не се губиш в сметки. Затъва се сериозно и няма измъкване :D

5. Отделно на какви упражнения да наблегна, за да повиша мускулната маса с 10кг в тялото - гърди, ръце, гръб и корем?
А така, да си дойдем на думата. Вече ти отговориха по-горе за основните упражнения, които правят направо чудеса с тялото, бих казала и с психиката на повечето съфорумци :)
Ако си начинаещ, обаче, съвета ми е да наемеш треньор, който да ти изготви тренировъчна схема и да ти покаже правилно изпълнение. Москолите растат при тежки натоварвания, които ако правиш с лоша техника, по-скоро ще си навредиш, отколкото да станеш по-хубав. И любимия въпрос във форума: А крага, куга?!?

Преди време попаднах на едно клипче на Precision Nutrition, които вземат под внимание дали си ендоморф, ектоморф или мезоморф и дават насока как да се подходи към храната от тази гледна точка. На мен ми хареса доста като лесна концепция за дългосрочно прилагане. Не съм я пробвала, но ако искаш можеш да опиташ. Само не се хвърляй веднага без да прегледаш хубаво предложенията в сайта за хранителен режим, който и сам можеш да си съставиш спрямо предпочитанията.

11.03.15
12:13

казано от CarnalK на 10.03.15, 22:39:

Да там и физическия си адрес?
Понеже малко трудно по динамично IP ще ме намериш? Още повече, че за да го получиш от доставчика ми ще ти трябва съдебно решение от немски съд. А такова се издава за углавно престъпление. Успех да прокараш горното за такова.

Не забравяй и на мама и тате да се оплачеш.
1. Тормози те някакъв 28 годишен чучак в интернет форум. Ангел се казвам между другото.
2. Наследил си покемонски ген

С такива заплахи ставаш за смях.

Не е углавно, а от частен характер. Доказателствата следва или сам да ги изложа пред съда, или моят правозащитник.
http://pravatami.bg/6040

За динамичното IP не се притеснявай. Прави се сравнение на данните, които имам до момента, с тези на потребителските договори и списъкът с адреси. Мобилен, фиксиран - няма значение. Просто се гледат копията на личната ти карта и снимките, които си публикувал тук.

казано от Теди Илиева на 11.03.15, 00:09:

Карнала кърти, обаче ние си го харесваме :D

А, няма проблем тогава - всеки трябва да бъде харесван.

казано от Теди Илиева на 11.03.15, 00:09:

По темата: .

Най-накрая един нормален отговор. По принцип не се губя в сметки, понеже това ми е работата. Всъщност и съм тренирал последните 6 години (предимно дъмбели и набирания), имам и изминати около 52000км на велосипед за същият период. Преди Нова година установих, че имам недостиг на мускулна маса в тези части на тялото, като съм ги поставил в ред [най-зле->най-добре]. Според прикачената снимка съм между типовете I и V.

Мнението беше редактирано от Meat Popsicle на 11.03.15 12:14.

11.03.15
12:31

Понеже си се засилил да съдиш...търси и Таджири Сатоши, защото той е измислил термина покемон преди 20 години :D
Може и Nintendo да съдиш, че са го популяризирали. А бе дела до дупка, нали така :)

Мнението беше редактирано от James Hinks на 11.03.15 12:38.

Авторът - препоръчвам ти да ограничиш категорично достъпа си до интернет, с цел да предотвратиш :

1. Пренатоварването на правозащитника ти с тъпи искове.

2. Мускулната треска на корема от смях на магистратите, които ще ги разглеждат.

Карнале, уреждай си делата, очакват те минимум 25-30 годин’ затвор при строг тъмничен режим :D :D :D :D

11.03.15
13:22

Ако съда работеше така , както пише и ти си фантазираш , България щеше да е пред Германия и да и се смеем .

11.03.15
13:26

казано от CarnalK на 10.03.15, 22:39:

Ангел се казвам между другото.

Това не го очаквах :D. Винаги съм си мислел, че се казваш нещо от сорта на Иван, Атанас, Александър, Костадин ако щеш, aма Ангел... :D.

11.03.15
13:44

Момчета и момичета, беше ми приятно да си пиша с вас.
Сега с треперещи ръце събирам вещи от първа необходимост и чакам отряда за бързо реагиране да ми разбие вратата. Ето вече чувам хеликоптер в далечината, тревожен вой на сирени...

Прощавайте.

Нека за последен път съм полезен.
Специално за автора:
Ето ТУК можеш да откриеш какъв тип си, каква е подходящата за теб среда и какви moves можеш да правиш според нивото си.

Мнението беше редактирано от CarnalK на 11.03.15 13:45.

11.03.15
13:47

казано от CarnalK на 11.03.15, 13:44:

Сега с треперещи ръце събирам вещи от първа необходимост и чакам отряда за бързо реагиране да ми разбие вратата. Ето вече чувам хеликоптер в далечината, тревожен вой на сирени...

Прощавайте.

Специално за автора:
Ето ТУК можеш да откриеш какъв тип си, каква е подходящата за теб среда и какви moves можеш да правиш според нивото си.

Усещам как сайта на Покемон ще го отнесе . В България има 20,30 хелита макс ама те докато запалят ....

Мнението беше редактирано от Радо на 11.03.15 13:49.

11.03.15
14:55

Херцог Трън, според теб правилно ли е да пишеш неща, които за конкретният случай ги няма в ГПК?

Прощавайте.

Специално за автора:

Защо ме караш да се сравнявнявам с нещо, което няма никаква връзка с това какъв тип съм? Не мислиш ли, че обиждаш личността, карайки възрастен представител на род Homo да се сравнява с някакъв детски франчайз?

Мнението беше редактирано от Meat Popsicle на 11.03.15 15:02.

11.03.15
15:00

казано от Meat Popsicle на 11.03.15, 14:55:

Херцог Трън, според теб правилно ли е да пишеш неща, които за конкретният случай ги няма в ГПК?

Прощавайте.

Специално за автора:

Защо ме караш да се сравнявнявам с нещо, което няма никаква връзка с това какъв тип съм? Не мислиш ли, че обиждаш личността, сравнявайки възрастен представител на род Homo с някакъв детски франчайз?

Абе брато , ти на кокаин ли си ?

11.03.15
15:04

Не, а ти употребяваш ли кокаин или подобни наркотични вещества?

Така... системата за лични съобщения работи чудесно, уверявам ви.
Съществуват и многобройни възможности за чат. Форумът е нещо друго.
Усмихнат ден, господа. :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1