Сублуксация на акромио-калвикуларна става. Възможни начини за възстановяване?

04.04.15
02:56

Привет!
Вчера бях на ренген и ми откриха това - Дясна акромио-клавикуларна става: сублуксация, с изразена палпатран болезненост в същата. Терапията която ми казаха да правя е да отида на 5 - 10 физиотерапии за да се премахне болката. Това, което разбрах от питане и ровене из интернет, е че тази става се свързва за рамото с помоща на връзки и този проблем се получава, когато има разкъсване на част от тях. Самото премахване на болката не ме интересува, защото така мога да се травмирам още повече, ако не си заздравя раменния пояс... Това, което искам е да си заздравя рамената възможно най - много и постепенно, за да избегна бъдещи разкъсвания и травми. Занимавах се с катерене до преди няколко месеца, от както ми стана това вече нищо не правя, защото като го натоваря започва да ме боли даденото място.

Какво може да ми препоръчате, за регенерация и заздравяване?
Възможно ли е да се възстановя без вдигане на тежести, само с тренировки със собственото тегло?
От какво да се пазя най - много?
Знае ли някой в какъв диапазон от време се възтановява такава травма?
На каква храна да наблегна (не ям месо)?

Не съм тренирал от бая време, а вече започвам да се чувствам зле, защото работя като програмист и съм в седнало положение около 10 часа... От 2 седмици започнах да се разтягам и сета нямам ограничение в ръката, а преди имах...Възможно ли е след напълното възстановяване да започна да катеря отново и да натоварвам рамото си, също така много обичам да цепя дърва и дали това действие би се отразило зле върху травмата ?

Поздрави и попътен вятър!

Темата беше редактирана от S M на 04.04.15 02:58.

казано от S M на 04.04.15, 02:56:

Привет!
Вчера бях на ренген и ми откриха това - Дясна акромио-клавикуларна става: сублуксация, с изразена палпатран болезненост в същата. Терапията която ми казаха да правя е да отида на 5 - 10 физиотерапии за да се премахне болката. Това, което разбрах от питане и ровене из интернет, е че тази става се свързва за рамото с помоща на връзки и този проблем се получава, когато има разкъсване на част от тях.

- Връзките, които работят там са lig.acromioclaviculare et lig.coracoclaviculare. Възможно е да са просто разтегнати ( да няма скъсване ) тогава трябва да се лекува с превръзка ( вид обездвижване ) за 2седмици някъде. Ако има разкъсване на единия от тях трябват около 40дена с превръзка за да се възстанови до някаква степен ( имай предвид, че връзките са слабо кръвоснабдени и това забавя възстановявнето им )... при руптура и на двете връзки се лекува оперативно, но щом са ти казали да правиш процедури значи няма да е това.

казано от S M на 04.04.15, 02:56:

Самото премахване на болката не ме интересува, защото така мога да се травмирам още повече, ако не си заздравя раменния пояс... Това, което искам е да си заздравя рамената възможно най - много и постепенно, за да избегна бъдещи разкъсвания и травми. Занимавах се с катерене до преди няколко месеца, от както ми стана това вече нищо не правя, защото като го натоваря започва да ме боли даденото място.

Покой в съответната става. Без катерене.

казано от S M на 04.04.15, 02:56:

Не съм тренирал от бая време, а вече започвам да се чувствам зле, защото работя като програмист и съм в седнало положение около 10 часа... От 2 седмици започнах да се разтягам и сета нямам ограничение в ръката, а преди имах...Възможно ли е след напълното възстановяване да започна да катеря отново и да натоварвам рамото си, също така много обичам да цепя дърва и дали това действие би се отразило зле върху травмата ?

- можеш ( препоръчително е ) да движиш останалите незасегнати стави... луксирането е разтягане на връзките, което предизвиква разместване на ставните повърхности ... т.е. стречинга не мисля, че е помогнал по-скоро е спаднал отока и затова имаш подобрение в обема на движение. Ще можеш да катериш и да цепиш... но с едно на ум. Някои автори пишат, че луксациите до 25-6годишна възраст имат възможност да станат в постоянни...

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 04.04.15 12:32.

04.04.15
13:36

Привет!

Към кой за се насоча за такава превръзка?

Поздрави и попътен вятър!

Превръзката не е някаква специална ( разбира се видове много, техники много ). Щом не са ти казали да превързваш може би твоята сублуксация е доста лека като степен и може да минеш само с физиотерапия без по-специално наблюдение... може и да ги е домързяло да ти го кажат. Тъй като при раменния комплекс движението на една става води до движение в останалите една превръзка на рамото би помогнала за обездвижване на сублуксираната става. И тази би ти свършила работа ( според мен разбира се ). Според мен щом работиш на компютър едно подпиране на лакътната става на подлакътника на стола ще е достатъчно обездвижване (освен ако не искаш да те питат с кого си се бил и ти да казваш, че са ти скочили 6ма но ти си ги натупал ). Важно е ако решиш да слагаш превръзка един-два-три пъти на ден да я махаш и да прави леки движения в рамото ( махове - НЕ, стречинг - НЕ ). Раменния комплекс се стабилизира основно от връзки и мускули... затова е важно да правиш упражненията бавно с активно участие на мускулите - в безболезнен обем разбира се. Но ти ако отидеш на физиотерапия тези неща ще ти ги кажат... а може и да ти кажат нещо по-добро!

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 04.04.15 14:30.

04.04.15
17:20

Доктора изглеждаше и се държеше така, че все му е едно, говореше ми, че се чудил дали съм за операция и тем подобни... На снимката ясно видях, че имаше така наречената сублуксация, сравнявайки с снимка на нормално рамо от съседния плакат на стената...
Няма ли да е по добре да намеря, някой който се занимава с кинезиотейпинг, защото просто няма как да работя с подобна превръзка, а пък колкото и да си подпирам рамото, то просто си ме боли...

Мнението беше редактирано от S M на 04.04.15 17:20.

Ако си за операция наистина тейпинга няма да помогне...

05.04.15
02:13

Не мисля, че съм за операция... тоя сезон доста карах и това ме държеше загрял и болката беше изчезнала, това което забелязах, е че започва да ме боли, когато тялото ми изстине. Заради това ми се иска да пробвам с тейпинга за да мога да наблегна на някой вид кардио тренировка.. за загряване и евентуално възстановяване, а и поради причината, че просто работата ми не ми позволява да си обездвижа ръката изцяло..

Мнението беше редактирано от S M на 05.04.15 02:24.

Здрасти,
Имаш ли някакво подобрение? Моят лекар не можа да ми даде диагноза, но по всичко личи, че имам същия проблем. В понеделник ще си правя снимка. Четох доста в интерент по въпроса и видях, че се препоръчват упражнения, за заздравяване на ставата.
Например тези:
https://www.youtube.com/watch?v=5bSPLUfTOJU

Аз също съм програмист и когато движа мишката с участието на рамото започва да ме боли.
Когато вдигам от хоризонтална лежанка болката се усеща най - силно.
По принцип тренрам бокс, или по - скоро тренирах, защото в момента не мога да направя никакъв удър с дясната си ръка.
Ще съм благодарен ако ми препоръчаш някой специалист.

23.01.16
14:53

Не търси помощ в нета без да имаш точна диагноза от лекар. Травмите на ротаторния маншон могат да бъдат много различни и съответно това, което би помогнало за една може да е неподходящо за друга.
Да не говорим и колко са упорити...

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1