Застой в свалянето на мазнини

Здравейте, тренирам от година и 3 месеца и имах доста стабилен период за качване на маса, но както винаги не съм си броял калориите, нито съм следял килограмите, не знаех какво е това тогава. Та от определено време съм в период на чистене, в началото избрах да съм на ВМ-НВД и свалих за 1 месец 3/4 кг приблизително на 2400 калории. След това свалих калориите на 2100 защото видях застой и промених на РБД. Тоест смятам си количеството протеин и количеството мазнини и след това от 2100/2000 калории изваждам протеина и мазнините и получавам въглехидратите. Знам, че първия месец на НВД повечето, което свалих е вода и т.н., обаче пък видях голяма разлика във вените, показаха се повече вените, започнах да се орелефявам повече, обаче мазнините седят същите? Колкото и странно да звучи точно това стана. И в момента се опитвам да сваля и 1 кг, обаче е абсолютно невъзможно, постоянно съм същите килограми. Най - много да сваля 300 грама след единия тренировъчен ден и на другия ден като се събудя съм пак същите килограми. Ако може малко помощ, писна ми да бъда мазен, качването е по - лесно :D

Информацията, която си дал за себе си, е крайно недостатъчна за отговори на въпросите, които имаш.

Повече тук.

31.03.15
22:00

Постепенно увеличаваш ОКБ. Пример:
1ва седмица -200ккал
2ра седмица -300ккал
3та седмица - 500ккал
4та седмица - 800ккал
5та и 6та седмица - 1000ккал
Постепенно режеш въглехидратите, накрая като ги занулиш режеш от мазнините, тоест не минаваш от НВД на РБД, а обратното от РБД на НВД, като се предполага, че преди това си бил на ВВД с излишък (качване). После постепенно покачваш калориите, като чак на 3-4 седмица си на нулев баланс (нито +/-) 9-10 седмица става. Все пак искаш да запазиш резултата, а и в този период ще свалиш още малко, нищо, че си увеличил храната (ти пак си в дефицит, но връщаш към нормата). Каквито и сметки да правиш като си на -ОКБ белтъка го слагай най-малко на 3гр на кг. В твоя случай задръж няколко седмици на неутрален баланс на РБД и тогава почвай, а не от сега когато тялото ти е объркано и не знае какво се случва. Може да си подпомогнеш с Л-карнитин (започваш го от поне 2гр и го покачваш и него), йохимбин/синефрин/гуарана/кофеин, което си избереш или някаква готова комбинация, за тях те съветвам да започнеш с абсолютно минимална доза, която има ефект, ако ще ги включваш да са към края, от 4та седмица примерно. Нещата много варират, аз ти давам някакъв общ пример, но това е принципа, без голяма калорийна рестрикция няма как да имаш бърз резултат, тялото много бързо привиква особено, ако е изтормозено отпреди. Някакъв лек -ОКБ за много месеци също може да има ефект, но трябва да си абсолютно стриктен, едно залитане и край. Например, ако поддържаш -200ккал, това са ти 2 бонбона/100гр концентрат/30гр шоколад, като цяло трудна и безсмислена работа, а и като стресираш метаболизма ударно работи по-добре и ти се подчинява на желанията така да се каже :D Тая цялата работа трябва да се съчетае и с адекватни тренировки за целта (загубата на ММ да е минимална).

Мнението беше редактирано от aleks на 31.03.15 22:16.

В момента съм на 2000 калории, ако трябва да изрежа с още 300/400 ще съм на 1600/700 калории. Това не е ли много малко? Тежа 68 кг и не, не мисля, че е нужно да си на нвд за да чистиш. Много хора не харесват нвд и чистят на нвд. И да, нормалното сваляне за седмица е около един килограм, повече ще има и доста загуби на мускулна маса. Мислиш ли, че ако сваля още калориите ще сваля като преди чистих на 2400 калории първия месец (вероятно вода), а сега изведнъж искате да сваля на 1600? Предполага се, че на около 2700 поддържам според формулите и пак се предполага, че метаболизма ми е бил по - бърз, защото отново се предполага, че съм бил на калориен излишък, защото аз лично качих около 5 кг предимно мускулна маса по мое мнение. Та въпроса е как да достигна този 1 кг на седмица като аз със всяка седмица седя на едни и същи килограми? И btw аз ви казвам само ситуацията си, не знам какво още трябва да ви кажа? Автобиография? Стабилно образован съм, знам как да се храня и да тренирам, обаче въпроса е, че тези знания не знам как да ги приложа върху себе си, защото нямам опит. Опитвам всевъзможни начини, посветил съм се над фитнеса и храненето, уж спазвам калориен дефицит обаче килограмите не падат. Приемам “бързите” въглехидрати с протеини и фибри с цел да намаля усвояването на въглехидрата. Т.е. принципа на нвд се елиминира, защото там целта е да поддържам постоянни нива на инсулин, т.е. тогава какъв е проблема при мен, отчайвам се :D

01.04.15
17:03

Аз ти казах моето мнение по въпроса, пък ти как ги виждаш нещата и какво си си наумил да правиш си е твоя работа. Не знам какво друго да ти напиша, само за справка - аз тежа 80кг, тренирам 6 пъти седмично, 3-5 дена съм и на университет, поддържам на около 2200-2400ккал.

01.04.15
19:18

казано от Петър Иванов на 30.03.15, 22:05:

обаче пък видях голяма разлика във вените, показаха се повече вените, започнах да се орелефявам повече, обаче мазнините седят същите?

И след като си орелефил видимо, защо смяташ, че мазнините си стоят същите?! Следиш ли мерки?

казано от Петър Иванов на 30.03.15, 22:05:

И в момента се опитвам да сваля и 1 кг, обаче е абсолютно невъзможно, постоянно съм същите килограми. Най - много да сваля 300 грама след единия тренировъчен ден и на другия ден като се събудя съм пак същите килограми. Ако може малко помощ, писна ми да бъда мазен, качването е по - лесно :D

От колко време се опитваш, от няколко дни ли? Като начало, спри да се мериш всеки ден. Веднъж седмично по едно и също време и при едни и същи условия (сутрин, на гладно) е достатъчно. За един ден не можеш да свалиш толкова, че да се хване от кантара, и да, понякога може и цяла седмица да не мръднеш (видимо) на кг.

казано от Петър Иванов на 01.04.15, 00:33:

Та въпроса е как да достигна този 1 кг на седмица като аз със всяка седмица седя на едни и същи килограми?

Ако приемем, че 2700 са ти (или са били) поддържащите калории (което ме съмнява), то 2700-1000=1700. Това ако искаш да сваляш около кг. седмично. Ако се задоволиш с по-малко темпо (примерно кило за 2-3 седмици), то може и да не падаш под 2000. За да сваляш по кило седмично с 2400, това значи, че поддържащите са ти поне 3400. Гледай какво се случва на практика, не разчитай на калкулатори. В началото си свалял с 2400 (евентуално), но първо, бил си по-тежък и второ, от тия свалени кила, поне половината са били вода.

Интересно ми е обаче, колко кг. смяташ да сваляш? С 3 месеца стаж, мислиш ли, че имаш достатъчно мускули, че да ги жертваш в период на чистене и дори да изчистиш до много нисък % мазнини, мислиш ли, че ще имаш кой знае какъв релеф, ако нямаш достатъчно мускулна маса?

Мнението беше редактирано от Петко К на 01.04.15 19:19.

Година и 3 месеца, не 3 месеца и да, мислих да участвам на републиканското април за юноши, обаче заради доста голяма травма на коляното не можех да тренирам крака доста време и сега ми изостават и ще пропусна.. и тъй като сега ми е първия период за чистене се получават подобни проблеми. Знам, че в началото беше доста вода, но сега мисля и да споделя моето мнение. Да кажем приемам 2000 калории за деня и лягам към 00:00 да спя и ставам в 7, не винаги спя по 8 часа, понякога и по - по малко. Обаче 1 час преди лягане ям за да си докарам калориите и според мен заради това, че спя по - малко храната ми не може да се обработи напълно и на сутринта чувствам един вид тежест, все едно ми се ходи до тоалетна, обаче все още не мога. Това е едната ми версия поради, която се тегля по - тежък и да, винаги се тегля сутрин на гладно по едно и също време. Преди като правих кардио се чувствах по - подвижен един вид, беше ми по - леко сутрин и се теглих по - лек, с около 200/300 грама всеки ден, но веднага спра ли да правя кардио на другия ден храната ми не е обработена и се чувствам тежък и съм по - тежък и от нормалното сутрин. И се опитвам да сваля от около 2 месеца мисля, но според мен просто не съм в калориен дефицит както си мисля. Ще смъкна на на 1700 и ще пиша пак да видя дали ще има резултати, всеки ден се обнадеждавам с идеята, че в края на седмицата е важно колко тежа, обаче пък в края на седмицата става същото като всяка сутрин, т.е. това не е подходящото време за теглене, тъй като ми е такъв режима. И ако поддържам на 2700 калории, то ако сега съм на 2000 това са 700 калории в дефицит, тряба да има резултати? Това е моята версия, някакви идеи?

01.04.15
21:36

Ти хубаво смяташ, колко калории приемаш, ама смяташ ли колко гориш??? Защото ако по цял ден си стоиш пред компа е едно, ако си на къра и млатиш е друго. Много на изуст го карат повечето начинаещи, 2 формули сте си цъкнали, сметнали сте си макронутриентите и айде готово, пък нищо не става.
Хората са различни и няма догми, слушай тялото си. :)

Мнението беше редактирано от Nachev на 01.04.15 21:36.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1