Хранене по време на варицела.

06.04.15
21:38

Здравейте, от ден- два имах температура, днеска ми се появиха леки пъпчици по темето и челото и реших да отида на лекар.
Днеска отидох на лекар... Та според докторката това е варицела, но ще ме прегледа след два дни за да е напълно сигурна. Пийнах чаша вино днеска и пъпките станаха червеникави и по- забележими и започна лек сърбеш, тоест вече съм напълно сигурен, че имам дребна шарка. Така или иначе в сряда съм на преглед, както й да е :) .
Според вас мога ли да разчитам на достоверността на написаното:

Полезни продукти при варицела:
крем супи (например от броколи или цветно зеле), супи от житни култури (овес, ориз, пшенични трици, ечемик) - помагат при процеса на преглъщане;
  прясно изцедени зеленчукови сокове, разредени с вода (например, сок от моркови и целина, от тиква) - укрепват имунитета;
  ястия от млечни продукти (млечни кисели и каши, обезмаслена извара) - усвояват се лесно по време на протичане на заболяването;
  продукти с хипоалергенни свойства (каши от елда, грис, ечемик, овес, ориз; царевични, оризови хлебчета, също от елда;
  киселомлечни продукти (натурално кисело мляко без захар, кефир) - нормализират работата на храносмилателния тракт;
  некисели ягодоплодни, плодове (сладки ябълки, кайсии, боровинки, банани, авокадо);
  зеленчуци (патладжани, тиквички, брюкселско и обикновено зеле, краставици, броколи, тиква, спанак, копър, магданоз);
  печени ябълки и круши;
  преварена вода, лек чай от касис без захар, сок от червени боровинки, билкови настои и отвари (мента, лайка, маточина, шипки) - течностите извеждат токсините от организма, продуктите на възпалението и причинителите на инфекцията.

Примерно меню

Закуска: овесена каша (или от елда), приготвена с мляко без захар;
  Втора закуска: обезмаслена извара и сметана без захар, чаша кефир;
  Обяд: зеленчукова крем супа или немазен, слабо концентриран месен бульон, варена риба със зеленчуци или кюфтета на пара;
  Следобедна закуска: чаша прясно изцеден зеленчуков сок, разреден с 2/3 вода;
  Вечеря: запеканка от извара, настъргана зелена ябълка, билков чай със сухари, печени патладжани или тиквички.

Вредни продукти при варицела:

кисели плодове (киви, вишни), цитруси (лимон, грейпфрут, портокал, мандарини и т. н.) - дразнят устната лигавица;
  наситени месни бульони - активизират дейността на стомашно-чревния тракт и засилват отделянето на стомашен сок;
  остри подправки, маринати с оцет, пушени продукти - при директно абсорбиране в кръвта дразнят допълнително кожата;
  мазни риба и месо, пържени храни - усвояват се трудно и повишават нивото на токсините;
  чесън, лук, репички, ряпа - дразнят кожата;
  сладки изделия (торти, бонбони, сладолед, сладка газирана вода), тестени продукти - простите въглехидрати, които влизат в състава им, могат да засилят възпалителните процеси и да се създадат благоприятни условия за развитието на друга бактериална инфекция;
  чай, кафе, алкохолни напитки - обострят протичането на заболяването;
  продукти-алергени (яйца, ягоди, ядки и др.);
  несварено мляко - води до подуване на стомаха и увеличава възпалителните процеси.
——————————————————————————————————————————-
Мога ли по време на шарка да си хапвам пак в нормални количества месо, яйца и тн. тоест да не правя промени по менюто, или да се придържам стриктно към горе- написаната информация.
Също така имам и още няколко въпроса. Сега по цял ден трябва да си стоя вкъщи, никакви лекции, никакъв фитнес, никакъв социален живот и тн. От стаята най- много до магазина да отида и обратно. Направо ме влудява това нещо, пък вече дори и нямам висока температура, само това сърбене ме дразни. Та мисълта ми е мога ли да тренирам поне в домашни условия, обилното потене по време на тренировка би ли оказало някакъв негативен ефект върху пъпките?
Имам и друг въпрос. Вярно ли е, че по време на шарка човек не трябва да се къпе? Не ми се струва добра идея да не се къпя ден- два и после да ходя на преглед.
Последно уточнение. На 22 години съм, малко късно я карам шарката, но какво да се прави.

И аз я карах на дърти годинии неотдавна ... за всичко като цяло има контра теория... едни казват и пишат да ядеш, други да не ядеш... някой казват, че водата разнасяла заразата и затова не бива да се къпеш... други казват и пишат, че това не вярно. По принцип социалните проблеми са два:
1. кофти е да те гледат с пъпки като на химик.. поне на мен ми беше гадно
2.може да заразиш някого... както някой е решил да зарази нас
Спроед мен каквото и да правиш тя ще си изчезне в нормалния срок и после още няколко месеца ще поизсъхват пъпките докато се махнат... недей да ги чешеш да не останат дупки после. Аз си купих едни лекарства може да потърся какви точно ако те вълнува но освен хапчетата  от другото ( беше за сърбежа ) нямаше кой знае каква файда...Най-добре не излизай за да не заразиш някого...

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 06.04.15 21:48.

06.04.15
22:12

Сега тия два дни ще оставам сам в квартирата и поне до магазина ще трябва да ходя, дано продавачките да са карали шарка :D .
Иначе наистина никъде другаде не ходя, да не заразя някого. Надявам се да се намери конкретен отговор за това какво може и какво не може да се прави по време на болеста.
Чета, че сладко не трябвало да се яде, пък майка ми днеска ми звъни и ми вика- Яж сладко, захар, чайове с много мед и захар да ти помогнат... :D .

Е това ти казвам... че за всичко има по две мнения... забравих да напиша, че ми казаха да пия много вода... по 4-5л на ден. Не знам дали помогна, но медицинските лица при които ходех долу-горе се разминаваха отностно хранене, къпане и прочие... само за водата бяха единни :D

06.04.15
23:06

Ето една статия за самото заболяване. Не пише за храненето, но статията е интересна и полезна все пак: http://www.arsmedica.bg/zabolyavaniya/infektsii/varitsela-leshtenka

07.04.15
08:54

Аз карах варицела на дърти години с всички възможни усложнения - пневмонит, последван от сраствания и намален капацитет на белите дробове за цял живот, обриви навсякъде. Нямах пъпки, а втора кожа. Отлежах си десет дни в Инфекциозна болница на системи и кислород и ме показваха на студентите като крайно рядък случай на заболяването с пъпки по дланите и ходилата. Три дни не искаха да дават на жена ми прогноза дали ще оживея.
Та след това “лирично” встъпление мога да ти кажа, че е почти все едно какво ще ядеш и дали изобщо ще ядеш. Варицела зостер е вирус, който засяга нервната система и храната ти е последното нещо, което може да го “трогне”. Ако караш заболяването по-леко, можеш да си ядеш, каквото ти е вкусно. Ако пък имаш усложнения като обриви по гърлото, ще ти е доста трудно да ядеш каквото и да е, различно от гладко пасирана супичка, а дори и от нея ще боли.
Лягай и почивай няколко дни, а ако нещата се усложнят, не се бави с търсенето на лекарска помощ, защото усложненията при възрастни могат да са животозастрашаващи.

07.04.15
09:57

Леко ме стресна, но добре че сподели.
От 2- 3 дена имам само пъпки, температурата не надвишава 38 градуса, даже в по- голямата част от деня е 37,5 и 36,6 градуса. Не ме боли гърлото, не усещам затруднения в дишането и добре, че отидох на време при лекар.
Майка ми е карала шарка чак на 30 годишна възраст и я е изкарала доста леко, надявам се и при мен да е така.

07.04.15
10:08

Според мен няма от какво да се притесняваш на този етап, щом вече са минали 2-3 дни без усложнения. При мен още на следващия ден след първоначалната диагноза нещата се бяха развили много тежко.

07.04.15
10:22

Ясно, благодаря все пак. Ще видим как ще се развият нещата и ще пиша.
Да те питам, знаеш ли време на шарка дали човек трябва да се къпе. Няколко човека ми казват, че не трябвало да се къпя, а на едно място прочетох, че душовете са полезни, защото при лоша хигиена можело да се получат инфекции и подобни.
Според мен хората се притесняват от това, че човек може да се търка с гъба и така да раздразни пъпките, но ако говорим само за душ, без търкане и тн...
Така или иначе утре пак съм на лекар и ще питам, но все пак да питам и тук.

07.04.15
10:26

avitohol, когато моя малкия беше болен докторката каза да не се къпе точно за да не се разнася заразата, но то беше само първите дни ако е се лъжа 9 бяха тия в който си заразен и после се къпеше но само с вода без сапун и търкане. Просто нямаше как че беше и лятото. Най-добре си слушай докторката!

07.04.15
10:44

Благодаря. Утре така или иначе ще се консултирам с лекарката.

07.04.15
10:47

Както казах вече, инфекцията при варицелата е вътрешна, а не локална, така че няма как пъпките да се “разнесат”. Проблем обаче могат да са вторични бактериални инфекции върху раздразнени и разранени пъпки. Аз лично не бих се къпал няколко дни, докато излизат нови пъпки. Имай предвид, че това става на вълни, съвпадащи с повишаването на температурата.

08.04.15
15:01

Малко ъпдейт на шарката....
Днеска ходих при лекарката. Питах я много работи.
1. Мога да се къпя, но не и да се търкам и да използвам гъба. Мога да използвам сапун, но бебешки.
2. Ще съм заразен докато пъпките не хванат корички, тоест това е признак, че съм изкарал болеста.
3. Вече ме дразни гърлото при преглъщане и ми се образуваха нещо като афти, за това лекарката ми препоръча диетата със супичките, зеленчуците и тн.
До 14- ти поне (до следващият преглед) няма да ям месо, яйца и сладко, или поне в много малки количества. Направо ще се стопя до тогава :/ .

08.04.15
15:15

Няма да се стопиш, просто ще си мислиш, че си се стопил. Ще загубиш малко сила и размер, то е ясно, докато се оправиш, но после бързо ще ги върнеш. Как стои въпроса с протеиновите шейкове? Разтворени във вода, примерно.

08.04.15
21:10

За протеиновите шейкове не знам, но не мисля да пия. С едни 20- 25 или максимум 50гр. белтъци в един/ два шейка няма как да запълня празнината от липсата на протеин през деня. Като цяло не бих пил.

14.04.15
19:03

Още един ъптейд към варицелата:
От 11- ти вечерта температурата спря. От тогава до сега варива между 36,5 и 37,1.
Два- три дена по време на пика на болеста бях доста зле. Температурата в един от дните се беше качила до 39,4 градуса. Горе- долу 2- 3 дни температурата не спадаше под 38,4 градуса. Точно тези 2- 3 дни бях абсолютно сам в квартирата и можеби заради това ми се сториха толкова тежки. Един от дните в които бях сам, имах страхотен сърбеш. Принудих се в около 01:30 през нощта да си викам такси до една денонощна аптека за да си взема облекчаващ сърбежа спрей.
Днес бях на преглед. Част от пъпките са се махнали а другата част са станали с коричка. Но това е само по лицето, по тялото сякаш им трябва повече време.
Лекарката ми каза, че е нормално да имам все още лека температура.
Относно храната, каза, че мога да ям пилешко и като цяло бяло месо, но не и червено. Яйца все още не трябва да ям. Най- много две на... седмица :D . Мислех си, че ще ми каже две на ден, както и да е. Иначе съм бил все още заразен, но и това щяло да се промени до няколко дена.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1