11.04.15
20:08
Здравейте, наскоро отслабнах нездравословно, повече от 20кг с доста нисък дефецит и в момента мисля, че имам доста забавен метаболизъм. Предполагам, че за поддържане на теглото ми са нужни около 1600 калории. Идеята ми е една седмица да съм на 1600 калории, и всяка седмица да качвам с 100 калории, докато стигна около 2200кал, и след това да почвам да се изчиствам, с по приемлив дефецит.
Малко за мен:
Години: 17
Тегло: 77-78кг (въртя се около тях)
Ръст: 178см
Ето и хранителният режим, който си съставих. Опитал съм се да бъде на принципа на НВД.
Закуска:
Овесени ядки 80гр = калории 284, Протеин - 10гр, въглехидрати - 50гр, Мазнини - 5гр,
Сирене Краве 60гр = калории 180, Протеин - 10гр, въглехидрати - 1гр, Мазнини - 14гр,
Цялата закуска = калории 464, Протеин - 20гр, въглехидрати - 51гр, Мазнини - 19гр,
Обяд:
Яйца варени 250гр, по мои изчисления това са 5 яйца, ако всяко едно яйце е около 50гр.
Калории 360, Протеин - 32гр, въглехидрати - 2гр, Мазнини - 24гр.
Вечеря:
Свински черен дроб (варен) 200гр = калории 330, Протеин - 52гр въглехидрати - 8гр, Мазнини - 8гр.
Olimpys обезмаслена извара, 200гр = калории 180, Протеин 28гр, въглехидрати - 8гр, Мазнини - 4гр.
Сирене 60гр = калории 271, Протеин - 10гр, въглехидрати - 1гр, Мазнини - 14гр.
Цялата вечеря - калории 690, Протеин - 90гр, въглехидрати - 17 гр, мазнини - 26гр.
Общо за деня: калории - 1,604, Протеин - 147гр, въглехидрати 71гр, мазнини - 77гр.
Изчисленията съм ги правил от myfitnesspal (не е реклама).
Снимки от изчисленията в сайта им.
http://prikachi.com/images/546/8044546K.png
http://prikachi.com/images/544/8044544N.png
Темата беше редактирана от Yonislav Stamov на 11.04.15 20:39.
11.04.15
21:32
Виж.Магията за бързия метаболизъм е да ядеш не през 4,а през 2 часа.
Знам ,че ти звучи невъзможно но има начин.
Ако си постоянно зает с нещо си носи кутийки с храна.и незабравяй водата.Аз винаги,абсолютно винаги имам 500мл. шише с вода у мен.дори и да не съм жаден,периодично пия по 2 3 глътчици.Водата която пия предварително24ч.в нея са престояли парченца лимон.увеличи броя хранение,и ако изкаш резултати намали въглегидратите.те не са,чак тактв приятел.усобено овесените ядки,техния казус е малко усобен.ако тренираш двуразово може и да ги хапваш,но дори и тогава,против всякаква логика ти препоръчвам да ги хапваш вечер.
Наблегни на белтъка през деня,въглегидрата го яж вечер.а белтъка ти е малко.дигни го.
Незнам как си с кафето,то е приятел на бързия метаболизъм.аз пия по 7 до 10 кафета дневно.но тренирам по усобено,така,че с кафето внимавай.
Има и доста витамини който са полезни за бързия метаболизъм.
Но май немога да ти ги кажа в поста.
Визическата активност веднага след ставане е много добър приятел на метаболизма.ако тичаш или направиш някоя серия на лоста,веднага като станеш,метаболизма ще е работи на по бързи обороти през деня.
И запомни-бързия метаболизъм се получава тогава когато изградиш правилните навици.
Успех
11.04.15
21:47
Лол!
Що за съвети?
Хранене през 2 часа? Овесени ядки само, ако тренираш двуразово? 7-10 кафета дневно?
Че то тука всички сме със забавен метаболизъм! :D
Към автора: може да намалиш малко млечните и да увеличиш месо/яйца. Хапвай и повече зеленчуци - добави по 1 салата към основните хранения. Овкуси с качествени мазнини. :)
Добре е, че си осъзнал, че с глад не става. А си и на 17 - още по-силна причина да не изтощаваш тялото си с голям калориен дефицит.
11.04.15
22:28
Премахнах вечерта сиренето и увеличих с 100 грама свинският черен дроб. Ако може да ми предложите с какво мога да заменя сиренето сутрин, освен яйца и месо. Относно зеленчуците ям ги често, но не ги вписвам в калорииният прием, мисля че калориите които съдържат особено зелените, няма да повлияят на калориите ми за денят.
11.04.15
22:50
казано от Вероника Налбатска на 11.04.15, 21:47:
Лол!
Що за съвети?
Хранене през 2 часа? Овесени ядки само, ако тренираш двуразово? 7-10 кафета дневно?Че то тука всички сме със забавен метаболизъм! :D
Към автора: може да намалиш малко млечните и да увеличиш месо/яйца. Хапвай и повече зеленчуци - добави по 1 салата към основните хранения. Овкуси с качествени мазнини. :)
Добре е, че си осъзнал, че с глад не става. А си и на 17 - още по-силна причина да не изтощаваш тялото си с голям калориен дефицит.
Ми момчето пита ,а аз казвам(това е метот изпитан лично)то целия процес е еднин комплекс от привички и навици.
Успеха е в детайлите.Хубаво е да няма половинчати работи.Както и да е.След време ще разбере как става магията.
Модерация: Моля, уважавайте българския език и пишете грамотно! Трета молба няма да има.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 12.04.15 00:13.
казано от Тодор Тодоров на 11.04.15, 22:50:
казано от Вероника Налбатска на 11.04.15, 21:47:
Лол!
Що за съвети?
Хранене през 2 часа? Овесени ядки само, ако тренираш двуразово? 7-10 кафета дневно?Че то тука всички сме със забавен метаболизъм! :D
Ми момчето пита ,а аз казвам(това е метот изпитан лично)то целия процес е еднин комплекс от привички и навици.
Успеха е в детайлите.Хубаво е да няма половинчати работи.Както и да е.След време ще разбере как става магията.Модерация: Моля, уважавайте българския език и пишете грамотно! Трета молба няма да има.
След време ще разбереш, че съветите ти (не говоря само за тази тема) са напълно погрешни!
Лично аз отслабнах 20кг от Октомври до днес като заложих на животинския протеин,махнах въглехидрата и мазнотията,пърженото,пакетираните чипсове и боклуци,пици,хляб ,всичко!Пия по 4л. вода на ден.Ям основно пилешки гърди на скара или задушени на тиган ,салати,белтъци много,зеленчуци,храни с отрицателни калории,чай от джинджифил много,гореща вода с лимон по няколко чаши на ден и тн.Сега задържам теглото като само добавям храни от,които не се дебелее...От време на време си позволявам 1 ред шоколад.Снощи хапнах от месеци 1 жълтък и козунак точно 3 хапки....Ям всеки ден по 50гр печен бадем.Суров немога.Ям много гъби,пилешки дроб.Още не смея да включа свински врат по малко и телешко.Немога да спра кафето с мляко и с по 3 ч.л. захар кафява в него.Опитах нищо не става.Немога без поне 6 такива кафета на ден.Хората се изнервят от кафе в такива дози,аз последното пия преди лягане....Мисля да включа Елда и чиа в кисело мляко сутрин накиснати от вечерта,но незнам как ще ми се отразят.За сега от 5 месеца съм само на овесени трици по 3 с.л. на ден само на закуска в к.мляко!Метода незнам дали е правилен ,но преди няколко дена понеже съм лаборант си пуснах пълна кръвна и стерилна урина за общ белтък и белтъка ми в двете телесни течности е перфектен.Имам обаче много за чистене вече!Това ми казаха ,че ще стане само с кардио...Незнам обаче....Признавам си слаба съм във фитнеса.Нямам познания никакви там и незнам как ще успея!
Христос Воскресе !
Бъдете здрави!
Мнението беше редактирано от Мария М на 12.04.15 15:55.
12.04.15
17:39
Направих малка промяна в закуската, като намалих сиренето и прибавих 2 яйца (100гр).
Ето и закуската:
Овесени ядки - 80 гр.
2 яйца варени - 100 гр.
Краве сирене - 40 гр.
Снимка за всичката храна през денят, точно 1600 калории.
Мнението беше редактирано от Yonislav Stamov на 12.04.15 17:40.
12.04.15
17:40
Модерация: Моля, уважавайте българския език и пишете грамотно!
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 12.04.15 17:42.
12.04.15
19:34
Тук ще се включа, защото съветите на някои хора са направо нелогични.
Първо искам да кажа, че метаболизма се мени постоянно, второ ще кажа, че при прекалена физическа активност и/или твърде нисък приход на енергия, той се ЗАБАВЯ. Това през колко часа яде по никакъв начин няма да го забърза, най-много да утилизира по-голяма част от приетата храна така. Единствения начин да забърза метаболизма си (поне без препарати) е постепенно да увеличава приетата храна. Не ми се навлиза в детайли, но ако авторът иска по-подробно обяснение и/или научни доказателства подкрепящи мнението ми, с удоволствие ще му ги предоставя. Ще дам простичък пример с отправна точка, калориите, които авторът яде в момента.
Първите 2 седмици:
1600 Ккал
Б: 171
В: 74
М: 65
Държиш така и гледаш дали и колко качваш/сваляш. Ако поддържаш теглото си, следващата седмица я направи така:
1620 Ккал
Б: 171
В: 79
М: 65
Следващата вдигаш отново въглехидратите с 5г и правиш така, докато не почнеш да качваш, почнеш ли да качваш имаш 2 варианта:
Да поддържаш 2 седмици и да почнеш пак да чистиш с по-малък дефицит и съответно от по-добра начална форма или (препоръчително поне според мен) да започнеш да качваш бавно и чисто, като продължаваш да надграждаш с 5г въглехидрати седмично, докато метаболизма ти не се забърза значително и не понатрупаш още ММ. Причината поради която ти го препоръчвам е, че си на 17 и (надявам се) не си на химия. Ако както предполагам държиш да си релефен лятото, няма проблем, но гледай да не се окажеш с незадоволителна форма и бавен метаболизъм лятото, защото няма да имаш време да оправяш нещата.
Също така заради годините си, можеш да пробваш да надграждаш с 10г а не с 5г въглехидрати седмично, но следи теглото, за да не почнеш да се омазняваш, идеята е да стане постепенно, за да не се омазниш, а същевременно метаболизма ти да се забърза.
Препоръчвам ти да разредиш малко храненията, но това далеч не е задължително и най-вероятно няма да повлияе на метаболизма ти.
12.04.15
21:20
Благодаря ти за съветите. Искам само да попитам през какъв период и по колко калории да качвам. Аз си мислех всяка седмица по 100 калории, но ако съдя по написаното от теб, това са доста и ще се омазня, а и едва ли метаболизма ми ще се забърза. Относно това дали съм на химия, не не съм, не вземам и никакви хранителни добавки. Какво имаш предвид под изречението ”гледай да не се окажеш с незадоволителна форма и бавен метаболизъм лятото, защото няма да имаш време да оправяш нещата.” Относно храненията ми е най-удобно да ям по три пъти на ден, защотото съм на училище и си нося храната в кутия.
12.04.15
23:06
казано от Yonislav Stamov на 12.04.15, 21:20:
Благодаря ти за съветите. Искам само да попитам през какъв период и по колко калории да качвам. Аз си мислех всяка седмица по 100 калории, но ако съдя по написаното от теб, това са доста и ще се омазня, а и едва ли метаболизма ми ще се забърза. Относно това дали съм на химия, не не съм, не вземам и никакви хранителни добавки. Какво имаш предвид под изречението ”гледай да не се окажеш с незадоволителна форма и бавен метаболизъм лятото, защото няма да имаш време да оправяш нещата.” Относно храненията ми е най-удобно да ям по три пъти на ден, защотото съм на училище и си нося храната в кутия.
Ами аз и хората, които съм тренирал имат добри резултати при покачвания от по 20-40 ккал седмично в зависимост от отправната им точка и как реагира тялото им като цяло. Мисля, че заради годините си можеш преспокойно да пробваш дори с малко повече, примерно 15г въглехидрати (60ккал) повече всяка седмица. Познавам няколко човека, които са пробвали описания от теб подход с надграждане от по 100 ккал и при повечето се получиха нещата, но двама или трима тръгнаха на третата седмица да качват. Като цяло е доста индивидуално, но по-добре започни с по-малко първия път пък като тръгнеш пак да го правиш по-нататък можеш да пробваш по-агресивния подход.
Това, което имам предвид е да не се чувстваш притиснат от времето и да зарежеш reverse diet-а, съответно хвърляйки се пак в нездравословни дефицити, защото накрая ще се окаже, че не си доволен от формата си и ще си забавил метаболизма, а вече ще е време за море :).
Относно храненията, няма никакъв проблем да са 3 на ден, щом нямаш възможност, но при появила се такава, бих ги направил примерно 5.
13.04.15
00:08
Благодаря ти много, но да попитам как да си направя хранителният ми режим да не е еднакакъв всеки ден. Имам предвид ако има малка разлика в макронутриентите, но калориите са еднакви. Защотото незнам възможно ли е да си докарам абсолютно същите макронутриенти като предишният ден, но с различна храна. Нали всяка седмица трябва да качвам въглехидрата с 15 грама, обаче ако единият ми ден в менюто е примерно 74гр въглехидрат, а на другият е 60 или 80, но калориите са същите за денят това прави ли проблем за Reverse diet.
13.04.15
11:18
Всичко добре, но стъпка от 20 ккал в която и да е посока, че и да почустваш разлика ми се струва нереално.
13.04.15
12:17
Мислех си всяка седмица, да качвам овесените ядки с 25гр, това са 89 калории и 16 грама въглехидрат.
13.04.15
16:19
казано от Yonislav Stamov на 13.04.15, 00:08:
Благодаря ти много, но да попитам как да си направя хранителният ми режим да не е еднакакъв всеки ден. Имам предвид ако има малка разлика в макронутриентите, но калориите са еднакви. Защотото незнам възможно ли е да си докарам абсолютно същите макронутриенти като предишният ден, но с различна храна. Нали всяка седмица трябва да качвам въглехидрата с 15 грама, обаче ако единият ми ден в менюто е примерно 74гр въглехидрат, а на другият е 60 или 80, но калориите са същите за денят това прави ли проблем за Reverse diet.
Няма никакъв проблем.
14.04.15
20:14
Промених малко закуската, на мястото на овесените ядки сложих бял ориз варен. Просто немога да ям овесените ядки в вода.
Общо за денят:
1601 калории
Протеин: 178гр
Въглехидрати: 88гр
Мазнини: 55гр
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече