Възможно ли е да отслабна, при положение, че съм 100 кг. с инсулинозависим диабет тип 2?

Възможно ли е отслабване до 30 кг.при инсулинозависим диабет.

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 24.03.15 12:17.

22.03.15
19:55

Общият отговор е да, но нали знаеш, че “дяволът е в детайла”?

Carbohydrate

22.03.15
20:25

1. Максимален темп на отслабването – 1 кг на седмица.

2. Диета с храни с нисък ГИ ( гликемичин индекс).Основно.Цел – да се върне чувствителността на клетките към инсулина. Време на диетата – цял живот.

Никакви бързи въглехидрати: захар, бял хляб, тестени изделия, мед, сладкарски изделия и т.н. Прием на храна 5,6 пъти на ден в определен час. Балансирано хранене.В една чиния, на едната половина слагате зеленчуци, другата я делите на две части: белтъчини и въглехидрати от нишесте: картофи( не пържени), ориз, пълнозърнести макарони и т.н.НЕ много мазна храна.

3. Много чиста вода.

4. Витамини: особено хром и цинк. Хрома връща чувствителността на клетките към инсулина, а цинка помага на имунната система.

5. Физическо натоварване.Много важно и основно. Вървене. 6 000 – 10 000 крачки в бързо темпо. Един ден 6 000, а в друг 10 000 крачки.

6. Обязателно консултация с лекар и диетолог. При отслабване трябва да се корегира приема на някои лекарства.

Възможно е да се отслабне! Даже е наложително спазване на хранителна диета и физическо натоварване. Глад – НЕ.  След като спазите определено време правило №2, можете да премините към това: сега сте 100, а ще приемате храна за човек на 80 кг.

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 22.03.15 20:27.

22.03.15
23:40

Чакай сега, инсулинозависим ли ти е диабета (тип 1) или инсулинонезависим (тип 2)?

Диабет тип 2 - инсулинозависим

23.03.15
11:17

Няма такъв диабет.
Инсулинозависимият диабет е тип 1. Панкреаса не произвежда инсулин, но инсулиновите рецептори си функционират нормално и при внасяне на инсулин отвън реагират като изтеглят глюкозата от кръвта. Затова е инсулинозависим, защито кръвната захар се повлиява/зависи от инсулина.
Диабет тип 2 е инсулиноНЕзависим. Панкреаса си функционира нормално (засега), но рецепторите не реагират на инсулина и не свалят кръвната захар. Затова е инсулинонезависим, защото нивата на глюкоза не се повлияват/не зависят от нивата на инсулина. ;)

23.03.15
11:36

Весо, терминологично си прав, но все пак и при късните фази на диабет тип 2 се получава относителен дефицит на инсулин в добавка към инсулиновата резистентност. Дефицитът не е абсолютен като при тип 1, но все пак панкреасът произвежда по-малко от необходимия, затова и се налага лечение с инсулин и при болни от диабет тип 2, а не само при тип 1.

Иначе за начините Carbohydrate е казал доста. Аз бих добавил и алфа-липоева киселина към хрома, както и някакво по-сериозно физическо натоварване в добавка към ходенето след време, когато тялото влезе в по-добра форма.

23.03.15
13:51

Боби, така е, аз затова написах “панкреаса си функционира нормално (засега)”. В начална форма пнкреаса може и да си произвежда и си произвежда съвсем достатъчни и предистатъчни количества инсулин, но към него просто няма реакция. В този ред на мисли вкарването на допълнителен инсулин е абсолютно безсмислено и поради тази причина не се прилага. На по-късен етап панкреаса се изхабява от опити да бълва все повече и повече инсулин, на който тялото така или иначе не отговаря и постепенно отказва.
Въпроса е в това, че диагноза “инсулинозависим диабет тип 2” няма нито в практиката, нито по МКБ. И при така подадената информация от Гергана, не става ясно за какъв диабет всъщност говорим. Иначе отслабването е възможно и в двата случая, а при инсулинонезависим диабет тип 2 дори е строго препоръчително и е един от основните методи и пътища за овладяване на болестта.

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 23.03.15 13:57.

23.03.15
22:43

Натоварването с тежести е даже още по - наложително при този диабет, за да се стимулира извличането на глюкозата от кръвта /и захранването на мускулите с нея/ по независим от инсулина път.

http://www.webmd.com/diabetes/strength-training-diabetes

Здравейте.Относно темата за инсулинозависимия диабет тип 2,искам да поясня,че същия ми беше открит преди 10 г. с усложнение диабетна полиневропатия.След приемане в болница, ми назначиха лечение с 2 вида инсулин - бързо и бавнодействащ + глюкофаж. След 3 месеца постъпих отново в болница за иследвания за декомпресия и след пълни изследвания,които бяха с добри стойности,преминах на хапчета.Близо 9 г..бях на хапчета.От 1 година, отново съм на инсулин,тъй като захарта започна да вдига високи стойности,явно панкреаса не работи ефективно.Сега бия 2 пъти на ден бързодействащ по 12 единици инсулин и вечер по 20 единици бавно действащ.Захарта започна да се нормализира, но проблема ми е,че качих килограми при положение,че спазвам диета.Трудно ми е с гимнастиката и много движение,заради полиневропатията и остеопороза в коляното.През летния сезон работя като готвач и доста часове съм на крак.Въпреки ходенето напред-назад и горещината,потя се много,но не спадам повече от 1-2 кг за 6 месеца.Намирам се в държава,където работата е сезонна и през зимата няма работа.Мисля,че и метаболизма ми не функционира нормално.Не съм сигурна,че изобщо ще мога някога да бъда в нормално тегло.Благодаря ви.

24.03.15
11:12

Абе хора, как така ще давате съвет на човек с висока захар да яде храни, които ще и вдигат също така захарта, че и по 5-6 пъти на ден????

Гери, би ли си описала храната за последните три дни?

Правиш ли разлика между вдигане на захарта от пълнозърнест продукт с нисък ГИ и примерно един буркан мед? :) И какво предлагаш - да не яде въглехидрат до края на живота си? :D

Закуска: или 1 твърдо сварено яйце, или 1 кремвирш, без кофеиново кафе,без екстри.Черно

Сбяд към 13.30 ч. -салата целина с лимон и зехтин с печено месо- 2 кебапчета,или 200 гр.пилешко,или свинско.Без хляб.
Цледобедна закуска - 300 гр крем супа от целина,леко овкусена. /Обожавам целината/
Вечеря; салата /целина,пресно зеле или домат с извара/ с кремвирш или печено месо.
Днес ще хапна руло ,,Стефани,,за разнообразие.
Менчто ми е еднотипно,без хляб,подсладители и минимум въглехидрати. Често хапвам 2% кисело мляко.Лошото е че в Кипър го произвеждат със захар,както и прясното мляко.На 1 кг кисело мляко 2% съдържа 9% захар.
Преди 4 дни направих пълни изследвания и с ужас открих,че захарта ми е 377 - това означава 20 и се наложи да увелича инсулина,но качих 2 кг.Много внимавам какво слагам в устата си,но килограмите ме притесняват.Пия и витамини за диабетици,защото не ям плодове.Цъдържат захар.

24.03.15
12:10

Чакай сега, какво значи остеопороза на коляното? Остеопорозата не е локализирана, а засяга костната плътност на всички кости в тялото. Особено уязвими стават гръбнакът и бедрените стави, но това е отделна тема. При теб тя вероятно е вторична и е свързана отново с диабета.
За съжаление остеопорозата често е пренебрегвано заболяване, което всъщност е социално значимо, въпреки мнението на нашите здравни власти. Има модерни биологични лечения с RANK Ligand инхибитори, които възстановяват баланса между остеокласти и осеобласти. Има и химически лечения с бисфосфонати и стронциев реналат. Те обаче трябва да ти бъдат предписани от лекар-специалист ревматолог или ендокринолог.
При всички случаи тренировките с тежести са един от класическите начини за увеличаване на костната плътност, освен че помагат и за диабета, както отбеляза по-горе Лъчо. Като си изготвяш тренировъчния план, трябва да се съобразиш с намалената костна плътност и с полионевропатията на крайниците, така че според мен на първо време ще ти трябва подготвен инструктур и подходяща зала. Дори да нямаш възмжност за такъв обаче е задължително да започнеш нещо в тази насока.
За храната си се ориентирала сравнително добре. Забрави обаче това мляко - щом има 9% захар, значи ти е абсолютно противопоказано. Трябва да докосваш сладко само ако имаш хипогликемична криза и в никакъв друг случай.
Кренвиршите също не са цвете за мирисане, но по други причини.
В храната си наблягай на месо (по възможност непреработено), риба, яйца, зеленчуци.
За теб подходи като фастинг не са подходящи, поне докато не вкараш малко контрола върху захарта в ред.

Наясно си, че се сещаш много, много късно и е напълно възможно да си говорим на принципа “след дъжд-качулка”, нали?

Carbohydrate

24.03.15
17:11

Месо и всичко свързано с него - НЕ повече от 1,2 пъти седмично!!!!!!!!!!. Растителната мазнина е за предпочитане! Силови тренировки- НЕ, защото бързо ще пада кръвната захар - -вървене и пак вървене, поне за сега. Да няма рязко падане на захарта. Важно е! Минимални сътресения и приучаване на организма, за сега това. Повече пъти хранения с малки порции - няма да има скок на инсулина!

24.03.15
17:26

казано от Carbohydrate на 24.03.15, 17:11:

Месо и всичко свързано с него - НЕ повече от 1,2 пъти седмично!!!!!!!!!!. Растителната мазнина е за предпочитане! Силови тренировки- НЕ, защото бързо ще пада кръвната захар - -вървене и пак вървене, поне за сега. Да няма рязко падане на захарта. Важно е! Минимални сътресения и приучаване на организма, за сега това. Повече пъти хранения с малки порции - няма да има скок на инсулина!

Зависи дали бъбречната функция е увредена. Ако не е, могат да се ядат леки меса като пилешко и заешко сравнително спокойно. В противен случай месото трябва да се замести с риба почти изцяло.
За “силовите” тренировки обаче не си прав. Говорим за раздвижване с розови дъмбели, съобразено със състоянието й, а не за тяга за макс например.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 24.03.15 17:27.

Много благодаря,момчета за съветите.Взимам се в ръце. Пия продължително време витамини за диабетици.Чудя се,дали не трябва за определено време да ги спра, за прочистване на организма и след време пак да продължа.Мога ли да пия само магнезий?:)

https://www.facebook.com/Заедно-срещу-диабета-124188338159320/. Заповядайте в моята група за диабетици. Там си помагаме по всякакви въпроси с диабета. Помогни на някои да живее по лесно с диабет и се присъедини към нас.

Carbohydrate при диабет кои тренировки са по - добри силови или кардио. Често ми пада кръвната захар имам диабет от 18 години на инсулин . Желанието ми е да подобря коремната област . Някакъв съвет да ми дадеш в хранителен аспект се старая всичко да е добре. Попринцип ми е трудно да вдигам кз главно ми пада и то често.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1