10.03.15
21:39
Здравейте, искам да попитам калорична ли е стевията и може ли да ми навреди на режима по някакъв начин? Смятам да си правя някакви сладкиши със стевия, ядки, канела и т.н. Но никога не съм опитвал стевия и не съм много наясно. Какво друго съдържа стевията - колко въглехидрати, белтъчини(не съм сигурен дали съдържа изобщо) и мазнини(??)
И каква стевия е по-добре за направя на сладкиши? Течна или на прах/таблетки?
Темата беше редактирана от nbstw на 05.02.16 18:05.
10.03.15
21:44
Здравей!
Отговорите можеш да намериш тук: http://www.bb-team.org/articles/3177_steviya
За сладкиши - по-добре течна.
Ако е на таблетки, първо разтвори във вода и тогава сложи в сместа за сладкиша. :)
По никакъв начин няма да навреди на режима ти.
Ясно, благодаря.
А от къде мога да си я закупя? Освен в аптеките? Дали може да се намери по големите магазини? Лекси, Кауфланд, Била?
И съдържа ли въглехидрати?
Също така, кое е по-добре за изплозване? Кокосовата захар или стевията?
Мнението беше редактирано от nbstw на 10.03.15 22:32.
10.03.15
23:17
Хубаво би било, ако ползваш повече търсачката.
Това е просто съвет, който ще ти спести доста усилия.:)
Ето възможните варианти за стевия в магазина на изданието.
Иначе - да, опция са аптеки, диетични магазини (както и по диетичните щандове в по-големи хранителни вериги).
Стевията вече е широко достъпна.
Можеш да ползваш и кокосова захар, но за целите ти (съдейки от въпросите ти) по-подходяща ще е стевия.
Няма въглища, точно затова е оферта ;)
В Кауфланд има само един вид 100 пакетчета като за кафе за десетина лева, но най-добре потърси по аптеките за течен, щом е за сладкиши. И комбинирай с плодове, много добре се допълват фруктозата и стевията.
Ако се наливаш с вода/чай - истински листа от растението от някой био магазин
Днес намерих Стевия в пакети на прах и таблетки, но в състава пишише 98% нещо с и.... не помня, а стевията беше около 0,2%. И не си го взех. Все пак пишише 0 калории и т.н. Произведено в Македония и се отказах. Ще видя какво има по аптеките
Колко % стевия трябва да съдържа такъв подсладител?
Мнението беше редактирано от nbstw на 11.03.15 11:20.
Взех си таблетки в крайна сметка. 60 таблетки. 1 таблетка=7,5 гр захар
Състав - Екстракт от Стевия ребаудиана (SG95%) - 50 мг. и инулин(екстракт от цикория източник на разтворими фибри). Киселинен регулатор, Лимонена киселина, натриев бикарбонат. Антислепващ агеннт: Магнезиев стеарат.
Това ми вдъхва повече доверие от това другото в супермаркета.
Взех си го от аптеката и струва около 5,50 лв. Направих си чай и наистина ми хареса. Бях свикнал да пия чая без захар, но сега ще си го пия със стевията и ще се радвам на стевията :D
Като свърши този пакет, може би ще си поръчам на прах от интернет, че по аптеките има само на таблетки и само на една марка. Точно и нея си взех.
11.03.15
19:13
Радвам се, че ти е харесала стевията.
Меко казано я... обожавам! :)
Не всички я одобряват - на някои хора им горчи и не могат да свикнат с вкуса й. Ползвам я както в чай, така и при кремчета, различни печива, сурови десерти и т.н. и при всички варианти ми пасва чудесно на вкуса.
09.08.15
21:56
Вземи си чиста стевия. :)
09.08.15
21:55
Някой пробвал ли е подсладител стевиолина,който видях на кауфланд.В пакет на прах,пишеше че съдържа , малтодекстрин,декстроза,стевиол гликозид.Може ли да се използва вместо захар примерно в сладкиши?
12.08.15
23:25
Дайте мнения за стевията коя е по добра ?
08.09.15
13:57
Здравейте,
аз лично ползвам точно тази Стевия от Кауфланд ” Стевиолина” и съм адски доволна. Мога да я пия , както в чая си , така и да готвя с нея, а за ниско калорични десерти е идеална. Вкуса е много по-добър от тези , които бях пробвала преди това. В хранителния ми режим присъства всеки ден и така не се лишавам от сладкото, а в същото време си запазвам килограмите.(даже изчистих още 2 миналия месец), а на моменти даже прекалявам с дозата. :)
08.09.15
14:13
Тази Стевиолина е доста безполезен, да не кажа вреден продукт. За разлика от чистия екстракт стевия, който няма калории, това все пак има - 50% от захарта. Не знам как определят , че малтодекстрина и декстрозата не влияят на метаболизма, това са си захари с нормалните за захари калории 4 ккал/гр, като и двата се употребяват за зареждане след тренировка именно заради много бързото усвояване.
10.09.15
14:41
Здравейте,
аз съм на режим от доста време. Преди време не можех да мрудна и грам , въпреки тренировките и ограниченята. Сега си хапвам сладко (почти бе ограничения ), като използвам само този продукт и съм страшно доволна. Моя треньор ми я препоръча и макар и аз да бях скептична , той ми каза , че няма от какво да се притеснявам.
Малтодекстрин е лесно смилаем, абсорбира се бързо като глюкоза. Отделно се произвежда от пшеница, и след преработката не остава глутен.
Колкото до декстрозата, тя също се разгражда много бързо и едва ли някой може да качи от нея.
Та сега си хапвам сладко и не качвам, а обратното продължавам да свалям и чистя . Вече даже изключих кардиото. Може би 2 месеца не правя и пак си слабея на обиколка.
10.09.15
14:55
казано от Petra Karm на 10.09.15, 14:41:
Малтодекстрин е лесно смилаем, абсорбира се бързо като глюкоза. Отделно се произвежда от пшеница, и след преработката не остава глутен.
Колкото до декстрозата, тя също се разгражда много бързо и едва ли някой може да качи от нея.
Бързината на усвояване в случая няма отношение към процесите на качване и сваляне.
Продуктът е подвеждащ и може да изиграе лоша шега на някой, който разчита на “липсата” на калории в него.
Няма да отварям нова това и ще попитам тук - Възможно ли е според вас да ми пада кръвното, до такава степен, че да ми се вие свят и да ме боли глава. Съмнявах се от креатина, спрях го, не съм го пил от 1 месец вече и кръвното продължава да ми е ниско. Пия кафе с мляко+стевия и какао + мляко и стевия. Дали има определена доза, която не трябва да се превишава? Ще спра стевията за около седмица да видя, какви ще са резултатите.
стевията може да предизвика проблеми, ако има свръх консумация.
- правя си кекс със стевия и слагам доста, но не мисля, че това е свръх консумация.
Но има някои здравни проблеми около растението стевия.
Дългосрочната употреба на стевия може да причини ниско кръвно налягане, което би било от значение за някои хора, които приемат лекарства за понижаване на кръвното налягане.
- приемам стевия от дъъълго време и почти всеки ден.
Разбира се, до сега не се съмнявах, че проблема е от стевията, а главно от креатина. Сега ще следя много внимателно, как се чувствам, когато не приемам стевия.
Да допълня, че приемам течна и доста качествена стевия(произведена в Германия) и не е никак евтина.
Всичко зависи от това колко често, в какви количества, от кой човек се поглъщат съответните подсладители и за какъв период от време става това. Проблемите могат да се появят не веднага, а години, след като е започнала употребата им. Има открити доказателства, че стевиол гликозидите при по-високи дози снижават кръвното налягане и кръвната захар, затова се налагат още изследвания, за да се установи какви са минималните дози при които се проявяват тези ефекти. По този начин ще се знае какви са безопасните дози за хората, които страдат от ниско кръвно налягане и ниско ниво на кръвната захар.
Опасното в случая е, че при ниска кръвна захар и ниско артериално налягане чудото-подсладител може да причини опасен срив. Не се препоръчва употребата на стевия и от хора, чието артериално налягане се контролира с медикаменти – стевия усилва ефекта им, така че до научно доказване на минималните безопасни дози е по-добре споменатите потребителски групи да си подслаждат чая с мед
Предварителните изследвания върху хора показват, че стевията може да понижи кръвното налягане, въпреки че друго изследване показва, че няма ефект върху хипертонията.
Тъй стевия е показан за понижаване на двете кръвното налягане и нивата на кръвната захар , той трябва да се използва предпазливо с хора с ниско кръвно налягане и ниска кръвна захар
11.02.16
08:39
Почти със сигурност не е от стевията.
Има някои научни изследвания, показващи, че дългосрочният прием на стевия от сорта на 1 година може да намали кръвното налягане с до 10% за диастолата и систолата, като това е основно при хора с високо кръвно.
Този спад на кръвното, дори и да го има, е прекалено малък, за да причини виене на свят и болки в главата, освен ако вече не си с прекалено ниско кръвно или не приемаш медикаменти за намаляване на кръвното.
Възможно е да си развил някаква непоносимост или нещо от сорта, но ме съмнява. Нещо друго е според мен, но трябва да проследиш и да помислиш откога се случва това, в какви моменти, променило ли се е нещо в ежедневието ти откакто това се случва и т.н.
Опитай да я спреш за известно време и сподели. :)