Загряващо мазило преди тренировка?

30.03.15
18:47

Здравейте колеги :) .
Преди време попаднах на един клип на Михаил Кокляев, в който малко преди да седне на лежанката си намаза раменете и гърдите с някакво мазило. Мисля че беше някакво загряващо, но не знам.
Та, за какво е това мазило- има загряващ ефект ли, какъв? Изобщо ползва ли се такова средство точно преди тренировка, или просто си е направил някакъв базик.
И да допълня! Преди време, 20- 30 мин. преди тренировка с клекове си намазах колената с “Виетнамско чудо” (който го е пробвал, знае че леко пари). Като мазилото ми “напари” колената, загрях много бързо а и самите клекове ми се сториха доста леки.
Мисълта ми е, дори и да помагат тия мазила, нужно ли е да се използват. Или са нещо като колана и фитилите при мъртвата тяга- мислиш си, че дърпаш много, ама като ги махнеш и осъзнаваш, че не си толкова силен.

Идея си нямам какво може да е ползвал Михаил.
Срещала съм атлети, които се мажат с магнезиево олио И преди тренировка (макар основното му приложение да е след), но нищо повече не знам по въпроса. :)

Пусни видеото, може пък да има нещо издаващо. :D

31.03.15
19:52

Владо Ризов се маже със солидни дози Бен Гей. Много момчета от силовия трибой и стронгмени се мажат с ветеринатрни мазила (Камфор-салициликум и други).
Аз съм пробвал тези двете, АлгаСан, както и още едно две плюс Фелоран. Последното не го препоръчвам на никого с нормален брой нервни окончания в кожата. :)
Като цяло това е излишна операция, от която не видях практическа полза, затова от години не мажа нищо преди тренировка.

Потвърждавам за Бен Гей, че е често използван продукт, когато тренирах в залата по вдигане на тежести, ароматът му се носеще дълго след силовите многобойци.

Благодаря, Боби, че ми напомни! :D

01.04.15
15:05

Има много неща, които са подходящи точно и за пред и за след тренировъчно мазане - и готови формули и такива, които всеки може да си направи сам.

01.04.15
17:50

За мен лично е малко нож с две остриета това мазане. Загряват и притъпяват болката, ако имаш разни болежки и схващания и от някаква безобидна контузия може да стане сериозна такава, защото просто не усещаш тялото си. Помагат, ако си знаеш лимита. Правиш някаква по-лека тренировка например преди максимално или ще вработваш за време на някакъв комплекс са окей. Ако имаш някакви спортни амбиции и за рекордна тренировка стават, но рискуваш. Да си спестиш от загрявката не стават, защото е глупост. Към тия мазила се привиква както към всичко останало - първите няколко пъти си мислиш че имат голям ефект и на nтия път ефектът е 0. Аз като попрегрея ставите се мажа след тренировка и преди лягане, но никога преди тренировка, просто, ако има болка трябва да я усещам, за да не се контузя.

02.04.15
13:10

В момента си мажа ръцете със Бенгей това ме грее над 1 час направо ми люти и на очите ... загравя доста макар ,че не го правя заради тренировката или нещо ... имам  кожен проблем ,че дерматолога ми изписа една торбичка хапчета и мазила ... пробвай с него да видиш какъв е ефекта към 6-8 лв струваше ако не се лъжа... щом искаш да те сгравя това е мазилото.

Мнението беше редактирано от Свилен Киров на 02.04.15 13:11.

02.04.15
14:50

Благодаря за разясненията!
Мазал съм се само веднъж преди тренирвка и едвали ще повторя, защото наистина така не усещам дали съм загрял достатъчно.
Поради лошата загрявка мога да получа травма и тн.
Ако ще се мажа с нещо, то ще е само при необходимост и в никакъв случай преди тренировка :) .

02.04.15
16:54

Малко бомба ще ви хвърля сега, но:

казано от aleks на 01.04.15, 17:50:

За мен лично е малко нож с две остриета това мазане. Загряват и притъпяват болката, ако имаш разни болежки и схващания и от някаква безобидна контузия може да стане сериозна такава, защото просто не усещаш тялото си. Помагат, ако си знаеш лимита. Правиш някаква по-лека тренировка например преди максимално или ще вработваш за време на някакъв комплекс са окей. Ако имаш някакви спортни амбиции и за рекордна тренировка стават, но рискуваш.

Това да кажем, че на 80% го приемам като теза чисто теоретично.

казано от aleks на 01.04.15, 17:50:

Да си спестиш от загрявката не стават, защото е глупост. Към тия мазила се привиква както към всичко останало - първите няколко пъти си мислиш че имат голям ефект и на nтия път ефектът е 0. Аз като попрегрея ставите се мажа след тренировка и преди лягане, но никога преди тренировка, просто, ако има болка трябва да я усещам, за да не се контузя.

Това обаче не е съвсем така или поне не е валидно за всичко.
1. Да се загрява има смисъл само за скоростно-силови или силово-скоростни опити, за класическа фитнес тренировка или за силова тренировка загрявката е безсмислена и помага само в главата.
2. Травма може да се случи много по-често при болка и загрявка, отколкото при обезболено и незагрял. С особена сила това важи при болки предизвикани от натегнати мускули - в пъти по-добре е да се отпусне мускула с мазило с такова действие, отколкото да разчиташ това да се случи със загрявката.
3. Към мазилата не се привиква или поне не и към тези, които има смисъл да се ползват преди тренировка.

казано от avitohol на 02.04.15, 14:50:

Мазал съм се само веднъж преди тренирвка и едвали ще повторя, защото наистина така не усещам дали съм загрял достатъчно.

Едва ли мазилото ще попречи с нещо да загрееш или ще повлияе на “загрявката” ;)

казано от avitohol на 02.04.15, 14:50:

Поради лошата загрявка мога да получа травма и тн.

Надали точно във фитнес или силова тренировка това може да се случи.

казано от avitohol на 02.04.15, 14:50:

Ако ще се мажа с нещо, то ще е само при необходимост и в никакъв случай преди тренировка :) .

По-скоро няма да се мажеш преди тренировка, защото не знаеш с какво да се мажеш за да ти е от полза.
p.s.
От доста време не си губя силите и времето да загрявам - влизам, товаря каквито тежести имам да правя в тренировката и почвам. От както практикувам това нямам напрежения в мускули и сухожилия, или поне не и такива, които да са причинени от тренировки и незагрявки.
p.p.s.
Не съм от най-леко трениращите.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 02.04.15 16:57.

Теди Илиева

02.04.15
18:19

казано от James Hinks на 02.04.15, 16:54:

От доста време не си губя силите и времето да загрявам - влизам, товаря каквито тежести имам да правя в тренировката и почвам. От както практикувам това нямам напрежения в мускули и сухожилия, или поне не и такива, които да са причинени от тренировки и незагрявки.

И мен треньорът ме натоварва по същия начин от септември 2014г до сега т.е. без каквато и да е загрявка преди тренировката и без пирамидално увеличение на тежестите при дадено упражнение. Казва една тежест и работя с нея. Усещанията ми (без да съм никакъв капацитет по тренировъчни схеми т.н.) са същите - обичайна мускулна треска при претоварване, но никакви проблеми със сухожилия или скованост/ограничение на движенията. Единствено едно рамо се обади, но то се възстановява с времето, като просто се щади откъм големи тежести, но се тренира обичайно. Вероятна причина - тежка чанта. Също и един прищипан нерв на кръста, но това си ми е стара травма. Питала съм го защо не загряваме, а той ми отговаря, че е губене на време. Не знам защо е решил така. Самия той тренира по този начин 5-6 дни с седмицата като набляга на малки повторения (2-3) и максимални тежести за мускулен растеж. Бодибилдър е и се пуска по състезания. Би ми било интересно да прочета още впечатления от хора трениращи без загрявка. Може би не в тази тема.
От тази гледна точка загрявка с упражнения или с мазила май няма особен смисъл. Не знам, обаче, дали в дългосрочен план тази практика ще издържи и дали няма да избие в някаква посока. Общо взето загряващите мазила (ако не миришат гадно) са с неясна облага ползвани преди тренировка :)

И аз не загрявам преди тренировка.
Не тренирам толкова тежко, колкото Сашо, но не е и леко. Добре се чувствам.

Информацията по темата е интересна.:)

02.04.15
19:14

Аз правя загрявка от глава до пети със собствено тегло в рамките на 4-5 минути и след това направо си слагам над 100 и правя серия, пробвах 1 път да правя загрявка с лоста, направих 5 по 10 със лоста клекове и после тежък клек и ме заболя коляното, а като си загрявам със собствено тегло после при серии над 100 килограма нямам проблеми вече 10 години така, да чукна на дърво.

02.04.15
19:39

James Hinks, поради стажа и знанията ти ще се съглася с теб. Редовно чета дневника ти и знам как тренираш :) .
Иначе за загрявката... Ставам в 7 сутринта, пия едно кафе и в 7:30 съм в залата. Просто ако не направя загрявка на цялото тяло, не мога да се събудя. Пробвал съм в този ранен час и без загрявка, просто щях да се затисна с щангата. Без загрявка едно, че не ми е сигурно за мен самият, друго че и сили нямам.
Преди 2- 3 години почти не загрявах. Появиха ми се болки в едното рамо, в лакътя и в дясното коляно. Постепенно започвах да загрявам добре преди тренировка и сега на този етап нямам никакви болежки.
Като цяло винаги съм си бил някакъв скован, дали от бърз растеж в юношеските години, или просто гена ми е такъв- не знам, не съм специалист. Просто без малко загрявка или без малко сутришна гимнастика не мога да се оправя през деня.

02.04.15
20:04

Проблема, който води до “нуждата” от загрявка за фитнес тренировки е свързан с две неща - грешна ежедневна биомеханика и психическа настройка за преодоляването и в някаква степен в тренировката. Физически мускулите, пасивните структури и сърдечно-съдовата система нямата абсолютно никаква нужда от загрявка за такова натоварване.
Травмите при “незагряли” също са свързани с това - грешна механика, обездвижване, ригидна мускулатура.

казано от Теди Илиева на 02.04.15, 18:19:

От тази гледна точка загрявка с упражнения или с мазила май няма особен смисъл. Не знам, обаче, дали в дългосрочен план тази практика ще издържи и дали няма да избие в някаква посока. Общо взето загряващите мазила (ако не миришат гадно) са с неясна облага ползвани преди тренировка :)

Има мазила, които не само, че има някакъв смисал, ами в определени случаи могат да спестят много главоболия и усилия. Тези, които съдържат нещо НСПВС и някакъв загряващ агент обаче съвсем не са от тях.

p.s.
Аз също ставам в 7, оправям детето за детска градина, пия едно кафе, пуша една цигара, тоалетна, леден душ за 5-10 минути(колкото време имам всъщност), отивам в студената зала, слагам 200 килограма на едната щанга за клек и 150 на другата за тесен лег(или каквото друго основно имам да правя в тренировката според деня от седмицата) и както съм си с дънките си клякам и си бутам суперсерии. Идеално ми е. И времето от денонощието е най-подходящото за силова.

p.p.s.
Колко хубаво щеше да е сега да се включи Инженера и да извади конкретни материали по въпросите, обаче нещо напоследък го няма...

Мнението беше редактирано от James Hinks на 02.04.15 20:13.

02.04.15
20:20

казано от James Hinks на 02.04.15, 20:04:

Проблема, който води до “нуждата” от загрявка за фитнес тренировки е свързан с две неща - грешна ежедневна биомеханика и психическа настройка за преодоляването и в някаква степен в тренировката. Физически мускулите, пасивните структури и сърдечно-съдовата система нямата абсолютно никаква нужда от загрявка за такова натоварване.
Травмите при “незагряли” също са свързани с това - грешна механика, обездвижване, ригидна мускулатура.

Ще може ли да ми дадеш някакви практически насоки как да се справя с тези неща- грешната биомеханика и психическата настройка.
Дори не знам дали съм те разбрал правилно :D ... Или си е просто до човека, някои без проблем от първият път могат да клекнат със 100кг. а на други им трябват загряване, вработващи серии и време за нагласа.
Изобщо мога ли от тип “задължително загрявам” да се превърна в тип “веднага натоварвам щангата”.

С извинение, ама... зависи и какво съдържание влага всеки от нас в понятието ‘загрявка’.
Различията в мненията започват от там ми се струва... :)

03.04.15
13:35

Ще се радвам да ми обясниш какво наричам аз загрявка след като единствените ми тежести и движения в тренировката са работните.

казано от avitohol на 02.04.15, 20:20:

Ще може ли да ми дадеш някакви практически насоки как да се справя с тези неща- грешната биомеханика и психическата настройка.

...

Изобщо мога ли от тип “задължително загрявам” да се превърна в тип “веднага натоварвам щангата”

Да си подобриш обхвата на движение, подвижността, да избягваш обездвижване в ежедневието. Да почнеш постепенно да намаляваш обема и да увеличаваш тежестта на загрявката и рано или късно ще стигнеш тоя момент.

Аз да обясня ти какво влагаш в това понятие? :D Трудна работа... :D

Друго имах предвид. Има хора, които ръкомахат усилено 1-2 минутки и смятат, че това е загрявка. Други правят серии от съответното движение с по-малки тежести. Трети въртят велоергометър преди тренировка за ръце... ей такива неща. :) Всичко това влиза в графа ‘загрявка’ при средностатистическия трениращ.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 03.04.15 13:46.

Според мен отностно силовите тренировки, загряването следва да бъде само на ставите и без стречинг. Чудесл съм се на хора, които с влизането почват да правят стречинг ( това, че стречинга им е калпав и в лоша форма е друга тема ).. и като кажат после, че ги опъвал мускула... то студен мускул много ясно, че ще опъва ( тука следва да кажа, че по физическо имаме задължителни спортове и по лека атлетика, баскетбол и волейбол постоянно ни хвърлят на тоя стречинг почти веднага като влезнем... вероятно има някакво обоснование ама на мен лично ми е кофти да правя стречинг на ‘’студено’’ ). Иначе загрявката и вработващите серии и прочие да речем, че въздействат върху мускулите.. в тоя ред на мисли както казва Сашо... ти ако нямаш правилна механика на движение и с 10загряващи серии да си... пак има голяма опасност от контузии... иначе както каза един колега по-горе ... и аз си загрявам за да се събудя по-скоро.

03.04.15
14:06

казано от James Hinks на 03.04.15, 13:35:

Ще се радвам да ми обясниш какво наричам аз загрявка след като единствените ми тежести и движения в тренировката са работните.

казано от avitohol на 02.04.15, 20:20:

Ще може ли да ми дадеш някакви практически насоки как да се справя с тези неща- грешната биомеханика и психическата настройка.

...

Изобщо мога ли от тип “задължително загрявам” да се превърна в тип “веднага натоварвам щангата”

Да си подобриш обхвата на движение, подвижността, да избягваш обездвижване в ежедневието. Да почнеш постепенно да намаляваш обема и да увеличаваш тежестта на загрявката и рано или късно ще стигнеш тоя момент.

Благодаря за разяснението! Това за увеличаването на тежестта по време на загрявката съм го постигнал донякъде несъзнателно. Иначе ще поработя и за другите работи.
Иначе ако има някакво значение, загрявката ми е следната... Раздвижване на всички големи стави в тялото чрез ставни ротации. Дори и да не правя тренировка за цялото тяло, правя пълна загрявка. Както се вика от главата до петите. Разни ротации на глезените, колената, кръста, раменете, лактите и китките, наклони на главата напред и назад и тн. Понякога си правя и бърз самомасаж с дланите по колената и лактите защото рано сутрин в залата е студено. После примерно ако ще започвам с клека, правя няколко клека само с лоста, после 1- 2 вработващи серии, като не стигам до отказ за да не се изморя за големите тежести.
На някой това може да му изглежда някак “пенсионерски” :D . Всичко това ми отнемя 10- 15 мин. но зависи, понякога съм по- скован, друг път се чувствам по- раздвижен и загрявам бързо.

казано от Кристиянчо на 03.04.15, 13:56:

...по физическо имаме задължителни спортове и по лека атлетика, баскетбол и волейбол постоянно ни хвърлят на тоя стречинг почти веднага като влезнем... вероятно има някакво обоснование...

Някакво - има.
Стречингът на студен мускул не е добра идея, защото създава предпоставки за травматизъм. Времето за стречинг е след тренировката, при това - не веднага, а поне 5-6 минути след приключването й.

03.04.15
15:14

aз пък си загрявам с по-леки серии, не мога да отида, да сложа работните  тежести и да почна да дърпам като кран на тяга

03.04.15
19:15

Нищо не разбрах или по-точно не разбрах какво съм разбрал. Хипотетична ситуация, ще правя силов трибой, максовете ми са 220-120-240, влизам в залата за максимална тренировка, нареждам 225-125-245 вдигам ги (или не) и си ходя? Няма ирония, въпросът е съвсем сериозен. Или ситуация две, да кажем тренировката ще е 6х2х 200кг нещо си (клек или тяга), пак влизам в залата, слагам 200кг, правя 6 серии и си заминавам?
П.П. Специално за бенгея се привиква, защото активните му съставки са метилсалицилат и ментол.

Мнението беше редактирано от aleks на 03.04.15 19:15.

ДЙ

03.04.15
23:04

Бен Гей е идеално решение гарантирам!

04.04.15
09:57

казано от aleks на 03.04.15, 19:15:

Нищо не разбрах или по-точно не разбрах какво съм разбрал. Хипотетична ситуация, ще правя силов трибой, максовете ми са 220-120-240, влизам в залата за максимална тренировка, нареждам 225-125-245 вдигам ги (или не) и си ходя? Няма ирония, въпросът е съвсем сериозен.

Ако е писано да ги вдигнеш - ще ги вдигнеш, ако ли не - не. И аз сериозно го казвам, защото незагрял или загрял може да вдигнеш моментния си макс, не нещо повече от него. Съответно ако в случая, който описваш си знаеш моментния макс и знаеш, че той е нараснал осезаемо - ще ги вдигнеш и без загрявка.

казано от aleks на 03.04.15, 19:15:

Или ситуация две, да кажем тренировката ще е 6х2х 200кг нещо си (клек или тяга), пак влизам в залата, слагам 200кг, правя 6 серии и си заминавам?

Да, аз точно така правя.
Горни две неща обаче са абсолютно неприложими при вдигане на тежести или някои дисциплини от леката атлетика - скокове, спринтове, хвърляния.

казано от aleks на 03.04.15, 19:15:

П.П. Специално за бенгея се привиква, защото активните му съставки са метилсалицилат и ментол.

Казах същото - мазила съдържащи НСПВС и загряващ агент не вършат много работа. Други неща може да ползваш предтренировъчно.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 04.04.15 09:59.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1