Въпрос относно ''Clean & Jerk"

03.04.15
11:09

Здравейте бих искал да попитам някой който е на ясно да ми каже каква е разликата в двата вида движения в  изтласкване, или по точно във фазата когато щангата се вдига над глава?Едни го правят с разкрач, а други с пълен клек както при изхвърлянето.

puzimir

03.04.15
14:56

Пробвай и ще разбереш.

Мнението беше редактирано от puzimir на 03.04.15 14:56.

Към автора:

Не разбрах съвсем точно въпроса, но ще ти дам материали, които може би ще са ти от полза: http://www.exrx.net/Lists/OlympicWeightlifting.html
В изданието близко до въпроса ти са тези: http://www.bb-team.org/exercise/4285_shtangistko-obrashtane и http://www.bb-team.org/exercise/4209_shtangistko-izhvarlyane

Атанас,
аз не бих дала подобен съвет за олимпийските движения без да знам дали питащият има опит в тях. Съдейки по въпросите му, по-скоро няма. В такъв случай - преди всичко е по-добре да намери някой, който да го научи на оптималната техника. :)

04.04.15
10:28

За яснота ще дам два линка с различното изпълнение като трябва да обърнем внимание на последната фаза от движението, а именно вдигането над глава.
1. https://www.youtube.com/watch?v=x7NtioJTRKU   акцента тука е м/у 1:04 и 1:07.
2. https://www.youtube.com/watch?v=BSIV5tJ3bv4   акцента тука е м/у 0:18 и 0:21.
На мене лично по безопасен ми изглежда вариант 2, но разбира се нямам опит и затова се обръщам към вас.Пробвал съм втория начин но имам леки проблеми с баланса при повишаване на килограмите над 65.Интересува ме дали има някакви анатомични особености от които зависи избора на техника или зависи от това кое ти е “по удобно”?Благодаря!

04.04.15
13:59

И двата клипа са за изчистване/изтласкване. Движението изхвърляне го няма там. Естествено има значение мобилността, доколкото имам впечатления масово се използва изтласкване в ножица 1. по рядко в пълен клек

04.04.15
23:43

Тукa бая бъркате терминологията :D
Това не е пълен клек, а подклек както му казват щангистите и е по силите на най-яките и техничните. То и ножицата не е много лесна за начинаещ...А да изтласква от пълен клек, тоест да направи тръстър след като е обърнал в разножка, не съм видял никой щангист на голямо състезание.
Силно се съмнявам някои да успее да се научи сам на техника на Вдигане на тежести, но знае ли човек...по форумите чудеса стават :)

p.s.
“изчистване/изтласкване” е доста весел превод на clean and jerk :D

Мнението беше редактирано от James Hinks на 04.04.15 23:44.

Абе след някои опити си трябва яко чистене... я на кръв я на нещо друго :D :D

puzimir

05.04.15
22:17

Не съм искал да дам лош съвет. Според мен като го пробва дори и най-неопитният трениращ би усетил колко по-труден за изпълнение е подклека, както е споменато в горния пост.

06.04.15
17:53

Push Jerk - на български изтласкване подклек. Техниката е добра за начинаещи, по-силова е, но с нея първоначално се заучава изтласкването. От професионалистите Давид Беджанян тласка по този начин (240кг, кат. до 105кг на последното Световно)
Split Jerk - изтласкване с ножица. Класическото изтласкване, много икономично и технично. Използват го повечето състезатели.
Squat Jerk - Много от китайските щангисти го използват, от некитайци се сещам за Апти Аукадов. Много силова техника, както и трудна за изпълнение.

Други начини да се повдигне щангата над главата - push press, military press. Във вдигането на тежести за несполучлив опит се смята добутването, нищо че впоследствие си я фиксирал над главата. Добутване е когато има повторно сгъване в лакътната става. При обръщането опирането лактите в бедрата също е нарушение, както и ако седнеш на пода :D

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1