Билки - на капсули или на прах?

23.04.15
19:13

Здравейте имам едно просто въпросче, в каква форма е по-добре да се взимат различните билки, например адаптогени?  Досега съм взимал винаги на капсули, но като си направя сметката, на прах излиза по-изгодно. Какво мислите?

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 23.04.15 19:18.

Прахообразните суплементи са по-евтини от таблетираните и капсулованите - нормално и разбираемо е (надявам се). Прахообразните се пренасят малко по-трудно и се дозират малко по-неточно. Капсулованите и таблетираните са по-лесни за пренасяне и позволяват много точна дозировка. Всички тези предимства и недостатъци са относителни, това е принципното положение. Колкото си по-конкретен във въпроса - толкова по-ясен и полезен отговор ще получиш.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 23.04.15 19:24.

23.04.15
19:43

Благодаря ти, въпросът ми е по-конкретно за билките дали има някаква разлика в самата концентрация и усвояване. Някъде бях срещнал за една и съща билка, препоръчителен дневен прием за капсули 4 (които са 2грама да кажем), а при форма на прах беше 5 грама.

Амиго, отговорът ми важи и за билките. Аз ли не пиша разбираемо на български език вече...

Коя билка те тормози? За кой продукт става въпрос?
Сподели, пък ще се опитаме да разнищим ситуацията кое, колко и защо.
Иначе оставаме само в зоната на общите приказки.

24.04.15
00:52

Разбирам, амиго, защо капсулираните са по-скъпи и какви са им плюсовете.  Ето пример да видите какво всъщност ме терзае,
http://www.biospot.bg/index.php?page=products&pid=1142 - Сибирски женшен на прах, препоръчителна доза до 6гр.
Сибирски женшен NATURE’S WAY капсули (няма да давам линк, за да не наруша някое правило)  препоръчителна доза  1,230 мг
Защо на тези на прах им дават по-висока препоръчителна доза?

Така... сега нещата са доста по-ясни.

Действието на билките е свързано пряко със съдържанието на определени активни съставки в тях. От една страна различните части на растението обикновено съдържат тези съставки в различна концентрация. Например - съставката Х се съдържа предимно в листата, но малки количества от нея има в стъблото и/или корена. От този пример - ако продуктът съдържа само листа на прах, то нужното количество (за достигане на ефективна доза активни съставки) ще е по-малко, от колкото ако продуктът съдържа цялото растение.

От друга страна някои продукти представляват екстракти от билка, стандартизирани към определено съдържание на активните съставки. Тази стандартизация също може да бъде различна, което да бъде причина за различна дозировка на продуктите.

От трета страна различните продукти могат да съдържат различно количество от билката в доза (лъжичка, таблетка, капсула).

Конкретно за посочените от теб продукти - допускам, че прахчето съдържа цялото растение, независимо, че най-високо е съдържанието на активни вещества в корена. По описанието на продукта не се разбира еднозначно дали е така. Какво е точното съдържание на активни съставки в него - не е ясно. Съответно - предполагам, че заради това препоръчителното количество е малко по-голямо. При Nature’s Way виждам два продукта, съдържащи Eleuthero - първият съдържа 425 mg корен в 1 капсула, а вторият съдържа 235 mg корен + 250 mg екстракт от корен (стандартизиран към 0.2% eleutheroside B и 0.5% eleutheroside E) в 1 капсула. Затова капсулната формулация е свързана с приемане на по-малко количество продукт.

Погледни Now Foods Eleuthero (100 caps x 500 mg) - вероятно ще бъде на същата или по-добра цена и също можеш да си сигурен в качеството.

24.04.15
10:44

Сега станаха ясни нещата, благодаря.

За да се ориентираш по-добре по етикетите на продуктите, просто наблюдавай какво пише на самият продуктов етикет. Ако пише, че дадена билка е powder, то това е просто билката на прах, което по никакъв начин не се различава от големите пакети. Съвсем различно става положението, когато пише, че е екстракт. На повечето екстракти пише каква е концентрацията (1:4, 1:12, 1:20) или процента на активното вещество, като например трибулус (min 45% saponins).

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1