22.04.15
21:07
Предстоят ми два или по скоро три месеца в които ще се натоваря доста физически и умствено. Става въпрос за работа която е на крак и подготовка за тежък изпит в края на юли. Искам да си купя няколко добавки за да съм в максимално добра форма и да мога да понеса по-добре този период.
Трабват ми продукти за издръжливост, заместване на хранения и повишаване на концентрацията и памета. С фитнеса ще спра и ще мина на упражнеия във вкъщи или евентуално веднъж в седмицата ще ходя във фитнеса да правя лег, защото във вкъщи няма условия. Не знам какво ще ми е най-полезно за възтановяване след 8-9 часа работа на крак за да мога като се прибера да седна да чета и да съм горе долу свеж. Също така искам да оптимизирам съня си за което ZMA май е на й подходящо.
На мен ми се върти такава комбинация:
1. За да не се чуствам изморен след работа BCAA. И как да ги пия, всеки ден или когато реша и да тренирам (не знам дали и креатина е удачен вариант)
2. За да не изпускам хранения протейн+някакви бавни въглехидрати. Примерно Карбо гейнер
3. За съня казахме ZMA мисля да пробвам и един Трибулус, не знам дали е удачно да се пият и двете заедно.
4. За памет и концентрация Гинкобилоба. Има ли други алтернативи.
5. Витамини си пия обикновенни разтворими от аптеката. Да ги заменя ли за други примерно НОУ Адам.
Дайте един съвет как да станат нещата и евентуално дали приема на един продукт няма да пречи на друг.
NOW Foods Magnesium citrate
Магнезиев цитрат таблетки
Pure Nutrition Black Fire
Термогенен фетбърнър
Pure Nutrition Beef Jerky
Телешки хапки
Pure Nutrition Magnesium Liquid + Vitamin C
Магнезий
NOW Foods Whey protein isolate
Суроватъчен протеин изолат
Pure Nutrition Power Enzymes
Храносмилателни ензими
Още предложения от BB-Shop
22.04.15
23:15
Директно ти давам две идеи, които смятам, че ще наклонят сериозно везните в твоя полза - магнезий и Rhodiola rosea. Креатин можеш да добавиш, разбира се. Читавите витамини винаги са добре дошли.
Разгледах какво пише за Rhodiola rosea и ще го включа. Коментарите са много положителни и дори мисля гинко въобще да не купувам. Относно магнезия този в ZMA не е ли достатъчен? Теанин и тирозин също мисля да ги включа.
А относно витамините може ли да се каже, че тези разтворимите във вода не са най-добрия избор и по добре да се бръкна за Адам.
23.04.15
10:18
Снощи ми се спеше и силите ми стигнаха да ти тръшна само едно телеграфно предложение. :)
За такива периоди (висок стрес от всякакъв тип) смело препоръчвам Rhodiola rosea - няколко адаптогена съм пробвал, кой е бил по-добре, кой не чак толкова, но от тази билка впечатленията ми са безупречни и ако трябва да избера добавка от този клас - ще е Rhodiola, определено. Пробвал съм я и в комбинация с мака (maca - Lepidium meyenii) - много добре, но и цената се променя. Гинко (Ginkgo biloba) не съм пил, но не бих разчитал на него за такива неща. Споменаваш и Tribulus terrestris - не знам какво очакваш от него. Моите впечатления са такива, че по-скоро го смятам за нелош адаптоген, от колкото за фактор, подобряващ спортните показатели. Може да опиташ и с него, но в моите очи Rhodiola е малко по-добър избор.
ZMA е логичен и добър избор, но в моите очи - сравнително скъп. Това е патентована комбинация от магнезий, цинк и витамин В6. По-добра ефективност на по-добра цена ще получиш, ако си вземеш магнезий и цинк поотделно (магнезиев цитрат на прах и цинк монометионин конкретно). Така ще можеш да приемаш работещи дози от двата минерала, а магнезият в твоята ситуация е особено важен (според мен). Именно магнезият е основният играч в комбинацията, който има отношение към съня и работата на нервната система. Можеш да вземеш ZMA и да приемаш добра доза магнезий чрез него, но тогава цинкът може да дойде и малко в повече - това е другата причина, заради която ти предлагам да ги вземеш поотделно. В една доза ZMA (би трябвало да) се съдържат 450 mg магнезий, 30 mg цинк и 10-15 mg B6. Бих те посъветвал да подгониш прием на около 700-800 mg магнезий, с експериментиране можеш да стигнеш до около 1 g примерно... Можеш да го направиш като пиеш двойна доза ZMA, но не знам дали по-високата доза цинк е оправдана в такъв случай, а и цената става неудобна. Съвсем спокойно можеш да комбинираш магнезий и цинк (или ZMA) с Tribulus terrestris, комбинацията е добра и синергична.
Не те съветвам да инвестираш в гейнър. Говорили сме... твърде лесно и евтино можеш да си осигуряваш качествени въглехидрати с храната. Да даваш пари за овкусени декстроза и малтодекстрин - не го намирам за разумно.
Протеин на прах... може, но го премисли. Ако успяваш да си осигуряваш едни 2 g/kg белтъчини дневно по-скоро можеш да пропуснеш покупката на протеин. Ако все пак имаш затруднения (чисто технически и организационни, случва се, има такива моменти), матричните протеини ми си струват най-практичния избор. Подсигуряването на една хубава доза ВСАА поставя под сериозен въпрос нуждата от приемане на протеин (особено при едно поне прилично хранене). ВСАА е принципно добра идея при всеки натоварен режим.
Категорично може да се каже, че ефервесцентните витамини не са подходящ избор по принцип - не особено потентни форми на съставките (за да бъдат евтини и разтворими във вода) и в масовия случай съмнително качество. Adam е чудесен продукт, но си мисля, че и среден клас ще свърши работа (EcoGreen MUlti, например). Добра идея е и Vit-Min 100, но може би най-практичният вариант е да купиш витамини поотделно - A, B, C и D, например. Цената не е значително по-висока, но неудобството е, че трябва да извадиш пари на куп... за които, обаче, получаваш адекватни дози от основните витамини за повече от 3 месеца.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 23.04.15 10:19.
23.04.15
16:21
Кольо Пияндето ти е отговорил максимално изчерпателно.
До голяма степен бих го повторил.
Билките адаптогени спомагат на тялото да се справя само с умората и стреса, като нямат обратен ефект, за разлика от кофеина. Идеална комбинация за дългосрочно противодействие на умората е именно родиола розеа + магнезий + силен б-комплекс или мултивитамини с високи дози от б-витамините. Аз бих ти препоръчал да си направиш една комбинация от рода на NOW B-50, NOW Витамин C и NOW Vitamin A/D. Първоначално трябва да се отдели значителна сума и да се ангажираш с приема, но пък опаковките стигат за по-дълго време и най-вече приемаш адекватни дози, докато при мултивитамините, все някоя основна съставка ще е ощетена.
Същото важи и за ZMA. ZMA е патент и е значително скъпа добавка. По-изгодно излиза, ако комбинираш цинк и магнезий по отделно.
Трибулусът може да се окаже едно не лошо допълнение към ZMA и Родиола. Един от открояващите се ефекти е по-качественото наспиване с него.
Ако искаш да се стимулираш непосредствено преди учене, то тогава вече ще са ти нужни добавки с краткосрочен ефект. Тук може да използваш един най-обикновен кофеин, а ако искаш някакво по-сложно комбо, добър вариант е кофеин + тирозин или кофеин + DMAE.
Като чисто спортни добавки, бих ти препоръчал да се ориентираш към една изключително проста комбинация от креатин + протеин/BCAA. Креатинът да е микронизиран монохидрат. Вече изборът ти между Протеин и BCAA ще зависи от режима ти. Ако се храниш пълноценно и нямаш нужда от обогатяване на храната, тогава BCAA ще ти оптимизира следтренировъчнотот възстановяване. Ако обаче храната ти куца, по-добре добави един суроватъчен протеин, който да използваш след тренировка и през деня за набавяне на нужното количество белтъчини.
Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 23.04.15 16:22.
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече