Стевията влияе ли на кръвната захар?

09.04.15
23:21

Здравейте, днес си купих стевия на таблетки и бих искал да попитам, стевията влияе ли на кръвната захар, тъй като е сладка.

Стевия.
Не е срамно да ползваш търсачката. Понякога дори помага.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 10.04.15 00:12.

10.04.15
15:48

казано от Кольо Пияндето на 10.04.15, 00:12:

Стевия.
Не е срамно да ползваш търсачката. Понякога дори помага.

Извинявам се, търсих но не точно в тази статия.

Съдържа преди всичко гликозиди, които участват в обменния процес на човешкия организъм без инсулин

Това означава ли, че не влияе на кръвната захар? Питам за да съм сигурен.

Мнението беше редактирано от Yonislav Stamov на 10.04.15 15:48.

Ето ти още извадки от статията:

“На първо място се използва за лечение на диабета.”
“Стевията е много ценно растение с изключителен потенциал. Ценността й се дължи на съдържащите се най-вече в листата й и доста по-малко в стъблата сладки вещества наричани общо Стевиол гликозиди (често и Стевиозиди).”
“Има открити доказателства, че стевиол гликозидите при по-високи дози снижават кръвното налягане и кръвната захар, затова се налагат още изследвания, за да се установи какви са минималните дози при които се проявяват тези ефекти. По този начин ще се знае какви са безопасните дози за хората, които страдат от ниско кръвно налягане и ниско ниво на кръвната захар.”

Влияе ли? -> Да, би могла да повлияе, но не и в смисъла, в който вероятно влагаш ти, и не и в количествата, които вероятно ще употребиш.
Стевията НЕ повишава кръвната захар -> използва се при диабет.
Сладките вещества в стевията (стевиол гликозиди) при по-високи дози дори снижават кръвната захар, но не се знае все още точно какви са тези количества.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1