Няколко месеца с тежки физически и умствени натоварвания. Какви добавки да избера?

22.04.15
21:07

Предстоят ми два или по скоро три месеца в които ще се натоваря доста физически и умствено. Става въпрос за работа която е на крак и подготовка за тежък изпит в края на юли. Искам да си купя няколко добавки за да съм в максимално добра форма и да мога да понеса по-добре този период.

Трабват ми продукти за издръжливост, заместване на хранения и повишаване на концентрацията и памета. С фитнеса ще спра и ще мина на упражнеия във вкъщи или евентуално веднъж в седмицата ще ходя във фитнеса да правя лег, защото във вкъщи няма условия. Не знам какво ще ми е най-полезно за възтановяване след 8-9 часа работа на крак за да мога като се прибера да седна да чета и да съм горе долу свеж. Също така искам да оптимизирам съня си за което ZMA май е на й подходящо.

На мен ми се върти такава комбинация:
1. За да не се чуствам изморен след работа BCAA. И как да ги пия, всеки ден или когато реша и да тренирам (не знам дали и креатина е удачен вариант)
2. За да не изпускам хранения протейн+някакви бавни въглехидрати. Примерно Карбо гейнер
3. За съня казахме ZMA мисля да пробвам и един Трибулус, не знам дали е удачно да се пият и двете заедно.
4. За памет и концентрация Гинкобилоба. Има ли други алтернативи.
5. Витамини си пия обикновенни разтворими от аптеката. Да ги заменя ли за други примерно НОУ Адам.

Дайте един съвет как да станат нещата и евентуално дали приема на един продукт няма да пречи на друг.

Директно ти давам две идеи, които смятам, че ще наклонят сериозно везните в твоя полза - магнезий и Rhodiola rosea. Креатин можеш да добавиш, разбира се. Читавите витамини винаги са добре дошли.

22.04.15
23:45

Разгледах какво пише за Rhodiola rosea и ще го включа. Коментарите са много положителни и дори мисля гинко въобще да не купувам. Относно магнезия този в ZMA не е ли достатъчен? Теанин  и тирозин също мисля да ги включа.

А относно витамините може ли да се каже, че тези разтворимите във вода не са най-добрия избор и по добре да се бръкна за Адам.

Снощи ми се спеше и силите ми стигнаха да ти тръшна само едно телеграфно предложение. :)

За такива периоди (висок стрес от всякакъв тип) смело препоръчвам Rhodiola rosea - няколко адаптогена съм пробвал, кой е бил по-добре, кой не чак толкова, но от тази билка впечатленията ми са безупречни и ако трябва да избера добавка от този клас - ще е Rhodiola, определено. Пробвал съм я и в комбинация с мака (maca - Lepidium meyenii) - много добре, но и цената се променя. Гинко (Ginkgo biloba) не съм пил, но не бих разчитал на него за такива неща. Споменаваш и Tribulus terrestris - не знам какво очакваш от него. Моите впечатления са такива, че по-скоро го смятам за нелош адаптоген, от колкото за фактор, подобряващ спортните показатели. Може да опиташ и с него, но в моите очи Rhodiola е малко по-добър избор.

ZMA е логичен и добър избор, но в моите очи - сравнително скъп. Това е патентована комбинация от магнезий, цинк и витамин В6. По-добра ефективност на по-добра цена ще получиш, ако си вземеш магнезий и цинк поотделно (магнезиев цитрат на прах и цинк монометионин конкретно). Така ще можеш да приемаш работещи дози от двата минерала, а магнезият в твоята ситуация е особено важен (според мен). Именно магнезият е основният играч в комбинацията, който има отношение към съня и работата на нервната система. Можеш да вземеш ZMA и да приемаш добра доза магнезий чрез него, но тогава цинкът може да дойде и малко в повече - това е другата причина, заради която ти предлагам да ги вземеш поотделно. В една доза ZMA (би трябвало да) се съдържат 450 mg магнезий, 30 mg цинк и 10-15 mg B6. Бих те посъветвал да подгониш прием на около 700-800 mg магнезий, с експериментиране можеш да стигнеш до около 1 g примерно... Можеш да го направиш като пиеш двойна доза ZMA, но не знам дали по-високата доза цинк е оправдана в такъв случай, а и цената става неудобна. Съвсем спокойно можеш да комбинираш магнезий и цинк (или ZMA) с Tribulus terrestris, комбинацията е добра и синергична.

Не те съветвам да инвестираш в гейнър. Говорили сме... твърде лесно и евтино можеш да си осигуряваш качествени въглехидрати с храната. Да даваш пари за овкусени декстроза и малтодекстрин - не го намирам за разумно.

Протеин на прах... може, но го премисли. Ако успяваш да си осигуряваш едни 2 g/kg белтъчини дневно по-скоро можеш да пропуснеш покупката на протеин. Ако все пак имаш затруднения (чисто технически и организационни, случва се, има такива моменти), матричните протеини ми си струват най-практичния избор. Подсигуряването на една хубава доза ВСАА поставя под сериозен въпрос нуждата от приемане на протеин (особено при едно поне прилично хранене). ВСАА е принципно добра идея при всеки натоварен режим.

Категорично може да се каже, че ефервесцентните витамини не са подходящ избор по принцип - не особено потентни форми на съставките (за да бъдат евтини и разтворими във вода) и в масовия случай съмнително качество. Adam е чудесен продукт, но си мисля, че и среден клас ще свърши работа (EcoGreen MUlti, например). Добра идея е и Vit-Min 100, но може би най-практичният вариант е да купиш витамини поотделно - A, B, C и D, например. Цената не е значително по-висока, но неудобството е, че трябва да извадиш пари на куп... за които, обаче, получаваш адекватни дози от основните витамини за повече от 3 месеца.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 23.04.15 10:19.

Кольо Пияндето ти е отговорил максимално изчерпателно.

До голяма степен бих го повторил.

Билките адаптогени спомагат на тялото да се справя само с умората и стреса, като нямат обратен ефект, за разлика от кофеина. Идеална комбинация за дългосрочно противодействие на умората е именно родиола розеа + магнезий + силен б-комплекс или мултивитамини с високи дози от б-витамините. Аз бих ти препоръчал да си направиш една комбинация от рода на NOW B-50, NOW Витамин C и NOW Vitamin A/D. Първоначално трябва да се отдели значителна сума и да се ангажираш с приема, но пък опаковките стигат за по-дълго време и най-вече приемаш адекватни дози, докато при мултивитамините, все някоя основна съставка ще е ощетена.

Същото важи и за ZMA. ZMA е патент и е значително скъпа добавка. По-изгодно излиза, ако комбинираш цинк и магнезий по отделно.

Трибулусът може да се окаже едно не лошо допълнение към ZMA и Родиола. Един от открояващите се ефекти е по-качественото наспиване с него.

Ако искаш да се стимулираш непосредствено преди учене, то тогава вече ще са ти нужни добавки с краткосрочен ефект. Тук може да използваш един най-обикновен кофеин, а ако искаш някакво по-сложно комбо, добър вариант е кофеин + тирозин или кофеин + DMAE.

Като чисто спортни добавки, бих ти препоръчал да се ориентираш към една изключително проста комбинация от креатин + протеин/BCAA. Креатинът да е микронизиран монохидрат. Вече изборът ти между Протеин и BCAA ще зависи от режима ти. Ако се храниш пълноценно и нямаш нужда от обогатяване на храната, тогава BCAA ще ти оптимизира следтренировъчнотот възстановяване. Ако обаче храната ти куца, по-добре добави един суроватъчен протеин, който да използваш след тренировка и през деня за набавяне на нужното количество  белтъчини.

Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 23.04.15 16:22.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1