Магията на стройността - А. Фалеев

Carbohydrate

03.03.15
13:09

Превод на част от книгата на А. Фалеев за отслабването. Приятно четене. Ще превеждам и поствам по части.


Преди няколко десетилетия академик А.М.Уголев е публикувал своята знаменита теория на храненето. Главното в тази теория звучало така: калорийността на хранителния рацион трябва да съответства на енерго разходите на организма. Но мина време, и това положение било малко изменено. Оказа се, че организъма на всеки човек може различно да усвоява постъпилите с яденето калории, например:
- Значително количество на фибри ( в това число и разтворими) способно съществено да намали всмукването, а значи да намали постъпването на излишни калории.
- Някои микроелементи, които се съдържат в храните, влияят на процесите на всмукването на веществата в тънкото черво. Например, научните трудове на Л.Факамби показаха, че зрелите сирена, които имат голямо количество калций, задържат част от мазнината и препятстват на засмукването им в червата. Съответно, тази част от мазнини и калории няма да попадне в организъма, а ще се изхвърли в тоалетната.
- Мазнините с различна природа се всмукват различно. Например, наситени животински мазнини се всмукват и преобразуват в човешка мазнина много по-лесно, отколкото полиненаситени растителни мазнини, които практически не участват в образуването на човешката мазнина.
- Всмукването на въглехидратите, мазнини и белтъчини се променя в зависимост от частите на деня, годишно време и химическия състав на други продукти, които срещат в червата.

Така, основното положение на калорийната теория на храненето сега изглежда така: калорийността на УСВОЕНАТА от всеки организъм различно, на основната част на рациона, трябва да съответства на енерго разхода на организма.
Тази формула, която кратко можем да я наречем „закон за запазване на енергията в човешкото тяло“ се явява основа, върху която можем да построим действително ефективна и научно обоснована методика на корекция на теглото, както за отслабване, така и за увеличаване на теглото.

- следва-

Carbohydrate

03.03.15
17:19

Защо е толкова важно да се избавим от излишните килограми по-бързо. Излишното тегло, това не е козметичен недостатък, както е прието да се мисли. Това е заболяване, което може да доведе до серьозни последствия. При хора, имащи излишно тегло, се нарушава мастната и въглехидратната обмяна и всички органи работят с претоварване. Нека да видим няколко заболявания, които пряко са свързани с затлъстяването.

Затлъстяване и хипертония.

При човека, имащ излишно тегло, първо под удар попада сърцето. То трябва да осигури с кръв вече по-голям обем от тялото, от нормалното. По-голямо натоварване на сърцето, води до увеличаване на сърцето с удебеляване на неговите стени ( особено лявата част), по-силно съкращение на сърцето и като следствие по-голямо артериално налягане и развитие на хипертоническа болест – много коварно заболяване.
Основното лечение на такива болни, е преди всичко отслабване.

Затлъстяване и захарен диабед

Втори орган попадащ под удара при затлъстяване – това е черният дроб.
Храната, която човекът употребява, се състои от белтъчини, мазнини и въглехидрати. Въглехидратите в човешкият организъм са основен източник на енергия. На тях се пада лъвския пай на енерго разходите. Това е свързано с бързото тяхното разграждане с отделянето на енергия и бързото им складиране в депо, от където също толкова бързо излизат. За това на организма му е изгодно да използва въглехидратите в качеството на основен източник на енергия.
Искам да подчертая, че на организма не му е важно как на външен вид изглеждат въглехидратите – това могат да бъдат плодове, зеленчуци, захар, сладко, картофи и т.н. И да имат различен състав, тези въглехидрати в тънкото черво ще се превърнат в глюкоза и само глюкозата ще влезе в кръвта.
След като попадне в кръвта, тази глюкоза ще се насочи към черния дроб, където ще се задържи в клетките й и ще се превърне в резервна форма- гликоген.
По-късно, когато нивото на глюкоза в кръвта намалее, този запас ще бъде използван за поддържането на нивото на кръвната захар.
Но в норма, черния дроб може да задържи само 90 г. гликоген, останал гликоген ще се превърне в мазнина и ще се насочи към мастните запаси на организма.
В случай, ако постъпилите въглехидрати превишават 90 г. ( редки, но обилни хранения), или постоано преяждане, което води до систематично излишно постъпване на глюкоза, черният дроб се препълва с гликоген и получените от него мазнини.
Ако такъв образ на живот продължава дълго, настъпва момент, когато клетките на дроба са препълнини с гликоген и мазнина. Просто физически вече няма място за поредната порция глюкоза.
За да освободи по някакъв начин място за постъпилата глюкоза, черният дроб е принуден да преработва бързо глюкозата в мазнина и да попълва депата на организма.
От това излишно прииждане на глюкоза, която практически не се изразходва, черния дроб се превръща в генератор на мастните запаси и тази функция става доминираща, всички негови клетки се запълват предимно с мазнина. Запасите на гликоген намаляват до минимум.
Така се развива затлъстяване на черния дроб.
Сега , даже нормално постъпване на въглехидрати от храна, ще води до това, че в кръвта ще се вдига нивото на глюкоза. Това става, защото черния дроб вече не може да разположи глюкозата при себе си, там вече мястото е заето от мазнина.
Като следствие ние наблюдаваме развитие на захарен диабед от II тип ( инсулин независим), който по-рано са го наричали диабед на дебелите, подчертавайки свързанноста му с затлъстяването.
При такива хора, функцията на панкреаса е съвършено нормална: увеличеното съдържание на глюкоза в кръвта, автоматически повишава произвеждането на инсулин, както това трябва да бъде при нормална работа.
Няма дефицит на инсулин в кръвта при такива хора. Но какво прави нашата медицина? Вместо да кажат, че тези хора трябва да отслабнат, те им изписват инсулин. Организъма отговаря напълно логично – спира производството на собствен инсулин.
Нашият организъм е устроен много рационално: всичко, което не му трябва, умира за винаги.
И още, характерна за затлъстелите повишено производство на инсулин, се явява основна причина за повишено артериално налягане и хормонални нарушения при жените ( хиперпродукция на андрогени от поликистозни яйчници).  Без да се намали затлъстяването, тези заболявания няма да се излекуват.

- следва, интересното идва ;)-

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 03.03.15 18:43.

Carbohydrate

04.03.15
09:49

Затлъстяване и хормонални нарушения
Затлъстяването обикновено се съпровожда с хормонални нарушения. Всичко се оправя, когато теглото се нормализира. (пропускам тази част за превод)

Затлъстяване, гастрит и неговите последствия
Не по-малко опасен е и другият спътник на затлъстяването – гастрита. Гастрит с намалена киселинност направо провокира възникването на такова страшно заболяване, като рак на стомаха.
Какво е гастрит, който се провокира от затлъстяването – това не е безобидно заболяване. И трябва да се лекува с помощта на нормализирането на хранителния рацион и нормализацията на теглото.
Затлъстяване и рак.
( Тая тема я пропускам. Интересна е доста. Основното в темата е, че раковите клетки се развиват в среда почти без кислород. Нормалните, здравите клетки се нуждаят от доста кислород. Тогава става естествен подбор. Раковите клетки не могат да оцелеят, ако съседните с тях клетки са здрави и получават кислород. Ако не са здрави и не получават достатъчно кислород, то те стават като буфер и раковите клетки се развиват. Това може да става за 3 и 20 години. Всеки момент в организма имаме над милион ракови клетки, които просто умират, когато организма е здрав. Профилактика за това са нормализация на теглото, спорт, разходки на чист въздух. В тумора от раковите клетки има млечна киселина, която си стои там и никъде не отива. Организма иска да се възползва от нея т.к. тя е ценен продукт за него и се опитва да проникне вътре – да пусни капиляри. Именно тогава раковите клетки получават вече кислород и глюкоза, но вече са се развили и почват да нарастват много бързо. Получават се метастази и тогава вече нормализацията на теглото няма да помогне!)

                              ЧАСТ 1.  Как трябва да се отслабва
                                        Калорийна теория на храненето

- следва-

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 04.03.15 09:50.

Carbohydrate

06.03.15
07:31

Калорийната теория на храненето, която се явява основа на научната диетология, изтъква три основни положения, които ще помогнат на пълния човек да отслабне и да си върне нормалното тегло:
1. Съответствие на количеството на хранителни вещества по тяхната калорийност на енергийни разходи на организма;
2. Качествен състав и съотношение на различните питателни вещества;
3. Рационален хранителен режим.

Калорийност на рациона и срокове за отслабване

И така, първото положение на КТ ( калорийната теория) на храненето, позволява да се направи очевиден извод: ако калорийността на усвоената от организма храна превишава енерго разхода на организма, излишната енергия от храненето ще доведе до наднормено тегло.
За да се определи у човека наличие на излишно тегло, специалистите, в повечето случаи, ползват най-простия метод на контрол над теглото, който се изпълнява така: ръст на възрастен човек в сантиметри минус 100. Това ще съответства на нормалното тегло на тялото в килограми. Всякакви колебания в рамките на 10% се явяват норма.
Превишаване на нормата с 10-29% се смята за първа стадия на затлъстяването, на 30-50% - втора стадия, 51-100% - трета. Превишаване на 100% и повече се смята за четвърта стадия на затлъстяването. В моята практика е имало няколко такива случаи, когато сме връщали нормално тегло на такива хора.

Така, една от тайните свързана с отслабването се крие в баланса на потребените и изгорените калории.

Но за да си изясним нещата, трябва да знаем за какво се харчат тези калории.

Първо и най-важно – това е така наречената основна обмяна.

Основната обмяна – това е тази енергия, която човека, намиращ се в състояние на пълен покой и комфортна температура, изразходва за протичащи в организма жизнени процеси. Тази енергия се харчи за работата на сърцето, движението на кръвта по съдовете, работа на дихателните мускули, поддържане на температурата на тялото и т.н.

Проведените изследвания, позволиха да се определи, че за мъже тази величина е 1 ккал за 1 кг тегло в продължение на един час, а за жени – 0.9 ккал за 1 кг за час.

Така, основната обмяна при възрастен мъж с тегло 70 кг ще бъде
1 ккал * 70 кг * 24 часа = 1680 ккал за денонощие.

За пълна жена с тегло 90 кг основната обмяна ще бъде
0.9 ккал * 90 кг * 24 часа = 1944 ккал.

Но това е основната обмяна на текущите кг. Ако тя иска да отслабне, то трябва да сметне основната обмяна от желаното тегло, например 60 кг, тогава основната обмяна ще бъде:
0.9 ккал * 60 кг * 24 часа = 1296 ккал.

Подчертавам – това е основната цифра за смятане на вашите потребности на енергия. Цялото по-нататъшно пресмятане трябва да се извършва от тази цифра – цифра на желания от вас резултата — тегло.

-следва-

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 06.03.15 07:32.

Carbohydrate

06.03.15
19:22

Втората съставна част на разходите – енергия в процес на трудовата дейност.

Вече отдавна са направени изчисления и в специалната литература вие можете да намерите дани за стандартен 8 часов работен ден:

- Работа, през която работника е изцяло седнал ( например счетоводител) изисква за покритието на разходите 26% от вашата основна обмяна. За нашия случай от 1296 ккал, това е 337 ккал за целия 8-часов раб. Ден;
- Лека физическа работа за професии с механизирана работа (касиери, лаборанти) изискват примерно 1000 ккал за 8 часов раб. Ден
- Умерено тежка физ. работа ( шофьори, и т.н.) примерно 1500 ккал.
- Тежка физ. раб. ( миньори, и т.н.) 2000-2500 ккал.

Но, освен работа, ние и почиваме също, тренираме, вършим и къщна работа, за покритие на тази работа също отива част от енергията – това е третата съставяща част

Сън – 50 ккал за час
Отдих в легнало положение – 65 ккал за час
Четене на слух – 90 ккал за част
Писмена работа зад бюро – 100 за час
Пътуване в транспорта – 100 ккал за час
Работа с компютър 120 ккал за час
Къщна работа ( приготвяне на храна, чистене, миене на чинии и т.н.)- 120 ккал
Шофиране на кола – 135 ккал за час
Плуване спокойно – 180
Спокойно вървене – 190
Вървене бързо – 300
Сутрешна гимнастика – 300-400
Бягане леко – 360
Колело – 210-540
Плуване бързо – 600
Ски вървене – 420
Ски Бягане – 720 за час

Четвърта съставна част – това е термогенеза: енергия за дъвчене, гълтане, обработване на храната, всмукване на храната и т.н.
Установено е, че най-трудно се усвоява белтъчна храна. Например, ако през целия ден се храните с белтъчна храна, то за нейното усвояване ще ви е необходимо 30% от енергията на основната обмяна. За усвояване на въглехидрати – 2% от енергията на ОО (основната обмяна). Но ако се храните рационално, със смесена храна, което е най-физиологичния вариант на хранене, то интензивността на обмяната ще бъде 6.5% на денонощие от ОО. От нашата цифра 1296 ккал, ние ще получим хранителна термогенеза равна 1296 ккал * 6,5% = 84 ккал.

По такъв начин ние имаме всички дани, за да сметнем потребност на енергия за 60 килограмова жена, каквато, например, искате да бъдете.

За тази цел ще сумираме всички цифри:
И така, да предположим, че вие работите 8 часа седнала, или харчите за това 337 ккал.
Всичко останало време ( 16 часа) разпределено така:

8 ч. Сън: 50 ккал * 8 часа = 400 ккал;
3 часа отдих в легнала положение: 65 ккал * 3 часа = 195 ккал;
2 часа спокойно вървене (на работа и обратно, магазин): 190 ккал * 2 часа = 380 ккал
3 часа домашна работа: 120 ккал * 3 часа = 360 ккал.

Следователно за останалите 16 часа вие харчите: 400+195+380+360= 1335 ккал
Сега ще съберем ОО (1296 ккал) + енергия за работно време ( 337 ккал) + енергия за другите 16 часа ( 1335 ккал) + усвояване на храната ( 84 ккал)

Всичко за денонощие разход на енергия 3052 ккал.

Именно при това потребление на калории вие няма нито да пълнеете, нито да отслабвате при тегло 60 кг.

Но има едно, НО...

Работата е там, че всичките тия сметки са приложими само за идеално здрав човек, който има идеална обмяна на веществата.

Обаче, повечето пълни хора поради някакви причини, имат забавена обмяна на веществата. Какво значи това? От такова количество храна, което е при здравия човек, те ще получат на 35% повече енергия.  Или при тези пълни хора, за удовлетворение на енерго снабдяването ще им е нужно само 65% от това (3052 ккал) значение ( Проф., д.м.н. Благосклонная Я.В., 2001), или 1984 ккал. И само в този случай те няма да увеличават теглото си.
Разбира се, такава силно намалена обмяна на веществата имат не всички, като правило, цифрата е 80-85%. За това е прието да се смята, че човек с интелектуален труд трябва да има рацион примерно 2500 ккал за денонощие. ( Проф. К.С. Петровский, 1976)
Именно такава величина на калорийност 2500 ккал. Е приета за норма в съвременната диетология.
Нека да приемем тази цифра за норма в денонощния рацион и ще смятаме за норма за нормален живот.

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 07.03.15 12:49.

Carbohydrate

07.03.15
12:49

Сега да отговорим на главния въпрос, който ни вълнува: а може ли да се отслабне бързо?
Нека вземем за пример човек, който страда от затлъстяване човек, който води малко подвижен образ на живот и изяжда по 4000 ккал на ден, от които са му нужни, както се изяснихме 2500 ккал. 1500 ккал отиват всеки ден за натрупване на мазнина.
Да си представим краен вариант: този човек е решил да отслабне на всяка цена и седнал да прави пълно гладуване. Какво ще стане в този случай с неговите запаси от мазнина и как бързо ще се стопят.
И така, на него пак му трябват тези 2500 ккал за осигуряване на жизнените процеси в организъма, но сега ги взема от своите запаси само.

От един грам мазнина може да се получи 9.3 ккал.

Следователно, при пълно гладуване, той ще губи 2500 / 9.3 = 269 г. мазнина.

Но при изследвания се доказа, че при загуба на 1 грам мазнина, неизбежно се губи 0.33 грама тъкани без мазнина.

Това значи, че общата загуба на гладуващ човек ще бъде 269 +( 0.33 * 269) = 358 грама.
И това при условие на пълно гладуване и при обикновена всекидневна работа!

Приведох този пример, за да покажа, че всички реклами от типа „7 кг мазнина за 7 дена“ – това е лъжа.
При нашите сметки излиза, че за седмица може да се премахне само 2.5 кг. А за месец  - около 10 кг.
И така, може смело да се каже, че всички диети, които обещават сваляне на повече от 10 кг мазнина на месец за всеки човек – е лъжа.
Защото, да се отслабне бързо, отколкото при пълно гладуване, е не възможно!

Но гладуването е вредно и ние ще говорим за това по-късно и аз не препоръчвам да се сваля мазнина по този начин.

Доктори - диетолози съветват да се намалява теглото, като се мине на калорийност 1000-1500 ккал всеки ден. Тази препоръка е по-оптимална и мога да ви уверя, че този рацион на хранене пак може да бъде полезен и вкусен, като не причинява дискомфорт. И това не е трудно да се направи.

Но хайде да сметнем, каква загуба на тегло ще имаме в този случай

И така  ние минахме на 1000 ккал на ден, като пак са ни необходими 2500 ккал. Следователно, всеки ден 1500 ккал като енергия ще се извличат от мазнината, а това означава 1500 / 9.3 = 161 грам мазнина.
Като сметнем, че се харчат и тъкани, ние ще получим 214 грама за ден или 1.5 кг на седмица, или 6 кг на месец.

Така, загубата 6 кг на месец е най-оптималния темп на отслабване, което и потвърждава практиката.

Това темпо на отслабването не напряга толкова много психиката, т.к.  се храните вкусно, пълноценно...Това темпо на отслабването не е трудно и леко се издържа, в същото време е и достатъчно бързо: за половин година можете да свалите 30-40 кг.

За тези, които са разстроени от дългия срок, искам да кажа, че съм взел максимално лош вариант: понижена обмяна на веществата, без спорт. Значенията по-горе, които съм привел – това са средни значения на загуба на тегло.

В тази формула не е включено физическо натоварване. В същото време 1 час физ. натоварване, като гимнастика или бързо ходене изисква 300 ккал. , или води до 43 г. загуба на тегло. Или при всекидневно едночасово натоварване, ще губите още 1.2 кг за месец от теглото си. По-сериозни натоварвания, могат да удвоят тази цифра.

Ако се сумира всичко, то в идеалния случай, ще можете да губите 9 кг за един месец от теглото си при хранене 1000 ккал.

Вас сигурно ви плаши тази цифра 1000 ккал на ден. Вие си представяте изморителни диети и празен стомах и затворен на ключ хладилник нощем.

Но всичко не е така.
Просто трябва да се считат калориите и да се помага на храненето с храна, която съдържа малко калории – салати, супи, и някои плодове.

И така, преход към малка калорийност – това е научен способ на отслабването и за да го докажем, ние по-късно ще разгледаме много други методи на отслабването ( това няма да го превеждам)

Някои руски и западни диетолози съветват да се премине към хранене с 2000 ккал. Не ви съветвам да го правите.

Първо — отслабването ще е дълго по време и второ — ако имате намален метаболизъм, тези 2000 ккал могат да не доведат до загуба на тегло изобщо. И трето – според някои американски изследвания, хранене с 2000 ккал. Не води до загуба на мазнини, а на мускулна маса. Това предизвиква умора, депресия и т.н.

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 07.03.15 18:22.

Carbohydrate

07.03.15
18:21

Балансираността на рациона

Но ние с вас още не сме всичко научили за калорийната теория.

Второто положение на КТ гласи: съдържанието на белтъчини, мазнини и въглехидрати в приеманата храна, трябва да бъде физиологично.

И така, препоръчаният състав на дневния рацион:
100 г белтъчини (* 4,1 ккал = 410 ккал за ден);
60 г мазнини животински ( * 9,3 ккал = 560 ккал);
27 г растителна мазнина ( ако се приема отделно от животинската мазнина, то тя не се усвоява и нейната калорийност е равна на 0);
370 г въглехидрати ( * 4,1 ккал = 1530 ккал).
Общо: 2500 ккал.

Да напомня, че организъма ни няма запаси от белтъчини. Запасите на въглехидрат можем да наречем много малки и оперативни: от единия до другия прием на храна.
Дългосрочни са само запасите от мазнина.
От тук следва, че всяко едно хранене трябва да съдържа някакво количество белтъчини, въглехидрати и трябва да ограничаваме прием на животинска мазнина и смесването й с растителна. Защо е важно последното сега ще ви разкажа.

Мазнината, която е постъпила в стомашно-чревния тракт, се разпада до глицерин и мастни киселини, от които се синтезира малко по-друга -  човешка мазнина.

Има едно важно свойство. Растителни мазнини не се усвояват или се усвояват много лошо от животинската мазнина.

Като резултат, по-голямата част на растителната мазнина не попада в нашия организъм, а просто се изхвърля с изпражненията.

Растителната мазнина не участва в липидната обмяна и в образуването на биологични мембрани, там участва само човешката мазнина в липидни и фосфолипидни модификации.

Растителна мазнина в по-голямата си част са енергетически безполезни, ако се употребяват отделно от животинската мазнина.

Как става това? Всяка молекула на мазнината се разпада на една молекула глицерин и три молекули мастни киселини. И ако за синтеза на човешката мазнина всяка молекула глицерин е подходяща, то това не може да се каже и за мастните киселини, ситуацията е противоположна.
В качеството си на молекули на мастни киселини, могат да бъдат присъединени само подходящи за това молекули. А те не всички са подходящи. Молекулите на животински мазнини са по-пригодни, но все пак някоя част от тях не участва в образуването на човешката мазнина.

Но особено не пригодни са молекулите на растителни мазнини. Ситуацията кардинално се променя, когато животинска и растителна мазнина се смесят заедно (пържене на месо в растително масло и т.н.)

При този случай, част от растителната мазнина, която обикновено щеше да мине транзит и изведена от организма, се въвлича в образуването на човешката мазнина. Останали не използвани животински мастни киселини ще почнат да комплектуват молекули от растителни мазнини до молекули на човешката мазнина. Или, усилва се усвояването както на животинска, така и на растителна мазнина. При приемането им заедно, образуването на човешката мазнина става два пъти по-бързо. Мазнината засилва своето присъствие в кръвта два пъти повече. Два пъти се повишава риск от атеросклероза и същата калорийност на храненето.

Какви изводи можем да направим:

1. Никога да не смесваме растителна и животинска мазнина
2. Растителна мазнина, без животинска мазнина не може да причини атеросклероза и може да се приема без опасение.

Ограничение на въглехидрати


-следва-

08.03.15
22:17

Ако я имаш в електронен формат - можеш ли да качиш книгата, или да ми я пратиш на мейл?

Carbohydrate

09.03.15
06:19

казано от Von Suthaus на 08.03.15, 22:17:

Ако я имаш в електронен формат - можеш ли да качиш книгата, или да ми я пратиш на мейл?

дай си пощата, скайпа, иначе трябва да кача линк към друг форум, което не е разрешено май

09.03.15
22:05

Привет,

ами направо на лични го прати :)

15.03.15
17:30

давай най-интересната част въглехидратите :D

Carbohydrate

24.01.16
11:59

Хранителен режим и обмяната на веществата

Човешкият организъм не е пещ, в която колкото и да хвърлиш, всичко ще изгори. При недостатъчно или много рядко хранене се получава забавяне на обмяната на веществата. При забавянето на обмяната на веществата, организма може от едно и също количество храна  да получи повече енергия.
Как става това, ще разгледаме от следния пример.

Експеримент.
Група студенти от мед.инст. – участници. Разделили се на две групи. Едната се хранила по 2 пъти на ден, другата по 4 пъти същата храна. Продължителност – 4 мес.
Към края на експеримента, първата група е увеличила теглото на всеки студент средно с 5 кг. При това, теглото на студентите от втората група не се променил.

Да изчислим, колко излишни калории усвоили студентите от първата група и колко пъти им се  е забавила обмяната на веществата. 5 кг за 4 мес. съответства на 1.25 кг за един мес.
От тези 1.25 кг допълнително тегло на тялото, 75% се пада на мазнината и 25% на тъканите. Или 937.5 г мазнина и 312.5 г тъкани.
Един грам мазнина има калорийност 9.3 ккал, а 1 грам тъкани – 4.1 ккал. , следователно                     
937,5*9,3+312,5*4,1=10000ккал за мес. или 333 ккал. за един ден.

Така, двете групи студенти са се хранили с 2500 ккал на ден, но тези, които са се хранили по-рядко, са усвоили на 333 ккал. Повече. От тук може да изчислим с колко им се е забавила обмяната на веществата.
1 - (2500-333)/2500 = 0,13 или на 13%
На тях е станало необходимо с 13% по-малко храна за да получат хранителни вещества. Но те продължавали да употребяват нормално количество калории, за това 13% от нея са се отлагали в мазнини.

Не ритмичността на храненето води до затлъстяване!

-следва-

25.01.16
19:12

Благодаря Carbohydrate! Интересно четиво на достъпен език - точно така трябва да се обяснява на масовия читател.
Специално за експеримента от последния ти коментар, някак си повече ми изпъква друг извод - при по-рядкото хранене, храната се усвоява по-добре. За по-честите хранения оставам с усещането, че част от храната става зян, щом дават по-малко калории. :D А също, че при малко дневни хранения, количеството храна трябва да се намали, за да не се напълнява. Дано имаш повече свободно време да пишеш за всичко интересно, което си чел! :)

29.01.16
04:39

Този експеримент със студентите по медицина ,съмнявам се да е правен изобщо.Не пише движили са се ,или са стояли на ясла в инкубатор и са ги хранили като бройлери..Какво са яли ..и тия всичките на две хранения качили по пет кила, а другите не ....айде де.
Честите хранения не са естествени- пример/без калкулатори и сложни математически формули/....замислете се ,а който няма въображение лесно може да пробва.Ако човек живее в естествена среда,не в градовете,10 часа движение на ден от всякакъв тип е гарантирано, плюс жега, дъжд или студ, кал ,сняг, влага. Излишните кила 15, 20 ,25 се стопяват яко дим за месец. А как се яде .... ами рядко защото няма кой да ти дава в човката, а трябва да разчиташ на себе си и о да всичко изгаря точно като в пещ.Между другото наблюдавал съм два пъти точно такива експерименти ...дебелариуми ли .ха..поздрави

Carbohydrate

29.01.16
06:59

казано от doni dimitrov на 29.01.16, 04:39:

Този експеримент със студентите по медицина ,съмнявам се да е правен изобщо.Не пише движили са се ,или са стояли на ясла в инкубатор и са ги хранили като бройлери..Какво са яли ..и тия всичките на две хранения качили по пет кила, а другите не ....айде де.
Честите хранения не са естествени- пример/без калкулатори и сложни математически формули/....замислете се ,а който няма въображение лесно може да пробва.Ако човек живее в естествена среда,не в градовете,10 часа движение на ден от всякакъв тип е гарантирано, плюс жега, дъжд или студ, кал ,сняг, влага. Излишните кила 15, 20 ,25 се стопяват яко дим за месец. А как се яде .... ами рядко защото няма кой да ти дава в човката, а трябва да разчиташ на себе си и о да всичко изгаря точно като в пещ.Между другото наблюдавал съм два пъти точно такива експерименти ...дебелариуми ли .ха..поздрави

Може и така да е, но знаеш ли, Алексей Фалеев се занимава с това отдавна и има доста опит ( има и форум за отслабване  за жени, мъже, деца...дава консултации, правят изследвания и т.н.) освен това, той е и и бивш успешен спортист. Така, че няма база за сравнение , но от друга страна всеки може да си има мнение, няма спор...Поздрави.

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 29.01.16 07:09.

29.01.16
08:04

Не казвам ,че човека няма опит и знания .Дразнещо е ,когато дращят лозунги и се предлагат като формула и че нещо толкова естествено за човека, като хранене и движение, се изчислява с методи от висшата математика. Е няма лошо мн хора правят пари от това ...жив и здрав

Carbohydrate

29.01.16
21:41

казано от doni dimitrov на 29.01.16, 08:04:

Не казвам ,че човека няма опит и знания .Дразнещо е ,когато дращят лозунги и се предлагат като формула и че нещо толкова естествено за човека, като хранене и движение, се изчислява с методи от висшата математика. Е няма лошо мн хора правят пари от това ...жив и здрав

Е, сега...къде вида висша математика тук? Просто акцента на книгата е друг...калорийната теория е актуална на този етап и се подкрепя от болшинството, нали така?!

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1