Моля за съвет за да си съставя правилна кардио тренировка!

14.03.15
17:31

Здравейте :)

Напълно начиеща съм във фитнес темата. Ходя на фитнес от няколко дена. Не мога да си позволя точно в момента някой инструктор да ми изготви подходящата програма,затова питам тук.
Идеята ми е да наблегна само на кардио - по-точно кростренажор и пътека. Проблема е,че в двете ми тренировки до сега правех по 10 минути кростренажор и 20 мин пътека с постепенно увеличаване на скоростта и след това се чувствах все едно ще припадна :D
Вместо тонизирана се чувствам изморена и замаяна. Явно нещо не правя както трябва или съм прекалила с времето ?
Висока съм 170,тежа 62кг. целта ми е просто да сваля 3-4 кг. и да си стегна тялото,да се поддържам в добра кондиция. Не искам да правя силови упражнения - опитвала съм и ме отегчават :)
Ще съм благодарна да чуя вашите мнения.

Carbohydrate

14.03.15
18:04

Интервална тренировка ти трябва, а не кардио. Например: 30 сек. на висока степен, последвани от 30 сек на ниска степен. 12-15 минути така и готово ;) . Пулс 120-140 удара примерно - да можеш да си казваш имената свободно, без да се задъхваш, да ти причернява и да ти става лошо ;). Успех. Интервалите можеш да ги правиш както ти харесва : 15 сек. високо темпо, последвани от 30 сек ниско, или 30 сек. високо и 1 мин. ниско и т.н. - целта е да поддържаш пулса висок. Манипулирай с интервалите, докато подбереш каквото ти харесва. Също така, интервалите през тренировката могат да не са еднакви т.е. можеш “почивките”( ниско темпо) да са по-големи към края на тренировката....

14.03.15
22:28

Може би са ти много тези общо 30 минути.
Как протича тренировката, по кое време чувстваш умора?
Какъв хранителен режим спазваш - ядеш ли достатъчно въглехидрати(плодове, паста, ориз)?

В момента хвърляш една информация, без никаква основа и може само да се гадае.

Относно беговите тренировки, като се абстрахираме от целта нацепване и обем на мускула, които в бягането не играят се бягат кросове.
Вече ако имаш желание можеш да правиш и къси и интензивни отсечки(carbohydrate ги е описал като “интервали”, основното е, че имат продължителност докъм 400 метра ориентировъчно и се бягат доста яко) и интервали(които всъщност са по-продължителни отсечки над 400-600 метра и се бягат по-бавно от отсечките, но са по-натоварващи тъй като интензивността отново е висока, а продължителността е значително по-голяма).

Иначе ако става въпрос само за кросове, то като се пооправи времето можеш да пробваш и планинско бягане.
Отсечките по принцип имат повече общо с нацепването и целите на фитнес практикуващите, тъй като интервалите не спомагат в такава степен за поддържането на обема на мускула.

Можеш заедно с кардиото да включваш и упражнения със собствено тегло, аз лично предпочитам да го правя след като съм си завършил беговата тренировка.

Carbohydrate

15.03.15
06:43

казано от EcreasAuthor на 14.03.15, 22:28:

Какъв хранителен режим спазваш - ядеш ли достатъчно въглехидрати(плодове, паста, ориз)?

Относно беговите тренировки, като се абстрахираме от целта нацепване и обем на мускула, които в бягането не играят се бягат кросове.
Вече ако имаш желание можеш да правиш и къси и интензивни отсечки(carbohydrate ги е описал като “интервали”, основното е, че имат продължителност докъм 400 метра ориентировъчно и се бягат доста яко) и интервали(които всъщност са по-продължителни отсечки над 400-600 метра и се бягат по-бавно от отсечките, но са по-натоварващи тъй като интензивността отново е висока, а продължителността е значително по-голяма).

Иначе ако става въпрос само за кросове, то като се пооправи времето можеш да пробваш и планинско бягане.
Отсечките по принцип имат повече общо с нацепването и целите на фитнес практикуващите, тъй като интервалите не спомагат в такава степен за поддържането на обема на мускула.

Можеш заедно с кардиото да включваш и упражнения със собствено тегло, аз лично предпочитам да го правя след като съм си завършил беговата тренировка.

Не бих бил толкова категоричен:
1. 400 м бързо- яко бягане е абсурд даже за Славко, а за начинаещ да не говорим ;)!!!
2. Нацепването става с храна, а не с тренировки!!! И имат общо с обема на мускулите!!!

казано от EcreasAuthor на 14.03.15, 22:28:

Умората идва след тренировката.Просто сляза ли от пътеката се чувствам много замаяна,очите ми стават супер червени - все едно съм се надрусала.Незная това на какво се дължи.
Тренировката ми протича : първо 10 мин кростренажор ( 2 x 5 мин) и 20 мин пътека ( 10 мин бягам на висока скорост,5 мин ходя и последните пет пак бягам). Целта ми е да ги увеличавам постепенно за да мога да стигна 30 мин кростренажор,30 мин пътека и да включа 30 мин колело. Хранителен режим не спразвам,аз по принцип не ям много. Фен съм на плодовете,картофите и ориза - така че да от тях хапвам.
Въпроса е дали трябва да се храня преди тренировка? Защото обикновенно тренирам на гладно,май много един банан да изям.

Мнението беше редактирано от Гергана В. на 15.03.15 09:50.

казано от Carbohydrate на 14.03.15, 18:04:

Интервална тренировка ти трябва, а не кардио. Например: 30 сек. на висока степен, последвани от 30 сек на ниска степен. 12-15 минути така и готово ;) . Пулс 120-140 удара примерно - да можеш да си казваш имената свободно, без да се задъхваш, да ти причернява и да ти става лошо ;). Успех. Интервалите можеш да ги правиш както ти харесва : 15 сек. високо темпо, последвани от 30 сек ниско, или 30 сек. високо и 1 мин. ниско и т.н. - целта е да поддържаш пулса висок. Манипулирай с интервалите, докато подбереш каквото ти харесва. Също така, интервалите през тренировката могат да не са еднакви т.е. можеш “почивките”( ниско темпо) да са по-големи към края на тренировката....

Благодаря за мнението Carbohydrate след малко отивам на фитнес и ще пробвам тази интервална тренировка. Звучи ми и по-разнообразна :)

Направила си едва 2 (словом - две!) тренировки, тръгвайки от нулата.
Защо те учудват умората и дискомфортът - не ми е ясно.
Двамата господа горе по неясни причини не отчитат факта, че моментната ти кондиция е очаквано и съвсем логично плачевна (казвам го без капка лошо чувство, всички сме били в такова състояние и то не веднъж). Опитай интервална кардио сесия, но не очаквай да я понесеш много по-леко (ако я правиш както трябва). Адаптация - това ти е проблемът в момента. С други думи - с малко търпение и постоянство ще навлезеш в тонус, тези тренировки няма да те мачкат по този начин и ще се чувстваш комфортно. Колкото до поставените от теб цели... свалянето на 3-4 kg е свързано преди всичко с храненето ти. Стягането - с този тип тренировки нямаш шансове да стане. Поддържане на кондиция - зависи за каква кондиция говорим. Ще можеш да тичаш дълго - толкова.

18.03.15
16:43

Бе и на мен това ми стана странно. Жената от 20 мин на пътечка лекичко се замайва, а те я пратиха в планината да бяга.
Измери си и кръвното, може да ти пада като на повечето женки, решили да гладуват и спортуват.
Търпение: бавно и постоянно.
P.S. Жената не е писала от 15-и, след като я пратиха на интервална тренировка. Дали е жива? (dull)

Мнението беше редактирано от Anelia на 18.03.15 16:44.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1