Хранителен режим за забързване трайно на метаболизъма.

11.04.15
20:08

Здравейте, наскоро отслабнах нездравословно, повече от 20кг с доста нисък дефецит и в момента мисля, че имам доста забавен метаболизъм. Предполагам, че за поддържане на теглото ми са нужни около 1600 калории. Идеята ми е една седмица да съм на 1600 калории, и всяка седмица да качвам с 100 калории, докато стигна около 2200кал, и след това да почвам да се изчиствам, с по приемлив дефецит.
Малко за мен:
Години: 17
Тегло: 77-78кг (въртя се около тях)
Ръст: 178см
Ето и хранителният режим, който си съставих. Опитал съм се да бъде на принципа на НВД.
Закуска:
Овесени ядки 80гр = калории 284, Протеин - 10гр, въглехидрати - 50гр, Мазнини - 5гр,
Сирене Краве 60гр = калории 180, Протеин - 10гр, въглехидрати - 1гр, Мазнини - 14гр,
Цялата закуска = калории 464, Протеин - 20гр, въглехидрати - 51гр, Мазнини - 19гр,

Обяд:
Яйца варени 250гр, по мои изчисления това са 5 яйца, ако всяко едно яйце е около 50гр.
Калории 360, Протеин - 32гр, въглехидрати - 2гр, Мазнини - 24гр.

Вечеря:
Свински черен дроб (варен) 200гр = калории 330, Протеин - 52гр въглехидрати - 8гр, Мазнини - 8гр.
Olimpys обезмаслена извара, 200гр = калории 180, Протеин 28гр, въглехидрати - 8гр, Мазнини - 4гр.
Сирене 60гр = калории 271, Протеин - 10гр, въглехидрати - 1гр, Мазнини - 14гр.
Цялата вечеря - калории 690, Протеин - 90гр, въглехидрати - 17 гр, мазнини - 26гр.

Общо за деня: калории - 1,604, Протеин - 147гр, въглехидрати 71гр, мазнини - 77гр.

Изчисленията съм ги правил от myfitnesspal (не е реклама).
Снимки от изчисленията в сайта им.
http://prikachi.com/images/546/8044546K.png
http://prikachi.com/images/544/8044544N.png

Темата беше редактирана от Yonislav Stamov на 11.04.15 20:39.

Виж.Магията за бързия метаболизъм е да ядеш не през 4,а през 2 часа.
Знам ,че ти звучи невъзможно но има начин.
Ако си постоянно зает с нещо си носи кутийки с храна.и незабравяй водата.Аз винаги,абсолютно винаги имам 500мл. шише с вода у мен.дори и да не съм жаден,периодично пия по 2 3 глътчици.Водата която пия предварително24ч.в нея са престояли парченца лимон.увеличи броя хранение,и ако изкаш резултати намали въглегидратите.те не са,чак тактв приятел.усобено овесените ядки,техния казус е малко усобен.ако тренираш двуразово може и да ги хапваш,но дори и тогава,против всякаква логика ти препоръчвам да ги хапваш вечер.
Наблегни на белтъка през деня,въглегидрата го яж вечер.а белтъка ти е малко.дигни го.
Незнам как си с кафето,то е приятел на бързия метаболизъм.аз пия по 7 до 10 кафета дневно.но тренирам по усобено,така,че с кафето внимавай.
Има и доста витамини който са полезни за бързия метаболизъм.
Но май немога да ти ги кажа в поста.
Визическата активност веднага след ставане е много добър приятел на метаболизма.ако тичаш или направиш някоя серия на лоста,веднага като станеш,метаболизма ще е работи на по бързи обороти през деня.
И запомни-бързия метаболизъм се получава тогава когато изградиш правилните навици.
Успех

Лол!
Що за съвети?
Хранене през 2 часа? Овесени ядки само, ако тренираш двуразово? 7-10 кафета дневно?

Че то тука всички сме със забавен метаболизъм! :D

Към автора: може да намалиш малко млечните и да увеличиш месо/яйца. Хапвай и повече зеленчуци - добави по 1 салата към основните хранения. Овкуси с качествени мазнини. :)

Добре е, че си осъзнал, че с глад не става. А си и на 17 - още по-силна причина да не изтощаваш тялото си с голям калориен дефицит.

11.04.15
22:28

Премахнах вечерта сиренето и увеличих с 100 грама свинският черен дроб. Ако може да ми предложите с какво мога да заменя сиренето сутрин, освен яйца и месо. Относно зеленчуците ям ги често, но не ги вписвам в калорииният прием, мисля че калориите които съдържат особено зелените, няма да повлияят на калориите ми за денят.

казано от Вероника Налбатска на 11.04.15, 21:47:

Лол!
Що за съвети?
Хранене през 2 часа? Овесени ядки само, ако тренираш двуразово? 7-10 кафета дневно?

Към автора: може да намалиш малко млечните и да увеличиш месо/яйца. Хапвай и повече зеленчуци - добави по 1 салата към основните хранения. Овкуси с качествени мазнини. :)

Добре е, че си осъзнал, че с глад не става. А си и на 17 - още по-силна причина да не изтощаваш тялото си с голям калориен дефицит.

Ми момчето пита ,а аз казвам(това е метот изпитан лично)то целия процес е еднин комплекс от привички и навици.
Успеха е в детайлите.Хубаво е да няма половинчати работи.Както и да е.След време ще разбере как става магията.

Модерация: Моля, уважавайте българския език и пишете грамотно! Трета молба няма да има.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 12.04.15 00:13.

12.04.15
15:17

казано от Тодор Тодоров на 11.04.15, 22:50:

казано от Вероника Налбатска на 11.04.15, 21:47:

Лол!
Що за съвети?

Ми момчето пита ,а аз казвам(това е метот изпитан лично)то целия процес е еднин комплекс от привички и навици.
Успеха е в детайлите.Хубаво е да няма половинчати работи.Както и да е.След време ще разбере как става магията.

Модерация: Моля, уважавайте българския език и пишете грамотно! Трета молба няма да има.

След време ще разбереш, че съветите ти (не говоря само за тази тема) са напълно погрешни!

12.04.15
15:51

Лично аз отслабнах 20кг от Октомври до днес като заложих на животинския протеин,махнах въглехидрата и мазнотията,пърженото,пакетираните чипсове и боклуци,пици,хляб ,всичко!Пия по 4л. вода на ден.Ям основно пилешки гърди на скара или задушени на тиган ,салати,белтъци много,зеленчуци,храни с отрицателни калории,чай от джинджифил много,гореща вода с лимон по няколко чаши на ден и тн.Сега задържам теглото като само добавям храни от,които не се дебелее...От време на време си позволявам 1 ред шоколад.Снощи хапнах от месеци 1 жълтък и козунак точно 3 хапки....Ям всеки ден по 50гр печен бадем.Суров немога.Ям много гъби,пилешки дроб.Още не смея да включа свински врат по малко и телешко.Немога да спра кафето с мляко и с по 3 ч.л. захар кафява в него.Опитах нищо не става.Немога без поне 6 такива кафета на ден.Хората се изнервят от кафе в такива дози,аз последното пия преди лягане....Мисля да включа Елда и чиа в кисело мляко сутрин накиснати от вечерта,но незнам как ще ми се отразят.За сега от 5 месеца съм само на овесени трици по 3 с.л. на ден само на закуска в к.мляко!Метода незнам дали е правилен ,но преди няколко дена понеже съм лаборант си пуснах пълна кръвна и стерилна урина за общ белтък и белтъка ми в двете телесни течности е перфектен.Имам обаче много за чистене вече!Това ми казаха ,че ще стане само с кардио...Незнам обаче....Признавам си слаба съм във фитнеса.Нямам познания никакви там и незнам как ще успея!
Христос Воскресе !
Бъдете здрави!

Мнението беше редактирано от Мария М на 12.04.15 15:55.

12.04.15
17:39

Направих малка промяна в закуската, като намалих сиренето и прибавих 2 яйца (100гр).
Ето и закуската:
Овесени ядки - 80 гр.
2 яйца варени - 100 гр.
Краве сирене - 40 гр.
Снимка за всичката храна през денят, точно 1600 калории.

Мнението беше редактирано от Yonislav Stamov на 12.04.15 17:40.

Модерация: Моля, уважавайте българския език и пишете грамотно!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 12.04.15 17:42.

12.04.15
19:34

Тук ще се включа, защото съветите на някои хора са направо нелогични.
Първо искам да кажа, че метаболизма се мени постоянно, второ ще кажа, че при прекалена физическа активност и/или твърде нисък приход на енергия, той се ЗАБАВЯ. Това през колко часа яде по никакъв начин няма да го забърза, най-много да утилизира по-голяма част от приетата храна така. Единствения начин да забърза метаболизма си (поне без препарати) е постепенно да увеличава приетата храна. Не ми се навлиза в детайли, но ако авторът иска по-подробно обяснение и/или научни доказателства подкрепящи мнението ми, с удоволствие ще му ги предоставя. Ще дам простичък пример с отправна точка, калориите, които авторът яде в момента.
Първите 2 седмици:
1600 Ккал
Б: 171
В: 74
М: 65
Държиш така и гледаш дали и колко качваш/сваляш. Ако поддържаш теглото си, следващата седмица я направи така:
1620 Ккал
Б: 171
В: 79
М: 65
Следващата вдигаш отново въглехидратите с 5г и правиш така, докато не почнеш да качваш, почнеш ли да качваш имаш 2 варианта:
Да поддържаш 2 седмици и да почнеш пак да чистиш с по-малък дефицит и съответно от по-добра начална форма или (препоръчително поне според мен) да започнеш да качваш бавно и чисто, като продължаваш да надграждаш с 5г въглехидрати седмично, докато метаболизма ти не се забърза значително и не понатрупаш още ММ. Причината поради която ти го препоръчвам е, че си на 17 и (надявам се) не си на химия. Ако както предполагам държиш да си релефен лятото, няма проблем, но гледай да не се окажеш с незадоволителна форма и бавен метаболизъм лятото, защото няма да имаш време да оправяш нещата.
Също така заради годините си, можеш да пробваш да надграждаш с 10г а не с 5г въглехидрати седмично, но следи теглото, за да не почнеш да се омазняваш, идеята е да стане постепенно, за да не се омазниш, а същевременно метаболизма ти да се забърза.
Препоръчвам ти да разредиш малко храненията, но това далеч не е задължително и най-вероятно няма да повлияе на метаболизма ти.

12.04.15
21:20

Благодаря ти за съветите. Искам само да попитам през какъв период и по колко калории да качвам. Аз си мислех всяка седмица по 100 калории, но ако съдя по написаното от теб, това са доста и ще се омазня, а и едва ли метаболизма ми ще се забърза. Относно това дали съм на химия, не не съм, не вземам и никакви хранителни добавки. Какво имаш предвид под изречението ”гледай да не се окажеш с незадоволителна форма и бавен метаболизъм лятото, защото няма да имаш време да оправяш нещата.” Относно храненията ми е най-удобно да ям по три пъти на ден, защотото съм на училище и си нося храната в кутия.

12.04.15
23:06

казано от Yonislav Stamov на 12.04.15, 21:20:

Благодаря ти за съветите. Искам само да попитам през какъв период и по колко калории да качвам. Аз си мислех всяка седмица по 100 калории, но ако съдя по написаното от теб, това са доста и ще се омазня, а и едва ли метаболизма ми ще се забърза. Относно това дали съм на химия, не не съм, не вземам и никакви хранителни добавки. Какво имаш предвид под изречението ”гледай да не се окажеш с незадоволителна форма и бавен метаболизъм лятото, защото няма да имаш време да оправяш нещата.” Относно храненията ми е най-удобно да ям по три пъти на ден, защотото съм на училище и си нося храната в кутия.

Ами аз и хората, които съм тренирал имат добри резултати при покачвания от по 20-40 ккал седмично в зависимост от отправната им точка и как реагира тялото им като цяло. Мисля, че заради годините си можеш преспокойно да пробваш дори с малко повече, примерно 15г въглехидрати (60ккал) повече всяка седмица. Познавам няколко човека, които са пробвали описания от теб подход с надграждане от по 100 ккал и при повечето се получиха нещата, но двама или трима тръгнаха на третата седмица да качват. Като цяло е доста индивидуално, но по-добре започни с по-малко първия път пък като тръгнеш пак да го правиш по-нататък можеш да пробваш по-агресивния подход.
Това, което имам предвид е да не се чувстваш притиснат от времето и да зарежеш reverse diet-а, съответно хвърляйки се пак в нездравословни дефицити, защото накрая ще се окаже, че не си доволен от формата си и ще си забавил метаболизма, а вече ще е време за море :).
Относно храненията, няма никакъв проблем да са 3 на ден, щом нямаш възможност, но при появила се такава, бих ги направил примерно 5.

13.04.15
00:08

Благодаря ти много, но да попитам как да си направя хранителният ми режим да не е еднакакъв всеки ден. Имам предвид ако има малка разлика в макронутриентите, но калориите са еднакви. Защотото незнам възможно ли е да си докарам абсолютно същите макронутриенти като предишният ден, но с различна храна. Нали всяка седмица трябва да качвам въглехидрата с 15 грама, обаче ако единият ми ден в менюто е примерно 74гр въглехидрат, а на другият е 60 или 80, но калориите са същите за денят това прави ли проблем за Reverse diet.

13.04.15
11:18

Всичко добре, но стъпка от 20 ккал в която и да е посока, че и да почустваш разлика ми се струва нереално.

13.04.15
12:17

Мислех си всяка седмица, да качвам овесените ядки с 25гр, това са 89 калории и 16 грама въглехидрат.

13.04.15
16:19

казано от Yonislav Stamov на 13.04.15, 00:08:

Благодаря ти много, но да попитам как да си направя хранителният ми режим да не е еднакакъв всеки ден. Имам предвид ако има малка разлика в макронутриентите, но калориите са еднакви. Защотото незнам възможно ли е да си докарам абсолютно същите макронутриенти като предишният ден, но с различна храна. Нали всяка седмица трябва да качвам въглехидрата с 15 грама, обаче ако единият ми ден в менюто е примерно 74гр въглехидрат, а на другият е 60 или 80, но калориите са същите за денят това прави ли проблем за Reverse diet.

Няма никакъв проблем.

14.04.15
20:14

Промених малко закуската, на мястото на овесените ядки сложих бял ориз варен. Просто немога да ям овесените ядки в вода.
Общо за денят:
1601 калории
Протеин: 178гр
Въглехидрати: 88гр
Мазнини: 55гр

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1