Хранене при Хипофункция на щитовидната жлеза?

Teddy

23.04.15
16:51

Пускам темата заради приятелка, аз лично освен глутенова нетолеранстност нямам проблеми слава богу.
На нея скоро й откриха и това ме накара да се замисля,защото имаме доста сходен начин на хранене (предимно въглехидрати,макар и здравословни).
Какво бихте посъветвали да е храненето при това състояние? Странното е че лекарите не са й казали нищо повече от това че трябва да яде 4-5 пъти дневно и да има въглехидрати...  не ми е ясно как мислят че храненето не е съществено важно в случая, но както и да е.
Също какво бихме направили за да избегнем това да се случи и на нас (понеже доколкото разбрах от нея не било рядко срещано, а напротив)?
Мисля че темата все ще е полезна на някого, както и на нея и мен :)

Темата беше редактирана от Teddy на 23.04.15 17:04.

23.04.15
16:53

Като гледам какво решение са предложили лекарите - по-добре да отиде пак на преглед твоята приятелка, при друг лекар. Може изобщо да няма хипогликемия

Teddy

23.04.15
16:57

Амии тя си имаше доста кофти симптоми - не можеше да спи вечер, трепереше ако не е яла,имаше ненормален апетит, изпотява се нон-стоп, силата и значително спадна за каквото и да било ии още неща имаше мисля. Правили са й някакви кръвни тестове и така са установили явно,не знам.
Аз наистина съм доста объркана сега и ме хвана страх защото и аз се храня като нея :D И ако е от това.. Мисля си че храненето тук е ключов фактор. А това което са й казали на мен също не ми се вързва. Аз лично бях останала с впечатление че най-добре е НВД.

ПС. Сега ми каза също че непрекъснато била с неутолима жажда. Ако има връзка? Но не мисля че си измисля лекар, видял кръвни изследвания,знам ли.
Съжалявам, объркала съм казаното - ХИПОФУНКЦИЯ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА, а не хипогликемия :D Много се извинявам за грешката.

Мнението беше редактирано от Teddy на 23.04.15 17:05.

Жаждата може да е симптом на диабет. И все пак - хубаво е да мине поне през още един лекар, за предпочитане ендокринолог - за потвърждение на диагнозата. Съвети в интернет форум относно хормонални проблеми (особено сериозни като този) са нещо, което може да донесе повече вреда, отколкото полза. Също така, ако не е сигурна в диагнозата, тук само гадаем, било то и за храненето :)

Teddy

23.04.15
17:19

Тя е сигурна, именно на ендокринолог е била. Само на един, но все пак. Просто не й е казал (явно) как да се храни, тя е търсила в нета но съвсем се объркала и не  знае какво да прави с храната. Иначе си пие лекарства вече дори.
И аз съм съгласна че тук диагноза е абсурд да се дава, но тя просто пита само за насока в правилното харнене в нейният случай,понеже до сега не се е замисляла грам върху храненето си и съответно е тъмна Индия в момента.

Teddy

23.04.15
17:22

Например сега намерих това, но не знам доколко е вярно:

Хранителни съвети:
1. Добавете богата на фибри храна в режима си на хранене.

2. Намалете приема на мазнини и въглехидрати.

3. Яжте много прясна храна и зеленолистни растения
и зеленчуци. Препоръчително е да избягвате карфиол,
зеле и броколи при хипотироидизъм.

4. Ограничете приема на невегетарианска храна,
мляко и млечни продукти (обезмаслено мляко е
препоръчително), ориз, пикантни храни, рафинирани храни*,
храна от заведения за бързо хранене и
храни с консерванти.

1. Приложимо почти винаги.

2. Глупости

3. Твърде общо отново.

4. А какво да ядем? Трева и на фотосинтеза ли да караме? :) Обезмасленото мляко пък е ....айде да не казвам :)

Като казвам, че трябва да се отиде при специалист не е ей така.....щом този специалист не е дал насоки - да отиде при друг. Дадени са й лекарства (и то за сериозно състояние), а не й даден съвет относно хранителен режим. Все едно на пушещ двигател да сложиш вентилатор, който да издухва пушека, но не и да третира причината.

Teddy

23.04.15
17:37

Точно от това се възмущавам и аз. Също като при мен преди време с хормоните - набъкаха ме с хормонални а един не ме попита ‘’абе ти храниш ли се въобще и как,спиш ли,движиш ли се?’’ ...
Ще й кажа за това, благодаря :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1