17.04.15
16:05
Тренирам таекуондо от около 2 години и нещо, но преди година се запалих и по лостовете- някак си ме кефи да прая кофи, набирания, лицеви и т.н. До скоро смятах, че лостове и таекуондо са 2 съвместими спорта, докато не дойде един балкански ли национален какъв шампион в средна категория не го знам, и не ми каза, че това съчетание е безсмислено. На въпроса защо, отговора му беше - “Брат, губиш си времето - това те вдървява супер много, мускула се схваща, забавяш се и ставаш скован”. Това ме учуди доста... все пак, нали стрийт фитнеса може да се каже, че си е баш гимнастика, а гимнастиката да те сковава.. ? За фитнеса по съм съгласен - набиваш се с тях тежести и наистина ставаш по бавен, но това за лостовете ме учуди много. Все пак, това си е упражнение със собствено тегло... не би трябвало да ти пречи на другата тренировка, която пак е със собствено тегло :D
Та, ще ви помоля, ако има компетентни по темата дали лостовете вдървяват мускула или не, нека да пишат - АЗ лично НЕ знам, и това е причината да пиша тук. Тренирам 2 пъти таекуондо и 4-5 лостове седмично. Не съм усещал някакво драстично схващане на мускулатурата досега - след тренировка на лостовете малко трудно мога да разтягам, но е нормално - напълнен съм с кръв, като мине известно време мога отново да разтягам по същия начин.
Малко информация за мен - 16 годишен, 184 висок, 78-80 кг,
П.С. Това лято бях при баща ми в Бургас, той работеше към някакъв руски младежки спортен лагер, и там имаше Киокушин и Кикбокс лагер. Момчетата бяха около 16-17 годишни, но правеха двуразови тренировки- сутринта в 6 ходеха на лостове, следобед към 5 си правеха тренировката по боен спорт. Та, мисълта ми е, руснаците никак не са слаби в тези спортове, и знаят много добре какво правят- ако лостовете те вдървяваха, едва ли щяха да ходят всяка сутрин на такива площадки.
20.04.15
15:04
Ще коментирам с въпрос. Знаеш ли кой е Брус Ли?! Знаеш ли какви силови тренировки е правил, в това число с тежести?! И пак е бил най-бързият!
20.04.15
15:12
Ей, това ми е любимата легенда - колко як и бърз е бил :)
казано от James Hinks на 20.04.15, 15:12:
Ей, това ми е любимата легенда - колко як и бърз е бил :)
И нацепен!
казано от TtOp PbS на 17.04.15, 16:05:
За фитнеса по съм съгласен - набиваш се с тях тежести и наистина ставаш по бавен, но това за лостовете ме учуди много. Все пак, това си е упражнение със собствено тегло... не би трябвало да ти пречи на другата тренировка, която пак е със собствено тегло :D
Нито лостовете, нито тежестите те вдървяват, това са просто инструменти, които ползваш по време на тренировка. По-важното е как ги използваш, т.е., как тренираш.
Не че съм баш запознат с бойните спортове и тн. но нали се сещаш, че голяма част от атлетите и състезатели по бойни изкуства имат и тренировки със собствено тегло и с тежести. Естествено не правят типичните културистични тренировки и не помпят за бицепс. Преобладават най- вече базовите упражнения и кръговите тренировки- набирания с различни хватове, различни видове лицеви, кофички, клекове, клекове с един крак, тяги, трапбарове, вдигане на пудовки, борцови торби и тн.
Има един много интересен Ю- туб канал Бойна Ботаника там има доста клипове относно видовете тренировки при различните бойни изкуства.
п.п. А и ако тренираш като хората и правиш достатъчно стречинг, няма как да се вдървиш. Вдървяват се тия хора, които не знаят как да тренират. Последно гледах как един културист (Рич Пияна), който е над 100кг. да прави шпагат без проблем.
Мнението беше редактирано от avitohol на 20.04.15 15:30.