Искам да ям домашна храна, но не мога да готвя! - Какво те затруднява? Сподели с нас!

Предполагам, че по-голямата част от потребителите на изданието са на мнение, че да си приготвяш сам храната е за предпочитане заради няколко фактора:
- по-добър контрол върху храната;
- по-здравословно;
- по-качествено;
- по-евтино;
- (списъкът не свършва до тук, но не това е целта на тази тема).

Много хора ИСКАТ да готвят сами храната си, но въпреки това се хранят с полуготови продукти, в заведения за бързо хранене, с пакетирани и консервирани храни и т.н.
Причината?—> “НЕ МОГА да готвя!”, “Да готвиш е трудно, а аз не съм готвач и не знам как!”, “Нямам време да готвя” и още, и още.

Крачката от ИСКАМ до МОГА не е голяма, нито пък е трудна.

Ако си от хората, които искат да приготвят сами храната си, за да е здравословна и съобразена с фитнес целите, но не знаеш как да започнеш или смяташ, че това е трудно и е приложимо само, ако си изкарал курс за готвач, отдели няколко минутки от времето си и сподели с нас:

- Защо смяташ, че да готвиш е трудно?
- Какво те затруднява?
- Какви трикове искаш да знаеш?
- Коя е причината, поради която отказваш да готвиш храната си, а всъщност толкова много искаш да го правиш? Или с други думи - какви са оправданията ти?
- Какви ястия искаш да можеш да правиш?
- (Добави още информация, която смяташ за важна)

Екипът на BB-Team ти обещаваме, че ще измислим нещо, за да ти бъдем полезни! ;)

Темата беше редактирана от Вероника Налбатска на 14.03.15 21:14.

28.03.15
10:45

Хайде да съм първата в темата!
Пожелавам успех и дано я развием с лесни и вкусни рецепти!
Понеже наближава Велик ден,а аз правя вече трета година домашен козунак се замислих дали има здравословна алтернатива...
Моята рецепта е класическата с бяло брашно(за козунаци),яйца,пр. мляко,масло,захар,различни добавки(ром,коняк,ядки,суш.полодове).
А най-важното ПРАВИЛО за вкусни гозби е правенето с Любов :)

Жокер и от мен - експериментирайте!
Да, може би ще има и не особено сполучливи експерименти, но с времето те намаляват значително. :)

Едни обикновени бъркани яйца със сирене стават съвсем различни след добавянето на лъжичка горчица (особено такава с билки!). Любителите на комбинацията ‘сладко-солено’ вероятно ще оценят и бърканите яйца със сирене и... лъжичка слънчогледов тахан!

Опитвайте нови комбинации смело.
Ще се учудите колко често нещата се получават добре!

28.03.15
12:52

Интересното е,че яйцата стават с различен вкус според начина на приготвяне.Съставка-яйца и сирене,масло или олио.
1.Бъркани яйца със сирене на тиган
2.Запечени като палачинка
3.И изпечени във фурната

28.03.15
15:57

Вареният кафяв ориз е основната храна носител на  въглехидрати за деня при мен, за съжаление не мога да го правя вкусно. Ако може някой да сподели как се прави вкусен ориз и да е точно сварен, ще съм му благодарен. Тайни подправки и трикове и т.н, а и да не е нещо сложно. Благодаря.

28.03.15
16:37

За ориза - много зависи какъв орзи се готви. Веднъж се опитах да си направя кафяв ориз, беше малко преди да родя, варих го десетки часове и нищо не ставаше. Накрая го шибнах в една тава с надеждата да се изпече - йок, пълна гняс. Накрая го зарязах във фърната, защото ми беше жал да го изхвърля - свекърва ми го изхвърлила, докато аз бях в родилното, мисля, че преседя около месец във фурната (понеже имаме две, тази не я използвах) :D Ta…зависи от ориза. Същевременно супер успешно успявам да направя басмати, черен и императорски ориз - слагам в кипяща вода - ориз:вода - 1:2 - добавям морска сол и подправки, варя 15 минути, да ври, ама не на максимум. Прценявам дали е готов според ориза - червеният и императорския ги опитвам, обичам леко да ми хрущи, или оставям да изпият водата, басматито и него на зъб обичам - 10 минутки ври. Подправям, още докатос е вари - басмати обичам с чубрица и/или куркума и/или джинджифил и/или червен пипер.  Когато е готово - прецеждам, за да спре да се вари и слагам нарязан магданоз и зехтин.

За ориза ще отговоря тук, тъй като имаме няколко рецепти в изданието :) :

Идеи за приготвяне на кафяв ориз

- Пропорции: 1 част кафяв ориз към 2 1/2 части вода

- оризът и водата се слагат заедно на котлона още от самото начало*; след като водата заври, температурата се намалява на ниска и се слага капак. Държи се, докато цялата течност се абсорбира (45-50 мин).
- оставя се да почине за още 5 мин преди консумация

*Хубаво е оризът да се накисне поне 30 мин предварително. Важно е да се измие добре преди варене.

-Вкусове:
Кафявият ориз си подхожда както със по-сладки храни, така и с по-солени.

Ето и моите лични предпочитания:

- сладък вариант: с канела и стафиди, които се слагат след достигане на кулинарна готовност (може стафидите да се накиснат предварително във вода или пък да се сложат при ориза, докато се вари); за да не е много сух, може да се овкуси с подходяща мазнина (сусамово олио)
- солен вариант: оризът се сварява в зеленчуков бульон с подправки по вкус (сол, черен пипер); отделно се задушават гъби, моркови; накрая, преди консумация, всичко се смесва и се добавя желана мазнина / оризът се сварява, а през това време се нарязват домати на ситно и се овкусяват със зехтин, сол, черен пипер, мащерка, босилек; след като оризът стане готов, към него се прибавят и доматите с подправките

Ето и рецептите тук:
Сарми с кисело зеле и кафяв ориз
Супа от картофи, моркови, праз и кафяв ориз
Постни чушки, пълнени с кафяв ориз

28.03.15
17:02

В редките случаи, когато у нас ще се готви кафяв ориз, същият се накисва предния ден във вода.  И реално го ползваме за две рецепти - дроб-сарма или със спанак + месо.

Ето пример -тази вечер ще си приготвим с жена ми пилешки трътки със зелена залата. К’ва философия има - почистваш трътките, изпичаш ги във фурната до вид, който те кефи. Вадиш ги, малко лимон, сол и подправки по желан вкус и тва е. Зелената салата също е елементаризъм.

Няма такъв филм “не мога да готвя”, “не знам как да готвя” и глупости от тоя род.

Мнението беше редактирано от Иван на 28.03.15 17:05.

29.03.15
09:16

За Ориза
Първо чети на опаковката какво пише!Всеки ориз се нуждае от различно количество вода.Опитах 2 пъти кафяв ориз-доста го варих-1:4
После прочетох,че се кисне преди варенето.Иначе на мен не ми хареса-нещо средно между булгур и ориз.Слагам само сол и смлян черен пипер на ориза.Някой запържват лук преди да сложат ориза. Дафинов лист му слагат докато ври.От една готвачка знам,че може да се сложи гюзум(джоджен).
Аз приготвям по тези начини ориз:
Слагам на дъното на тенджерата олио.Изсипвам почистения и измит ориз.Наливам вода(според това какво пише на опаковката)-1:2,1:3,1:4.Добавям сол и смлян черен пипер.Вече според зависи с какво ще бъде ориза добавям-доматен сок(буркан) или месо(леко сварено и с отстранена пяна при варенето,а наливам водата където съм варила месото) или замразен микс(грах ,царевица и моркови) или със сурови гъби.И тогава слагам на котолна.Може и във фурната,но леко се запича от горе,ако остане без вода.Може да се запържи(задуши) лук,но аз не обичам.Ври на слаб огън и се бърка,че загаря!
Сладък вариант-ориза се вари в прясно мляко(подсладено) в съотношение 1:4.Аз подслаждам с бяла захар(знам,че е нездравословно).И когато се разпредели по чашките(купичките) се сипва канела на прах.разпределя се след като се махне от котлона докато е горещ!
Или сини сливи накиснати поне 1ч.във вода.Слагат се при ориза,който ще ври този път с вода.

Мнението беше редактирано от S. P. на 29.03.15 09:35.

Теди Илиева

30.03.15
19:46

За кафявия ориз - тази неделя го смлях на брашно. Блендерите обикновено се продават с допълнителна каничка/приставка за мелене на ядки и т.н. От тук вече идват всякакви печива, но вместо с пшенично, с оризово брашно.

Това, което правих беше оризово-кокосов кекс, който се получи доста добре:
200гр кафяв ориз, 100гр овесени ядки - смилат се на брашно и се пресяват.
Това количество се разбърква с 400гр кисело мляко, добавих шепа натрошени лешници, 2 шепи кокосови стърготини, половин банан, 2 ванилии, стевия на вкус. Набухвател - малко сода за хляб. Пекох 25 мин на 150гр. като сместта разстлах в тавичка върху хартия за печене така, че да не е по-висока от 1см. Стана леко длетаво, но с повече брашно може би ще е по-добре.

По темата:
1. Какво на мен ми е трудно и имам много слаби, да не кажа никакви познания - мариноване на меса.  Случва се така, че зациклям на варено пилешко, а бих искала да знам малко повече за технологиите на мариноване и печене. Чета редовно дневниците на двама съфорумци за идеи, но не е достатъчно.
2. Също не ми е ясно, след като си приготвя и нося месо в кутия на работата, колко време е удачно да престои храната на стайна температура преди да стане вредно за прием.

Мнението беше редактирано от Теди Илиева на 30.03.15 19:46.

Да обявя и тук:

Рецепти за “козунаци” - по-диетична версия от традиционния (едната е без глутен и без мляко).

Очаквайте следващите материали от поредицата и не спирайте да задавате въпросите си и/или да споделяте опита си. :)

казано от Теди Илиева на 30.03.15, 19:46:

По темата:
1. Какво на мен ми е трудно и имам много слаби, да не кажа никакви познания - мариноване на меса.  Случва се така, че зациклям на варено пилешко, а бих искала да знам малко повече за технологиите на мариноване и печене. Чета редовно дневниците на двама съфорумци за идеи, но не е достатъчно.
2. Също не ми е ясно, след като си приготвя и нося месо в кутия на работата, колко време е удачно да престои храната на стайна температура преди да стане вредно за прием.

По първия въпрос се работи и скоро ще пуснем материал. :)

По втория въпрос се поразрових повече и намерих следното:

Смята се, че опасната зона за храната, която би трябвало да се съхранява в хладилник, но поради различни причини е сложена на стайна / друга температура, е между 5 и 60 градуса.
На такава температура храната може да бъде годна от 2 до 4 часа (в зависимост от вида на храната и температурата, на която е изложена), а след 4 часа може би е негодна за ядене (дори и да не се усещат признаци за това като неприятен мирис, това не значи, че вредните бактерии не са се развили).

Ето по-надеждните източници, които успях да намеря:
USDA
Foodsafety
FDA

Признавам, че не плувам в свои води по тази тема и се доверявам на източниците. Ще се радвам, ако някой по-запознат се включи, за да допълни информацията. :)
Аз лично нося готвеното месо с мен, в херметически затварящи се кутии и престоява повече от 4 часа извън хладилник. Така се храня от.. може би повече от 4 години.

Научи се да готвиш: перфектното смути :)

Царе на пържолата: мариноване, печене (на тиган и във фурна), подходящи подправки за различните видове меса

Споделете своя опит в коментари под статията, за да сме още по-полезни и да обменим идеи! :)

18.05.15
08:37

казано от Вероника Налбатска на 04.05.15, 11:59:

Ето по-надеждните източници, които успях да намеря:
USDA
Foodsafety
FDA

Според мен FDA и USDA са най-манипулраните източници. Не знам конкретно по този въпрос дали е достоверна информацията, но принципно ги пропускам в търсенията си. :)

19.05.15
21:27

Понякога и аз огладнявам ... ама така огладнявам,че се сещам за .... Гювеч “А`ла каквото има в хладилника на Сапуна”

Не знам дали е здравословно ,но поне е вкусно ;)

Кои са основните подправки, от които се нуждаеш в кухнята?
Как да ги съчетаваш с различните храни, а и помежду им?
Как да извлечеш оптималните им вкус и аромат?

Научи тук. :)

Как да използваме различните видове масла и олио при готвене?
Научи повече

12.09.16
02:23

Поздравления за темата!Доста ще е от полза на хора като мен...
относно кафевия ориз... Какъв е проблемът да не се накисне предварително?По - бавно се вари или има друга причина ? Аз доста често го варя без да кисна(около 30-40 мин)

Тенджера твърдо сварени къртофи и 5 бързи рецепти

Предимство- твърдо сварени къртофи с обелката може да съхранявате 5-6 дни в хладилника , може да ги ползваме както за основни ястия така и за гарнитура и винаги ще е да ни е вкусно.

Ето и пет предложения от мен:

Bauernfrühstück ( “Закуската на Строителя”)

600калорий 23,7гр протеин 23гр мазнини
15мин 1порция

Продукти:
300гр къртофи (3 средно големи)
3бр яйца
30гр лук (около 1/6 от глава лук)
50гр шунка или бекон
2-3с.л олио
Сол
Пипер

Приготвяне:
Обелваме и нарязваме  къртофите на шайби около 0.5см
Нарязва ме Лука и шунка/бекон на ситно
В загрят тиган слагаме олиото и пържим къртофите до златисто (4-5мин)
Добавяме Лука, шенка/ бекон ,сол,пипер пържим още около 1-2 мин
Добавяме яйцата разбъркване и когато яйцата са готови сипва ме и ядем

Bratkartoffeln ( Широко разпространени в Германия)

500калорий 20гр протеин 20,7 мазнини
15мин 1-2 порций

Продукти:
300гр къртофи
2 яйца
Лук 30гр
50гр бекон/шунка
Сол
Пипер

Приготвяне:
Приготвят се по същия начин но яйцата се правят на очи и се слагат върху къртофите , сервират се със салата или като гарнитура към месо.
(Малък съвет към начинаещите в кухнята- когато пържите яйца на очи сложете яйцата преди олиото да е загряло така ще избегнете пръска не на олио, допълнително чистене и изгаряния)

Къртофени Кюфтета

926калорий 54,9гр мазнини 44,5гр протиен
20-30мин

Продукти:
300гр твърдо сварени къртофи
100гр кашкавал
100гр сирене
2 яйца
Галета
Сол
Пипер

Приготвяне:
Настъргваме къртофите , кашкавала и сиренето
Добавяме подправките едното яйце и 1с.л. от галетата
Разбъркване добре сместа и оформяме Кюфтета ( не много големи)
Разбъркване другото яйце в отделна купа
В друга купа изсипва ме галета
Топим кюфтенцата първо в яйце после в галета и пържим в добре загрят тиган с олио 3-5 мин ( докато хванат златист загар)
—- по желание може да сложите вместо сирене накъсано сварено пиле или ситно нарязана шунка——

Къртофи с пиле и сметана на фурна

1390калорий 63гр мазнини 120гр протеин
2порций
40мин

300гр пил.гърди (леко за печени на тиган с много малко олио или варини)
300гр.твърдо сварени къртофи
100гр кашкавал
200мл готварска сметана
1 бульон (едно купче)
Сол
Пипер

Приготвяне :
В две гювечета или по малка тава нарязваме къртофите и пилето на кубчета
Подправяне с малко сол и пипер
Разтваряме бульона в сметаната ( трябва леко да се загрее)
Поливане пилето и печели на 200 градуса около 20 мин
Поръсваме с кашкавал и печем още 10 мин

Тортила Еспаньола
(Това ястие има много вариации но мисля че този метод е наи лесен и интересен)

1500калории 70г мазнини 100гр протеин
30мин 1-2 порции

Продукти:
600гр твърдо сварени къртофи
150гр настърган кашкавал
10 белтъка
60гр лук (1/3 от глава лук)
( по желание салам или шунка 100гл ситно нарязан)
Хартия за печене
Сол Пипер

Приготвяне:
Нарязваме къртофите на малки кубчета в голяма купа
Отделяме 10 белтъка ( не е фатално ако падне и от жълтъците  но да не са повече от 3-4)
Запържва ме съвсем леко Саламанка и Лука с лъжица олио
Изсипваме всичко при къртофите (без жълтиците те не ни трябват)
Разбъркване
В малка тава слагаме хартията за печене така че да покрива дъното и стените на тавичката
Изсипва ме сместа и печем 20мин на 200град. В предварително загрята фурна
После обръщаме тавата на дъска или в голямо плато махаме хартията и нарязваме на парчета.
Може да се консумира както топло така и студено , като предястие или вместо хляб, много си подхожда с чернова майонеза...

Да ви е сладко!!!!!

Имаме план за твоята по-добра спортна форма!

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1